@prinsessa Nu är det onsdag kväll och jag har precis avslutat ett härligt yogapass. Jag har en tyngre grej kvar denna vecka - imorgon. Från o med söndag är jag ledig 2 veckor. Skall bli skönt men jag behöver rutin. Det får inte vara för ledigt , då mår jag inte bra .
Igår drack jag två glas vin, inte för att jag firade, eller för tröst eller något annat. För att jag och min partner valde det till maten. Det var gott och det räckte. Idag väljer jag att äta pizza på hemvägen. Jag kanske väljer ett glas rött. Men bara ett. Hur har du det?

@prinsessa Måttligheten är ganska klurig men häftig när en får det att fungera. Jag måste bara berätta; idag åkte jag verkligen förbi pizzerian (den andra kvällen när jag skulle göra det tog jag mig faktiskt hem och tog emot ett blomsterbud...). Jag var TRÖTT efter en lång men bra fast jobbig dag. Innan så tänkte jag igenom vilka val jag ville göra, vad jag har för målsättning och vad jag vill välja. Jag har druckit vin två dagar i rad till exempel, och tycker det är onödigt med en tredje.
Jag brukar alltid beställa samma sak så ägaren frågade mig om jag ville ha en meny, och idag sade jag ja. Sen när det var dags för dryck så frågade jag efter alkoholfritt vin. När det inte fanns tog jag vatten, och det kändes inte ens svårt. Fascinerad över detta, och lite mallig...

@snowwomen Tack för uppmuntran. Det är en lång resa. Jag blir lite bekymrad när jag läser dina rader. Det är svårt att ha en BIB hemma tycker jag, nästan omöjligt att inte gå dit och "krana". Hur kommer det sig att du köper hem när du klara dig bra utan i två veckor? Kan du göra på något annat sätt? En BIB på två dagar är definitivt inte hälsosamt men det vet du säkert också.

Hej! Vill också ta rygg som fru Gul. Jag startade programmet i måndags. Dricker mestadels på helger men alltid för mycket. Händer vissa söndagar med då ångesten är brutal. Vissa dagar senaste tiden har jag tänkt att äsch en glas vin/öl kan ju inte spela någon roll och så tar jag det. Måste verkligen ta tag i mitt drickande men är inte redo att starta en egen tråd…

@sorgsen72 Varmt välkommen hit, men jag måste säga att det finns så många andra som har mer erfarenhet än jag här. Håller med om att det är lätt att tänka att 1 av vad det nu är en dricker inte spelar någon roll. Efter några veckor här har jag bland annat tagit till mig följande råd :" tag inte första glaset". Det är väldigt klokt, men kanske inte alltid så lätt. Vet du vad din ångest beror på ?

@sorgsen72 välkommen hit, och ursäkta @påvägmothälsa att jag klampar in i ditt inlägg....

Vill väldigt gärna rekommendera Annie Grace's bok Tänka klart. Känner mig visserligen som en tjatig papegoja när jag skriver det, men den har verkligen gjort skillnad för mig. Efter att vad som känns som en evighet med försök att pausa, dricka måttligt, sluta i tid osv men utan att lyckas, känns det som om jag äntligen kopplat vad hela min dryckescykel beror på. Jag känner mig för första gången lugn och utan panik när det gäller tankar på alkohol.
Boken fanns på stadsbiblioteket där jag bor, så jag tror den går att låna även i andra orter, den är lättbegriplig och den moraliserar inte. Dessutom säger Grace inte "sluta dricka NU!" hon förklarar bara varför våra hjärnor så lätt leder oss till att vilja dricka - utan att vi ska skämmas för det.

Jag har i över 30 år alltid druckit för mycket. Ibland har jag lyckats hålla en fasad så vännerna barq tycker att jag varit "väldigt glad" eller "väldigt energisk " men det har nästan alltid slutat med minnesluckor, bakfylla och kräk eller dålig mage. Jag har skött jobb, barn, familj så det sett bra ut på utsidan, men inombords tappats med vansinnig ångest, panik och dåligt samvete. Det första glaset leder alltid till fler, för mig och att dricka måttfullt går bara inte. Så nu ser jag mig som en nötallergiker. Ingen säger till en som är dödligt allergisk att "en kaka med nötter kan du ju ta, den är bara så liten och smakar så gott nu en fredag". Varför ska jag då inte kunna slippa bli trugad till ett glas - jag tål det ju inte, det har jag lärt mig nu.

Långt inlägg, ber om ursäkt. Vet inte vad jag eg vill ha sagt, kanske att det kan vara bra att testa en paus från alkohol helt, en period och se vad som händer?

@Surkärring Du är välkommen hit precis när som helst med dina kloka och verklighetsnära reflektioner! Jag vill instämma i rådet att ta inspiration från olika medier. Alldeles nyligen rekommenderade @Kennie filmen "He wont get far on foot" som verkligen styrkte mig. Tycker också att allergiliknelsen är "spot on" i vissa sammanhang.

Reality check.
Nu tycker jag att det går ganska bra, och det gör det ju också, men här är min statistik:
Jag började med min målsättning 8 januari, men började registrera i december bara för att ha en utgångspunkt.
Mitt mål är tre alkoholfria dagar i veckan, max fyra standardenheter per dag och max 9 per vecka.

Totalt antal registrerade dagar: 48
Antal dryckesdagar: 32
Medel antal glas/dryckesdag: 4.34
Totalt antal glas: 139
Största antalet glas/dag: 10
Antal registrerade alkoholfria dagar: 16

@prinsessa Ajajaj jag var upptagen med tågresande när jag skulle rostat bröd.
Igår fanns det utrymme i min budget för två glas vin, på min resa. Således ingen nykter söndag men väl en nykter måndag. Imorgon blir det rostbröd (om jag inte tar sovmorgon på ledigheten...)

Svarar dig här, i stället för prinsessas tråd.
Vad modigt att ha visat din tråd för din partner! Fint att du fick ett bra bemötande och att du får stöttning i ditt mål 😀
Nästa kopp java jag dricker ska jag dedikera till dig för ditt mod! 🌻

@Påvägmothälsa jag och min man började se filmen igår. Har ca halva kvar, jag behövde sova så vi pausade. Tycker om den, men det är nog mest för att jag gillar Joaquin Phoenix så himla mycket 🤣.
Hoppas du haft en bra resa och en fin nykter måndag. 🌼

@Påvägmothälsa åh, är ni på skidsemester?? Så härligt! Jag önskar dig underbara dagar och fin snö, samt massa god varm choklad (om du gillar det). Var rädd om dig och kom ihåg att skippa sista åket 😍🎿