I 25 år har jag trixat med alkohol. Började med att jag var utmattad av ångest och kunde ligga en hel helg med ångestdämpande folköl. Jag reagerade inte på att det var särskilt konstigt, för jag drack måttligt annars. Ingen hjälp från psykiatrin förutom medicin.
För 5 år sedan brakade helvetet lös. När min mamma dog exploderade traumaångesten. Jag började dricka folköl när som helst för att överleva. Tyckte fortfarande inte att det var konstigt, då jag såg det som en oskyldig själmedicinering. Kände att jag inte hade något val.
Idag är jag fullfjättrad alkoholist. Jag kan dricka 12 folköl om dagen i 6-7 dagar.
Det är jobbigt att ha psykisk ohälsa och missbruk. Är väldigt instabil. Tar jag antabus, så kan jag plötsligt börja dricka i alla fall.
Tror egentligen att jag borde till behandlingshem, men törs inte berätta för min arbetsgivare.
Jag har läst att man ska gå på AA möten så ofta man kan till en början. Så det blir mitt sätt. Jag är väldigt rädd för min ångest, men kanske har jag den kvar pga att drickandet i sig ger ångest.
Nu har jag inte längre något val. Får kanske svälja stoltheten och be om hjälp.

Välkommen 🤗 Be om hjälp är toppen och du har börjat genom att skriva här. Stolthet är bara egot som håller dig inlåst i det du redan levt i 25 år. Fuck stoltheten 😁 Jag har kämpat med alkoholen i ca 10 år där det eskalerade till en flaska vin om dagen i perioder. Många vita veckor och några vita månader har genomförts i hopp om att kunna kontrollera drickandet. Det har inte funkat. Så här står jag nu och ser fram emot ett helnyktert liv. Det är inte lätt varje dag men lättare än jag trodde första veckan skulle vara. Lider också av ångest till och från men accepterar den nu, den får vara i min kropp och till slut försvinner den.

När man låter alkohol hjälpa en sortera känslor bjuder den på dagen efter ångest (ångestframkallande drog), skakningar, trötthet, psykisk nedstämdhet, inåtvändhet, kroppsliga symtom så som ont i magen.

Mao en riktigt dålig hjälp för att överbrygga ohälsa. Några minuter när effekten tickar in fungerar men efter ca 20 minuter är det bara påfyllning utan effekt. Eller det blir effekt. Man blir överdriven och förställd...

Det ligger lite inbyggt att skammen styr en mot flaskan. I det dolda. Om du istället tar befälet och du själv styr och lär dig hantera dina känslor slipper du alla sidoeffekter ovan. I min värld är motgiftet att våga facea skammen. Lära sig varför man reagerar som man gör på olika saker och hantera dessa situationer nyktert på ett sätt som man mår bra av. Om du vet att vissa situationer triggar så undvik dem tills du är redo att lära dig hantera dessa nyktert. Ta det steg för steg. Var mjuk mot dig själv och öppen för att lära dig förstå dina egna reaktioner. Det är inget fel med känslor. Vi har dem alla. Positiva som negativa (avundsjuka, ilska, nedstämdhet, ångest etc). Om man lär sig vad som triggar dessa går det att hitta sätt att hantera dessa på ett mjukare sätt än med alkohol så man tar sig förbi dem på ett mer behagligt sätt.
När man inser att det går att lära sig hur man hanterar dessa blir det lite magi. Plötsligt fungerar man i olika sammanhang och kan bege sig ut på helt nya och berikande äventyr. Plötsligt är man fri på riktigt!

I det perspektivet, ska man då bry sig om den lilla inåtvända skara som tittar snett? Den som gör att man inte vågar gå ut och berätta varför man dricker i hemlighet? Just den känslan ser jag som det stora hotet att faktiskt på riktigt lära sig om sig själv. Om man vågar öppna sig, om än i små steg, tar man kliv mot frihet. Det är väldigt få som dömmer en. Vissa kanske blir avvaktande men ska de bli dem som avgör ens hälsa? Varför ska de styra ens liv?

I början är det nästan oöverstigligt att öppna sig. Efterhand ser man det mer som en process. Tillslut är man nästan tacksam att allt hänt så man fått en kick att lära om sig själv och hitta sin friska väg genom livet. En gåva. Man har då inga problem att beskriva och skäms inte över att man druckit. Man är istället stolt att man tagit sig till andra sidan.