@Liv1 Tre dagar för mig med, vi slutade samma dag du och jag 🙃 Känns väldigt bra för mig med, är helt övertygad om att detta är början på mitt ”nya liv” Haha😃

Kanske har jag missat det om du skrivit någonstans, men vad fick dig att komma till insikt att sluta just den dagen du slutade (samma dag som mig 🙃) Hände något särskilt eller kom du bara till insikt just den dagen?

Vad är det för lista du refererar till, den med vad som händer i kroppen efter att en slutat. Den skulle jag gärna vilja kika på.

Min go-to dryck dessa dagar i UK är Pink lemonade….sååå gott 😋

@June76 ja vad fick mig att sluta just för tre dagar sedan. Egentligen är det nog ett beslut som vuxit fram men som tillslut kändes nödvändigt. Kanske är det att jag senaste halvåret inte är den person jag vill vara. Har inte så tydligt känt av konsekvenserna förrän nu. Har blivit så trög / avskärmad, har svårt att ta tag i aktiviteter som jag tidigare gjort på rutin, som tex träning. Har också börjat se mig själv utifrån. Snart 5o, har tur med det mesta i livet och skulle må så otroligt mycket bättre utan alkohol. Vill inte vara den jag är som ständigt marinerad.
Blev också inspirerad av en närstående som helt slutat och verkar må så bra.
Men ingen akut händelse, mitt inre skrek helt enkelt till att NU är det dags. Meningen med livet kan inte vara att dricka vin i ett dricksglas vid spisen.
Sen blev jag som sagt peppad och samtidigt skrämd av detta dokument. Men faktiskt mer stärkt och beslutsam. Berätta gärna vad du tänker när du läst 😀
http://dok.slso.sll.se/BeroendeC/Alkohol/alkoholpaus_varf%C3%B6r_och_hu…

Kul vi följs åt. Visst klara vi det?
Kram

@June76 kom på några saker till som gjort att jag nu tar beslutet.
Senaste två månaderna har jag känt att jag redan efter två glas vin faktiskt inte alls mår bättre eller blir gladare som tidigare. Har redan då tänkt att det här var väl jäkla onödigt. Den ånger man tidigare känt typ dagen efter kom i samband med alkoholintaget. Tar liksom bort de positiva effekten.
Har även blivit mer irriterad och sur när jag druckit inte som tidigare glad och social. Så vad är då vitsen?
Senaste året är jag även väldigt imponerad av de som inte alls dricker alkohol. Så cool och självständigt. Är kanske trendkänslig 😏 Vill höra till den gruppen som lite nonchalant säger nej när andra förgiftar sig.
Men, kan inte lova att jag kommer hålla i dessa beslut men jag är väldigt motiverad och bestämd.

@Liv1 jag förstår hur du menar, så fint att du kommit fram till ditt beslut utan större dramatik tycker jag! Själv har jag länge tyckt att jag dricker för ofta, för mycket, för intensivt ibland. Har tagit upp det med min man flera flera gånger och har tyckt att det är okej så länge jag inte blir full. Och full (då menar jag helt knackered) blir jag ju långt ifrån jämt, men det händer återkommande och mer och mer ofta. Jag har nästa blivit besviken innan när han sagt att mitt drickande är ”okej”. Men nu på den här resan hos släktingarna här i UK så var det fest en kväll med brittiska vänner, de är äldre och har helt absolut alkoholproblem själva menar fungerande. En man i den gruppen drack säkert 4 flaskor vin och flera drinkar under kvällen. Alltså på EN kväll…och han var knappt berusad typ 🙄 Jag drogs med ganska snabbt i hans takt och efter typ kl. 22 minns jag ingenting mer. Jag hade ramlat, gråtit, skällt på min man, sagt förlåt till min 10-åring och varit helt enkelt vidrig. På morgonen när vi vaknade var min man helt grå i ansiktet, skitförbannad helt enkelt. Och min dotter frågade mig direkt på morgon -är du bättre nu mamma, inte drunk längre? Det kändes som att jag skulle dö, helt enkelt dö av sorg och skam och pinsamhet. Det blev droppen för mig, det här går bara inte längre! Och nu, 4 dagar senare är jag som pånyttfödd eller som att jag fått en uppenbarelse. Jag vill aldrig aldrig mer bli såhär och må sådär. Så, jag hoppas innerligt att denna starka övertygelse kommer hålla i sig. Jag vill verkligen det!

@June76 Modigt av dig att så ärligt berätta. Kan förstå din känsla av ånger och skam.
Men tänk framåt. Att din dotter utsätts för fulla vuxna kommer kanske hända igen. Men nästa gång kan du vara närvarande och med henne som nykter och trygg. Det du skrev fick mig att tänka på de kalas och sammanhang där mina barn varit med. Även om jag kanske inte spårat ut, fanns jag ändå inte riktigt där pga av alkohol och kunna vara trygg och närvarande. Lite sorgligt men det går att ändra. Vill verkligen vara en förebild och det är viktigt även om de nu är tonåringar.
Nu kör vi framåt June! ❤️Vi kan och vi ska.
Kram

Hahaha, usch!@TessaMa Det här med att sluta dricka är något som växer fram hos mig så hade ingen tydlig plan från början. Tror att det är bäst att inte följa mitt program till punkt och pricka 😅

Känner igen mig i känslan att man inte längre blir glad av två glas vin! Det är nog något positivt som kan hjälpa en! @Liv1

Tycker att du är jätteduktig! Jättebra jobbat med löpning istället för vin 🌟 Det ska jag testa, fast för mig får det bli promenad med barnen. Heja dig! Har du tänkt ut någon trevlig belöning till dig själv? 😉 Kram från Mollie 🌸🌸🌸

Dag 5
Mår ganska bra. Sov lugnt vilket jag är tacksam för. Känner mig märkligt nog stark och beslutsam. Nu lite kaffe och senare yoga.
Är inne på min sista semestervecka.
Inte den bästa och enklaste tiden för alkoholstopp. Men det var nu mitt inre bestämt sig tydligen.
Redan hunnit pröva på att avstå vid sociala tillställningar vilket faktiskt inte känts så svårt. Kan inte låta bli att längta lite till vardag. Gillar rutiner, möjligheten att få vara mer själv och har lättare att ta mig tid för det jag mår bra av.
Dock känns jobbet inte som något jag längtar till. Har haft ett riktigt tufft jobb år. Innan sommaren gjorde jag ett rejält försök att förändra jobbsituationen. Pratade med min chef på ett ärligt sätt och var tydlig med att det inte funkar att jobba som jag gör. Det hela ledde till att jag fick en ny tjänst. Puffades upp några pinnhål i organisationen. Ställde krav och var en riktig tuffing i löneförhandlingen, vilket jag känner mig stolt över. Är inte säker på att det blir bättre men jag får nog möjlighet att styra mer över min tid och uppdraget. Ska verkligen försöka ta chansen till lite nystart även där. Som det tidigare varit är jag så slut efter en arbetsdag packad med möte att jag har haft svårt att bryta stressen utan vin. Funderar på hur jag ska lyckas bryta en arbetsdag på ett sunt sätt.
Har någon erfarenhet?

@Mollie87 vad barnsligt glad jag blir av att du skriver att jag är duktig 🥰
Jag har en belöningsplan, såklart.
Var tionde dag har jag bokat in en massage eller ansiktsbehandling. Tänker ” Vad nöjd jag kommer vara med mig själv och min prestation vid dessa tillfällen”.
Har bokat hela hösten så nu får vi hoppas allt går vägen både för mig och för salongen, så de slipper ett antal avbokningar. 😀

@Liv1 Grattis till dag 5!🥳. Tänker att ditt alkoholstopp ändå kom i en bra tid. Du kommer att känna dig så mycket fräschare, starkare och mer balanserad när du kommer tillbaka till ditt jobb. Du har hunnit få en viss återhämtning i hjärnan och i kroppen. Tänker på listan du infogade tidigare om kroppens återhämtning. För egen del tyckte jag att det var en stor skillnad att jobba när jag hade slutat dricka. Jag blev mer lugn och stressade inte upp mig på samma sätt. Vet inte om du kan jobba hemifrån, men det tycker jag har hjälpt mig till att kunna planera mina dagar bättre. Planerar in möten de dagar jag är på plats och de dagar jag jobbar hemma har jag inte lika många möten på, där finns tid för reflektion och produktion. När jag jobbar hemifrån ser jag också till så att jag får tid för en löpning på morgonen eller en promenad, med mina hundar. Så ett sätt är att bryta en stressig dag är med en löpning när du kommer hem, som du tidigare listat. Ta en paus när du kommer hem från jobbet, sätta dig ned och komma ned i tempo, pusta lite tills du känner att du kan lämna jobbet i huvudet, kanske en Corona lime, jag gillar också den skarpt😁. Att göra en plan för ditt arbete med olika moment, möten, kanske speciella mötesdagar, producera, reflektionstid, pauser, motion. Att inte skapa ett för tight schema, sätta in tid som är tom, för det skiter sig alltid någonstans i schemat😂.

Du skrev tidigare att ”Senaste året är jag även väldigt imponerad av de som inte alls dricker alkohol. Så cool och självständigt”. Så tänkte jag också innan jag slutade dricka, jag var till och med avundsjuk på de som var nyktra, jag ville bli som de, fräsch, frisk, självständig och cool😎. Och så blir det! Ju längre tid du är nykter desto bättre kommer du att må och du kommer också att bli mer chill. Nu är det mycket good enough och shit happens! Och det räcker bra! Det känns som att det absolut viktigaste i mitt liv just nu är att vara nykter, att öka min självkännedom, bli trygg i mig själv och få balans. Och att vara nykter gör detta möjligt och jag kan hantera livet på ett helt annat sätt nu. Jag har lyckats hantera en besvärlig person på jobbet på ett sätt som aldrig skulle vara möjligt och jag drack. Jag har stått upp för mig själv, varit tydlig, rak och saklig. Jag har känt mig stark och självkänslan har ökat rejält. Och detta är effekterna av att jag är nykter. Jag har också fått en ny tjänst i hård konkurrens till hösten och det tack vare att jag är nykter och att jag vågar tro på mig själv att jag kan.

Så ge det tid, utdelningen kommer i små portioner hela tiden. Tänk vad cool och självständig du ska bli😎❤️

@Liv1 så härligt att du mår bransch känner dig lika beslutsam som innan ❤️ Jag vet precis hur du menar med stressen efter tuff arbetsdag. Tycker att vår2022 ger bra tips att försöka sig på. Promenad på lunchen för att bryta upp dagen är bra tycker jag, och kanske träna på gym eller yoga direkt efter jobbet för att bryta helt?

Dag 6
Gårdagen var inte någon toppendag. Kände mig som jag just blivit antagen som skådespelare i filmen om mitt nya liv. Liv 2.0 🍿
Hade hela dagen en känsla av att jag spelade en ny roll.
Efter att ha funderat kom jag på två saker.
Kanske är det inte så dumt. Att vara den man innerst inne vill vara / är utan alkohol tar kanske tid att landa i. Då är det kanske inte helt naturligt i början?
Men samtidigt kanske det räcker med att ” bara” var nykter. Man kanske inte måste älska yoga i en tallskog med kottar under yoga mattan, grön smoothie istället för rosé eller glatt följa med svärmor på allsång i en kyrka.
Jag avstod dock det sista. Där gick gränsen även för mitt nya jag. Kände att det räckte och bäddade ner mig framför Netflix med en påse chips.

Har tagit till mig två saker jag läst hos er andra.
1. Det är spännande att se vad som händer framöver. Vem är jag utan alkohol?
2. När alkoholen tas bort som själslig bedövning, bubblar känslor och tankar upp.
3. ”Så ge det tid, utdelningen kommer i små portioner hela tiden”

Ha en fin dag!

@vår2022 Tack! Blir så glad av dina meddelanden. Hoppas du fick lika fint stöttning när du var ny som du nu ger oss nykomlingar ❤️
Bara att du tar dig tid att fundera, reflektera och skriva är en morot 🥕

@Liv1 God morgon! Vad roligt att du uppskattar mina meddelanden😁. Jag fick också fin stöttning när jag var ny och nu vill jag stötta nya så gott jag kan. Jag minns hur viktigt det var för mig och det hjälpte mig framåt.

Ha, ha! 😂 Måste skratta för det låter så roligt det du skriver ”Man kanske inte måste älska yoga i en tallskog med kottar under yoga mattan, grön smoothie istället för rosé eller glatt följa med svärmor på allsång i en kyrka.” Du gjorde helt rätt i att sätta dig framför Netflix med en chipspåse. Visst är det en slags renlevnad att inte dricka, men man bör ersätta med nya vanor som känns bra, meningsfulla och roliga att göra. Det är väl det som är grejen, att hitta en Liv 2.0 som är du, men utan alkohol. Inte lägga på sig massor av förväntningar och försöka leva upp till någon bild typ ”yogagirl”. Och så här i början av nykterheten så räcker det med att bara ta det lugnt, aktivera sig lagom och skapa nya vanor där man drack, dricka alkoholfritt och kanske ta en promenad om man har sug. Landa i sig själv och sina känslor. Man startar delvis upp ett nytt liv, men inte ett helt nytt liv. Man är den man är, men utan alkohol. Dina tre punkter stämmer bra, och olika tankar och känslor bubblar upp när man inte längre dövar med alkohol. Det är de tankarna och känslorna som är intressanta att nyfiket utforska. Vad vill de säga till mig? Vad är det som skaver? Varför skaver det? När man är nykter får man bättre kontakt med sina äkta känslor. Det kan vara jobbigt och läskigt men det är bara sig själv man möter, kanske den lilla Liv. Så ta det lugnt, låt processen ha sin gång, låt den ta tid och lyssna på det som vill komma upp på ytan. Men skippa yogagirl😁. Ha en fin fredag!❤️