Hej.

Jag har sporadiskt läst här på forumet sedan jag började komma till insikt om mina alkoholproblem för några år sedan.

Jag har under den här tiden gjort några mer eller mindre seriösa försök att förändra mitt drickande och har också vid några tillfällen bestämt mig för att sluta helt, dock trillar jag alltid tillbaka efter någon eller några månader.

Min längsta vita period var 7 månader för några år sedan och utöver det har jag haft perioder om 1-3 månader med några månaders mellanrum.

Att hålla upp med alkoholen är sällan några problem i sig, min problematik består framförallt i kontrollförlust när jag dricker, inte i något oemotståndligt sug när jag är nykter. Oftast kan jag hålla konsumtionen till en flaska vin i veckan genom att inte köpa hem mer än så, behöver dock planera drickandet så att jag kan gå och lägga mig efter att flaskan är urdrucken då jag annars kommer att känna ett starkt sug efter mer.
Dagen efter har jag oftast bakfylleångest även om jag oftast inte har särskilt starka fysiska symptom på bakfylla.

Kontrollförlusten är inte total utan jag kan ta två glas vin till en middag eller så och sedan sluta, detta kräver dock oftast att jag har någonting nästa dag som tvingar mig att begränsa mig, exempelvis jobb. Att stoppa är alltid en viljeansträngning, om än inte alltid en stor.
Dricker jag mer än två glas, kanske uppemot en flaska tappar jag så gott som alltid kontrollen om mer alkohol finns tillgängligt, då finns inga gränser för hur mycket det kan bli.

De perioder jag hållit upp med alkoholen har jag generellt mått väldigt bra, vaknar pigg och alert och är överlag gladare. Undantaget kan vara helgkvällar där jag kan vara lite lättretlig på min familj.

Retligheten beror troligen på att jag är en ganska introvert person som behöver tid för mig själv för att kunna koppla av ordentligt, andra människor, även de närmaste kan ofta göra mig stressad. Jag tror att alkoholen fungerar som ett filter mot den här stressen och hjälper mig att varva ner trots sällskapet.

Trots att mina vita perioder oftast går ganska bra och trots att jag inte upplever några större problem med att avstå alkohol slutar det ändå på något sätt alltid med att jag börjar dricka igen, oftast utan något uppenbart skäl.

Oftast blir det bara så att jag helt plötsligt betämmer mig för att köpa hem någonting eller att jag tar ett glas av hustruns vin och därefter är jag tillbaka i gamla hjulspår där jag dricker min vinflaska varje fredag eller lördag i några månader innan jag tar ett nytt uppehåll, oftast efter att det på ett eller annat sätt spårat ur.

Hade det bara rört sig om den enda flaskan vin i veckan hade jag kunnat leva med det men jag vet att det alltid kommer att spåra ur förr eller senare, ibland kan det gå mer än ett år emellan men förr eller senare händer det, ofta i samband med utgång med jobbet, något som jag börjat dra mig för att vara med på vilket är tråkigt då jobbet är där jag får det mesta av min sociala kontakt utanför familjen.

Arbetar so tjänsteman inom industrin och alkoholkulturen på arbetsplatsen lämnar en del att önska. Skulle säga att en klar majoritet har ett riskbruk och det skojas friskt om hur full NN var på fredagens afterwork mm. inför varje ledighet pratas det alkohol och det är fullkomligt självklart att man super till så fort man är ledig.

Nu skall min fru och jag skiljas och jag är osäker på hur jag kommer att reagera när jag blir helt själv varannan vecka.
Kanske gör det det lättare för mig att avstå alkohol då jag får möjlighet att vara för mig själv och kan koppla av utan alkohol eller så blir det tvärtom, att mitt drickande eskalerar då ingen annan finns i närheten och tvingar mig att begränsa in konsumtion.
Jag hoppas på det första men befarar det senare.
Jag är inte särskilt orolig för de veckor jag kommer att ha dottern då jag inte kommer att tillåta mig själv att dricka då jag har ansvar för henne. Åtminstone inte i nuläget, vad som kan hända om jag tappar kontrollen under de barnfria veckorna kan jag inte sia om.

Jag skulle väldigt gärna helt ge upp alkoholen då jag vet att jag mår bättre utan den och det skulle helt ta bort oron för att tappa kontrollen men hur gör man för att upprätthålla motiationen och stå fast vid sitt beslut?
Jag har som tidigare nämnt haft uppehåll av varierande längd tidigare och har då varit inne på att helt sluta då jag egentligen inte saknat alkoholen, annat än som måltidsdryck, men av någon anledning trillar jag alltid dit förr eller senare, lyckas övertyga mig själv att jag nog kan dricka måttligt ändå, det har ju varit så lätt att hålla upp så jag har nog egentligen inga problem, eller att mitt drickande ändå inte är så farligt, jag är ju trots allt långt ifrån värst på jobbet och så länge jag håller mig till min enstaka flaska på helgen så är det inte ett problem.

@Heffaklump Grattis till 50 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Och till genomfört maraton! 🥳🥳🥳 Lopp på en eller två mil är nog mer skonsamt för kroppen, och då kan man njuta av folkfesten mer tror jag.

De där tankarna ”det borde nog gå att kontrollera, jag har nog inte så stora problem egentligen” är väldigt förrädiska. Utan att veta skalle jag gissa att 9 av 10 återfall beror på att man ger sådana tankar mer och mer utrymme. Börja aldrig förhandla! Lista i skallen topp 5 över fyllesynder och ryt ”NEJ, minns du…” varje gång alkoholdjävulen börjar viska ”kanske” i ditt öra.

Kram 🐘

@Andrahalvlek
Tack!
Jo, jag kommer nog hålla mig till max 21km framöver men det är kul att ha testat åtminstone, träningen tänkte jag lägga om till att springa 5-8km men istället springa varje dag, sedan kan jag börja öka distansen och minska frekvensen till våren innan nästa Göteborgsvarv.

Ja, de tankarna är förrädiska, har varit i det här läget förut och gett efter så jag vet hur det slutar.
Jag har några incidenter jag kan dra upp när tankarna kommer så den metoden skall jag använda.
Jag tror också att jag behöver gå upp mer i nykterhetsarbetet just nu för att hålla det levande, tyvärr händer så mycket annat så jag har inte riktigt tid att lägga på att läsa eller hänga här för stunden, fullt upp med jobb, flyttar, lägenhetsförsäljning, barn osv, helt slut vid 20.00 och stupar i säng.
Borde lugna ner sig inom en månad eller så och den tiden klarar jag, mest intesiva blir nog de närmsta två veckorna.

@Heffaklump Grattis till 51 dagar!🥳 och vilken prestation med Göteborgsvarvet💪. Bra att du tydligt vet hur förrädiska dessa tankar är och hur det slutar. Ibland rullar livet på väldigt fort och det är fullt upp. Då kan det vara bra att varje morgon påminna sig om nykterheten och säga för sig själv. ”Det är så skönt att varje morgon vakna nykter och hantera dagen på ett bra sätt. Nykterheten gör så att det går bra att hantera livet”.

Ha det gott och ta det lugnt!❤️

@Heffaklump ”This Naked Mind” eller ”Alcohol Lied To Me” som ljudbok kan jag rekommendera. Då kan man nöta, nöta, nöta nyktra fakta medan man kör bil, diskar, promenerar, springer.

Boken ”Skål ta mig fan” hade jag som insomningsbok första halvåret. Lyssnade en halvtimme innan jag somnade. Om och om igen, säker 12-14 gg totalt.

För att lyckas i längden måste vi gräva ner kunskapen i vårt undermedvetna också. Repetera, repetera, repetera tills det sätter sig i ryggmärgen.

Kram 🐘

@vår2022
Tack:)
Ja, det rullar på fort nu.
Kaos på jobbet, skilsmässa, hustruns utflytt, försäljning av vår lägenhet och min inflytt i ny lägenhet om några veckor, behandlingar på sjukhuset för dottern och egna läkarbesök för mig själv. Går jag inte in i väggen nu så gör jag det aldrig. Ett ljus i det hela är att jag, trots ovan nämnda tankar kring alkohol, inte känner något sug, ingen som helst lust att dricka i nuläget vilket normalt hade varit självklart.
Tackade faktiskt nej till alkohol idag, en entrepenör på jobbet vars kontrakt gått ut ville ge en gåva, en flaska rom och en flaska rödvin. Bra att kunna tacka nej pga "code of conduct" :) tackade ja till enorma mängder godis dock, det tyckte jag var ok ;)

@Andrahalvlek
"This Naked Mind" har jag lyssnat på och kommer att lyssna på igen.
Craig Beck blev jag lite skeptisk till efter att ha lyssnat på "I can make you stop drinking", kändes alldeles för "new agig", massa snack om the law of attraction mm. Han nämner i den boken att om man inte köper de bitarna kan "Alcohol Lied to Me" passa bättre så jag funderar på att lyssna på den.

"Skål ta mig fan" har jag också lyssnat på. Tog till mig en del men upplevde den lite väl mycket som en rekryteringsbok till 12-stegsprogram.

Tror absolut på vad du säger om att repetera, framför allt när det som nu går ganska lätt att hålla sig nykter, lätt att lura sig själv att man inte har några problem med alkoholen.

Dag 60 idag och äntligen är förberedelserna inför försäljning av lägenheten klara.
Har rensat och städat i närmre två veckor men nu är det äntligen klart, lägenheten är stylad och fotograferad och snart läggs annonsen ut.

Då vi inte vill röra till i lägenheten nu när den är iordningställd har vi nu flyttat ut, jag bor hos släktingar som är bortresta och min blivande exfru har flyttat in i sin lägenhet som för tillfället mest tjänstgör som förråd för alla saker vi rensat ut. Fantastiskt hur mycket skräp man samlar på sig.

Dottern kommer att bo mestadels hos mig under den här tiden då jag bor i ett fungerande hem snarare än i en härva av kartonger men idag sover hon hos sin mamma.
Underbart att få en kväll för sig själv och bara kunna koppla av, de senaste veckorna har varit helt vansinniga men nu börjar jag se ljuset i tunneln, får bara hålla tummarna för att försäljningen går fort.

När jag skriver här slår det mig att jag inte känt något som helst sug under den här tiden, inte ens tänkt tanken på en städöl eller att varva ner med ett glas vin efter dagens slit och släp.

Nu när allt slit med lägenheten är klart och de flesta krämporna efter maran gått över är det dags att ta tag i träningen igen, den har tyvärr prioriterats ner de senaste veckorna, men imorgon tar jag sovmorgon och njuter av att bara behöva få mig själv iordning för jobbet, jag kanske tom kan vara på plats i tid och hinna ta en kaffe i lugn och ro innan dagen drar igång.

@Andrahalvlek
Det gick fort, accepterade ett bud idag och skriver kontrakt på söndag.
Lite förlust blir det men sån är marknaden idag tyvärr, priset ligger i paritet med vad motsvarande lägenheter gått för de senaste månaderna.

Skönt att ha det gjort utan hela cirkusen med visningar osv. skall bara få kontraktet påskrivet sedan kan jag släppa det oket :)

Timern visar dag 1, igår visade den dag 103.

102 dagar utan alkohol för att sedan trilla dit igen, kan inte bestämma mig för om det var dumt gjort eller om det snarare kommer hjälpa mig framöver, det återstår att se.

Jag skrev för en tid sedan om att jag haft tankar om att jag kanske inte behöver sluta helt och att jag kanske inte har så stora problem ändå, de tankarna har fortsatt och blivit starkare ooch jag har den senaste tiden känt en längtan efter framförallt vin.
Inte något akut sug eller behov av att lindra stress eller så men en längtan som har gnagt i mig och igår föll jag till föga och åkte förbi systemet för att köpa en flaska vin för lite myskväll när jag nu äntligen har en helt ledig helg där jag inte har någonting speciellt att fixa med.
Av någon anledning köpte jag två, en flaska rött och en flaska vitt, hade dock bara tänkt dricka den röda, så blev det dock inte utan båda dracks upp och jag betalar för det idag men en av de värsta baksmällor jag någonsin haft.

Ser egentligen inte gårdagens fylla som ett misslyckande, att jag drack igår betyder inte att jag inte kan vara nykter idag och om inte annat är det bättre att dricka en gång var 102:a dag än en gång i veckan.

Min oförmåga att hålla mig till den flaska jag tänkt dricka stärker mig i min övertygelse om att jag faktiskt inte bör dricka alls och nu är det bara att sitta upp på hästen igen, jag tror inte att jag kommer att plågas av något mer tvivel kring mitt beslut att sluta dricka den närmsta tiden.

Det är konstigt hur man fungerar, jag har mått jättebra av att avstå alkohol de senaste tre månaderna och något faktiskt sug har jag inte haft på många veckor, träningen har funkat bra och jag har kunnat hantera den senaste tidens turbulens på ett bra sätt, ändå har jag känt den där längtan efter alkohol, en flaska rött och lite goda ostar, ett glas whiskey på kvällen till en god bok osv.
Jag måste på något sätt frigöra mig från den här alkoholromantiken, jag vet ju mycket väl vad alkohol gör med mig, jag vet hur beroende fungerar och jag vet att livet kan vara bra utan alkohol.
Jag vet också i grund och botten vad jag behöver göra för att hålla mig nykter, jag behöver "aktivt leva i nykterheten", dvs fortsätta ta in nyktra fakta som du @Andrahalvlek rått mig tidigare, jag behöver läsa och skriva här på forumet och hålla mig aktiv i nykterheten och inte förutsätta att det kommer att gå bra bara för att nykterheten gått lätt under en tid, det finns alltid risk att trilla dit igen, oavsett hur bra det gått innan.

@Heffaklump

Hejsan!

Jag läste just ditt inlägg och känner så väl igen situationen. Har så många gånger bestämt att sluta med alkohol då jag ju vet vad den har gjort och gör med mig. Men ändå så känner jag en längtan efter ”friheten” att få vara ”mig själv” eller rättare sagt slippa tänka på sådant som tynger sinnet.

Måste säga att du är en bra människa som vågar skriva om ditt lilla snedsteg som bara är helt mänskligt. Fortsätt kämpa och innan du nästa gång känner att det behövs en ledig dag från kampen mot inre demoner, försök då istället att skriva av dig innan det korkas upp.

Gör så själv just nu och skriver en massa om inre tankar och känslor som väl många kanske bara tycker är ovidkommande strunt. Men när allt för mycket ovidkommande strunt samlas inom en så kan det till sist gå lite hur som helst. Tittar just nu på klockan och ser att tiden närmar sig stängningsdax för systemet och minns hur många gånger man har cyklat som en blådåre för att hinna fylla väskan med diverse buteljer och flaskor att ha som trygghet och lugnade medel.

Denna lördag, varken hinner jag eller vill ha något att dricka som bara gör mig än mer sänkt i humör och känslor. Har suttit och filosoferat lite allmänt och stirrat på ett ölglas som stått i diskstället i flera dar och ställde in det i skåpet för att få lite sinnesro. Livet är en strid som det heter och hela tiden måste man försöka att göra sitt bästa. Så det är precis rätt som du tänker att det bara är att ta nya tag och hoppa upp på hästen igen och kämpa vidare för att få vara fri från alkoholen som är ett jäkla gift som man ju vet att alla här förstår.

Kämpa på!

@Heffaklump Ett sätt att repetera nyktra fakta är att ha ”skål ta mig fan” som insomningsljudbok. Själv lyssnade jag på repeat 30 min varje kväll första halvåret.

Slå inte på dig själv, lär dig av misstaget. Börja inte förhandla med den viskande alkoholromantiska rösten - sätt stopp direkt!

Sök på intervention på youtube och plågas av andras öde - så slutar det om vi inte sätter stopp!

Kram 🐘

@Flarran @Andrahalvlek

Tack för era ord, känns bra att veta att det finns folk därute som förstår.

Jag tror att det som ofta gör att det går snett för mig är att det överlag är ganska lätt för mig att avstå från alkohol, det kräver lite viljestyrka i början men efter ett tag går det på sätt och vis av sig själv.
När jag kommer in i den fasen tappar jag intresset för det arbete som krävs för att jag skall förbli nykter och tankarna om att det nog kommer att fungera att dricka ändå börjar komma.

Jag tror att det jag behöver göra är att sätta av tid för det här arbetet på daglig basis, exempelvis som ditt förslag @andrahalvlek om att ha "Skål, ta mig fan" som insomningsbok eller att sätta av en halvtimme varje kväll för läsning i ämnet eller liknande.
Kan jag få in en rutin som fungerar spelar det ingen roll om jag är inspirerad eller ej, det bara görs.

Vad gäller gårdagens misstag så hoppas jag att det kan komma någonting gott av det, det är ännu ett exempel på att jag aldrig kommer att kunna ha en normal relation till alkohol. Som det nu var så hade jag visserligen en ganska trevlig fredagkväll med vin och ost men en bedrövlig lördag med en av de värre baksmällorna jag någonsin haft, jag var själv och dottern är hos sin mamma så ingen annan än jag själv påverkades av det. Jag får ta med mig den här erfarenheten och lära mig av den och förhoppningsvis kan den hjälpa mig att stå emot nästa gång tankarna på alkohol dyker upp.

Jag har två jobbevent nästa månad, ett julbord och en utgång med facket, hade funderingar på om jag skulle dricka på dessa event men det är tydligt efter gårdagen att det inte kommer att fungera så det får bli alkoholfritt för mig.
Redan där kan jag se någonting positivt i gårdagens misstag, bättre att jag fyllnar till i min ensamhet än med kollegor.

@Heffaklump Vitsen med att nöta, nöta, nöta nyktra fakta är att även ens undermedvetna ska påverkas. Om man bara jobbar med det medvetna kan det uppstå en dissonans, som kan vara skitjobbig.

Kram 🐘

@Andrahalvlek
Ja, så är det.
Är väl den här dissonansen jag upplevt den senaste tiden.
På samma gång mått jättebra av att vara nykter samtidigt som jag saknar alkoholen, inte som något fysiskt sug utan mer mentalt.
Att kunna öppna en flaska rött till en ostbricka eller vitt till skalddjur, att kunna ta en whiskey på kvällen till en god bok. I sinnet målar jag upp en bild av att jag kan ha ett normalt förhållande till alkoholen och längtar efter det men erfarenhet visar att det är omöjligt.

Jag har vissa förhoppningar om att jag ändå är på rätt väg, om jag tittar på det historiskt så har jag minskat mitt drickande ganska rejält, först genom att sluta jobba skift och gå över till dagtidsarbete vilket gav färre dagar för drickande och sedan genom att, vanligtvis, begränsa mig genom att inte köpa hem mer än en flaska vin åt gången, den barriären har dock fallerat ibland, som nu senast i fredags.
Jag har också haft fler upphåll och kortare perioder där jag dricker de senaste åren.

Jag har varit skeptisk till AA men kanske kan fysiska träffar vara ett sätt att hålla kampen mot alkoholen mer levande inom mig. Har kollat upp möten i närheten och det hålls möten under en km från mitt hem två ggr i veckan, funderar på att gå dit men det finns ett motstånd inom mig som jag inte riktigt vet hur jag skall ta mig förbi.
Kanske är det bättre att leta upp en grupp längre hemifrån för att minska risken att bli igenkänd?

Jag är egentligen inte orolig för de som är på mötet, vi är alla i samma båt, men risken finns att någon pratar utanför gruppen och eftersom min familj bott på orten under ganska lång tid är vi inte helt okända här, min mor framförallt känner många i området.