Jag vet inte vart jag ska börja.
Jag är inne på dag tre. Det låter så löjligt att jag vill gråta. Samtidigt som jag vet att det inte går att komma till dag tio, femtio eller hundra utan att passera dag tre.
Det känns också som att jag har fått hybris. Men det är som det har varit tidigare. Tror att ”nu så – nu är det ingen fara, jag kunde ju avstå”. Vet inte om jag skrattar, gråter eller bara skakar på huvudet åt mig själv. Jag känner mig stark och livrädd. Nästan panik och samtidigt lugn. Jag vet att jag måste komma till förändring. Att det bara är jag. Jag själv som kan göra det. Inte dricka alltså. Fast det jag känner är nytt för mig är att jag mer känner att jag väljer nykterhet. Igår valde jag liksom inte ”att inte dricka”. Jag valde att bara vara.
Det är som en pingismatch i huvudet. Ena stunden är jag här och nu och det är skönt. Andra stunden får jag alla kommande situationer och möten ever i huvudet samtidigt och känner mig helt överväldigad.
Jag tror egentligen inte att jag kan dricka ”med måtta” men kan heller inte just nu säga att jag aldrig ska dricka igen. Blir för stort. Vad betyder det ens. Tillbaka till att försöka andas. Dag tre.

Hej,
Känner igen känslan du beskriver.Det känns läskigt och stort att inte dricka. Och lite obegripligt, man har ofta haft en stor del av sin identitet kopplat till att dricka alkohol. Men det går över. För varje dag känns det lite mindre konstigt. Du behöver inte välja för alltid just nu. Men sätt ett första mål. Tre månader brukar rekommenderas av Alkoholhjälpen för att rensa hjärnan och bli av med beroendet. Sen kan du ta ett nytt beslut hur du vill gå vidare. För egen del har livet blivit så mycket bättre av att sluta dricka, jag är så glad att jag tog steget!

@Zandra_N Idag är min dag1. Det känns redan nu läskigt. Jag tror inte jag klarar det för att jag har misslyckats så många gånger tidigare i halvtaffliga försök. Vad har funkat för dig ? Vad gör du på kvällarna ? Jag kan verkligen inte fortsätta med den ångesten, rädslan för att dö eller bli påkommen och skammen som det innebär att dricka. Jag försöker tänka att det är det som är mardrömmen. Att nu är jag fri! Men det här är dag 1. Varför behöver du sluta dricka ?

Mormor, tro på att du klarar det! Se till att inte ha alkohol hemma. Vila, ät något gott, ta en promenad- känn efter vad kroppen verkligen behöver. Och fokusera på fördelarna, hur du vill må. Det är heller ingen skam att vända sig till vården och få stöd i form av samtal eller medicin.

@Mormor2023 Hej!
Låt oss följas åt! Jag har gjort hela helgen utan alkohol och det går. Hur har du det idag? Vi gör det här ihop. Värst är att känna sig ensam ❤️

Fortsätter obrutet och är så stolt.
Var på middag hos nya bekanta i helgen och det första som händer är att jag tackar nej till champagne och säger att jag har en paus från alkohol och har dryck med mig. VA?! VARFÖR DÅ?! blev många frågor.
Är ju egentligen sjukt märkligt att man ska behöva "försvara" sig. Nu är jag trygg i det och van vid att vara annorlunda och ifrågasatt men ändå, låt mig göra mitt val. Intressant också att fler än en person kommenterade med att "det borde jag nog också ha" "oj, det låter svårt, skulle jag aldrig klara" senare under kvällen.
Så otroligt skönt att vakna utvilad och med energi. Framförallt att alla samtal finns kvar.

@Zandra_N Starkt gjort! Många är så oroliga för att tacka nej. Jag var också det. "Vad ska folk tro???"
Jag hade många tankar kring detta i början, men upptäckte att de flesta faktiskt inte undrar något alls.
Så din erfarenhet är nog lite ovanlig, men säkert bra att du fick träna på att det kan bli så.
Jag tycker att det känns bra att vara öppen och ärlig med att jag inte dricker alkohol. Känns bättre än att hitta på olika tillfälliga anledningar. Men alla gör såklart det som de behöver och mår bra av.
jag känner igen den där kampen i hjärnan också, du kan läsa mer om det i Annie Grace bok "Tänka klart".
Den förklarar mycket. Men jag kan lova dig att det blir lugnare med tiden.
Ju längre tid du är nykter, ju bättre kommer du att må. Alkohol skapar oro och ångest.
Så lita på processen. Ta det lugnt och gör saker du blir glad av. Det kommer att bli bra. Träning, promenader eller dans är också jättebra.
Lycka till! :)

@Zandra_N starkt ! Det är ju bra att ha en plan! Jag blev spontant erbjuden alkohol i helgen men det var väldigt naturligt att tacka nej då jag körde bil. Men precis som du säger att motivera det är ju egentligen väldigt märkligt. Precis som när någon frågar "hur är läget" borde man egentligen ge de ett sånt där helärligt svar "Jag är förmodligen alkolist och kämpar med min alkoholkonsumtion. Utifrån det har jag nu valt att helt sluta med alkohol." Där är nog samtalet dött. :p

@Amanda L tack för support och tips. Har försökt betrakta tankar och känslor ikväll. Haft ett svårt möte om min dotter och det verkligen far runt i huvudet. Min vanliga väg hade ju varit vin för att sluta tänka. Men. Inte. Idag.

@Mormor2023 men bra jobbat! Och jag skrattade så jag nästan grät av din kommentar. Nån gång ska jag svara så. Så ofta folk frågar allt möjligt utan att ha tid för att lyssna på det egentliga svaret.
Bilen är ju alltid bra att ta till, frikort på nåt sätt.