God morgon

Idag är det en sån dag, jag vaknade väldigt tidigt, magen krånglade, torr i munnen, hjärtklappning, huvudvärk. Ångest ångest ångest. Jag måste sluta med det här. Jag kan inte dricka. Det är inte roligt. Jag börjar känna att jag kommer gå under. Snart kan jag inte låtsas längre. Jag sitter hemma och dricker själv. Gör inget roligt utan dricker tills jag däckar, flera gånger i veckan. Upp och hoppa sedan. In i duschen, på med sminket...dvs på vardagarna. På helgerna kan jag ligga i sängen ett helt dygn efter en sån fylla. Jag ljuger och säger att jag måste jobba denna helgen, kan inte träffas. Mitt hem är inrökt och jag orkar inte umgås. Att vara på jobbet flera gånger i veckan är en plåga och nu för tiden är ångesten ett konstant tillstånd.

Att våga säga att "jag vill sluta dricka" har tagit mig lång tid. 15 år har det tagit. Jag bestämde mig igår, innan jag söp upp resten av boxen och alla slattar som fanns i huset. Jag känner mig så ensam i detta, men jag vill verkligen. Jag vill kunna vara glad igen och umgås med mina barn och deras respektive....jag orkar inte mer. Vet inte hur jag ska våga be om hjälp jag vill inte att någon ska veta hur jag har det när helt ensam här hemma.

Tur jag kan jobba hemma en dag som denna. Ber till högre makter att i måndags var sista gången jag behövde åka bakis till jobbet och stå ut med mitt falska, ångestfyllda och värdelösa jag som tror att ingen ser eller fattar vilket vrak jag är. Skulle verkligen vilja prata med någon, få hjälp. Men jag vågar inte. Har läst här att man ska försöka i två veckor och sedan 3 månader. Jag har inte varit nykter i en vecka de senaste 15 åren. Max 4 dagar i sträck tror jag och hur ska detta gå till :(

(Hur gör man när man går på AA möten, kan man hitta ett möte och dyka upp utan en inbjudan?)

@vår2022 bra skrivet. Jag tolkade det inte som du men mer att vi alla behandlar oss själva på olika sätt för att nå eller stanna i nykterhet. För en del är det en sjukdom och verkligheten är det trånga utrymmet där t.ex AA är motsatsen till trångt och en plats för tillfrisknande. För andra är det inte så och hjälper det en att bli och vara nykter är ju det lika underbart.

Just sjukdomsbiten har gäckat mig lång tid. Det är en vattendelare bland alkoholister. Det är väl självklart att ingen vill vara sjuk, en glutenintolerant vill väl vara lika tolerant som en diabetiker vill vara oberoende av insulin. Definitionen av sjukdom för mig är när ngt påverkar kroppen eller hjärnan i en negativ riktning och där den riktningen bara kan ändras av kroppens eget immunsvar, exkluderande av substans eller införsel av medicin. Ngt fysiskt eller psykiskt som inte ter sig som hos en fullt frisk människa och i vårat fall är det bara exkluderande av substans som kan bota.

Huruvida sjukdomen sen botas med hjälp av AA eller inte har jag full förståelse för olika åsikter kring. Men att ignorera att det är en sjukdom är detsamma som att säga att diabetes inte är det. Du kan hiva i dig en kost som i sinom tid ger dig diabetes, en sjukdom, som precis som alkoholismen kräver exkluderande av substans. Sjuk(!)hus med en beroendeakut, behandling(!)shem med statlig licensiering och diagnoser finns/ställs mig veterligen primärt för sjukdomar och inte friskdomar 🙂

Självklart ska man gå på det spår man tycker är mest hjälpsamt. Det finns olika sätt att hantera saker på och även sätt att se allt på. Jag beskrev mitt som ju skiljer sig från vissa andra. Mitt har fungerat för mig och vem vet? Kanske finns inspiration att hämta även för andra. Att säga att det inte är peppande kanske är sant för vissa men behöver inte vara det för alla. Det finns olika infallsvinklar.

@ptc Ja, håller med om att det finns många olika sätt att nå nykterheten och som du säger, det är sig själv man ska våga gå in i och även erkänna för sig själv att man har alkoholproblem. För många kan det vara till en stor hjälp att förstå vad alkoholberoendet beror på och inte blandat ihop det med svag karaktär el dyl. Att det handlar om ett alkoholberoende, en beroendesjukdom och som kan bli kroniskt. Många av oss här på forumet har druckit oss till ett alkoholberoende i olika grad och det enda botemedlet är oftast att sluta dricka. Då kan man bli fri från beroendet, men beroendet blossar lätt upp om man börjar dricka igen. Precis som med en allergi om man äter det man är allergisk mot.

Vi är olika gällande att kalla det för alkoholism eller sjukdom, och det är förståeligt för det finns en negativ samhällsvärdering i det och som man inte vill tillhöra. Så det viktigaste är att stärka de egna tankarna om sig själv och tro på den egna förmågan att klara av att bli nykter oavsett sjukdom eller inte😁

@postitlappen jag förstår helt. Det är en period man får smyga sig igenom. Om jag inte har fel kan sköterska på vårdcentral övervaka intag så får man lite lättare svara om ngn skulle se en

God förmiddag

Så skönt det är att vakna en söndag utan ångest och magproblem.

Har haft ett dilemma, som sagt denna veckan bjöd på utmaningar, event och alkohol hela veckan. I fredags var jag på en stor fest där det bjöds på drinkar och vin. Jag tog bilen ”tvungen pga *en liten lögn*”.

När klockan var ganska sent på kvällen skulle det skålas, plötsligt stod jag där med ett vinglas i handen (som någon i ilfart fixade till mig - utan att jag bett om det och fast jag druckit läsk hela kvällen). Jag skålade och tog tre klunkar av det där vinet. Fan! Jag var inte alls sugen och det konstiga är att jag inte gillade det heller. Tog bilen hem sedan, var ju spiknykter men kände mig misslyckad :(

När jag vaknade igår så tänkte jag: nej du, det där var inget misslyckande, du är fortfarande nykter.

I dag (söndag) är min 12:e nyktra dag. För tre veckor sedan valde jag att ta bilen till Willys….efter en och en halv flaska vin. Fy fan vad jag skäms för det, klunkarna i fredags var ingenting jämfört med hur jag levt de senaste åren. Nu forsätter jag mitt nyktra liv! Det blir bara bättre, ser framemot en ny vecka och fler krispiga vardagsmorgnar.

Önskar alla er en fin söndag ❤️

@Ängans heja heja!❤️ visst är det magiskt att vakna på morgonen och man kommer ihåg allt från kvällen före.
Och nej det var inget misslyckande, du är fortfarande nykter och knyter näven.
Kan skönja lite jävlar anamma?
Önskar dig en fin söndag!❄️

Hej,
Jag tycker inte heller att du behöver se det som ett misslyckande, men definitivt något att dra lärdom av och hitta en strategi att ha till hands när det händer nästa gång. Vi är ofta uppfostrade att vara artiga och vara till lags och inte var "krävande". Men att hävda sin rätt att undvika något som förstör ens liv är inte oartigt eller krävande. Bestäm i förväg vad du ska göra eller säga nästa gång. Att diskret ställa ifrån sig glaset och hämta ett annat med alkoholfritt är en lösning om du inte vill säga nej öppet. I början tyckte jag det var jobbigt, men numera känns det helt naturligt att be om alkoholfritt i alla sammanhang. Jag är stolt över att vara nykter och inte följa strömmen som dricker utan att fundera på varför eller hur mycket. Så styrka och stolthet till dig, du har gjort ett val för att ge dig själv ett värdigt liv, stå fast vid det!

Ja jäklars vad jag håller på med detta med ”annat glas” till mig, märkningar mm när vi/många dricker dryck med likartad färg. En gång var jag på en bjudning där jag erbjöds ett glas champagne och jag sa nej tack och värden sa- du kan väl bara smaka lite?
Nej tack.
Man blir lite jobbig, så kan det kännas. Ännu jobbigare är att riskera nykterheten.
Nu vet du att det kan behövas strategier- det är bra! 💪🏻

@Ängans
Absolut inget misstag, bara ett lärande moment. Jag vet att det kan kännas misslyckande och alla dåliga tankar man ger sig själv. Men man måste komma ihåg att man inte slutat dricka alkohol, man har valt att bryta ett livsmönster och I det nya finns inte alkoholen.

Vänder du på det är det som att du åkt samma väg till jobbet eller affären i åratal. Nu har du bestämt dig för att ta en annan väg, då och då kommer du komma in på den gamla vägen och det är ju inget farligt när du tar den nya vägen hem senare. Varje gång du tar fel kommer du reflektera över varför det blev så - den lärdomen och självinsikten är ditt starkaste vapen mot alkoholen.

Nu vet du ju till nästa gång vad du behöver vara mer vaksam på och på vad du kan sänka garden.

Finns mängder med historier där man kan undra hur det kunde bli så. Ta mannen som gick förbi samma pub nykter i 25 år på väg till och från jobbet, en kväll på väg hem hade dagen på jobbet tröttat ut honom mer än vanligt, samma pub passerades MEN nu hade en av neonbokstäverna slocknat, det hade aldrig hänt innan. Mannen gick in, tog en öl och sen ett ordentligt återfall. Såklart inte neonbokstaven som gjorde det men den blev hans bevis på att när han var trött behövde han va mer på sin vakt än vanligt trots det gått över 2 decennier.
Jag brukar tänka på den historien som mest när jag känner mig som starkast eller tryggast och det hjälper mig påminna mig själv om att behålla garden mot min sjukdom oavsett år bakom mig eller välmående.

Nästa gång du är i samma situation kommer du ju nu tänka på denna, minnas hur du kände och avslappnat skåla i mineralvatten. Det ser jag som en seger och inget misslyckande

Stolt över dig, du är stark!

@Smillans tack du, jag har läst din tråd och du är verkligen en förebild för en som mig. Jävla anamma ❤️

Och tack alla ni andra som har läst och gett pepp. Jag är så stolt över att i dag är min FJORTONDE nyktra dag. Trodde aldrig jag skulle klara detta men det gjorde jag. Det är två veckor sedan jag vaknade bakfull (och fortfarande i gårdagens kläder) och ville dö. Nu vaknar jag utvilad, klar i skallen, utan ångest och kan inte fatta hur jag orkade (och klarade mig!) så länge. Så mycket dumt jag gjort i mina patetiska fyllor och så mycket ångest jag burit på.

Har tänkt mycket på det som hände i fredags, tänker inte börja räkna om pga det. Jag var nykter hela fredagen med… Självklart var det så att det var jag och ingen annan som lyfte glaset mot min mun. Men det handlade om grupptryck och min feghet, jag är inte redo att ”komma ut” som en alkis just nu. Jag vill hitta mitt nya jag i lugn och ro innan jag vågar visa mig svag för min nära och kära. Vinet var inte gott. Jag kände inget sug trots att jag ställde mig upp och skålade, jag ville bara hem…men jag spelade med. Nästa gång duckar jag, nu vet jag hur fort det kan gå :(

Nu ser jag framemot ännu fler dagar. Det ska bli spännande att uppleva vad som händer efter dessa magiska 14 dagar som alla pratar om 🥳 En dag i taget har jag kommit längre ifrån tankarna om bolaget och ”bara ett glas”. Har inte känt ett sug på flera dagar nu (sen innan helgen) och hoppas den känslan håller i sig och jag får uppleva en helg utan en tanke på hur jag ska undvika frestelser och/eller ducka för grupptryck.

Nu en varm dusch och god nattsömn.

Tack igen alla ni som stöttar och delar med er. Utan er…nej jag hade inte klarat mig.

@ptc hej du! Det går fortfarande. Imorgon vaknar jag upp till dag 22. Nykter!

Jag mår så bra. Har hittat helt nytt lugn och människor runt mig har börjat märka att något är annorlunda. Sover hela natten, vaknar utvilad och kan se folk i ögonen. Jag börjar tycka om mig själv och håller på och skapar nya vanor i vardagen.

Jag blir sugen ibland men lyckas övertala mig själv när tankarna ”kom igen, ett glas kan du ta” skriker i mitt huvud. ”En dag till, bara en dag till – gör det bara!” så resonerar jag. Det blir bättre för varje dag – tänk att jag håller på och lyckas med en HEL vit månad och fler ska de bli, jag klarar mig alldeles fint utan alkohol och blir det tråkigt så kommer det fler dagar jag kan sabba. Bara inte just idag, idag ska jag vara nykter. Så tänker jag när ”suget”
(eller vad man nu ska kalla dessa djävulska tankar för) dyker upp.

Det blir julbord med jobbet imorgon - glad att det är på en torsdag. Jag och många fler kommer ta bilen så inget konstigt med det. Jag har dessutom en roll som gör att jag absolut inte hade druckit på en fest där hela företaget samlas…i vanliga fall hade jag åkt hem tidigt och hällt i mig när jag kommit hem. Haha, patetiskt eller hur!? Det kommer inte hända imorgon :)

Konstigt ändå (kan jag tycka) att tankar om ETT glas dyker upp…jag har aldrig i hela mitt liv gillat att ta mig ett glas. Har aldrig varit en finsmakare när det kommer till viner. Dricker inte vin till mat ens utan jag dricker tills det börjar dunka i huvudet och jag däckar med kläderna på. Fy fan säger jag bara, så skönt att jag vågade och klarade de första dagarna.

Jag har en förälder som söp ihjäl sig när jag var tonåring. Jag har alkoholism i mitt DNA och merparten av mitt liv har jag varit en medberoende person som tagit hand om och fixat för alla andra. Märkligt ändå att det spårade för mig när jag äntligen brutit mig loss från allt och alla som missbrukade och förpestade mitt annars ”perfekta” liv. Att jag själv blev en sån som jag föraktat…fast i smyg då…svårt att erkänna sånt för sig själv. Ännu svårare att erkänna för andra…

Hoppas det går bra för dig med. Och tack du för din omtanke ❤️ en dag till klarar vi allt 🥰. Så glad att jag hittade hit.

@Ängans starkt av dig. Känner igen resonemanget fullt ut. Man känner sig patetisk när man tittar tillbaka och alla dessa frågor man har som du säger. Suget ter ju sig så att försöka få en att försköna det där som kanske inte är så patetiskt och det är ju bara det där goda glaset. Det är precis den styrkan du nu bygger som man behöver, ibland är rösten på axeln övertalande och verkar väldigt rimlig, då påminner man sig "men vänta lite, vadå glas?, jag gillar väl inte ett glas".. dessutom missbrukar man sällan ett glas utan en flaska och med rätt tankar nära sig hela tiden vinner inte den där rösten.

En dag i taget och skulle det bli jobbigt får vi väl ta en timme i taget. Men ack va härlig den där timmen är nykter

God dag!

Vaknade till min 25:e dag i nykterhet. Har haft väldigt jobbiga tankar sedan i fredags. Fantasier om paraplydrinkar och iskallt bubbel. Så kämpigt det ska vara då – är stolt att jag lyckas ”skjuta på det” (att falla dit) en dag i taget.

Måste försöka ta mig till ett möte, har haft så fullt schema det sista och nästa vecka med. Fan att det ska vara så jävla jobbigt fast jag ska vara glad över hur mycket bättre jag börjar må. Ångesten är (nästan) borta. Magen är nättre. Jag sover hela natten. Huvudet är klart. Varför är det då så jobbigt!!??

Önskar er alla en fin söndag ❤️

@Ängans Hej! Vill bara kika in och säga att jag tycker det är superstrongt som du jobbar och vinner kampen mot suget dag efter dag. Det sägs ju att det tar minst 3 veckor för att ändra en vana, så suget och tankarna på A kommer att avta successivt. Har du något som du kan distrahera dig med när det är som jobbigast? Kanske lyssna på någon podd eller ljudbok?
Önskar dig en fin första advent 🕯️

Hej,
Jag gickvigenom flera svackor när det kändes deppigt att inte dricka. Men de gick över, tror det var det mentala beroendet som gjorde sluga försök. Nu känner jag att hels livet ligger öppet för mig och det finns så mykatt njuta av som inte är destruktivt. Håll ut, du kommer landa där du med om du kämpar vidare. Ta dig tid till ett möte tycker jag, nykterheten är viktig och behöver boostas ibland.

@Odågan åh du, du är grym som tagit steget och börjat din resa! Dina ord värmer och du ska veta att jag läste många inlägg här och inspirerades innan jag vågade. Kul att läsa att man kan ge tillbaka.

Tänkte uppdatera nu den 8:e för då blir det en månad jag lyckats hålla mig nykter.

Men idag är det också en stor dag: jag är nykter idag och imorgon börjar min fjärde nyktra vecka. Förra helgen var väldigt jobbig men jag hann göra så mycket jag skjutit på så när jag vaknade igår kände jag mig superstark och nöjd med mig själv. ”Suget” och mina sjuka paraply-fantasier var helt borta och jag kom på det nu att jag inte ens tänkt på A i två dagar.

Jag hejar på dig Odågan, vi fixar detta ❤️Tänk att imorgon blir det dag tre för dig och snart kommer du börja märka av små små saker som gör det så mycket värt att kämpa ”en dag till bara”. Varje dag man vaknar nykter gör att man har kommit lite längre ifrån det där, vi klarar oss utan…en dag till 😉

Önskar dig en härlig och god nattsömn och en underbar nykter morgon.

Uppdatering:

En hel månad! Jag klarade det!

Hade en väldigt jobbig dag igår, satt i ett svårt och jobbigt möte nästan hela dagen och var tvungen att ta beslut som påverkar andra människor. Åkte hem sedan och gick och la mig tidigt.

Jobbar hemifrån idag (utan alkohol!) och känner att jag ska göra det bästa jag kan av denna helg. Fortsätta med julstädning och ladda inför ny vecka.

Önskar er alla en fin helg ⛄️🎄