Ny här med egen tråd. Har dock läst många inlägg sedan jag hittade forumet för några veckor sedan.

Bestämde i tisdags morse att det får vara nog nu. Kände inte ens ett sug de första dagarna, ett par värktabletter mot huvudvärken bara. Efter att ha läst mångas berättelser förstod jag att lockelsen säkert kommer att dyka upp. I går längtade jag, men tack och lov infann sig aldrig tillfället.

Nu önskar jag lite pepp när suget sätter in. Har förstått att det finns många, många i samma situation som jag. Att det hjälper att läsa om andras erfarenheter och se responsen de får känns stort.

Hälsningar en lyckligt gift kvinna med ett bra jobb och flera fina (vuxna) barn. Så varför?

@Vinäger Grattis till ditt nyktra år! Du har gått din egen väg och till slut blev du helvit. Jag har följt dig i många år. Jag är inte helvit ännu men dricker betydligt mindre än tidigare. Jag kanske kommer att bli helvit längre fram. Jag vet att det är det bästa alternativet men jag är inte riktigt där ännu.
En dag i taget 😎
Mrx

Tack för alla grattishälsningar och uppmuntranden på min ettårsdag som helvit. I går passerade jag tretton månader, så det nyktra livet rullar på... Det värmer att få respons, ska ni veta, trots att jag själv inte längre är så aktiv. Förhoppningsvis kan någon känna hopp och inse att det kan gå vägen att bli nykter även om det inte gått spikrakt och botten börjar närma sig. Ni vet, kunde jag så kan du. 💗

Häromdagen fick jag en fråga från Kristoffer om det var ok att använda min luciavers i år igen i julkalendern här på forumets startsida. Så i dag finns den med. Jag kopierar in texten från förra året. Det blir repris på en repris 😅:

"För några år sedan fick jag uppdraget att vara både lucköppnare och Lucia i Tomens tråd här på forumet. Självklart tog jag uppgiften på allvar och försökte sprida lite i ljus och hopp i decembermörkret. Här kommer lucialuckan i repris:"

"Som tillförordnad lucköppnare i dag och tillika utnämnd Lucia (det var minsann inte i går, inte i förrgår heller för den delen) vill jag försöka ge alla en fin start på dagen.

Dagens lucka är fylld av omtanke och presenteras som sig bör denna morgon på vers.

🌟⭐🌟⭐🌟⭐🌟⭐🌟

Stolthet

🕯Ett ljus vill jag bära
för dig som är ledsen
som kämpar mot flaskan
i smyg där ingen ser

🕯Ett ljus vill jag bära
för dig som är ensam
som så gärna önskar
att få vara som "dom"

🕯Ett ljus vill jag bära
för dig som är rädd
att A ska gå före
både jobb och famij

🕯Ett ljus vill jag bära
för dig som är modig
och törs ta upp kampen
mot vår fiende A

🕯Ett ljus vill jag bära
för alla oss kämpar
som försöker vårt bästa
att i själ få ett lugn

🕯Ett ljus vill jag tända
för forumets omsorg,
gemenskap och stöd
här är vi alla en del

🕯Ett ljus vill jag höja
för vårt människovärde
du kan mer än du anar
lova att tro på dig själv

🕯Med ett ljus vill jag lysa
upp stolthetens boning
så skör men så viktig
när vi gjort något bra

🕯Ett ljus vill jag ge dig
och få dig att förstå
att trots några bakslag
är du fantastisk ändå

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

@vinäger, Tack för att du tog uppgiften som tillförordnad lucköppnare och lucia på allvar. Din lucia dikt är fin och har ett tänkvärt uttryck. Den ger bra pepp till oss som vill göra en förändring. En dag i taget 😎.
/Mrx

Hej vinäger! Så glad att se att det går bra för dig! Jag trodde aldrig något annat.
Jag har nytt nick nu men var tidigare en plugghäst *hint hint*.
Ville bara kolla in och se hur det var med dig. Är ju dig och Sisyfos jag minns mest.

Grattis till över ett år nykter! 🥳

Kram 🌸

Tack, Mrx, Rehacer och Charlie. 🩷

Så kul att se dig, adhdgoogle. Förstår precis vem du är. 🩷 Tror till och med att jag kallade dig forumdotter ett tag. Hoppas allt är bra med dig.

Kram till er alla

I dag är det femton månader sedan jag blev nykter. Det är sällan jag tänker på alkohol överhuvudtaget och de få gånger det sker är det i termer av tacksamhet över att jag slipper dricka.

Vet fortfarande inte hur jag skulle ställa mig till om jag kunde dricka ett par glas under helgen och aldrig riskera att det blev mera. Men eftersom det alternativet inte finns behöver jag inte längre fundera.

Vardagen rullar på och helgerna är fantastiska nu när de är alkoholfria. Oavsett om de är lugna eller uppbokade är de nästan helt ångestfria. Jag förstår nu hur mycket tid och försök till planering jag lagt för att inte vara alltför bakfull till olika evenemang. Hur jag vinnlagt mig för att inte dricka för mycket och så gott som varje gång misslyckats.

När jag får en inbjudan i dag tänker jag inte på om det är en lördag eller söndag, eftermiddag eller kväll, om jag måste köra eller om det går att åka kommunalt. Jäklar vilken skön känsla det är. Frihet i sin bästa form.

Att veta att om jag mår dåligt en dag, fysiskt eller psykiskt, så beror det inte på alkoholen. Jag får leta andra orsaker och oftast går det över mycket fortare än under min dryckestid. Ångesten är inte helt borta, men sååå mycket lättare att hantera när jag inte samtidigt måste slåss mot alkoholdjävulen.

I lugn och ro möter jag livet.

Fortfarande kan min man och jag prata om den sista dryckesperioden och hur fruktansvärt illa det blev till slut. När alcogelen brände i halsen och jag fick ha full koncentration för att inte få upp den direkt. Den måste ju åtminstone hinna verka först… Hur lukten och smaken av den satt i flera timmar. Så otroligt äckligt. Tänk att jag kunde sjunka så lågt att jag såg handsprit som ett alternativ. Eller rättare sagt, tänk att beroendet kan göra sådana sjuka och normalt sett otänkbara saker med en.

Ibland vill jag bara ruska om någon som jag märker är på väg utför och varna för hur det faktiskt kan sluta. Självklart tror ingen att de kommer att gå så långt att de dricker handsprit. Men jag kan garantera att det trodde inte jag heller. Någon gräns har man väl - eller…

Som sagt, i dag känner jag en stor tacksamhet. Läser om att man måste göra si för att bli nykter och så för att behålla sin nykterhet. Ibland nästan som ett hot: om du inte gör detta kommer det aldrig att fungera i längden. Jodå, det går visst. För min del räcker samtalen med min man långt. Tiden hjälper också till. Samtidigt förstår jag att en del behöver mera. Och det är helt ok.

Oftast talas det om hur lika vi är i vårt missbruk, men som ni vet vill jag också peka på våra olikheter. Det som fungerar för mig kanske inte alls funkar för dig. Så gör vad du vill och har behov av, men ta aldrig det första glaset. Det sistnämnda har den största majoriteten av oss missbrukare gemensamt.

Har aldrig gillat pekpinnar eller mästrande, men jag önskar av hela mitt hjärta att alla får känna på hur det är att vara helvit.
Att slippa alla tankar på nästa fylla eller icke-fylla.
Att slippa komma på efter alldeles för många år att det inte funkade med alkoholen. För mig tog det fem år här på forumet innan jag till slut vann över beroendet och då hade jag ändå hela tiden siktet inställt på helvitt.
Att slippa utsätta nära och kära för extra oro och ångest över ditt drickande.
Att slippa vakna upp och riskera att ha gjort något oförlåtligt och/eller oåterkalleligt. Det kanske inte har hänt något än och du tror dig säkert ha koll. Dock är alkoholen lurig och en dag kan det gå för långt, utan att du vet hur det gick till.

Oj, vad långt det här blev. Egentligen ville jag bara skriva att jag har varit nykter I femton månader och att jag mår bättre än på mycket länge.

Kram kram

Hej vinäger!
Ville bara titta in och säga hur glad jag blir att läsa dom senaste sidorna här. Du och jag började skriva på forumet ungefär samtidigt för över sex år sedan och det är fint att se att du fortfarande är aktiv här. Dom flesta trådar jag följde då slutar annars tyvärr ganska tvärt.
Jag har varit nykter i 6 år och 3 månader. Häng kvar på den vita sidan. Visst är det så mycket bättre här?

Men hej Mellow fellow, vilken fin överraskning att få en hälsning från dig. 🩷 Kommer ihåg din lite trevande start och min övertygelse om helvitt redan från början. Du fixade det på en gång. Respekt! Så himla bra jobbat.

Håller med om att många "gamla" vänner är borta. Själv var jag mycket aktiv under de första åren och skrev och peppade både här och där. Sedan har aktiviteten minskat successivt. Vill dock inte bryta helt, som det känns nu.

Förhoppningsvis får någon hopp när de läser om oss som det inte gick spikrakt framåt för. Vi som snubblade, föll, reste oss och trampade vidare.

Det går. Till slut. Ge aldrig upp!

Kram till den som vill ha. 🩷

Loggade in och ser att forumdelen jag befunnit mig i har blivit en infosida och att vi som delat våra tankar där har försvunnit. Lite synd att ingen hittar det jag skriver. 😁

Jaja, det kanske var dags att flytta till Det vidare livet. Jag närmar mig 500 dagar och har inga tankar på att börja dricka igen. Inga alls.

Admin, antar att det är ni som flyttar min tråd, då jag inte vill starta en ny. Tack på förhand.

Då ses vi förhoppningsvis snart i Det vidare livet. 🩷

Hej @Vinäger! Det måste ha blivit fel någonstans under uppdateringen av sidan, där inläggen från oss rådgivare hamnat under forumdelen "Förändra sitt drickande". Så ska det naturligtvis inte vara. Tack så mycket för att du uppmärksammade oss på det! Vi tittar på det och åtgärdar det så fort som möjligt.

Hur som helst, nu är din tråd flyttad till "Det vidare livet" istället. Hoppas du ska trivas i den här forumdelen!

Tack för välkomsthälsningar, Andrahalvlek, Himmelellerhelvete och Vår2022. 🥰 Blev varm i hjärtat av att ni tog er tid att skriva, trots att jag själv inte är så aktiv längre.

Funderar ibland på om jag ska återuppta forumaktiviteten, men är rädd att den ska kännas pliktfylld (av mig själv) samt stressande. Har svårt att skriva en kommentar hos en eller två, då jag tänker att jag "sviker" alla som inte får någon. Herregud! Det var därför vi tidigare sa att nu är det Vinäger över hela första sidan, jag var tvungen att skriva något hos så gott som alla. 😅

Känner inte heller behovet av att hänga här i förebyggande syfte, då jag åtminstone nu upplever mig oerhört stabil i min nykterhet. Pratar fortfarande mycket med min man när jag känner att jag vill ventilera. Förstår att andra behöver annan hjälp och lägger självklart ingen värdering i det, men själv får jag stresspåslag bara av att läsa om exempelvis tolvstegsprogrammet och allt man ska göra.

I dag firar jag sexton månaders helnykterhet. Tiden går...

Funderade över hur jag kort kan beskriva mitt känsloläge nu efter en relativt lång nykterhet. Till slut kom jag på ordet jag sökte:

Tillfreds!

Jag känner mig tillfreds med livet i stort.

Får se om jag kommer till skott att hänga åtminstone lite oftare här.

Tack för att ni finns. 🩷

Kramar

@Vinäger Grattis till dina 16 månaders nykterhet🥳 Skönt att det går så bra!

Eftersom jag snart avslutar behandling med tolvstegsprogrammet så blir jag nyfiken på att höra vad det är som ger dig stresspåslag? Jag tänkte också så tidigare men inte nu.

Kramar🤗🌺