Nu har jag varit nykter i tre veckor och en dag😊. Märker faktiskt att tanken på vin börjar fejda ut lite grann, är inte lika fixerad längre! Har gått förbi Systemet utan att känna detdär som drar en in i affären ni vet.
Sömnen är SÅ mycket bättre. Har nästan ingen ångest alls.
Fattar förstås att det är alldeles för tidigt att ropa hej. Nu i påsk ska vi ha middag för vår utvidgade familj och hur gärna jag än skulle vilja ska jag nog inte dricka ens en skvätt vin till maten. Tänker dock inte proklamera nåt om min nykterhet där utan helt enkelt bara låta bli vinet.
En dag i sänder. Det uttrycket har väl aldrig haft så stor innebörd i mitt liv som nu. Idag är jag nykter. I morgon är det eventuellt en ny kamp men den tar jag då. Sköt om er alla här i forumet🩷

@Detblirbättre Heja dig! Inför prövningar är det bra att genrepa lite. Tänka ut innan vad man ska göra och vad man ska säga om någon frågar varför man inte dricker vin. Tänk hela vägen. Exempelvis: ”När vi sätter oss till bords skickar jag vinet till min bordsgranne, häller direkt upp påskmust i mitt glas, och börjar fråga vad de andra hittat på den senaste tiden. Om någon frågar varför jag inte dricker vin svarar jag att jag kände för påskmust just idag.” Om man tänker efter innan är chansen stor att det blir precis så, att man slipper bli överraskad.

Vita lögner är också helt okej. Man kan skylla på träningssatsning, må-bra-fokus etc. Tids nog är du redo att prata om det, för mig tog det ungefär tre månader innan jag började berätta om det för de närmaste och nästan ett år innan jag öppet ville prata om det med vem som helst.

Kram 🐘

@Andrahalvlek
Tusen tack för tipset om vita lögner, jag är inte redo att berätta för alla, ännu. Jag vill först känna mig för. Endast ett fåtal personer har fått förtroendet i nuläget. När tiden är inne kommer jag inte ha problem med att vara öppen med att jag inte dricker, men jag är över 50 år och aldrig tidigare erkänt ens för mig själv att jag har alkoholproblem. Värdesätter alla igenkännande kommentarer här. *omtanke*

@Detblirbättre Bra jobbat! Ja, en dag i sänder är ett bra uttryck liksom innebörden, att inte vara långt fram i tiden utan mer här och nu. Och att i nykterhetsprocessen, ta ett beslut i taget och klara en nykter dag i taget. Sen är det bra att ha en plan för påskhelgen och att hålla sig till den strikt och genrepa som @Andrahalvlek säger. Då utsätter man sig inte för tveksamheter eller överraskningar i stunden. Det är en sådan häftig känsla av att ha klarat av en större helg utan alkohol. Minns min första nyktra påsk känslan efteråt, som en seger! Härligt att du fått känna av goda effekter av nykterheten och bättre blir det!

Ha det gott!🐣

Stor igenkänning när jag läser din tråd. Jag har dock haft 4 katatefyllor det senaste året vilket den senaste gav mig en riktig tankeställare. Känner mig helt inriktad på att låta bli alkohol för en längre period, åtminstone 6 månader och förhoppningsvis längre.
Har också varit alkoholfri drygt 3 veckor . Första två veckorna inte en tanke på alkohol . Provsmakade t o m på tillställning utan att dricka.
Jag är stolt och sover bättre men har tyvärr börjat äta mycket godis .
Hur går det för dig ? 🍀💕

@Majaella hej! Såg din fråga först nu, sorry! Här har det gått bra fram tills igår kväll. Då gick jag som radiostyrd till systemet och köpte en liten flaska vin - en halva. Varför vet jag inte, var egentligen inte ens jättesugen. Extremt dumt. Drack den i smyg på kvällen och somnade. Blev ju inte full, det behövs väldigt mycket mer än en halv flaska med den tolerans jag har byggt upp. Vilopulsen under natten dock förstås många slag högre (har en sportklocka på mej). Känner mej konstigt nog inte särskilt ångestladdad pga min dikeskörning. Kanske för att jag inte hade mera vin. Ville på nåt konstigt sätt känna hur det smakade och det var inte ens särskilt gott.
Så vad ska man säga? Känner med 100% motiverad att fortsätta vara nykter. Men urdumt att ge a-djävulen lillfingret efter drygt 3 veckors nykterhet. Känns ändå inte som jag börjar från noll, utan kan plocka upp tråden på nytt. En dag i taget! Igen😅

@Detblirbättre Det är bra att du inte förlorat motivationen att fortsätta med nykterheten. Bra att du lägger fokus på nykterhet istället för att marinera dig i skamkänslor. Jag tror att när man väl börjat sin nyktra resa, så har man inlett något och börjat tänka i andra banor. Fortsätt bara framåt!

@Denlillamänniskan tack! Ja just nu känns det faktiskt så, att jag inte är särskilt skamsen. Tror också dethär forumet har hjälpt till här. Sgs alla har dikeskörningar, mer eller mindre häftiga. Det är en del av processen!

@Detblirbättre Dikeskörningar har de flesta haft, jag har haft många. Bra att du kommer UP på banan snabbt igen. En halv flaska vin är ju inte så mycket men precis som du skrev inte ge 👺 ens ett lillfinger är bäst. Nu fokuserar vi framåt och önskar dig en fin nykter 🐣!

@Detblirbättre 🙏 Kämpe är jag nog inte. Känner mig som en lögnare 🤥 som ljugit för min man, mig själv genom att leva ett dubbelliv. Men för att kunna förlåta mig själv finns det bara en sak att göra och det är att aldrig glömma vad alkoholen gör med mig samt fokusera på positiv sak som kommer med att ryta NEJ din djävul, nu är det banne mig SLUT för jag ljuger inte längre. Idag fortsätter vi vara nyktra tillsammans igen🥰

Känner mej konstigt omotiverad att hålla mej nykter. Känns som om jag har glömt varför jag in the first place fattade beslutet för ungefär en månad sen. Nu är det lite sådär ”men det var väl inte så farligt heller”. Och nej någon jättekatastrof sådär utifrån sett var det säkert inte. Har inte skadat mej eller andra och mitt drickande hann aldrig bli en jättekris i äktenskapet (med en helnykterist). Finns i och för sej ett foto på mej från dagen då jag hade bestämt mej och jag ser inte särskilt fräsch ut, svullen och plufsig i ansiktet tycker jag. Men ÄNDÅ känns det tråkigt och omotiverande just nu.
Så nu gäller en dag i taget. Jag saknar vinet nåt enormt, skulle bara vilja sjunka in i en lagom suddig dimma.
Har alltså varit nykter i drygt 4 veckor minus ett litet återfall som jag stoppade i tid. Jag sover bättre och har inte ångest eller en malande känsla av att allt är fel, som ofta hade som bakis. Ändå känns allt så SEGT. Kämpa kämpa, en dag i taget

@Detblirbättre samma här inne på v11 och känner ingen större skillnad fysiskt och psykiskt. Visst man är ju inte bakfull såklart . Fördelen är att man har ork att göra mer saker som man har behållning av och bara för att man slutar dricka så försvinner ju inte anledningen till att man drack . Nä inte värt det nu när det ändå gått en tid.

Tänk att det kan hjälpa att skriva av sej lite. Igår skrev jag är om att det kändes meningslöst och tråkigt att vara nykter. Några timmar senare klarnade allt igen på något sätt och kändes bra. Det hjälper att framkalla minnena från tidiga ångestmorgnar när hjärtat bankar och munnen är torr. Till exempel.
Nu känns det helt klart bättre och självklart att jag ska vara nykter!

@Detblirbättre hejhej, jag följer dig på resan, jag har också drygt 4 veckor bakom mig och känner för det mesta att jag mår mycket bättre. Ibland kommer en känsla in att jag blir sugen. Det kan vara vid vissa tillfällen som när jag pratar i telefon på långdistans med en nära vän , där jag alltid drack vin tidigare. Eller när de öppnar en fin flaska rött vin på tv’n och sitter i fina fåtöljer o avnjuter glasen.
Jag vet ju att det kan bli så några gånger sen börjar jag ”medicinera igen” i tid och otid och gömma flaskor o dricka i smyg, snabbt .
Det är inte så glamoröst . Så nöjd med med de fyra veckorna och det ska bli fler , eller hur?
Det jag tror på dock är att analysera vad suget står för, är det behov av bekräftelse , en obearbetad sorg, en livskris som inte fått komma upp till ytan , tristess eller bara behov av mat o vila.
Jag försöker leta efter mina känslor som jag jobbat så hårt på att döva -länge .
All lycka
Kram