Jag tror jag skulle behöva lära mig stresshantering. När jag inte dricker är min stressnivå tusen ggr högre. Ska prova skippa kaffe, eller iallafall dra ner rejält. Jag dricker en stor stark espresso på morgonen och sen kickar jag igång. Ska testa pyttelite (orkar inte med huvudvärken) och se om stressnivån lugnar sig. Förövrigt mår jag bra. Inga tankar på vin å annat elände🙏🏼

@Kebne1 Det är en jättebra idé. Alkohol som avstressmedel funkar ju bara i början – sen blir det värre... Många här på AH verkar lära sig andra tekniker med tiden. Kan nog vara olika för olika personer. jag stressar av på gymmet. Andra kanske mediterar eller tar skogspromenader. Allt är ju skönare och bättre än alkohol. Kram!

@Amanda L jag skogsbadar varje dag med min lurvelpälskling. Sitter på en stubbe och lyssnar på koltrasten. Går sådär med att inte kickstarta med kaffe. Vinet däremot klarar jag mig utan ff!🙏🏼

Läste kloka ord som är klockrena på mig: "getting sober starts with working on your drinking but you end on working on your anxiety, anger, trauma, your nervous system, health issues, people pleasing, bounderies etc.
Jag är verkligen en people pleaser. Sätter mig själv i sista rummet och slår knut på mig för andras välmående. Just nu är jag ensam hemma med min hund och jag ska bara andas. Så jäkla skönt efter påskens begivenheter. Folk som kommit å gått, mat som har lagats, barnbarn som ska lekas med. Jag är så slut! Det värker i hela kroppen och jag skulle bara vilja sova i ett par dygn. Varför är dessa högtider så in åt bängen jobbiga? Funderar på att åka iväg till midsommar å sätta mig på en stubbe i skogen o bara vara. Ljuva tanke!

@Kebne1 Låter som en bra idé för midsommar. Varför inte bara ha en midsommar för er själva, i lugn och ro. Att du lyssnar på dig själv och dina behov och gör det som du vill göra. Berätta i tid för de som förväntar sig att få en fest hos dig så kan de planera in nya planer. Jag har dragit ned på mycket sammankomster, det blev så efter pandemin och det tyckte jag var rätt skönt. Nu bjuder jag in mer sällan, men när jag gör det känns det också roligt.

Ha en skön dag med hunden och att bara andas❤️

Jag funderar på hur viktigt det är att berätta för alla i ens omgivning att alkoholen är ett gift för just mig? Som det är nu vet bara mina allra, allra närmaste. Vänner och andra har ingen aning. Jag kan tycka att det ställer till det lite. Varför man inte dricker är ju ganska provocerande för många. Men eftersom jag är så privat och verkligen hemlig av mig på alla sätt å vis så känns det jobbigt att basunera ut min hemlighet för alla. Hur tänker ni andra som varit nyktra ett tag?

@Kebne1 Jag känner i nuläget att jag enbart vill dela med mig till de som står mig nära och som vill mig väl. Att öppna upp och berätta en sån sak, det kräver mod. Jag litar inte på mig själv ännu, därför berättar jag för de som kan stötta mig när jag är svag. Från början trodde jag att det inte skulle vara svårt att berätta för vem som helst, men först vill jag hitta mig själv och bli stark igen. 🌻

@Kebne1 Många känner att de vill berätta den underbara nyheten för hela världen. Mycket likt nyfrälsta på religionens område. Känns det rätt så är det rätt. Andra - som du och jag är mer återhållsamma och det är rätt för oss. Finns inget facit, som tur är.
Anledningen till att jag är försiktig med vad jag säger och till vem är att vi har olika bilder av vad vi pratar om. Alkoholproblem, alkoholister, alkoholism osv. betyder helt olika saker för olika människor beroende på deras livserfarenheter. Om du tycker att du vill vara ärlig och öppen och säga ”nej tack…jag är alkoholist” så kan det skapa bilder om dig som påminner om deras erfarenheter av alkoholister som inte alls stämmer med dig. Det kan man ju ge f-n i men kanske onödigt.

Du berättar tex för grannen som du känner sådär att du är alkoholist Din partner har ramlat på cykeln och fått en blåtira. Klart grannen begriper var den kommer ifrån eftersom hens pappa var alkis och slog både hustrun och barnen.

Själv säger jag bara ” nej tack” om det då kommer ett varför så ”mår inte bra av det och morgondagen bli helt förstörd”. Många fler människor än man tror accepterar och begriper utan vidare diskussion. Om inte - byt sällskap!

Gör det som känns rätt för dig - som du ju redan verkar göra 😊 Fortsatt trevlig söndag👍

@Kebne1 Hallå! Jag gjorde en grej av att berätta för vänner & släkt för att det skulle kännas mer på riktigt för mig själv. Men sedan trillade jag dit igen. Jag antar att det är viktigt att ventilera ofta (i detta forum) för att vara på tårna. Bra jobbat Kebne1!

Nu är händerna i myllan och det ger mig sån själaro. De små fröna börjar gro och jag behandlar de som mina bäbisar. Ok, jag sjunger inte för de men det är fasiken inte långt ifrån...
Ha en fin dag alla kämpar!

Nu ska jag testa hjärnskrynklare. Jag har ju i princip testat det mesta men psykolog kvarstår. Laddat ner Mindler (tack forumet för det tipset). Jättejätteläskigt men jag tror jag måste få hjälp att gräva lite mer i min själ, än vad jag kan göra själv. Kämpa på alla fina🙏🏼

Är det fler än jag som märkt att det blivit "inne" att dricka alkoholfritt? Det gör mig så glad! Finns mocktails överallt numera. Märker bland de unga vuxna att de är mycket mer restriktiva med alkohol än vad vi var när vi var unga. Alltid nått att glädjas åt! Kämpa på alla fina❤️

Gud vad jag bara älskar att jag lyckats dra igen korken på vinflaskan! Jag känner inget sug, tänker nästan aldrig på vin mer, förutom då när jag är här inne och läser. Jag kommer tillbaka igen (men förhoppningsvis inte) om jag inte klarar att hålla mig på mattan.
Kämpa på alla fina❤️🙏🏼

Hejsan! @Kebne1, det är bra gjort att du har lyckats att dra igen korken på vinflaskan. Är själv tacksam över att jag har lyckats stå emot alkoholdjävulens anfall här idag. Så man är fortfarande efter drygt ett halvår helt alkoholfri vilket väl är ett mindre mirakel om man betänker det faktum att man för bara ett år sedan oftast levde på 1,5 liter tioprocentig mäsk ackompanjerad med diverse vin och en massa öl i olika procentsatser dagligen. Så jag försöker då göra som du och fortsätta att nyktert hålla mig på mattan så länge det bara går.
Ha det gott kompis!

Hej, @Kebne1! Jag har god erfarenhet av "skrynklare". Deras jobb är ju inte att berätta för patienten hur dom ska leva, men att guida i ett landskap man inte gar översikt över, alltså en hjälp att zooma ut. På det sättet får man möjlighet att se kopplingar och sammanhang. När jag gick denna vandringen, kom jag till obehagliga platser som gjorde mig ledsen, förbannad och skamfull. Jag kunde se tydligt när jag förstört för andra och omvänt.
Alkoholens roll blev tydlig för mig, men också hur skadligt inblandning från andra har varit i mitt. Jag hade varit för "snäll" och låtit andra pusha mig in i livslägen jag egentligen inte ville ha.
Min erfarenhet av detta är 100% positiv, men jag har nog haft tur och fått möta fina psykologer och psykiatere.
Så jag tänker att det kommer nog att gå bra, speciellt om du har realistiska förväntningar. Der är skönt att kunna välta skit säcken till en neutral person man inte känner och som har tystnadsplikt.
Lycka till! 🌹

@stillibåten Har inte tänkt på det sån. Att andras associationer till alkoholism vill kunna spela in för vilken reaktion man möter. Så jag är enig med dig om att välja vem man säger vad, till.
Och man måste ju inte prata med alla om det.