Jag har varit länge på alkoholhjälpen men under måttligt drickande. Dricker mycket mindre nu än tidigare. Tål dock alkohol sämre nu än tidigare och några öl en kväll innebär ofta en dag med trötthet och skuldkänslor. Hur kontrollerat jag än dricker så dyker dessa känslor upp. Har så svårt att klippa helt men för första gången har jag börjat tänka och känna att det kanske inte finns någon annan väg.

@Tombor Hej! Kikar in i din nya tråd under alkoholfritt. Alkohol är ju ett gift som kroppen måste göra sig av med och det går åt energi till detta som annars hade gått till kroppen och huvudet. Ångest, trötthet och skuldkänslor dagen efter kan bero på att alkoholen frigör ämnen och hormoner, som dopamin och endorfin, som gör oss glada och minskar obehag i stunden. Dagen efter behöver hjärnan återhämta sig och återställa dessa nivåer och som påverkar kroppen och hjärnan negativt. Har man även oro eller ångest i normalt tillstånd så kan det förvärras när man dricker och dagen efter, det blir liksom lager på lager.

Det är ju värt att prova på att vara nykter en tid för att se hur det känns och upplevs då.

Ha en fin lördagskväll!🌞

@vår2022 Hej! Tack snälla för att du bryr dig. Idag har varit en asjobbig dag, bakfull på jobbet. Jag har gjort det jag skulle bl.a. träffa patienter. Kallsvettades och kände mig illamående. Idag hade jag kunnat tagit kontakt med beroendemedicinska mottagningen trots att jag känner många som jobbar där. Tyvärr hade de stängd telefontider och öppnar imorgon. Längtar till imorgon då jag fått en förhoppningsvis god nattsömn. Bara överleva den här dagen. Ha det fint😊

@Tombor Att lära sig dricka måttligt om man har ett beroende är mycket svårare än att sluta helt. I varje fall tror jag man måste hålla upp ett längre tag först. Annars vaknar ju suget varje gång man dricker ( och då även förhandlandet och pockandet från beroendet om mer alkohol..). Du får aldrig någon lugn och ro. Du får inte fördelarna med att vara nykter, dvs man slipper att tänka på alkohol precis hela tiden, planera för när man ska dricka eller inte dricka och hur mycket.

Nu efter 15 månader som nykter har jag hittat så många fördelar: att slippa vara bakis eller inte minnas vad man sagt och gjort. Skam, ångest. Allt sådant.
Men också ett mycket större LUGN. Utan beroendet kan hjärnan ägna sig åt helt andra saker.
Alkoholen skapar en massa stress och oro som man slipper som nykter. Faktum är att livet blir mycket bättre.
När du skriver att du börjar tro att "det inte finns någon annan väg", anar jag en viss sorg över det. Och det är nog en rätt vanlig känsla. Man är orolig att mista något, även alkoholromantiken gör nog sitt till.
Men jag tror ingen som klarat sig ur alkohålet ångrar sig eller saknar det särskilt länge.
Helt enkelt för att utan beroendet mår de flesta så mycket bättre.
Klart det inte händer första dan, men efter några månader brukar de normala lyckokickarna dyka upp. Och det är på riktigt underbart!
Så värt att sluta dricka! :)

@Amanda L Tack för kloka ord! Har haft en uppehåll på 5 år tidigare och vet att det blir bra och att jag inte saknade alkoholen. Dit kan jag komma igen. Men precis som du skriver så är det med sorg! Hur det än är så är det trevligt ända fram till man blir för onykter. Jag brukar klara av att dricka lagom de flesta gånger men någongång då och då blir det för mycket. När det gått riktigt bra på ex jobbet så tycker jag att jag är värd " ett " glas vin som ofta blir flera. Tål också mycket mindre än tidigare och blir dålig dagen efter fastän det inte blivit så mycket. Men! Att ta det där sista steget och inte dricka alls är svårt. Ha en fin fredag och helg😊

Fredag och jag kunde inte mostå frestelsen att köpa alkohol på systemet. Det blev inte så mycket och jag hade hyfsad koll och åkte hem tidigt. Likväl så kände jag mig bakfull i morse. Allt är relativt men att vara mer eller mindre bakfull varje lördag och har så varit under 10 års tid. Men! Det är bara jag som kan göra någonting åt det. Ha en fortsatt fin helg allihop🙂

@Tombor fredagen var väldigt kämpig för mig också. Men jag klarade det. Utan alkohol. Igår, lördag, så började tankarna komma på ”ska jag ALDRIG kunna dricka igen!? Varför ska jag behöva avstå något som jag faktiskt njuter av (de gånger jag kan hantera det…)?” Blev lite skräckslagen! Är inne på 6:e dagen utan alkohol nu. Och det känns förvisso bra. Men jag har ju klarat längre perioder än så ( exempelvis i samband med graviditeter och amning, och inför maraton etc) utan alkohol. Jag dricker inte alkohol som jag inte tycker om. Inte öl, inte rödvin, inte starksprit. Min svaghet är ”bubbel”, frågan är nu OM och isåfall NÄR man vågar försöka ta ETT glas igen… Kämpar vidare tills jag kommit på det. Bra jobbat med att hålla ditt intag begränsat! Det kanske är en väg framåt även för mig. Precis som med onyttig mat/godis - allt handlar ju om att man kan lägga band på sig gällande vad man köper hem.

@Majabaja Tyvärr så vaknar beroendet varje gång man dricker. Därför svårt att hålla det på en bra nivå, när man väl hamnat där.
Dessa ständiga förhandlingar och kampen i hjärnan fortsätter då också.
Det man kan välja mellan är nog om det där "trevliga glaset" som ofta blir för många är värt det andra. bakfyllan, tröttheten, ångesten eller var det nu hamnar.

Torsdag och Nationaldagen. Drack både vin och öl igår och kom hem sent. Dock hade jag full koll på hur mycket jag drack. Det känns skönt och så har det varit ett tag. Likväl mår jag sämre ju längre dagen lider. Inte lika illa som det brukar men kroppen reagerar negativt ändå. Är nöjd med att lyckats hålla alkoholkonsumtionen på en rimlig nivå. Har tankar på att ta sista steget och hålla mig nykter. Ha det fint allihop🙂

Semester och det har blivit en del vin och öl. Träffade en tjej som var nykterist som inte vill fortsätta relationen bl.a. på grund av alkoholen. Jag drack när jag skulle träffa henne för att jag inte kan hantera känslorna som kommer när det handlar om relationer. Själv tycker jag att det gått bra med att hålla alkoholkonsumtionen på en rimlig nivå. Men det är klart att det gör ont att få höra sådant, blir jätteledsen🥲 Samtidigt vet jag att jag har ett riskbruk och haft i många år. Ett uppvaknande blev det!

Har funderat mycket över min alkoholkonsumtion efter att ha fått det påtalat av en tjej som jag träffade. Hon har dessvärre rätt och särskilt mycket blev det när jag träffade henne. Hade och alltid haft svårt att hantera känslorna som kommer när man är på väg att bli kär. Har några år kvar till 60 och har fortfarande svårt att hantera känslor i samband med relationer. Känns som att ensamhet är det enda alternativ som återstår för mig. Ska dock försöka att inte ersätta ensamheten med alkohol.

@Tombor Jag har inte läst hela din tråd så jag vet inte om du har gått i ngn behandling gällande ditt beroende? Eller ngn samtalskontakt? Om du får hjälp med att välja bort alkoholen så tänker jag att chansen att träffa ngn att dela livet med är stor. Kanske vore det även skönt att gå t ngn professionell för att prata om relationer, känslor mm?

Allt gott t dig🌺

Kram🤗

@Varafrisk Tack för att du läst och svarat mig😊 Vet inte om jag är intresserad av en relation? Däremot har jag tänkt mycket på min alkoholkonsumtion. Jobbar med att hjälpa människor vilket får mig att skämmas att jag själv har ett beroende av alkohol och behöver hjälp. Det är inte lika lätt att söka hjälp när man är i branschen. Vill inte visa någon att jag har problem. Har dock inga problem att hjälpa andra, konstigt. Sköt om dig😊

@Tombor När du skrev att det verkar som om ensamhet är det enda alternativ som återstår för dig så tolkade jag som om du ville ha en relation. Jag tänker oavsett vad så är det viktigt att du får må bra.
Jag tänker varför ska du skämmas? Man är inte vaccinerad för att man jobbar med och hjälper andra människor. Fast jag förstår dig…det var likadant för mig.
Så himla mycket skam så fort jag satt i samtal med ngn förälder som berättade om sin uppväxt m alkohol. Tog lång tid innan jag själv sökte hjälp eftersom jag kände många av dem som jobbade på Rådgivningscentrum. Även om jag skulle söka stöd i en annan stad så skulle jag kunna möta på ngn jag kände. Jag träffade t slut en kurator som jag inte kände. Men jag minns en av de första gångerna som jag skulle ta antabus (då kände inte jobbet t om mina problem) då var det en kvinna som jag kände. Jag sa t henne att det var väl lika bra att det var dig jag fick träffa för då var det avklarat.
Jag tänker allt ligger hos en själv man är den tuffaste domaren. Jag får en känsla av att du inte dricker under veckorna?

Kram❤️

@Varafrisk Tack snälla för återkoppling. Fint att läsa att du tog mod till dig och sökte hjälp. Jag ringde Råd&behandlingsgruppen och fick en tid nästa torsdag. Jag dricker väldigt sällan i veckorna men nu under semestern har jag druckit även under veckorna. En del av mig vill vara ensam medan den andra halvan suktar efter att få tycka om någon och bli omtyckt. Har alltid tyckt att jag varit knepig och svår att förstå sig på. Det är säkert som du säger att det mesta sitter i ens eget huvud. Skriv gärna igen! Kram Thomas😊

Idag har varit en otroligt lång dag vilket dagar som bakfull brukar vara. Tror att jag kan ta ett längre uppehåll. Däremot förstår jag inte hur det ska gå till att sluta för gott? Ser fram mot att vakna imorgon utan baksmälla.

Äntligen får jag gå och lägga mig. En hemsk dag i bakvattnet av alkoholen. Har tagit kontakt med kommunens öppenvård och ska dit 4/7. Det ska bli spännande att se hur det är att komma dit som klient. Har varit där tidigare men då i egenskap av socialsekreterare. Känns lite extra då jag säkert känner igen flera som jobbar där. Ska träffa en diakon imorgon. Har behov av att prata och då får man dra i de trådar som finns. Blir glad om ni läser det jag skriver och kommer med tips. Ha det fint😊

@Tombor Bra och modigt av dig! Du tar tag i problemet, tar ansvar över dig själv och tar hjälp från både öppenvården och en diakon. Att sätt ord på sina tankar och känslor är givande och kommer att leda dig framåt.

Ha en fin kväll!❤️

@Tombor Men så stort av dig! Så himla modigt! Har du tänkt på det länge? Du gav inte sken av att det var något som du hade i tankarna och så plötsligt hade du gjort det! Stort! Å du …en dag i taget..tänk inte resten av ditt liv utan en dag i taget.
När du känner sug försök att kanalisera suget…du är kanske hungrig, arg, ledsen eller känner dig ensam? Jag gick en öppenvårdsbehandling på hemmaplan. Det bästa jag gjort!

Och så skönt att träffa en diakon då kan du ventilera vad du känner att du behöver för dagen. Jag har också träffat en diakon periodvis utifrån att jag känt mig ensam och velat prata m någon.

Vet inte om du druckit idag men imorgon en ny dag!

Kram och Godnatt🌺

Heja dig! Jag har åkt hemifrån och klarat 3 dagar... skön känsla i kroppen. Frihet...men ändå snärjd i tanken "vad gör jag när jag kommer hem?" Inte jag som köper hem...
Önskar dig styrka och all välgång.