Jag har varit länge på alkoholhjälpen men under måttligt drickande. Dricker mycket mindre nu än tidigare. Tål dock alkohol sämre nu än tidigare och några öl en kväll innebär ofta en dag med trötthet och skuldkänslor. Hur kontrollerat jag än dricker så dyker dessa känslor upp. Har så svårt att klippa helt men för första gången har jag börjat tänka och känna att det kanske inte finns någon annan väg.

@Tombor Hej! Kikar in i din nya tråd under alkoholfritt. Alkohol är ju ett gift som kroppen måste göra sig av med och det går åt energi till detta som annars hade gått till kroppen och huvudet. Ångest, trötthet och skuldkänslor dagen efter kan bero på att alkoholen frigör ämnen och hormoner, som dopamin och endorfin, som gör oss glada och minskar obehag i stunden. Dagen efter behöver hjärnan återhämta sig och återställa dessa nivåer och som påverkar kroppen och hjärnan negativt. Har man även oro eller ångest i normalt tillstånd så kan det förvärras när man dricker och dagen efter, det blir liksom lager på lager.

Det är ju värt att prova på att vara nykter en tid för att se hur det känns och upplevs då.

Ha en fin lördagskväll!🌞

@vår2022 Hej! Tack snälla för att du bryr dig. Idag har varit en asjobbig dag, bakfull på jobbet. Jag har gjort det jag skulle bl.a. träffa patienter. Kallsvettades och kände mig illamående. Idag hade jag kunnat tagit kontakt med beroendemedicinska mottagningen trots att jag känner många som jobbar där. Tyvärr hade de stängd telefontider och öppnar imorgon. Längtar till imorgon då jag fått en förhoppningsvis god nattsömn. Bara överleva den här dagen. Ha det fint😊

@Tombor Att lära sig dricka måttligt om man har ett beroende är mycket svårare än att sluta helt. I varje fall tror jag man måste hålla upp ett längre tag först. Annars vaknar ju suget varje gång man dricker ( och då även förhandlandet och pockandet från beroendet om mer alkohol..). Du får aldrig någon lugn och ro. Du får inte fördelarna med att vara nykter, dvs man slipper att tänka på alkohol precis hela tiden, planera för när man ska dricka eller inte dricka och hur mycket.

Nu efter 15 månader som nykter har jag hittat så många fördelar: att slippa vara bakis eller inte minnas vad man sagt och gjort. Skam, ångest. Allt sådant.
Men också ett mycket större LUGN. Utan beroendet kan hjärnan ägna sig åt helt andra saker.
Alkoholen skapar en massa stress och oro som man slipper som nykter. Faktum är att livet blir mycket bättre.
När du skriver att du börjar tro att "det inte finns någon annan väg", anar jag en viss sorg över det. Och det är nog en rätt vanlig känsla. Man är orolig att mista något, även alkoholromantiken gör nog sitt till.
Men jag tror ingen som klarat sig ur alkohålet ångrar sig eller saknar det särskilt länge.
Helt enkelt för att utan beroendet mår de flesta så mycket bättre.
Klart det inte händer första dan, men efter några månader brukar de normala lyckokickarna dyka upp. Och det är på riktigt underbart!
Så värt att sluta dricka! :)

@Amanda L Tack för kloka ord! Har haft en uppehåll på 5 år tidigare och vet att det blir bra och att jag inte saknade alkoholen. Dit kan jag komma igen. Men precis som du skriver så är det med sorg! Hur det än är så är det trevligt ända fram till man blir för onykter. Jag brukar klara av att dricka lagom de flesta gånger men någongång då och då blir det för mycket. När det gått riktigt bra på ex jobbet så tycker jag att jag är värd " ett " glas vin som ofta blir flera. Tål också mycket mindre än tidigare och blir dålig dagen efter fastän det inte blivit så mycket. Men! Att ta det där sista steget och inte dricka alls är svårt. Ha en fin fredag och helg😊

Fredag och jag kunde inte mostå frestelsen att köpa alkohol på systemet. Det blev inte så mycket och jag hade hyfsad koll och åkte hem tidigt. Likväl så kände jag mig bakfull i morse. Allt är relativt men att vara mer eller mindre bakfull varje lördag och har så varit under 10 års tid. Men! Det är bara jag som kan göra någonting åt det. Ha en fortsatt fin helg allihop🙂

@Tombor fredagen var väldigt kämpig för mig också. Men jag klarade det. Utan alkohol. Igår, lördag, så började tankarna komma på ”ska jag ALDRIG kunna dricka igen!? Varför ska jag behöva avstå något som jag faktiskt njuter av (de gånger jag kan hantera det…)?” Blev lite skräckslagen! Är inne på 6:e dagen utan alkohol nu. Och det känns förvisso bra. Men jag har ju klarat längre perioder än så ( exempelvis i samband med graviditeter och amning, och inför maraton etc) utan alkohol. Jag dricker inte alkohol som jag inte tycker om. Inte öl, inte rödvin, inte starksprit. Min svaghet är ”bubbel”, frågan är nu OM och isåfall NÄR man vågar försöka ta ETT glas igen… Kämpar vidare tills jag kommit på det. Bra jobbat med att hålla ditt intag begränsat! Det kanske är en väg framåt även för mig. Precis som med onyttig mat/godis - allt handlar ju om att man kan lägga band på sig gällande vad man köper hem.

@Majabaja Tyvärr så vaknar beroendet varje gång man dricker. Därför svårt att hålla det på en bra nivå, när man väl hamnat där.
Dessa ständiga förhandlingar och kampen i hjärnan fortsätter då också.
Det man kan välja mellan är nog om det där "trevliga glaset" som ofta blir för många är värt det andra. bakfyllan, tröttheten, ångesten eller var det nu hamnar.

Torsdag och Nationaldagen. Drack både vin och öl igår och kom hem sent. Dock hade jag full koll på hur mycket jag drack. Det känns skönt och så har det varit ett tag. Likväl mår jag sämre ju längre dagen lider. Inte lika illa som det brukar men kroppen reagerar negativt ändå. Är nöjd med att lyckats hålla alkoholkonsumtionen på en rimlig nivå. Har tankar på att ta sista steget och hålla mig nykter. Ha det fint allihop🙂