Att det är jobbigt i början utan alkohol kan nog de flesta som har ett alkoholproblem hålla med om. Men jag undrar när det vänder? När blir suget mindre/komma mer sällan? Vilka positiva effekter märkte ni av och när?
Jag har det riktigt jobbigt just nu med att hålla mig alkoholfri och skulle så gärna vilja få lite stöttning i vad kan jag kan förvänta mig framöver. Hittills njuter jag av att vakna utan baksmälla men jag behöver fler positiva saker att hålla tag i. Tacksam för hjälp!

@Lobster Fler fördelar? Jag skrattade hjärtligare, så jag kiknade åt vissa humorprogram. Jag var mer genuint intresserad av samtal och människor på baluns. Jag var mer närvarande i varje samtal, och jag blev roligare eftersom min tajming blev bättre. Jag blev oerhört kvällstrött och väldigt morgonpigg. Sov som en gris, hoppade ur sängen och kvittrade som en lärka. Full av energi. Jag fick mycket gjort, helgerna var aplånga, alla vilande projekt blev gjorda, jag skaffade mig nya hobbies som jag gick in med i liv och lust. Att slippa skam och skuld gjorde att jag vågade säga ifrån på jobbet på ett tidigare stadium. Blev ohejdat ilsken också, men lärde mig att aldrig svara en idiot i affekt utan alltid sova på saken. Vissa idioter bemödade jag mig inte ens med att svara, man ska inte gyttjebrottas med grisar. Jag slapp vara orolig för att lukta bakfylla. Mitt doft och smaksinne blev bättre, jag kan verkligen njuta av mat 😍 Min självkänsla blev bättre och min självtillit likaså. Jag vågade prova nya saker, kan jag sluta dricka kan jag göra typ allt. Jag drömde massor, vilket är bra för då gör hjärnan sitt jobb nattetid: befästa inlärning, rensa, lagra, slänga.

Det viktigaste är att du inte tycker synd om dig själv som inte får dricka. Vi som blivit nyktra tillhör en liten exklusiv skara. Vi som fattat grejen, vi som går före. Sakta men säkert förflyttas man från ”får inte dricka” till, ”vill inte dricka” och slutligen ”jag slipper dricka” 🤩

Kram 🐘

@Andrahalvlek Så glad jag blir av att läsa ditt inlägg/svar. Det känns trösterikt och jag hoppas att jag också en dag befinner mig i din situation. Och till dig @lobster svarar jag - du är inte ensam utan vi får kämpa på. Snart är vi också där @andrahalvlek är.

@Andrahalvlek Kom allt det positiva redan första dagarna eller hade du det också jobbigt i början? Just nu fokuserar jag givetvis på det positiva, försöker njuta av varje sekund men när suget och frustrationen kommer på em är jag oerhört skör och den känslan hatar jag! Med skör menar jag inte bara sårbar utan jag är otroligt lättirriterad, gråter för ingenting och livet känns piss. Just nu mår jag sämre psykiskt än när jag drack men det måste ju vänta någon gång och kännas bättre!

@Lobster Är själv på de första dagarna efter återfall. För mig tar det 5-10 dagar innan all ångest börjar släppa och att jag kan känna att jag näsan ovanför vattenytan. Utan a känner jag ingen skam, min ångest blir lättare och hela jag mår och ser bättre ut. Vi får ta en dag i taget och lyssna på de som gått före oss här. Mantrat som andra halvlek brukar skriva är Aldrig glömma, aldrig ta första glaset och det ligger så mycket i det. Genom att aldrig glömma hur jag nu mår efter ett återfall kanske det kan hjälpa mig att inte ta första glaset någonsin igen. Att må sämre precis när man slutar kan jag känna igen mig i.

@Ny dag misstänker att du har det lite jobbigt just nu men jag vill försöka uppmuntra dig lite…jag har varit utan a i drygt 3 veckor nu och kände att jag började få ordning på mina tankar redan dag 4 eller 5. Efter det har det bara blivit bättre.

Det viktigaste för mig var att inte ta ett ”första glas” och jag brukade tänka som så att även om jag mådde piss så var det inget i jämförelse med hur jag mådde efter min värsta och äckligaste fylla.

Kämpa på nu ❤️

@Ny dag vad bra att du kämpar ❤️❤️❤️ råkade svara dig skulle svara @lobster 😂😂 men ja som du säger; vi kämpar på tillsammans. En dag i taget 🙏

@Lobster De första veckorna tog jag en dag i taget. Varje morgon när jag satte fötterna i golvet bredvid sängen sa jag till mig själv: ”Idag är jag nykter”. Det svåraste var alla vanor som var förknippade med drickandet. Då valde jag att gå åt motsatt håll. Handla i en annan affär, hålla mig sysselsatt på fredagkvällar, undvika baluns (jag blev nykter när corona bröt ut så just det var väldigt lätt att undvika). Enligt mig består nykterhetsarbetet till 80 procent om att skapa nya nyktra vanor.

Jag märkte stor skillnad efter 1 månad, 3 månader, 6 månader osv. Det är bra att skriva här, sätta ord på de förändringar man märker av. Synliggöra dem genom ord, då blir de mer verkliga också. År 2 som nykter var magiskt. Då hade jag gjort allt nykter minst en gång och slapp att tänka på det helt. Jag kunde bara leva - och utvecklas på andra områden. Mest inåt faktiskt.

Jag hade verkligen bestämt mig, inifrån och ut. Spikat igen bakdörren. Jag var nyfiken på hur livet skulle vara utan alkohol - bring it on! Och jag blev belönad med råge 🥰

Jag har tidigare haft vita månader, som jag brutit efter en vecka eller två. För att ”jag är fan vuxen och om vill jag dricka vin så gör jag det”. Nu vände jag på det. Jag är fan vuxen och jag ser att mitt drickande så sakteliga stupar brant utför. (Ökad tolerans, allt fler minnesluckor, mer konflikter på fyllan, enormt illamående 🤮 dagen efter.) Så jag backade från stupets kant, innan jag hade supit bort körkort, relationer till barn och vänner, jobbet osv. Ytterst få har fattat hur illa det faktiskt var i min ensamhet. Så jag är vuxen nog att ta ansvar för det. Här och nu.

Kram 🐘

@Ny dag Tack! Då ska jag hålla ut! Idag känns det faktiskt lite lättare men jag är rädd att frustrationen och nedstämdheten kommer så fort jag åker hem från jobbet och det är så många timmar kvar tills jag får gå och lägga mig. Jag inser att jag borde sysselsätta mig istället och gå en promenad etc men energinivån är så himla låg så det är motigt att ens ställa sig och laga middag. Men belöningen att gå och lägga sig nykter är ju underbar! Att kunna somna i sinnesro utan skam och utan att behöva skriva upp saker på kvällen för att inte verka helt pantad när man vaknar med minnesluckor.
Jag hoppas att du också kan hålla i nykterheten, det förtjänar du!

@B.Å Då har jag hopp inför helgen och att det ska kännas lättare då! Vad starkt av dig att ha varit nykter i 3 veckor!! Det har jag inte varit på 3 år sen jag började dricka. Jag minns också min värsta fylla för 3 veckor sedan. Usch vilken ångest dagen efter och så mkt dumt jag gjorde och sa på kvällen. Aldrig mer!!

@Andrahalvlek Vilken resa du gjort!! Jag blir både inspirerad och imponerad! Jag vill inte heller hamna på livets botten innan jag tar itu med saker! Självklart har mitt drickande fått konsekvenser men jag har man, familj, jobb och vänner kvar. Det är endast min man som påpekat att jag dricker för mkt men han ser ingen anledning till att jag ska vara helt nykter. Jag har dock förklarat för honom att jag har ett större problem än han vill tro och att detta är mitt sätt att ta ansvar för det. Jag vill inte att han frågar om jag vill ha ett glas vin tex och det gör han inte heller. Han har fortsatt dricka men inte varje dag och i mkt mer måttliga mängder jämfört med mig.
Imorgon kommer mina barn hem efter en liten semester med deras pappa och jag hoppas verkligen att jag är piggare och gladare för de förtjänar en glad och pigg mamma!

Jag har (faktiskt) inte svårt att avstå från alkohol när vi umgås med andra eller går på fest. Jag var tex nykter på midsommar. Anledningen är nog att jag då blir distraherad av annat och jag vill heller inte dricka för mkt inför andra vilket det blivit många gånger.

Orkar du beskriva vilka positiva effekter du märkte efter 1, 3 och 6 månader och vad som skilde dem åt? Jag har aldrig varit nykter så länge sedan jag började dricka alkohol (förutom enstaka glas/år) för 3 år sen.

Tusen tusen tack för att ni skriver till mig här i tråden! Jag skulle gärna gå på AA-möten men kan inte i det län jag bor pga mitt arbete så ni betyder otroligt mycket allihop! Tack igen!

@Lobster Jag minns inte exakt. Det är ju 4,5 år sedan jag slutade. Men om du klickar på min signatur så hittar du min första tråd ”Behöver all hjälp jag kan få” som skildrar mina första 6 månader. Mycket läsning 🤣

Kram 🐘

@Lobster håller med: aldrig mer. Så mycket ångest! Men nu är bi på rätt väg och vi kan själva bestämma att vi är nyktra idag. Och imorgon tar vi samma beslut och så blir det, om och om igen.

@Andrahalvlek Vad jag känner igen mig i det du skriver, processen från "får inte" till "jag slipper". Det är tre månader snart sedan jag bestämde mig för att ha ett långt uppehåll, efter ett par veckor efter beslutet föll jag tillbaka ett par dagar med folköl pga stark ångest men efter det har jag hållit mig på noll. Och i början tänkte jag mycket på hur jag skulle göra när jag skulle börja dricka igen, hur kunna ta ett glas vin och inget mer? Men ju längre tiden går desto mindre lust har jag. Jag vet fortfarande inte hur jag ska göra med total nykterhet eller försöka måttligt, men vad jag märker nu är att jag varje dag är tacksam för att jag tog mig ur det jag var i fram tills i våras. Och att jag känner lycka över att inte dricka alls. Jag känner inte att jag förlorar eller går miste om något i mitt sociala liv, tvärtom är jag fri (som jag hoppades att jag skulle bli). Men jag saknar skyddet, vägen ut ur huvudet, och den där förrädiska känslan som alkohol kan ge av att vara untouchable.

@frihetenfinns Det är en process. Man tänker inte likadant vid 1 mån, 3 mån, 6 mån, 1 år osv. Jag kunde vid 1 år inte förstå hur jag kunde vara så orolig över att ens säga ”nej tack” till att dricka. Men man börjar där, alla måste gå den långa vägen.

Jag tog i början beslut en månad i taget. Varje gång det gått en månad gjorde jag en utvärdering. ”Hur känns det? Bra. Då kör vi en månad till.” Nu har det gått 4,5 år.

Du skulle prova meditation. Det är ett sätt att ”pausa” från allt utan att behöva hälla i sig gift.

Kram 🐘

@Carisie Tack snälla du! Jag håller i och har tagit beslut att inte dricka i helgen heller. Det känns skönt och det är lättare idag jämfört med för en vecka sedan. Min man har reflekterat mer och mer över sin egna konsumtion vilket lett till många fina samtal. Han har inte druckit mer än enstaka öl sista 2 veckorna men har haft sug efter vin nästan varje dag och det fick honom att inse hur mycket alkohol styrde honom också. Vi skapade en dålig vana när vi träffades för snart fyra år sedan och jag är tacksam över att vi båda vill förändra den!

Hur går det för dig? Blir det jobb i helgen eller är du ledig?
Tack för all stöttning, detta forumet betyder mkt för mig!