@Kirskål åh så roligt att höra, så bra jobbat av dig. Jag har också tänkt börja läsa böcker nu till hösten, det är mysigt (just nu är det poddar för mig). Så viktigt med egentid, jag förstår att det är svårare när man är sambos och har barn hemma men tror det är viktigt att försöka komma ifrån ibland…bra att du unnade dig en simtur ❤️ mammor behöver egentid!

Du är så bra som kämpar på så hårt…ja du nu kan vi köra bil nyktra, jag har tänkt det så många gånger….tänk om man hade skadat någon. Rattfull 😭

Fortsätt kämpa på nu, snart är första månaden klar och jag har läst och hört att det blir ännu bättre efter det.

En dag i taget.

Kram 🤗 och fin onsdag

@Kirskål. Har också varit här ”länge”. Gjorde några tappra försök i våras att bli alkoholfri. Men lyckades inte. Detta är SÅ svårt. För jag vet ju var det ”fallerar”. Det fallerar för att jag grund och botten inte är nöjd, tillfreds och faktiskt inte klarar av mitt liv. Alkoholen känns som en ”livboj”. Är rädd för vad som ska hända om jag plockar bort den. Jag kommer DRUNKNA. Vet ju också att alkoholen får mig att drunkna på fler sätt..men…jag vet inte hur jag ska ta mig ur detta. +/- 45. Kvinna. Vill bara bli ”fri och stark” igen. Men vet inte hur jag ska klara det.

@Majabaja Vad bra att du är tillbaka här! Det är svårt att bli fri från adjävulen men du ger inte upp! En dag i taget! Jag är på dag 19 nu men har hängt här läääänge, fallit tillbaka för att sedan resa mig igen. Alkoholen ger en kemisk ångest som är vidrig, de första 4-5 dagarna var jag ett vrak, nu mår jag så mycket bättre. Ta en dag i taget, skriv hör om alla känslor så kan vi stötta längs vägen. Fortsätt din gamla tråd, du har börjat din resa även om du inte känner det så nu. Du kommer inte drunkna om du plockar bort alkoholen. Tvärtom. Läs också hör i många trådar, andrahalvlek och vår2022 är några av mina ledstjärnor som lyckats bli lyckligt nyktra och som ff skriver och stöttar. Vi finns för dig🥰

Trettiofem nyktra dagar - riktigt "mallig" och nöjd!

Händer mycket i mitt liv just nu; privat - roliga men intensiva saker, mycket turbulent på jobbet - "Alkisjag" hade hanterat det med att lääängta efter ett första glas kallt vitt vin vid hemkomst och fortsatt kvällen med att fylla på det här glaset tills jag somnat i soffan ... För att vakna bakfull, oredig med megaångest och sen inte veta annat är att fortsätta på samma sätt nästa dag ...

De här trettiofem dagarna har varit mitt livs "Berg-o-dal-bana" - "maj-gad" vad det har svängt! Första dagarna efter beslutet sköljde skam och ångest över mig, sen kom nyförälskelse och jag var som kär, bubblig i kropp och tanke, för att vissa dagar ha ett enormt sug - som jag lyckades hantera - jag tog inte det första glaset!

Igår var jag på tillställning, det första som hände var att jag blev erbjuden ett glas i handen direkt - utan att fråga om jag ville ha med eller utan alkohol - hade varit väldigt lätt att smutta vidare på det glaset ... Men jag frågade om det fanns alkoholfritt alternativ - och genast var där en person som högg i med "-Va fan, du ska väl inte starta festen alkoholfritt!?" Jag blev så ställd och svamlade något om att jag skulle köra ikväll - jag hade gångavstånd till festligheten - vilket fick flera personer att storögt titta på mig ... Och jag vara inte förberedd - jag hade inte strategin redo för mig. Jag fick snabbt sagt att jag förmodligen skulle vara fest-chaffis till några senare under kvällen. Men jag kände mig så dum ... Sen blev jag arg och förbannad på mig själv - och dessa personer - jag har all rätt att välja! Och jag gjorde ett bra val!
Men kvällen gav mig så många aha-upplevelser - det är så osmakligt med onyktra/fulla personer, de säger och gör saker som de aldrig skulle säga i nyktert tillstånd - och för trettiofem dagar sedan var jag precis en sådan person - och har varit sååå länge.
Jag förstår faktiskt inte att jag lyckats hålla mig ifrån alkohol så här många dagar i sträck efter att ha många ÅR bakom mig i rus/sus/dus!?

Det hände en "jobbig" sak på festen - jag drack alkoholfri cider och gick fram till baren för att be om mer - sa de kunde hälla upp i vinglaset jag redan hade - vilket de gjorde och på vägen tillbaka till min plats tog jag en klunk ur glaset - WHAT! Jag stannade mitt i steget och stelnade till - var det alkohol i den här cidern? Jag vände tillbaka till baren och bad få se flaskan de hällt upp ur - jodå, de hade hällt upp från en liten glasflaska med 4,5% och inte från den stora plastflaskan med alkoholfri cider. UT MED INNEHÅLLET! Åter igen hade jag kunnat välja fortsätta dricka ur detta glas - men jag tog ett annat beslut, jag gjorde ett medvetet val att be om alkoholfri cider. Resten av kvällen valde jag vatten för att inte riskera detta igen - dessa två "lockelser" på en och samma kväll så här tidigt i min nykterhet var mer än tillräckligt.
Jag valde att inte stanna så länge, det var trevligast i början - innan alkoholen tog över för många i sällskapet - och då hade jag inte längre anledning att stanna kvar. Det var sååå skönt att promenera hem i sommarnatten, göra kvällsrutiner och gå till sängs nykter och stabilt utan att snubbla runt, strunta i tandborstningen och trycka ett choklad eller liknande i "fyllehunger".
Jag sov gott, vaknade utvilad och inte bakfull - det är en sådan seger! En sååå skön känsla!

TACK för era kramar allra finaste @vår2022 och @B.Å för att ni finns här för mig när jag tar mig tid att titta in! (skriver på datorn och vet inte riktigt hur jag får in emojis:arna men skulle isf ha lagt in massor med hjärtan till er!) Innerligt varma kramar tillbaka!
@Majabaja HEJ! Förstår precis din drunkningskänsla! Men vi kommer inte att drunkna - vi tar en dag i taget, en stund i taget - vi andas och hämtar kraft, stöttning och fokus här på AH-forumet! Vi ska klara det här - tillsammans! Idag ska vi inte dricka alkohol.
@Ny dag Gott jobbat med 19 alkoholfria dagar! Tjoho! Precis så som du skriver - vi är här för varandra - vi är inte ensamma - vi ger alkoholjävulen rejält på käften tillsammans!

Den tiden jag har haft över, i mitt nu ganska hektiska liv, har jag läst böcker och lyssnat lite på poddar - fortfarande är det böcker jag gillar bäst!

Jag är så otroligt stolt över att jag är på min 36:e dag utan att ha tagit ett första glas vin.

@Kirskål Fan vad bra du jobbade med utmaningarna du utsattes för igår! Det är så himla skönt när man gör rätt saker. Jag har också fått fel av misstag på restaurang några gånger. Men aldrig smakat eftersom jag alltid läser på flaskan noga. En gång gick jag tillbaka med en lättöl. Jag hade beställt alkoholfri öl! Tanten bara glodde på mig, tyckte väl det var same-same, men det är det inte! Jag tog en cola istället.

Det är också så skönt att känna när det är nog, när det är dags att gå hem. I vårt förra liv kom man inte till det stadiet, för det var bara nästa glas som kändes viktigt. Men det blir fan inte roligare för att man håller på länge! Det ligger något i säget att man ska gå hem när man har som roligast - då blir minnet som helhet roligt.

Kram 🐘

@Kirskål Vilken härlig läsning! Blev orolig när du inte skrivit på några dagar, men så glad jag blir att du hänger kvar! Och vilja utmaningar du ställdes inför igår! Starkt jobbat verkligen! Håller med om att det är osmakligt med onyktra vuxna människor (och ändå har man varit en av dem🙈 när jag tänker på det även om jag i sällskap med andra alltid skötte mig…). Jag har faktiskt så mycket roligare när jag är nykter! Och när de andra börjar bli osmakliga är det dags att gå hem. Så skönt! Och sedan när man vaknar upp….Ljuvligt! 🥰

Hejsan! @Kirskål, Håller verkligen med om att det är härlig läsning om hur bra det går för dig på din nyktra resa. Sådant ger även en lite trött dystymiker en aning mer energi. Brukar väl inte vara världens muntergök på min sida och kvittra på som en glad liten stare, om dessa nu kvittrar nåt speciellt - är inte direkt någon fågelskådare eller kännare av fjäderfän, så att säga.

Hur som helst, är då helt alkoholfri och har inte heller planerat att skaffa nån alkohol idag heller. Kör alltså vidare helt nykter så länge det bara går. Det var verkligen bra gjort och imponerande att du lyckades att stå emot alkoholdjävulens luriga trix. Det kan inte vara så himla lätt att lyckas med bedriften att ta sig igenom en fest där alkoholen tycks vara huvudgäst.

Som sagt var. Trevlig och uppmuntrande läsning på din sida. Tror att min alltid helnyktre far var med om en liknande grej att en gång få alkoholhaltig dryck i sitt glas vid nån julfest. För minns att han visst fick höra av en arbetskompis som visste att farsan var helnykterist. - Men nu har du ju druckit starkvaror.

Farsan hade visst blivit bjuden på glögg som inte hade varit alkoholfri. Men farsan gillade ju inte glögg, så han hade bara smuttat lite på den och sagt ungefär – Urk! Och sedan tagit kaffe eller nåt sånt. Sedan så var det inte mer med det. Men några firmafester i onödan gick han visst inte sedan på. Trettiosex nyktra dagar hittills det är bra gjort. Det kan du vara stolt över, fortsätt så kompis.

Ha det gott!

@Kirskål jaaaa så starkt jobbat och så glad jag alltid blir när du uppdaterar. Kul att läsa det märks att du mår så mycket bättre nu, heja dig Kirskål!!!

Kan du fatta att vi har gjort det här, utan rus i mer än en månad!? Och visst blir det bara bättre ju längre man håller ut.

Önskar dig en fin kväll och underbar ny och nykter vecka. Du är grym!!! ❤️

@Kirskål Ja jäklar vad strongt gjort av dig! Är verkligen så otroligt glad för din skull att du hanterar din nykterhet så bra! Du ska verkligen känna dig stolt över dig själv! Härligt att läsa om din styrka som du också kände när andra började lägga sig i dina val, sköt dig själv och skit i andra😂. Det som är häftigt med att vara nykter är att man får allt bättre självkänsla, lite tuffare och kan stå på sig och det märker även andra av. Och det är jobbigt när filter åker av när man blir onykter, så tydligt hur det påverkar hjärnan och tankarna. En slags personlighetsförändring.

Skönt att få gå hem och vakna pigg, nykter och fräsch. Var stolt och fortsätt som du gör för du gör det så bra! Kram❤️

@Kirskål Så bra du klarade av utmaningarna på festen! Ganska typiskt det där med att man bara får e n välkomstskål i handen utan att bli tillfrågad. Därför så viktigt att vara förbereddd på typ ”allt”. I ditt fall verkar ju ingen ha funnits som tänkte på dem som inte drack alkohol…
Min värsta erfarenhet av det var nog min första alkoholfria midsommar då jag fick dricka vatten till sillen! Jag som ändå hade beställt alkoholfri öl….Har knappt kommit över det än😱.
Men det tog skruv. Denna midsommarafton drack alla alkoholfri cava till maten och jag fick alkoholfri öl till sillen plus alkoholfri Skåne!
Så folk kan bättra sig .❤️😎

TACK alla ni bästa AH-kompisar som hejar på mig och tittat in här hos mig i Kirskållandet - det ger sååå mycket energi och "jävlaranamma"! @Ny dag @zamira @Andrahalvlek @Flarran @B.Å @Carisie @vår2022 @Amanda L @MärtaMaria

Jag är inne på min 6:e alkoholfria vecka! HELT MAGISKT! Nu börjar jag, förutom känslomässiga förändringar och ett gladare humör, även se fysiska förändringar! Huden är slätare, renare och har fått ett härligt skimmer - inte illa för en 55:plusare! Piggare uppsyn och alertare i möten med andra, lugnare på ett märkligt sätt och som bonus även tappat ca 5 kg! Mest på att jag inte dricker vin tänker jag, försökte mig på där i början att även ta tag i kostbiten och träning - men det blev för många fokusområden så - en sak i taget och Alkoholdemonen var den första fighten jag var tvungen att ta - och idag är det ETT/NOLL till mig - imorgon vet jag inget om, men "imorgon" tar jag när den kommer.
Så småningom kommer jag behöva ta mig an de andra hjärnspökena också "Godismonstret" och "Latmasken" - men just nu står jag ganska stadigt i ringen mot Alkoholdemonen - så fortsätter fokusera där tills jag nockat den - men ska inte glömma att det är en lurig djävul, att jag för alltid kommer behöva ha "ett-getöga" på den där lismande fan.

Ikväll sitter jag här vid datorn med en stor kopp te - beställde en himla massa goa teer från Tehuset Java och det är sådan skillnad på "färskt" lösviktste! Tips till dig som gillar te - I Love it! Och jag njuter av att jag är nöjd och kan uppskatta en slät kopp te - att jag inte måste hålla vinglaset i handen med kallt vitt eller rosévin. SEGER!

Nu är det dags hoppa i säng, utan fylleångor eller oborstade tänder eller supångest. Och veta att imorgon vaknar jag inte bakfull, utan nykter och utsövd - och kan med gott samvete köra bilen till jobbet - ljuvligt!

God natt till er alla som, liksom jag, kämpar och ger oss den på att ta en stund i taget och inte ta det där första glaset!

@Kirskål Hejar på dig, hejar på oss. Nu fortsätter vi på den inslagna vägen och gör denna höst 🍂 värd att minnas för att livet tog en ny och bättre vändning när vi lämnade alkoholmisären för sista gången. Vi hjälper varandra att hänga kvar här! 🥰🤩

@Kirskål Så härligt att höra att du mår så bra! Jag kan bara instämma att det är MAGISKT hur livet tar sig en annan vändning och riktning när alkoholen tas ur bruk. När hjärnan börjar bli återhämtad och får balans igen. Då träder livets goda fram där ur alkoholdimman. Man får nya ögon att se med och nya perspektiv att ta sig an livet med. Och grattis till minus 5 kg och skimrande kropp! När man tar av sig alkoholtäcket i mörkret så träder en skönhet fram i ljuset🤩. Helt rätt att ta en sak i taget och en dag i taget, det är ingen brådska, för meningen är att det ska bli en förändring som är hållbar i längden. Man får gå i takt med processen som sker på alla livsområden och låta det ta den tid det tar. Då blir det hållbart, strongt och tryggt.

Keep up the good work! Ha en fin dag! Kram🌞❤️