Ny här. Dag 17 idag. Jag har nog alltid druckit för mkt när jag druckit. Jag har älskat att dricka. När jag var yngre älskade jag att gå ut och ha roligt. På senare tid har det varit mysigt att dricka med maken. Först bara på helgen. På slutet varje dag. Förstod inte att min ångest och jobbiga timmar på natten hörde ihop med alkoholen. Trodde bara att jag var stressad och behövde ta få hjälp för mitt självhat och negativa självprat. När jag kontaktade psykolog ville hon inte hjälpa mig utan hänvisade mig till beroendemottagning. Jag vill fortfarande prata med psykolog för jag har insett att jag drack mest för att få tyst på stress tankar och tankar på hur dålig jag är. Vi får se om jag törs ta kontakt med en psykolog igen.
Jag är som sagt på dag 17 och min förhoppning är att leva alkoholfritt. Jag har under den här tiden fullkomligt dränkt mig i poddar, böcker osv. Jag har insett vad alkoholen har gjort med mig. Den har ju stoppat upp hela mitt liv. Inget har gått utför men inget har heller gått framåt. Den har fått mig att stå stilla och fått mig att må skit. Det finns såklart mycket att jobba med när det gäller måendet men jag vaknar åtminstone inte vid 3 och har ångest. Och jag hatar mig själv lite mindre.
Jag känner mig ganska ok med att dricka alkoholfritt. Har inte ännu varit i sociala sammanhang så vi får väl se hur det känns men det är helt ok att vara runt alkohol. Nu när jag fattat varför jag druckit och vad den gjort känns drickande "förstört". Och det är väl bra antar jag.
Idag ska en kompis hälsa på. Hon verkar ha det lite jobbigt och vill börja med vinlunch. Jag fattar att hon hör av sig till mig då. Jag säger ju inte nej till sånt. Men idag ska jag dricka alkoholfritt. Det som blir klurigt är att inte förstöra stämningen för henne. Jag har inte lust att just nu berätta om hela min resa men jag har saker att skylla på så just nu känner jag mig stadig i mitt beslut att vara nykter idag. Men det ska bli intressant att se hur det känns.
Jag ville mest skriva av mig. Jag har tjuvläst här ett tag och det är hjälpsamt. Tack!

@livima hej och hjärtligt välkommen.

Vilket bra val du har gjort och grattis - 17 dagar redan! 👏

Jag gjorde precis som du, fullkomligt dränkte mig i poddar, körde en akut hjärntvätt på mig själv. Jag lyssnar fortfarande på podd varje dag, ofta somnar jag med en gammal alkis (hehe) i öronen, känns som att det för varje dag sätter sig mer och mer i undermedvetandet hur livsfarligt det vore för just mig att ta ”ett glas”.

Så bra att du hittade hit, du kommer få så mycket stöd och pepp på vägen mot ett mycket bättre liv. Vi går denna grusiga väg tillsammans och hejar på och stöttar varandra på vägen. Ska bli kul och få följa din resa 🤗

Önskar dig en fin dag med din vän, jag ska också på en tillställning idag där andra kommer dricka a. Men inte jag.

Vi är nyktra idag för vi gör det så bra. Eller hur!

Kram

@livima Hej och välkommen hit! Låter som att du är på god väg, grattis till 17 dagar!🥳. Du för kloka resonemang med dig själv och har insett hur alkoholen förstör både tankar, känslor och livet. Kan verkligen hålla med om det du säger ”Den har ju stoppat upp hela mitt liv. Inget har gått utför men inget har heller gått framåt. Den har fått mig att stå stilla och fått mig att må skit”. Precis så var det för mig också.

Jag tycker absolut att du ska våga ta kontakt med psykolog. Nu när du inte dricker blir det så mycket lättare att nå dina äkta känslor och kunna göra ett terapeutiskt arbete som ger något. Jag gick hos psykolog innan jag slutade dricka, trodde att det skulle fixa mina problem med ångest, oro och skam. Jag sade inget om mitt drickande. Vid vår tredje träff hade jag slutat dricka om berättade det. Hon sade att att hon hade känt att något stod i vägen och det var ju för att jag gick runt, runt och hade inte äkta tillgång till mina känslor. Sedan när jag var nykter kunde vi starta vårt arbete på riktigt och jag jag kunde börja processen. Skillnaden blev märkbart stor kring min ångest, oro och skam när jag slutade dricka och jag förstod då hur den hängde ihop med alkoholen och den onda cirkeln.

Bra att du har en plan för att inte dricka med din vän, kanske kan du så småningom berätta för henne om dig själv och kring det jobbiga du har och din resa. Det blir i alla fall bättre och bättre och jag ångrar inte sekund av att sluta dricka. Jag har fått ett så mycket bättre liv och mår bra både psykiskt och fysiskt. Fortsätt som du gör!❤️

@B.Å tack snälla för pepp och svar! Hoppas din tillställning blev kul! Jag hade ett fint dygn med min vän. Det var lätt att hålla sig från vinet och mysigt att bara ses och prata. Lite dåligt samvete för att jag inte berättade allt om vad som upptar mina tankar just nu men det kändes som att hon behövde tid för att prata av sig och jag vet att om jag skulle berätta om detta skulle allt fokus ligga på det hela helgen och det ville jag inte. Men mysigt som sagt och så skönt att känna att det inte ens var svårt. Jag har inget sug och det är väldigt skönt. 👍 Hoppas du har en fin söndag!

@vår2022 tack snälla för pepp! Jag ska ta tag i det där med psykolog igen. Jag var naiv och trodde inte att det skulle hamna i min journal men såg till min förskräckelse att det ligger på 1177 precis hur mkt jag dricker eftersom jag för en gångs skull var brutalt ärlig i det avseendet. Hua.
Men som sagt känns det rätt bra med drickandet. Känner inget sug eller så men vet att jag har saker som behöver jobbas med. Det är svårt att låta det ta sin tid, man vill fixa allt på en gång, men jag försöker att notera och uppskatta alla små framsteg som det nyktra för med sig. För det känns ju bättre på många plan! Väldigt skönt 😊

@livima Så kul att du fick fin tid med din vän. Jag har inte heller berättat för mina nära och kära att jag har håller på med mitt "bli nykter projekt". Har dock tackat nej till så många glas nu att de borde snart börja förstå :D

Jag har lyssnat väldigt mycket på "En beroendepodd" och sedan gillar jag iskall fakta, typ när läkare och forskare förklarar vad som händer när vi dricker alkohol. Podden "Är jag sjuk" har några avsnitt som berör ämnet, tex avsnitt 26 (Alkohol) 36 (Tre månader utan alkohol). "Dont wine about it" är också en bra podd tycker jag...jag brukar varva lättsamheter och iskall fakta. Sen lyssnade jag på Fredrik Eklund, han gjorde några avsnitt om sin resa (kommer inte ihåg vad han kallar podden). Tyckte han var väldigt bra och för mig blev det så svart på vitt att det spelar ingen roll att vi alla är olika, kampen är den samma....det går att tillfriskna - kan en så kan alla!

Blir så inspirerad när jag hör intervjuer med människor som tagit sig ur skiten och lever ett sunt liv och sen blir jag motiverad att fortsätta min resa när jag hör specialisterna förklara hur livsfarligt det är förgifta sin kropp med etanol.

Ha en fortsatt fin dag och bra jobbat, dag 18 idag!!

@B.Å tack för tips! Jag hittade också Recovery Elevator podd - många avsnitt att lyssna på!

Tre veckor. Ambivalent är väl ordet just nu. Inte angående själva drickandet. Det går bra. Jag mår mycket bättre. Sover bättre, har i princip ingen ångest längre, noterar nya saker och börjar bli sugen på att göra nya saker och har energi till det. Det jag är ambivalent inför är hur jag ska angripa den fortsatta nykterheten. Vart man än vänder sig så säger alla "gemenskap, aa, möten" osv. Det här forumet är ju en form av gemenskap men gör ni alla något mer? Kommer jag inte klara mig utan gå på möten? Är det min defekta hjärna som försöker intala mig att det här kommer gå ändå? Jag har lyssnat på tillräckligt många poddar för att fatta att alla tror att de klarar det själva men att det sen visar sig att de inte gör det. Min plan är att jag ska ta hjälp av psykolog (när jag vågar försöka igen) men jag har ingen önskan att gå på möten. Jag vill inte ge vare sig alkohol eller nykterhet en större plats i mitt liv. Min önskan är att nykterheten ska vara självklar och att sitta och prata om den hela tiden känns främmande för mig. Inte för att jag vill släta över det utan för att jag inte vill ge det plats. Samma är det eg för mig angående att räkna dagar. Jag registrerar mina dagar i en app men eg gör det inget för mig. Jag blir inte peppad av det. För mig är det viktigare hur jag tänker om alkohol och att det har ändrats än hur många dagar jag varit utan. Att räkna hur många dagar jag "lyckats" signalerar för mig endast att det skulle vara fråga om en kamp och det är ju precis det jag inte vill att det ska vara. När jag skriver detta klarnar det i fråga om vad jag vill göra och framöver ska jag istället för att fokusera på löften och registrera dagar skriva ner något varje dag om vad jag vunnit på att inte dricka eller om jag noterar ett ändrat tankesätt. Kanske är det inte så stor skillnad haha. Alkoholen/nykterheten får samma utrymme som med det andra synsättet kanske men det är en liten skillnad i tanken för mig. Fokusera på vinster istället för antal dagar.
Ha en fin dag!

@livima Välkommen hit! Jag och många fler här på forumet har slutat ”spontant”, som det brukar kallas när man slutar dricka utan hjälp. Jag vill inte heller gå på AA-möten. Och jag var inte så långt ner i missbruket att jag behövde hjälp av arbetsgivaren att få behandling tex. Jag fick bara nog, och jag förstod vartåt det barkade. Jag backade från stupets kant innan jag ramlade ner till den totala botten.

Det man dock behöver lära sig är hur alkoholen påverkar våra kroppar och hjärnor. Man behöver lära sig lite olika strategier för att hantera sug och risksituationer - och skapa nya nyktra vanor. Man behöver också en form av gemenskap, med likasinnade, som man kan stöta och blöta vissa frågor mer. Där fyller forumet en viktig funktion. Och det är en strategi som funkat för mig i 4,5 år nu, tjoho!

Kram 🐘

Dag 30 idag. Det känns så skönt att vakna tidigt utan ångest. Igår var jag på kräftskiva. En ganska ordnad tillställning ändå även om jag var den enda som inte drack alkohol. Det gick jättebra och det var skönt att kunna köra bil hem och inte behöva hålla koll på mig själv så att jag inte drack mer eller fortare än alla andra (vilket jag alltid gjorde men försökte dölja det). Om ett par veckor ska jag iväg några dagar på konferens och det brukar vara väldigt blöta dagar. Har haft lite oro för det. Dels för att jag är rädd att jag vill dricka för att stå ut med att umgås tätt med andra som dessutom kommer vara fulla och dels för hur jag ska förklara att jag inte dricker. Men nu känns det rätt bra. Jag kommer nog säga att jag ska göra 100 dagar utan alkohol.
Det händer saker i det inre. Jag börjar fundera över nya saker jag vill ha i mitt liv och det känns skönt att ha lite nyfikenhet i sitt liv igen.
Ha en fin lördag alla och tack till alla som delar med sig! Jag läser mycket även om jag är dålig på att kommentera. Väldigt imponerad av dig @andrahalvlek som har så lång tid i frihet och fortfarande generöst delar med dig! Tack!

@livima Grattis till dag 30!🥳. Bra jobbat! Och vad galant du klarade av kräftskivan igår! Du kommer att fixa konferensen också. Ja, det kan verkligen vara påfrestande med konferenser och intensivt socialt. Det finns heller nästan inget värre än att vara full och bakis på en konferens, usch! Att sitta och äta frukost med ångest och skam, ont i huvudet, skakig kropp och röda trötta ögon och låtsas vara vanlig. Jag minns min första nyktra konferens och det var så skönt att vakna nykter och fräsch och utan skam och ångest. Jag till och med tog en löptur tidigt innan frukost, när alla andra vaknade i sin bakfylla😂. Det gör jag varje gång vid konferenser nu.

Sedan blir man allt stadigare i sin nykterhet ju längre tid man är nykter. Man får bättre självkänsla, man blir tryggare i sig själv, självförtroendet ökar och man blir mer chill och cool😎. Jag har snart varit nykter i 3 år och jag ångrar inte en sekund. Jag mår så bra och har livsglädje igen. Sedan bryr sig folk mest om sig själva och inte så mycket om någon inte dricker. Det finns mest i vårt egna huvud, då vi också mest tänker på oss själva för vi alla är rätt så egocentrerade😁.

Det kommer att gå bra! Ha en fin lördag!🌞❤️

Vet du att jag tycker nästan att det värsta är att jag hade blivit så van med att må skit på morgonen så att jag noterade det inte ens som bakfylla. Jag tänkte att det bara så jag var på morgonen 🤣🤣 Nu vet jag hur det bör vara och det är härligt att kunna vakna och lägga fokus på yttre saker som att morgondimman är vacker och inte bara vara helt inne i sitt eget huvud och självhat. Vilken grej! 😊 3 år är ju fantastiskt! Så fint att du är här och delar med dig! ♥️

@livima grattis till 30 dagar i frihet, bra jobbat och ännu bättre kommer det bli! 🥳🥳🥳

Tänker på alla tidningsartiklar som handlar om ”detta händer i din kropp när du tar vit månad” och visst är det sant, det händer mycket på 30 dagar och varför i hellvette skulle man vilja sabba det. Visst är livet mycket härligare utan rus, ångest och röda ögon. Varför skulle man då nöja sig med 30 dagar 😂😂

Jag ska ut och resa nästa vecka och har gjort en deal med mig själv att om att aldrig ta ett återfall på resande fot. Tänkte på din konferens, vi får ”lura” våra hjärnor lite så här i början av vår nykterhet, den får fan lära sig nya vanor och vi får vara kluriga och bestämda när vi lägger upp strategier.

Du kommer fixa det och du kommer må så bra när du vaknar utvilad och fräsch, utan gammal mascara och vidrig ångest. Nyduschat och skarp på hotellfrukosten, åh så lyxigt!

Önskar dig en fin lördag och tack för att du är här med oss ❤️

@livima Dina ord om alkoholen att ”den har ju stoppat upp hela mitt liv. Inget har gått utför men inget har heller gått framåt. Den har fått mig att stå stilla och fått mig att må skit” och ”jag hade blivit så van med att må skit på morgonen så att jag noterade det inte ens som bakfylla” stämmer så himla bra in på mig. Att må skit, stå still, ha ångest, skam och vara bakfull var så normaliserat och jag trodde att det var ett normaltillstånd😂. Så inne i alkoholdimman och alkoholberoendet så det stänkte om det! Men nu har vi kommit ut ur dimman och kan se det med helt nya ögon, vi kan se den vackra morgondimman och livet😁.

Ha det gott!❤️

@livima Hahaha... alltså jag kan känna igen mig i "jag trodde jag var såhär" avseende ångest, trötthet, lättirriterad. Men när man tänker närmare på det så var var jag inte "den" tidigare i livet så då var det åldern som gjort mig sån etc etc Men det var ju verkligen inte sanningen.

🩵

@livima Jag kom hit för ett och ett halvt år sedan. Då var jag riktigt illa ute och kände att jag bara måste skuta dricka helt och hållet.
Under en lång tid var forumet det som hjälpte mig. Alla svårigheter, frågor och funderingar ventilerade jag här. Och fick svar och stöd. Gick igenom Alkoholprogrammet och läste också en del böcker.
I början funderade jag också på AA och andra möten, men tiden gick och jag kände nog att forumet räckte för mig. Här kunde jag ha”möte” varje dag…
Nu har det gått så lång tid att jag inte känner så stort behov av Forumet heller och jag har ingen som helst lust eller sug efter att börja dricka. Jag tror inte att alla behöver gå på möten, det är nog väldigt olika.
Det som kan vara en nackdel med Forumet kan vara att det kanske inte är så hjälpsamt för dem som har svårt att uttrycka sig i skrift.
Jag tror just att skriva ner vad man känner och tänker är en av de saker som hjälper en.
Men andra kanske har lättare för att prata…
Jag tänkte nog lite som du också att jag inte ville ge alkoholen så stor plats i mitt liv längre.
Hur som, tydligen räcker det med bara detta Forum för en del. ❤️

Imorse vaknade jag med mer ångest än vad jag gjort under den här nyktra tiden. Jag tror att det hör ihop med att jag sov dåligt och var vaken mkt inatt. Kroppen är trött och min hjärna kopplar ihop fysisk trötthet med ångest så utan att jag egentligen inte har någon anledning så blir jag psykiskt påverkad av att vara fysiskt trött. Men jag är tacksam över att jag kan reflektera över det på det sättet och påminna mig själv om att det inte är farligt att må dåligt (iaf inte i den här graden) och att det kommer gå över.
Och tack vare er här ska jag försöka se till att jag skriver av mig här när jag hamnar i tankar. Att få ur det ur systemet är ju hjälpsamt. Ha en fin måndag!

@livima precis som du skriver - det kommer gå över. Styrkekraft till dig, toppen du skriver av dig här och snart har ytterligare en dag gått! Heja dig, heja oss!

@livima Läst din tråd. Och jag vill som du att alkoholen eller nykterheten på sikt inte ska ha plats i mitt liv. Vill heller inte gå till AA och bekänna mig maktlös inför alkoholen för det är jag inte. Jag tror däremot på att skriva här varje dag. Och jag följa gärna åt med dig, och hoppas jag alltid är fem dagar efter🤣. Har du läst Tänka klart av Annie Grace? Hon berättar bla om spontan nykterhet och vad som händer i hjärnan. Den boken rekommenderar jag och många andra starkt. 🥰

Godmorgon @livima
Bra jobbat med beslut och att hålla i det. Bra med kräftskivan, med insikterna och du kommer såklart klara kobferensen fint.
Jag hör till de här på forumet som blivit nykter med ”forummetoden”. En del har helt klart behov av stöd, råd eller vård utanför detta, några använder forumet som en sorts AA- gemenskap.
När man går igenom det första- säg året- utan alkohol så går det mycket upp och ner. Ångest kan komma (och går rätt snabbt) tvekan kring om det verkligen är ”nödvändigt” att vara helt nykter. Och allt däremellan. Medan tiden går och man tampas med dessa frågor brukar klarhet så småningom komma. Livet fylls på med annat. Nya intressen, kanske andra sätt att umgås med vänner. Så har det varit för mig. Nu, med dryga 1700 alkoholfria dagar i mitt fjäderlätta bagage, är jag enbart tacksam över att slippa dricka. Det finns inte en enda procent av mig som saknar vinet, baksmällan, ”förhöjningen” som det brukar kallas- men som i själva verket är ett sänke.
Jag har också uppnått åldern då jag inte har tid att slösa dagar på möten eller aktiviteter utan autenticitet. Jag är rädd om min tid, mitt liv.
Jag hejar på dig, skriv här, läs, be om råd- inget är för stort eller för smått i detta trygga rum. Kram 🤗