Jag har nog haft ett beroende beteende sedan jag var 14 år. Är nu 36 och vill förändra mitt liv.
Jag skulle behöva någon att skriva/bolla med när suget sätter fart. Har testat mottagningar i Sthlm, men bor numera ute på landet och är inte så sugen på att åka iväg för att prata med folk. Finns det någon här som är stadig och kan ge stöd i början på min resa till nykterhet?

@Yessika Välkommen hit! Här är du bland likasinnade vänner. Jag har på allvar försökt bli alkoholfri/hon som inte dricker sedan våren 2021. Oj vad smärtsamt det är att skriva detta. Så mycket tid som gått förlorad för mig pga alkoholen egentligen. Resan hittills har bestått av nyktra perioder med kortare/djupa återfall och då sjukdomen/beroendet är per definition progressiv så har återfallen blivit allt jobbigare känslomässigt med allt svårare ångest. Nu är jag återigen nykter sedan 35 dagar och denna gång tar jag en dag i taget, jag förhandlar inte med mig själv, mitt mantra är aldrig glömma, aldrig ta första glaset och jag försöker göra små förändringar i vardagen för att skapa nya nyktra vanor. Jag kommer också börja arbeta med mig själv för att ta reda på orsaken till varför jag valt alkohol som problemlösare. Det var lite om mig. Vi är många på forumet som kan ge stöd, genom att skriva varje dag om de känslor/tankar man har blir ens egna tråd också som en dagbok med kommentarer som är bra att gå tillbaka till för egen del. Ser framemot att ”lära känna” dig🥰

@Ny dag hur klarar du av att inte ta ett glas? Vad var det jobbigaste för dig de första dagarna som nykter ? Jag skulle verkligen vilja ha någon som säger stopp, det är inte värt det, När jag vill ta ett glas.
Hur har du det? Kan du säga stopp självrunna? Isåfall hur?

@Yessika Vad som fick mig att bestämma mig? Hmm, att vara alkoholberoende innebar ett smygande, smusslande och ljugande. Jag avskydde mig själv för den jag blivit. Och då sjukdomen/beroendet är progressivt har jag bara två valmöjligheter; att välja alkoholfrihet eller riskera min framtid där jag ev förlorar familj, jobb, ekonomi, körkort ja hela mitt liv och det som gör livet värt att leva. För mig som utvecklat ett beroende och gjort tidigare försök med att reglera mitt alkoholintag är att skippa alkoholen faktiskt den enklaste vägen att gå. Det har dock tagit lång tid att verkligen landa i den insikten utan att känna sorg. Vet inte om det var svar på din fråga men så har jag processat fram mitt beslut.🌱

@Yessika hej!

Jag vill så gärna skriva något som jag vet inte om jag har läst här, hört i en podd eller rent av drömt….det gäller ”det första glaset” och hur jag avstår.

(Första glaset finns inte utan vi fyller bara på vårt sista glas)

Jag brukar tänka som så att för mig finns det aldrig någonsin något som heter ”ett glas” vilket betyder att så fort jag häller upp och tar en klunk av ett ”första glas” är jag tillbaka på ruta ett igen; dvs jag är tillbaka i min sista vidriga fylla.

Att hälla upp ett första glas är endast en snabbspoling tillbaka i tiden och blir därmed en påfyllning på mitt sista glas. En förlängning på min sista fylla.

Jag minns ångesten, hur jag kämpade och tänker alltid att en påfyllning på mitt sista glas kommer inte föra något annat med sig än att jag måste kämpa mig igenom allt igen och jag orkar inte mer.

Vet inte om jag lyckas förklara min strategi så här när jag skriver om det…det kanske mer är en känsla….eller något.

Men jag är iallafall övertygad om mitt ”första glas” inte dricks ur ett vackert kristallglas utan här snackar vi påfyllning på ett klibbigt IKEA glas som stått odiskad sen sist. Lägg till några döda bananflugor i glaset, mig hjälper det att se framför sig hur vidrigt det vore att fylla på och fortsätta dricka.

Tanken på det får mig att tänka:”stopp!”

Välkommen hit förresten 🥰

@B.Å din beskrivning av första glaset är ju fantastisk!😂 Jag skrattar när jag läser och inser att de är ju precis så man ska se det. Den tanken ska jag ta med mig, odiskat ikeaglas med bananflugor!! Inte försköna de första glaset.

@Yessika
Hej. Jag är på min fjärde dag nykter idag. Nu kör vi💪 så här kan vi inte ha de längre! Just nu tar jag en dag i taget där jag bestämt mig för att inte dricka. Ibland är de 1 timme i taget. Och jag tänker inte för stort och för mycket framåt.

@Yessika Hej 👋🏼 Välkommen. Alla stöttar alla här och allt kan inte passa alla så jag tror det är bra med mycket input så plockar man de russin ur kakan som passar en själv individanpassar. Jag gick in i det här med föresatsen måttlig och satte en budget för det. Sen upptäckte jag efter ett tag att jag slutade dricka. Det blev inte viktigt. Istället för att få konsekvenser så får jag fördelar. Så nu är jag nykter sedan i juli, men har inte varit full sedan i feb, och känner mig tillfreds med det. Dock ligger jag kvar under "måttligt" eftersom jag har tänkt att tillåta mig ett glas, ja jag klarar ett glas faktiskt, vid större evenemang typ bröllop. Jag är nog lite av en udda fågel här 😂 Jag och @kennie fast hon går nog in för helnyktert nu lät det som. Det finns en presentation på min sida om du tycker jag lät rörig nu 🙈

Fråga: även om du bor på landet, kan det inte vara värt att åka in till stan någon gång? Det är ju för en god sak.

🩵

@B.Å Hej tre dagar sen jag drack sist så mår inte så bra just nu. Jag är så kallad periodare.. kan hålla mig nykter i ett halv år och sen tror jag att det skulle funka en dag och det kan det göra. Men då har alkohol djävulen redan börjat sätta griller i huvudet och säger att det gick ju bra, vi testar igen… sen så är det kört. Det du skrev om banan flugorna stämmer så bra , men just då bryr man sig inte så mycket. Jag sätter en pappers tuss över burken eller glaset.. det är ju inte klokt hur jag håller på… men det där med banan flugor i ett intorkat glas ska jag ta med mig och tänka på när djävulen är där igen!! Tack och ha det gott 🤗

@tina lisa Hej 👋
Jag hörde i en podd att vi börjar planera vårt återfall långt innan vi faktiskt tar det - det är med den vetskapen jag har hittat pusselbitar i mitt beteende kring alkohol som gör att jag tror, eller åtminstone inbillar mig, att det kan gå vägen den här gången. Sen upplever jag ett enormt stöd härifrån utöver den jag har av min make och familj 🥰

@B.Å Ja jävl@r vilken antändning på det här med bananflugorna - jag kräktes lite i munnen och drog det ett steg ytterligare med att tänka på mina flugfällor här hemma som jag tömt i parti och minut. Kan då inte låta bli att tänka att de hoppar glatt i en liten skvätt vin eller öl -OCH DÖR! Vad gör vi då? Jo vi går i fällan hardcore och dricker giftet. Ett långsamt suicid där vi förlorar, vänner, jobb, familj etc och slutligen är det bara de buteljerade vännerna kvar som tar våra sista krafter och livsgnista. Nä FY!

Hoppas ni överlever mitt något morbida och synnerligen otrevliga inlägg
🩵

@Yessika Fortsätt skriv här, vi finns här för dig 🌱🥰 Tänker på dig och genom att relatera till mig själv brukar tystnad på forumet betyda lite dikeskörning. Hoppas så inte är fallet! Du tog ett jättebra beslut att börja skriva här, fortsätt! Kram

@tina lisa vad bra att jag lyckades förmedla bananflugetanken, det är precis så jag ser mitt ”första” glas. Klibbigt, smutsigt och inget att ha.

Önskar dig en fin dag och hoppas du fortsätter skriva hit. Du är inte ensam, här turas vi om att banka ski?en ur a-djävulen och så kommer vi in hit och delar med oss ber om kloka råd när det blir jobbigt.

Tack för att du är med oss ❤️