@Molnet Du jobbar verkligen på bra och har jättebra metoder, morgonlöfte & reflektion och en skrivbok där du skriver i varje kväll om vad känts bra/inte bra och reflektera hur du kan agera på det. Då får du en bra inblick och överblick över hur du mår och var du befinner dig. Vad du kan göra för att må bättre. Det du skulle kunna lägga till i din handlingsplan är kortsiktiga och långsiktigt mål som du vill nå. Något att sträva mot och belöna dig för varje uppnått delmål.

Skönt att vakna upp ur en mardröm och inse att det bara var en dröm. Sov gott och ta en dag i taget, nya krafter kommer ju längre tid som nykter❤️

@Molnet I början kan det vara mycket kamp. Den kidnappade hjärnan vill ha drogen. Den hör av sig på många vis. Och du måste vara beredd och på spänn. Kanske är det en viss trötthet ihop med ångest och stress som gör att du ”tar” ett återfall då och då?
Många har gett goda råd här om verktyg, skriv här, ta hjälp av psykolog, träna och skapa goda, roliga vanor. Det är verkligen bra vägar framåt. För mig har det också varit väldigt viktigt att hitta nya vänner och sociala sammanhang. Som bokcirkel och kör mm för min del.
När det gäller kampen mot A så kan det också vara skönt att veta att om du inte dricker så somnar beroendet in. Det tystnar. Du kommer inte behöva att vara så på spänn hela tiden.
Det är bara för en tid denna kamp pågår.
Bara du inte dricker så kommer att bli bli bättre och bättre. Och om du skapar nya vanor kommer du inte ens vilja gå tillbaka. Eftersom ditt liv är så mycket bättre utan.
Kram❤️🙏🏻

@Amanda L Tack .Jag kämpar på för jovisst är det en kamp detta såhär i början som nykter.Känner mig lugnare & det finns en strimma hopp om att fixa detta.Fortsätter med mina bra rutiner & kommer att se till att lägga till roliga saker att göra till helgen.Såsom ett biobesök & strosa runt på skördemarknad.Enkla men positiva aktiviteter.Förstår att jag måste lägga till någon hobby av något slag.Är kreativ så sysselsätta mig kan jag göra.Men kanske något som samtidigt är lite socialt.Du nämnde bokcirkel som låter jättebra.En vän sa stick café’.En annan sa körsång.Alla mycket bra förslag.Just nu behöver jag ” bara lappa ihop mig själv & samla kraft & gnista.Känns som det kommer att komma.En handlingsplan börjar växa fram.Men jag låter allt ta tid den här gången.Är en allt eller inget personlighet som många beroende är.Denna gång inför jag lite i taget & det viktigaste först:Inte ta det första glaset!Må så gott denna lördag!Ps.Vilken tröst att höra att det finns utsikter för att beroendet/kampen somnar in om jag inte göder det.

@Molnet Låter som du är på helt rätt spår! Det där med att lita på processen och låta det ta den tid det tar var en lärdom för mig också.
Hade förstås samma personlighet som du, allt skulle gå fort och det var allt eller inget i många saker. Inte bara alkoholen.
Så när jag insåg att en livstidsförändring tar tid och att det måste få ta tid, var det många måsten som släppte.
Känslan av att det fick ta den tid det tar, var väldigt vilsam och lugnande. Det viktiga är ju att det går åt rätt håll.
Säkert bra att tänka över vad du verkligen vill göra. Jag tror att den där orken och gnistan kommer att dyka upp mer och mer när du fått återhämta dig.
Jag var väldigt trött väldigt länge.
Jag förstod inte förrän senare hur trött jag var egentligen. Jag hade ju levt så i åratal och använt alkohol när jag behövde ”pigga upp” mig.😱
Så du kanske just nu bara ska återhämta dig?
Kram !

Godmorgon alla här på forumet.Vaknade tidigt med ångest efter en kaotisk mardröm om fylla.Tänk vad lättad jag blev när jag inssåg att jag är nykter!Gick upp,tände ett doftljus.Gjorde iordning en kopp äppelte.Gjorde mitt löfte om att idag ska jag vara nykter.Inte ta första glaset.Läste en sida om personlig utveckling ur boken”En dag i nuet” av Carl Johansson.Man läser dagens datum och reflekterar kring dagens ämne.Jag skriver några rader åxå.Lyssnade på en podd igår om livssafari.Att inte bara ta bort Alkoholen , utan åxå tillföra något nytt.Jag anmälde jag till en bokcirkel på biblioteket & till en danskurs med min ” vän”❤️Nu inväntar jag svar från båda.Varje dag får vi möjlighet att bygga upp ett nytt liv.Nu kör vi!😎👍🙏🎈🎶🍎

@Carisie Har nu lyssnat på det avsnittet och fastnade för ordet/begreppet livssafari.Att man inte bara ska ta bort A utan och tillföra ny saker som är roligt och som ger energi.Resulterade i att jag anmälde mig till en bokcirkel och en danskurs.Inväntar nu svar på om jag blir antagen.

@Molnet Men så roligt! 🙌🏼 Jag tycker också att det är ett fantastiskt begrepp och det är klokt det Markus säger om beroendetyp och varför vi använt berusningsmedel.

Bokcirkel 📚 Tänk om de har det på mitt bibliotek- måste kolla! Jag skulle så gärna vilja kunna dansa 💃🏼 men jag är född med tre vänsterfötter och förvandlas till ett betongblock när det kommer till styrdans. Fuldans är jag dock självutnämnd världsmästare i 😅

Gillade du själva podden? Ha en fin söndag 🙏🏼
🩵

@Carisie kolla med biblioteken där du bor.De erbjuder ofta många trevliga aktiviteter.Dansa kan man göra på många sätt i par /ensam och även i grupp.Tänker att det är socialt & något som jag och min partner kan lära oss tillsammans som ett gemensamt och positivt stärkande projekt.

Godmorgon alla vi som kämpar & förtjänar ett liv i frihet.Dag 14 har startat.Mitt löfte är gjort.Jag skriver lite här och uppdaterar.Den stora ångesten har lagt sig.Lite smågnag av oro & rastlöshet.Börjar på nytt jobb idag & det känns spännande & nytt.Tar hand om mig själv & mitt mående.Ser till att ha lagom många rutiner att hålla reda på & som jag vet gagnar mitt mående.Har åxå tillfört en danskurs för att tillföra något nytt att göra som är socialt & nyttigt för knopp & kropp.Dagens tanke:Jag duger som jag är.Jag är varken sämre eller bättre en någon annan.Nu kör vi!

@Molnet 👋 Nytt jobb - så spännande! Jag börjar nytt om 2,5v. Skönt att ånesten lagt sig och då undrar jag: hur tolkar du smågnaget? För mig har smågnag varit uppstarten till återfall även om jag inte fattat det själv eftersom vi tydligen börjar att planera våra återfall långt innan vi faktiskt tar det.

Roligt med nya aktiviteter jag läser ohemula mängder men böcker så bokcirkel kanske inte är någon dum idé? Jag har även bokat in uteträning under oktober månad så jag får både luft och aktivitet. Det är ju ett gissel då man jobbar inne på ett sjukhus. Torr och dålig luft och med 30 min rast så hinner man inte ut och ta några andetag i friska luften heller. Nu börjar snart min absolut sämsta tid på året då det är mörkt då jag åker till jobbet och sen mörkt igen så jag åker hem. Men det kanske blir liiiiiite mer dagsljus på nya jobbet än i bunkern.

Ha en härlig tisdag
🩵

@Carisie Smågnaget just nu tolkar jag som läkning och reparation pågår av kropp & knopp.Jobbar vidare på att upprätthålla mina dagliga rutiner & bygger på med nytt som ska berika mig.Ser till att planera in någon trevlig aktivitet till helgen & att fortsätta att vara utomhus helst i skogen för frisk luft & rörelse under ledighet.Plockar gärna svamp.Kallar det för skogsdusch.Läser nu mycket om att förebygga återfall & hur man kan hantera sug.Övar på mantrat:Inte ta det första glaset.Varje morgon.Vi får kämpa på & lära oss mer om oss själva på kuppen samt att vara vaksam så man inte bygger upp ett återfall!

Godmorgon!Dag 17 har startat.Över 2 veckor nykter.Tänk att jag klarade den första veckan med hemsk abstinens.Känner mig allmänt piggare & klar i huvudet.Oj vad skönt att vakna och slippa vara bakis.Slippa den överdrivna ångesten att ta hand om efter alkoholintag.Ny dag har börjat.Nu blir det en god frukost & sedan på väg till jobbet där jag ska fokusera på här & nu.Ikväll står lite träning & kura skymning på agendan.Samt mitt projekt att rensa en låda i taget.Sånt som fått ligga i träda av perioder med A.Önskar alla en fin dag!