Hej alla kloka människor här inne! Behöver verkligen ert stöd och era råd. Har känt i många många år att jag dricker för mycket och har haft en stor oro och ångest över detta. Har tagit vit månad och månader men när man börjar igen så blir det inte bra. Jobbar, tränar och har för övrigt ett bra liv . Sedan barnsben har jag varit en ångestpersonlighet och i tonåren utvecklade jag panikångest. Nu har jag varit på långresa och det har varit alkohol varje dag och innan dess såg sommarsemestern likadan ut. Kom hem för 5 dagar sedan och har sedan dess problem att sova och min ångest har fullkomligt exploderat, fullständigt livrädd för att typ få delirium eller något liknande när ångesten river som värst på nätterna. Någon som känner igen sig, har något råd , jag mår verkligen inte bra. Tack för er tid !

Hej!
Själv är jag nog inte den bästa att ge några råd just nu, då jag själv är inne i ett maraton av ångest. Jag vill väl mest säga att du inte är ensam, utan det är fler som känner det du känner. Ångesten är verkligen ett helvete. Jag, som du, har också en ångestpersonlighet så det krävs inte så mycket för att man ska må väldigt dåligt. Kan du kontakta vården för att få hjälp så du åtminstone får sova?
Annars hjälper det mycket att läsa och skriva här, samt att veta att andra har gått igenom samma sak.

Det kan vara en tröst att veta att ångesten går över. Jag är på dag 4 sedan jag fuckade ur totalt, och ångesten är total.

Hoppas att du får må bättre snart.

Tack @Memmy , jag ringde en läkare idag som sa att jag äter för liten dos sertralin för min ångest och som övertygade mig om att jag skall prova lergigan och melatonin för sömnen ,är livrädd för tabletter så jag har bara vågat skära av flisor innan , då jag redan har båda hemma, det hjälper ju inte sömnen direkt. Hon sa även att jag skulle släppa tankarna på delirium men det är inte så lätt 😳

@paniken När man druckit mycket och varje dag under en längre tid får man abstinens när man inte dricker. Det blir en ond cirkel där abstinensen skapar ångest, man dricker för att dämpa den och efter ett tag får man ångest igen som måste dämpas. Det enda sättet för att stoppa den onda cirkeln är att sluta dricka alkohol. Abstinensen kan bli stark, men den avtar ju längre tid som går som nykter när kroppen fått göra sig av med giftet och hjärna fått återhämta sig mer. Brukar vara jobbigast den första veckan. Då kommer ångesten som alkoholen framkallar att lugna sig.

Du beskriver att du har en ångestproblematik sedan tonåren och den ångesten blir lättare att jobba med och hantera om man tar bort alkohol, som förvärrar tillståndet. Ta hjälp av vården med detta om du behöver mer stöd, tex samtal. Så det enkla rådet, men så klart svåra, är att sluta dricka och ett rekommenderat uppehåll är att börja med tre månader. Då kan du bättre se klart på vad du behöver ta itu med för att må bra och både tankarna och måendet kommer att förändras till det bättre. Du kan också ringa alkoholhjälpen, under fliken stöd, för att få råd och stöd i hur du kan gå vidare.

Kämpa på nu!

@paniken Jag äter också antidepressiva sedan lång tid tillbaka, ibland undrar jag om dom gör ångesten ännu värre dagen efter - ännu en orsak att inte dricka. Jag använder mig av lergigan under dagtid ibland (speciellt denna helvetesvecka) men har svårt med den på natten pga myrkrypningar. Men den dämpar absolut ångesten något och är ju inte beroendeframkallande eller gör att du förlorar kontrollen på något sätt.

@Memmy Att jag har panikångest sedan många år gör ju att ångest är mitt stora problem dagen efter , eller når jag ligger och inte kan sova . Jag reagerar med ångest på de flesta negativa händelser , situationer och känslor i mitt liv, tyvärr dämpar ju A ångest initialt men redan dagen efter är det åt helvete tvärtom. Har börjat med lergigan och 1a kvällen gick bra , igår sämre , tog 5 timmar att somna och sov hackigt .

@paniken Jag förstår precis vad du menar, jag tror att vi är ganska lika då, som reagerar med ångest på negativa händelser.

Jag är som två ytterligheter på en skala när jag är full vs nykter, det skapar otrolig ångest dagen efter,beftersom jag är väldigt privat annars.

Det som hjälper mig mycket med sömnen är att lyssna på en podd/ljudbok tills jag somnar. Fokuset hamnar på den och jag känner mig mindre ensam med min ångest.

Har du någon samtalskontakt i dagsläget?

@Memmy poddar har läng funkat bra för mig tills nu i söndags när allt det här började på riktigt allvar. Nej jag har tyvärr ingen samtalskontakt än , gick med här i torsdags och börjat med programmet samma dag . Har du det och har det isf hjälpt dig ?