@Kennie Tack! Bra input! Hade en dipp både igårkväll och idag på eftermiddagen men nu när jag tagit mig förbi den (din kommentar hjälpte mycket!) så känner jag mig ok igen. Förtäckt abstinens - bra att ha med sig!

Lördag kväll och jag somnar nyktert efter en heldag av olika aktiviteter och middag med andra som druckit vin. Skönt att ta bilen hem på det 🙌

Alldeles för länge har jag haft en ordentlig alkoholproblematik. Från att jag var ca 22 och nu är jag 31. Har kanske inte alltid dragit i mig extrema mängder men jag har alltid druckit för ofta (i sällskap och ensam) och på ett destruktivt och skadande sätt som alltid gett mig ångest. Alltid.
Jag är glad att jag tar tag i det nu (givet att jag klarar av att genomföra denna förändring, såklart), och det känns ändå bra och positivt. Jag startade en tråd här redan 2022 för att jag kände att jag var på botten, men failade direkt. Hoppas det blir annorlunda denna gång och det kan ju bara jag se till.

Ännu en fördel med att vara nykter: Jag skrattar genuint åt saker jag tycker är roliga, det känns bra i magen! 😊
Jag skrattar inte för att jag är lullig och för att det mesta blir ”roligare” av alkoholen.

Check på denna lördagen ✅

Dag 7 🧡🍂

Vaknar med ordentlig huvudvärk idag igen trots att jag försöker vara noga med att få i mig vatten. Är detta ett vanligt förekommande när man slutar med alkohol? Isåfall är det ju ett ordentligt kvitto på att jag haft problem, vilket jag ska ta med mig om jag skulle hamna i samma banor igen i framtiden.

Om någon sitter på tips på hemsida eller annat där jag kan läsa vad som händer i kroppen när man slutar med alkohol så vore det uppskattat! Skulle behöva det som motivator.

Nu ska jag ta mig en till kopp ☕️ och sen njuta av söndag. De flesta söndagar brukar spenderas bakfull och svintrött i soffan - inte denna känner jag på mig!

Ha en fin söndag i solskenet 🍂🧡

Läser på om de positiva effekterna av att sluta med alkohol (kom gärna med fler tips på läsning om du har) och blir mer och mer taggad på ett helt nyktert liv.

Jag är inte där ännu, men det kanske kommer. Jag ska göra som @Kennie tipsat om och ta 3 alkoholfria månader till att börja med. Jag har ett startdatum för dessa och behöver förbereda mig lite mentalt tills dess.

För nu - 7 dagars nykterhet och förutom huvudvärken så känns det väldigt bra. Känns skönt att vardagarna kommer och med det mindre sug på a för mig.

@åträtthåll Vaknade ofta med huvudvärk i början, och har vaknat med huvudvärk idag. Mina ovetenskapliga tankar om det är att kroppen läker. Vad som är skillnaden är att jag trots huvudvärken är allert i mina tankar. Ska ta en huvudvärkstablett nu och sedan möta den fina höstdagen.
Toppen att du tänker ta tre nyktra månader. Hjärnan behöver tid för att ställa om sig/återställning. Jag har också tre månader som delmål.
🥰 🍂🍁🥰

Måndag efter helt nykter helg. Vilken känsla 😊 Fortfarande lite huvudvärk när jag vaknar, men det är bättre nu och stör mig inte, det är tusen gånger bättre än bakfyllan!

Pratade med två närstående om mina tankar och hur jag vill hitta tillbaka till mig själv och nya rutiner. De förstår och tycker det är bra men tycker nog inte att jag har så mycket problem. Men dom vet ju inte vad som försiggår i min hjärna när jag dricker och hur styrd den är av a. De vet inte hur bra jag är på att låtsas som ingenting, och att smyga. Men nu vet dom om att jag försöker vara alkoholfri i höst.
Jag ska inte låta mig luras av att första veckan gått (relativt) enkelt och att de säger att jag inte ska vara så hård mot mig själv.

Jag ska fortsätta hålla mig alkoholfri en dag i taget och jag ska ta itu med problematiken som gör att jag mår så dåligt kopplat till a. Att få se de nollade siffrorna i min alkoholkalender gör mig glad, så glad.

Jag känner mig redan piggare. 🍁🧡

Nu har jag bestämt mig för ett datum där jag kommer köra 3 månader utan alkohol. Är redan nervös och börjar dividera med mig själv om jag ”överdriver” i allt detta och att jag visst kan hantera a. Blir knäpp! Jag ska göra det och jag vet exakt hur dåligt jag mår av skiten!

@åträtthåll känner igen mig mycket i det där dividerandet. Som kommer och går. Jämför mig med andra och tänker att det finns andra som har större problem - och att jag därmed inte har problem 😱 Farlig tanke. Innerst inne vet jag på riktigt att jag har problem, precis som du också vet. 3 månader är en bra plan, en dag i taget. Heja dig! ❤️

@åträtthåll

Nu hittade jag din tråd (hänger mest i ”Alkoholfri” delen)

Så bra att du har bestämt dig för 3 månader det beslutet tog jag med när jag började gräva i mitt missbruk och leta efter lösningar. Den första tiden ägnade jag åt att lyssna på alla poddar jag kom över där man förklarade hur beroendesjukdomen funkerar och vad den gör med oss. Alla verkar vara överens (även alla här på forumet) om att total avhållsamhet på minst 3 månader är det som behövs för att vi ska kunna börja tillfriskna. Snart är jag uppe i 3 månader men jag kan säga att det bästa med mitt beslut, dvs att lyssna på andra, blunda och göra som andra har gjort (hur jobbigt det än kändes i början) har gett mig så många insikter och under tiden växte det fram en känsla och en övertygelse om att ”jag och alkohol är ingen bra kombo” – så även fast jag vet att snart når jag det där 90 dagas gränsen har jag ingen lust att ens försöka mig på att börja dricka måttligt. Jag vill inte! Jag har skaffat mig kunskaper om hur a förgiftar alla våra organ och förpestar våra liv. Just nu räknar jag dagarna som tickar in - jag vill långt långt bort ifrån min sista fylla, jag orkar inte börja om och jag vill inte bli full….att komma till en sån insikt är verkligen en bonus för en vinkärring som mig. För det ska gudarna veta att jag tidigare la ner tid och ork på att planera mitt nästa glas.

Det finns en podd som heter ”Är jag sjuk” som jag tror blev lite spark i baken för mig. Ett par hypokondriker (roliga sådan 😀)som pratar med sin kompis (en läkare) om sjukdomar, olyckor och allt möjligt läskigt 😅.

Avsnitt 26 (Alkohol) och avsnitt 36 (Tre månader utan alkohol) blev en ögonöppnare för mig. Nu tror jag inte att någon av dem har utvecklad beroende (som jag har gjort och därför räcker det inte för mig att avstå i 3 månader) men att lyssna på dem (de är som sagt rätt roliga alla 3 och i avsnitt 36 har de en alkoholterapeut med i samtalet) öppnade mina sinnen och gjorde att jag blev intresserad av att ta tag i mina problem.

Önskar dig en fin och härlig tisdag, aldrig glömma och inte ta det första glaset. Det är allt som behövs, en dag i taget.

Kram 🤗

@åträtthåll
Jag känner också igen mig i att det stundvis känns lite surrealistiskt - har jag verkligen dom här problemen? Då tänker jag vips tillbaka på min senaste fylla - och då är det verkligen hur tydligt som helst. Jag kommer aldrig ta det där första glaset igen, ett glas fullt med kaos, ångest och en risk att förstöra allt.

3 månader låter klokt, jag siktar på samma 🩷

@B.Å tack 🧡 för att du tog dig tiden att skriva till mig och skicka tips, det betyder så himla mycket! Jag ska definitivt lyssna på poddavsnitten, kul om man kan få sig ett skratt på köpet 😊Rundar av dag 9 utan alkohol och fortfarande är det så skönt att inte vara ett dugg påverkad.

Kram och tack 🍁🧡

@Memmy Det är ju verkligen en dragkamp mellan ens bägge hjärnhalvor har man ju förstått! Det gäller att stå stadigt och fortsätta vara fokuserad, att skriva och läsa här hjälper mig, precis som många andra, väldigt mycket.
Kram 🍁🧡

Har alltid älskat lugna morgnar! Går gärna upp lite extra tidigt för att njuta av ☕️ och lugnet lite längre. Perfekt under höstsäsongen, när det blir så mörkt kan man lika gärna lägga sig och sova vid 21 och vakna utvilad 06!😅

Känner mig extra motiverad just nu på att ta tag i hälsan inom alla aspekter, få igång träningen lite lätt, äta bättre, bli piggare. Den nyfunna energin jag känner (inte extrem utan bara ett extra lager av att saker är mycket enklare att genomföra) gör att förändring känns så mycket mer lättillgängligt :)

Ha en fin onsdag!

Idag känner jag mig lite.. uttråkad och typ grinig. Typisk dag då jag hade hittade någon att ta en aw med för att förgylla vardagen och vända dagen till något kul.

Det kommer inte ske idag. Eller jag kanske lyckas vända dagen men någon aw med alkohol blev det ej. Jag får bara infinna mig i att alla dagar inte är superkul och just ikväll behöver jag nog faktiskt bara vila, jag tror det är därför jag känner mig grinig.

Som jag skrivit tidigare har jag fått så himla mycket gjort bara av att inte dricka, så det är väl det som kommer ikapp nu😅👌

Alltså nu har jag konstiga hjärnspöken.

Då jag inte bestämt mig ännu för att starta mina 3 månader just i detta skede utan ett datum om 2-3 veckor, så tänker och känner jag just nu att det känns lite trist och sorgligt(??) att jag förmodligen bryter mina a-fria dagar en eller två gånger. ”Kommer jag kunna börja om igen för mina 3 vita månader?” ”Kommer jag klara det”

Allt jag känt dessa 10 dagar har varit positivt (förutom totalt två dagars tristess som man ju kan överleva) varför ska det då vara så svårt för mitt huvud att inse att detta är det rätta? Varför är jag inställd på att inte börja 90 dagar vitt NU, och istället har jag ett datum?

Snacka om att vara så otroligt mentalt beroende och att belöningssystemet som alkoholen ger sitter så sinnessjukt rotat i en, sen många år tillbaka.

Kvällstankar! Imorgon är en ny dag

@Carisie Hej 😊
När jag startade tråden (snart 2 veckor sedan) så var jag väldigt medveten om att total nykterhet inte var aktuellt för mig just då, jag är inte där. Så jag har planerade saker i helgen samt en resa inbokad nästa vecka där jag vill testa på att ”bestämma själv”, vilket egentligen är mitt mål från början. Kunna dricka måttligt och bestämma över intaget, inte låta hjärnspöken eller det mentala beroendet styra. Jag vill verkligen tro att jag ska klara en balanserad livsstil och få kontroll över situationen med alkohol.

Däremot så var det fler som strax inpå att jag startade tråden skrev att jag skulle testa 3 månader, vilket jag bestämt mig för att jag ska. Det i sig kanske leder till ännu längre nykterhet och att jag kan få en ordentlig förändring. Eller så visar det sig att jag behöver avstå helt.

Så - av egoistiska och enkla skäl så startar jag mina 3 månader om ca 2 veckor och innan dess kanske det blir 2 tillfällen då jag testar att dricka små mängder. Skulle det skita sig direkt (vilket jag inte tror då jag kommer vara runt sambo och familj) så sätter jag igång direkt med 90 dagar.

Kanske en klassisk bortförklaring, men sanningen är att jag inte var redo att sluta direkt utan behövde få känna mig hemma här i forumet och att min intension ska vara 100% att klara det.

Kram, lång läsning 😅