@eling Jag minns de sista jularna innan jag blev nykter. Min äldsta dotter krävde att de skulle vara alkoholfria. What!? Hur kunde man ens fira julen nykter? En sak jag fick lära mig då är att jag orkade inte lika mycket. Jag fick tagga ner på det mesta, både inför och under själva julen. Alkohol har varit vår ”dunderhonung”, för att orka lite till. Utan alkohol märker vi hur trötta vi är. Antalet ”måsten” måste skalas ner, det är oundvikligt.

Och det gick förstå bra att fira jul nykter. Och nyår, påsk, midsommar, kräftskivor, födelsedagar, studentfester osv. Varje sådan högtid är jag numer hundra procent mer närvarande, njuter mer. Otroligt otippat, men alkoholen bedövar oss, vi söver ner delar av hjärnan. Utan alkohol kan vi bli höga av livet istället, verkligen känna eufori över roligheter vi upplever 🥰

Kram 🐘

@Andrahalvlek haha ja så sjuka tankar, "hur ska jag kunna göra detta nykter är du inte klok?!"
Jag behöver lära mig, som du säger, att tagga ner. Släppa krav och "måsten". Det kanske te x inte behöver vara kliniskt rent här hemma, det kanske går att fira jul ändå. Det är precis som du säger, alkoholen har använts som dunderhonung. När jag inte har tagit till den de här senaste nu 49 dagarna har jag varit så trött så trött, disk och tvätthögar har fått växa etc.
Jag ser fram emot att kunna känna sann lycka i livet. De senaste dagarna känner jag att det vänt lite till det bättre vilket jag tror har att göra med att jag kommit till djupare insikt om mina alkoholproblem. Tack för att du finns och delar med dig av dina erfarenheter, så tacksamt ❤️ Kram

@Andrahalvlek tidigare i mitt liv har jag varit den tråkiga som ställde krav på att mitt förälder ska var nyktert när vi ses. Helt otroligt obehagligt att tänka att jag själv blev en sån som drack mig igenom hela december och tyckte det var normalt att vara bakis och/eller lullig på julafton (och fortsätta supa när alla gått hem). Vem var jag - aldrig mer säger jag!

@eling denna jul kommer bli så mysig – utan ångest och minnesluckor 🧑‍🎄⛄️

@B.Å Jag har också fruktansvärda barndoms- och ungdomsminnen från jular då de vuxna i sällskapet inte spottade i glaset. Vid en viss tidpunkt fejdade de ut, var inte längre tillgängliga för oss barn. Minns min moster som kom smygande med ett ”busigt” tonfall ”vad hittar ni på då?”

Ett enda ord från henne och jag fick en orosklump i magen. Just förändringen på rösten på berusade kan fortfarande i vuxen ålder ge mig en orosklump i magen. Som ett trauma som hälsar på.

Och exakt så betedde jag mig, i den omfattning att min äldsta dotter vid 19 års ålder tyckte sig vara tvungen att kräva en alkoholfri jul för alla. Fy fan, jag skäms fortfarande.

Trevlighelgkram 🐘

Dag 75. Utan alkohol och i total nykterhet.

Känner mig sjuk - vet inte ifall det är influensa eller bara uppsamlad trötthet. Har haft feber sedan igår – sover mest och försöker krya mig. Förr i tiden kunde jag nästan känna lycka när jag drabbades av sånt….då hade man ju en ursäkt för att vara osocial en hel vecka och kunde supa från morgon till kväll. (RYSER!) Men det gör jag inte nu, jag dricker inte längre och har inget sug. Vill bara vila.

Jag är klar med Rebeckas bok nu, den är så himla bra på många sätt men jag har upptäckt att den rev upp lite sår i mig. Gällande min barndom, en pappa som ibland blev en sån som började gå på AA möten, han skulle förlåta sig själv och hjälpa andra. Jag fattade ingenting, ville bara ha min pappa men han var så självupptagen hela tiden och sen började han dricka igen. Elak, fortfarande självupptagen och sket i allt och alla. Om och om igen. Tills han söp ihjäl sig och jag inte längre behövde oroa mig för honom.

Blir bara så arg när jag tänker på det. Eller ledsen. Vet inte vad det är men jag tror inte jag hade fixat att sitta i sånt möte och be en högre makt om sinnesro. Skratta åt misären och krama en främmande gubbe som har fuckad upp sin familj det hade jag haft jävligt svårt för. Och skriva en lista och göra rätt för sig, det vet jag att min pappa gjorde många gånger men vad fan hjälpte det…

Usch mycket känslor nu…men jag har en ursäkt: är liten, ynklig och sjuk och så håller jag på och tillfrisknar. Fattar inte att det har gått 75 dagar, är så glad att jag tog mig ur misären – har aldrig i hela mitt liv varit så bestämd och målmedveten.

Självupptagen? Ja det kanske jag är just nu men jag är nykter och tänker inte supa ihjäl mig!

Hoppas alla mi har en fin helg nu. Är så glad att ni finns ❤️

@B.Å Min pappa söp också ihjäl sig. Jag brukar säga att han nådde den absoluta botten för oss båda. När jag förstod, verkligen förstod fullt ut, att jag gick i hans fotsteg slutade jag dricka. I februari är det fem år sedan. Jag vet att min pappa ler i himlen. Bildligt, jag är inte troende, i brist på bevis mest. Men jag tror på ödet, att det finns en mening med allt som sker. Men man måste vara modig när ödet kastar saker i ens knä, annars sker inget. Vi måste göra jobbet.

Krya på dig!

Kram 🐘

@B.Å 👏🙏🥰 Så glad för att du är 22 dagar före mig på den nyktra färden. Att vi båda håller i och dag för dag upplever hur mycket bättre det är utan a! Du är inte självupptagen längre, det var vi ju när vi drack och bara tänkte på oss själva. Nu är vi bara självsnälla 🤗! Har ingen erfarenhet av AA men känner som du inför det, skulle också ha svårt att be en högre makt om sinnesro i grupp. Jag är däremot så tacksam för detta forumet och alla som skriver här! Ni är bara bäst❤️! Krya på dig! Imorgon är en ny nykter dag! 🥰🥰🥰

@B.Å Grattis till 76 dagar!🥳 . Förstår dina känslor och även sorg över din pappa som svek och svek och till slut söp ihjäl sig. När som vi, vänder helt och slutar dricka, blir det mer påtagligt hur alkohol påverkar oss och hur det påverkat människor i vår närhet. Idag kan det för mig kännas obegripligt hur jag själv drack och hur andra omkring mig dricker. Jag var så i det och kunde inte se utanför det. När man är ur det, drickandet, och inte vill in i det igen, så kan man plötsligt se utanför det. Man är som i en annan dimension och det kanske är det som kan beskrivas som eufori eller någon slags lycksalighet. Det är som att man vidgat sina vyer rejält och förstår något som man tidigare inte förstod, hur jävla eländigt och nedbrytande det egentligen är med alkohol! Och även hur fantastiskt bra man mår utan alkohol, som att starta ett nytt värdefullt liv😁

Jag tycker absolut inte du är självupptagen, snarare självomhändertagande❤️. Hoppas du snart mår bättre! Krya på dig! Och du, superbra jobb du gör!🍂❤️

Dag 78

Dagarna tickar på och jag känner fortfarande en obeskrivlig glädje över att få vakna nykter varje dag.

Den senaste tiden har jag upptäckt hur mycket mer närvarande jag är nu när jag inte dricker. Tidigare har jag rusat mig igenom dagarna, hade alltid bråttom och var så ointresserad av småprat, fikastunder och andra människors liv. Sprang liksom runt med hörlurar och viftade bort folk, signalerade ”är lite upptagen, vi tar det sen!” fast jag inte alls var det. Hade bara bråttom och var full av ångest. Och ville vara ifred och inte bli upptäckt.

Nu har jag massor med tid och kan tom tycka det är himla trevlig att möta en granne som vill väldigt mycket prata om sin katt och jävla PostNord som tappar bort alla hans brev.

”Ja du, det var bättre förr!” säger jag samtidigt som jag lägger märke till att min granne har väldigt isblå ögon – hur kan jag aldrig ens ha sett det – vi har varit grannar i flera år, har jag aldrig tidigare sett människan i ögonen??

Lite såna saker upptäcker jag. Livet alltså. De små sakerna.

Blir så glad och tacksam varje gång jag upptäcker hur mitt ”gamla jag” håller på och skalas bort. Känner mig otroligt stark och bestämd – jag tänker fortsätta min resa mot ett liv i nykterhet.

Hoppas alla ni här har fått en fin tisdag. Så glad att jag får resa tillsammans med er ❤️

@B.Å Härligt att du är kry igen😁. Stark igenkänning i det du beskriver. Hade aldrig tid för småprat och alltid smått stressad inombords. Jag minns mina första resor kommunalt till jobbet som nynykter, hur jag tyckte småprat med folk var rätt trevligt, hur jag kunde möta blicken stadigt och inte skämmas inom mig. Hur skönt det var att slippa känna sig bakis och skakis och känna mig normal. Stanna upp och prata med grannen om blommor och sjukdomar, istället för att snabbt skynda förbi och faktiskt registrerar hur de ser ut vid en närmare anblick. Nu är jag en så hjälpsam granne och har till och med hjälpt en äldre kvinna med att reklamera en bilköp😂 för jag vill inte se henne så ledsen. Som nykter blir man även en bättre granne och grannar håller ihop!

Hoppas du får en god natts sömn❤️

@B.Å @vår2022 Att möta blickar, småprata med de man möter i hissen, i affären, på parkeringen etc är så roligt. Och det kan jag tacka nykterheten för. Aldrig orolig för att lukta gammal fylla och mycket mer mentalt närvarande utan ansträngning. 🙏🥰

@B.Å Minns också kontrasten, från att springa gatlopp fysiskt och mentalt, till att vara mer närvarande i varje stund. Genuint intresserad av andra människor, nyfiken på att lära mig nya saker. Och sen blir man chill också. Jagar inte upp sig, man löser problem som uppstår efter bästa förmåga. Man har bildligt eldat upp offerkoftan.

Kram 🐘

Grattis till alla dina dagar och att du mår så bra @B.Å! Fantastiskt! Njut! Jag kan bli lite ledsen på mig själv att jag glömmer att uppskatta nykterheten emellanåt. Det kanske tillhör processen lite visserligen att inte varje dag tänka på att jag är nykter. Tänker mest på det när andra dricker om vi har vänner på midda eller är bortbjudna. Men då mest att det är skönt att jag inte dricker och så påminner jag mig om hur det skulle bli om jag drack.

Ett tag kände jag enorm bitterhet mot alla som drack och en ångest och oro av att vara bland de som drack. Inte för att jag var rädd att dricka själv utan för att de ändrade personlighet och jag tyckte det var obehagligt! Nu är jag inte så känslig längre. 26 månader nykter igår🙏❤️Kram

@vår2022 håller med, denna känsla av stress när man befinner sig bland andra människor är så skönt att slippa. Ångesten alltså, att inte kunna möta andras blickar och aldrig vara på topp. Tidigare trodde jag att det berodde på depression och dålig självkänsla - i flera år har jag försökt övertyga mig själv om att alla mina problem berodde på allt annat än missbruk - nu vet jag bättre. Nöten är knäckt om man säger så och det är sån lättnad.

@Andrahalvlek Ja den chill-heten är rätt skön känsla. Har även märkt att jag har lättare att sätta gränser nu och har ingen lust att bli indragen i andras tjafs och missförstånd. Då tar jag hellre bilen och åker hem. Tidigast av alla så klart :)

@Ny dag
Gammal fylla luktar inte direkt rosor, om man säger så....alla morgnar då man stank gammal ättika, jag kommer ihåg hur mycket jag hatade mig själv när jag stod i duschen och försökte få ordning på mig själv innan jag tvingades gå ut bland folk. Fy fan, det tänker jag aldrig glömma.

Idag är vi nyktra och vi gör det så bra. För det är vi värda, en dag i taget. Om och om igen ❤️

Tack för fina ord och bästa @Himmelellerhelvette. Jag har tänkt lite på detta, hur mycket jag njuter av min nykterhet och hur privilegierad jag är som har möjlighet att verkligen njuta av livet. Jag kan lägga upp mina dagar lite som jag vill, bor själv, har ingen här hemma som dricker öl och vill att jag ska göra si eller så, jag kan göra allt i min egna takt och jag bestämde mig ganska tidigt att jag ville verkligen ta vara på denna (minst sagt omtumlande) första tid som nynykter och lära känna mig själv på nytt.

Ibland när jag läser trådar här (eller böcker eller lyssnar på poddar) hur andra behöver anpassa sig, bråka med tonårsungar och tar hand om sina sjuka släktingar, samtidigt som de håller på och blir nyktra, får jag lätta överläppssvättningar! Tänker att det hade jag aldrig klarat av (fast det kanske jag hade) och jag är så tacksam för att jag bara behöver ta hand om mina egna problem. Tänker jättemycket på det, hur jag verkligen kan tillåta mig själv att vara självupptagen, eller självsnäll som någon sa så fint...kan bli lite tårögd av nästan vad som helst nu, den friska luften och dagens första kaffekopp, sånt hinner man inte njuta av när man har snoriga förskolebarn och måste skynda sig hem och hinna handla på vägen! Så jag är bara oändligt tacksam varje dag :)

Jag känner igen det du säger att det kan vara obehagligt att vara nykter bland andra som dricker, dvs när människor når en viss gräns....sån blev jag med, känns så konstigt och jag hoppas verkligen att jag aldrig kommer hamna där igen.

Stort grattis till 26 månader, tycker det är underbart att jag har fått möjligheten att ta rygg på alla er som har gjort det så bra...ni är mina förebilder, varje dag!

Dag 80

I natt hade jag min första dröm om återfall. Har väntat på den, faktiskt, har förstått att de är ganska vanliga.

I drömmen blev jag erbjuden ett glas vin och det konstiga var att jag tänkte fram och tillbaka, ska jag. Svepa ett glas och ta ett återfall, få det gjort liksom. Tog en klunk och kände, nej vad gör jag, finns det mer a eller får jag bara dricka ett glas....sprang runt och försäkrade mig om att det fanns vin i massor och då bestämde jag mig: jag gör det!

Vaknade sedan och var så klart spiknykter och väldigt tacksam för det. Tänkte på drömmen och blev ganska stolt över mitt undermedvetna som verkar fattat att för mig finns det aldrig mer något som heter "bara ett glas" utan här snackar vi snabbtåget till Kaos och Misär. Utan byte i hos @Carisie i Nollköping :)

Hoppas alla har fått en fin dag och jag önskar er alla en kväll full av kloka beslut. Mina vänner, tack för att ni finns ❤️

@B.Å Hej! Bra jobbat!!! Jag skrev en rad hos @flarran för någon dag sen om drömmar om återfall. Måste fråga min kompis vad det var för medicinsk term - väldigt intressant iaf!

Tåget till Nollköping C passerar varken kaos eller misär - däremot kan man få byta tåg(mind)set utmed vägen. Resan är målet kan man säga 😅 Måste räkna mina dagar...102 dagar i sträck idag 1️⃣0️⃣3️⃣
🩵