Hej. Har varit inne här och läst mycket, samt lyssnat på poddar, läst böcker mm. Lyckades för ca 10 år sedan att vara helt nykter, höll detta i 5 år men började sedan dricka igen. I början var det inte så mycket, men idag vet jag att jag måste ändra på mitt liv. Har lyckats hålla mig nästan alkoholfri den senaste månaden och som vanligt mådde jag mycket bättre under denna period. I måndags kom det ett sug som en blixt från klar himmel och jag var bara tvungen att dricka alkohol. Det har jag gjort nu, och även idag. Har såna fruktansvärda skam känslor för att jag sjukskrivit mig från jobbet och egentligen känner mig väldigt ensam när jag gör så här. Imorgon är alkoholen slut, och ska dessutom jobba i helgen. Skulle så gärna vilja skita i det här och må som jag gjorde när jag var barn och livet lekte...
Siktar på att sluta dricka och långsamt må bättre, som när jag var alkoholfri. Tyvärr är det ju så förbannat jobbigt den första veckan. Är det någon som har några tips som gör att allt blir lite enklare? Tack för att detta forum finns!

Välkommen! Att du är här och skriver är toppen! Under den första tiden lyssnade jag på podd om beroende princip dygnet runt. Jag köpte lyxigt alkoholfria saker att dricka och försökte göra något annat vid den tid som jag vanligen började dricka och suget satte in. Läs här och skriv av dig! Det hjälper massor tycker jag. Välkommen som sagt! Jag hejar på dig! 🤗

@vill få ett nytt liv Börja med att prova alkoholprogrammet här. Det skapar en ram och du får små delmål.
Något som också hjälper många är långa promenader eller annan träning. Då får du annat att tänka på!
Kämpa på, du är värd ett annat liv!❤️

@vill få ett nytt liv
Hej och välkommen hit.
Här är du inte ensam.
Själv har jag varit här flera gånger.
Livet är bättre som nykter.
Efter någon vecka blir det bättre.
Jag använder mig av Im sober appen som räknar antal dagar. Är också med i Lifering en digital grupp en kväll i veckan.
Ett alternativ till AA inget prat om Gud eller högre makt vilket jag har svårt för.
Titta gärna också på Youtube klipp om alkoholism. Unna dig saker. Köp något trevligt till dig eller hemmet.
Ta hand om dig🥳🥰

Hej o tack för alla svar och tips. Hittade dem först nu och blir glad över att inte känna mig så ensam i detta. Hällde ut allt vin igår och idag ska jag i te dricka något. Ska nog ta en promenad som någon nämnde när det blir som värst.

@vill få ett nytt liv Hej 👋🏼 det blir bättre! Rätt vad det är så vill du inte dricka heller (där är jag nu) sen har jag hört att man ska uppleva att man slipper att dricka - där är jag inte än. Har inte druckit en droppe sen efter midsommar och ytterst lite mellan april - midsommar. Lång story me. Jag hittade hit i feb/mars och så tuffar det på. Jag håller på dig!
💪🏼🩵

Att bli fri från alkohol handlar om att bryta sig loss från de kedjor som skam sätter på oss. Skam är som en tung dimma som håller oss fångna, fördunklar vårt sinne och hindrar oss från att leva det liv vi egentligen förtjänar. Den är som ett tyst mörker som drar oss längre in, där vi börjar ljuga för både oss själva och andra, allt för att dölja vad vi egentligen känner.

Men det finns en väg ut, en väg bort från skammen och mörkret. Det handlar om att vända blicken inåt och möta skammen öga mot öga. Att våga prata om den, ifrågasätta den och lära känna varför den har fått så stort utrymme i vårt liv. Det är genom att sätta ord på skammen som vi börjar bryta dess grepp.

Och samtidigt, medan vi gör detta arbete, måste vi börja hylla oss själva – våra framsteg, vår styrka, och vår vilja att förändras. Vi måste omge oss med människor som lyfter oss, som inspirerar oss att vara sanna mot oss själva, och som inte bygger sin kärlek eller respekt på skam. Det är också nödvändigt att lära sig sätta gränser, att stå upp för oss själva och säga nej till allt som hotar vår frihet och vårt välmående.

Genom att göra detta släpper skammen sitt grepp och vi kan börja leva på ett sätt som är sant, ärligt och fritt. Det är en resa av mod och självrespekt – en resa som leder oss bort från alkoholen och tillbaka till oss själva.

@vill få ett nytt liv Härligt!!! Dessutom vaknar du nykter idag - en perfekt inledning på en nykter helg. Ibland när jag mått lite småtjyvigt (oftast pga regelbundet drickande även om det inte varit mycket utan kanske bara ett glas till maten eller två. I mörkret med tända ljus för att det är mysigt) alltså ingen baksmälla utan "bara" den där lilla självömkansdåligheten. Det är bara FÖR enkelt att gå & köpa den där vinflaskan. Kuriosa: jag är ingen människa som kan köpa en av nåt.NEJ NEJ NEJ! Vad jag än handlar så köper jag minst två av tex deo eller tvålrefill - således köper jag inte heller en flaska vin. Utan minst två. 6-8 öl (till maken) en flaska 40%-igt till maken. Lustigt nog - ju mer jag köper till maken, oombedd, desto mer köper jag till mig själv - eller köpte. Det var ju ett tag sen.

Hoppas du får en härligt nykter helg.
🩵

Så var denna natten avklarad. Sov förstås oroligt och vet att det kommer vara så en tid. Känner mig inget vidare, men njuter ändå över att det är drygt ett dygn utan alkohol som passerat. Idag har jag lite ärenden och det känns bra att man kan köra bil igen. Komma ut i vardagen och inte bara sitta isolerad o skämmas