..har jag varit inne på detta forum och läst, begrundat och reflekterat. Jag känner igen mig väldigt mycket i det @ rymsar beskriver och även i flera andra trådar tex @kennie, @berra finner jag mycket inspirtion och hopp. Detta är för mig centralt. Jag hoppas mitt fokus ska skifta från att det handlar om att sluta med något till att "börja med något". Under gårdagen startade jag alkoholprogrammet och vecka 1. Detta kändes som en enkel vecka och tänkte genast hoppas på vecka 2 (det var ju bara att fylla i lite kring motivation). Sedan tänkte jag ett varv till och gick in och läste det jag skrivit, jag redigerade, begrundade och redigerade igen. När jag nu läser vad jag skriver kring motivation så är det rätt skrämmande att jag fortsatt att dricka. Jag bestämde mig därför att följa programmet i 10 veckor och inte "hoppa" fram för fort, ta det i lugn och ro. Blev då genast lite glad och upptäckte att veckans första uppdrag nog kommer gå bra, då det handlar om att skriva alkoholdagbok, förhoppningsvis behövs det inte skrivas någonting i den. Jag har funderat över att dricka måttligt men kommit fram till att det inte är min melodi. Jag tycker om smaken av öl, cognac, whisey och vin MEN om jag rannsakar mig själv är et inte smaken jag vill åt. Jag älskar avslappningen, ruset, den euforiska känslan. Tragiskt men sant...

Idag är det dag 1. Inte som nykter men med en ny och förhopningsvis lite bättre kalibrerad kompass.
Målet för vecka 1 blir därför att fylla i en tom alkoholdagbok:). Sen tar vi vecka 2 efter det..

Ta hand om er där ute och tack för att ni delar med er, det hjälper mycket!

Känner igen det här. Jag gillar god öl har jag tänkt och sagt mången gång. Det handlar inte om smaken. Jag dricker ingen öl under 6% och det är inte smaken. Det är mitt försök att dricka med måtta men ändå få ruset, känna att man mår bra. Det jävliga är att känslan inte håller inte i sig, känslan är ju alltid lite sämre efter drickandet än före, om man någon gång kunde få in det i huvudet..

@Ajon-504 Ja, det är tyvärr samma här. Skäms att säga det men om det finns olika öl (och jag bara ska dricka några få) så kikar jag en extra gång hur stark den är och väljer den för att komma åt känslan....

Det är lite jobbigt att skriva dessa ärliga rader men jag har bestämt mig nu för att vara det, ärlig mot mig själv.

Hej och välkommen hit!
Ja, det nyktra livet är verkligen något nytt och faktiskt spännande och givande. Det är beroendet som får oss att tro att vi missar något som inte dricker. När det väl släppt inser man att det är frihet och balans man fått. Och allt roligt kan man ha kvar, fast med alkoholfritt i glaset. Så grattis till ett klokt beslut!

Dag 2 på vecka 1. Det är så märkligt att jag glömmer så lätt. Nu var det några dagar sedan jag drack och jag märker snabbt hur bättre jag mår, solen skiner liksom mycket finare när ångesten inte är med..

Det gäller att hålla fast i detta minne när utmaningarna dyker upp.., för utmaningar kommer komma

Veckan har gått fint och solen skiner lite mer för varje dag (både ute och i mitt sinne). Jag ser fram emot en fredag utan fredagsölen:) och att alkoholdagboken ska fortsätta vara tom. Sedan laddar jag för V.2 i programmet.

Önskar er alla en fin helg!

Kämpa på där ute.

@Svart kråka Grattis till dina dagar!🥳 Härligt att höra att du ser fram emot fredagen utan fredagsölen! Första helgen kan vara kämpigt men du har en positiv inställning och bild av det. För mig är positiva tankar om nykterheten A och O, det hjälper mig att fokusera på annat och ger ingen saknad av att få dricka, tvärtom skönt att slippa dricka och underbart att vakna nykter på morgonen och njuta av kaffet. Så positiva tankar är ett kraftfullt verktyg och kan förflytta berg😁.

Fortsätt som du gör för du gör det så bra! Trevlig helg!💪🌷💕

@Svart kråka idag blev det en påskmust i bastun. Hur går din fredag V1?
Imorgon vaknar vi oförskämt pigga och med lust till livet. Lördagens morgonkaffe kanske får en bättre smak en det haft på väldigt många år👌

@Ajon-504 Påskmust i bastun låter som ett bra och gott alternativ. Fortsätt med sådana smarta val.

Fredagen gick väldigt bra och var dessutom en mycket trevlig fredagskväll. Nu har jag vaknat pigg och glad, så skönt att slippa hjärtklappning, ångest och mer därtill.
Jag ser verkligen fram mot morgonkaffet med fräscha smaklökar.

Ta hand om er därute och kämpa på!

Önskar er alla en fin lördag.

@vår2022 Tack för uppmuntrande ord! Ja, jag försöker att se positivt på detta, dvs att jag ska börja med något nytt, bra och spännande. Givetvis kommer det komma kvällar när A knackar på axeln, jag tror dock att jag får lättare att mota bort honom med det förhållningssätt jag försöker ha (tror det passar mig iaf).

Hoppas du får en fin lördag!

Varit en mycket bra lördag. Bytt däck på både bil och släp, plockat lite i trädgården och lekt en massa med ungarna. Hände dock en rätt jobbig sak idag. Hämtade dottern jos en kompis och då stötte jag på en granne som jag känner rätt väl. Han frågade om vi skulle ta några öl ihop ikväll. Jag svarade eventuellt, inte för att det var tanken utan för att jag inte visste vad jag skulle svara. Ville inte svara ja eftersom jag inte vill dricka, vågade inte säga nej direkt. Jag tror den största anledningen handlar om framtiden. Tror jag är rädd för att säga att jag inte ska drick mer, då måste anledningen fram och det är jag rädd för...
Inte för att vara ärlig utan för att vara ärlig och sedan misslyckas någon gång framöver. Först berätta och sedan inte klara av det...

Ni som varit med ett tag, vad har ni haft för strategier i början. Vad har ni gjort/sagt och ändå känt att ni behållit integriteten?

Trevlig kväll allesammans!

anonym35682

Jag vill så gärna passa in att jag hellre tackar nej.
Men ett tips som jag prövat är att skylla på sömnen. Att du har haft mycket en tid och du sover dåligt på några öl. Svara att du gärna umgås men tänker vara nykter.
Men som de skriver i forumet. Funkar inte den vänskapen. Kanske du måste pausa den.
Tänk så många som faktiskt inte dricker. Eller dricker med måtta. De lever och har vänner också. Lycka till!

Min erfarenhet är att det kändes större i början att tacka nej till alkohol. Nu när jag själv vant mig vid att inte dricka känns det lätt, jag tar bara alltid med mig alkoholfritt och dricker det. I början sade jag att det hade blivit lite väl mycket firande ett tag, så jag skulle ta en vit vår, lagom omdefinierat om du inte vill ha ett löfte som du känner att du behöver leva upp till för andras skull. Sen kan du köra på med vit sommar, och så vidare. Men ha en plan om du träffar grannen, så du inte blir överrumplad och dricker fast du inte vill.

Vecka 2 i programmet är igång. Känner mig oerhört motiverad att börja den nyktra banan. I helgen är det Valborg och det brukar innebära någon form av festlighet i grannskapet. Håller på att klura ut olika strategier för olika situationer så jag ska vara lika pigg och glad nästa måndag.

@Svart kråka Härligt att du är motiverad till den nyktra banan. Du kommer att hitta en strategi för Valborg med positiva tankar om hur pigg och glad du kommer att vara genom att inte dricka. Det räcker långt💪

Här kommer min historia . Jag delar den här dels för att jag ska påminna mig själv varför jag kommer fortsätta vara nykter, dels för att någon annan kanske vill läsa (det har hjälpt mig att få läsa andras historier).

Debuten skedde vid 13 års ålder och det var kärlek vid första ögonkastet. Under tonåren så blev det en del A under helgerna. Om jag ser tillbaka så hade jag redan vid starten svårt att sluta, dvs jag blev oftast mer full än mina vänner. Fram till 20-års åldern så upplevde jag inga problem med alkoholen, tvärtom, det var en rätt bra kompis som fick mig att må bra. Runt 20 så hände det något, fyllorna blev oftast lite kraftigare och jag började få en oerhörd ångest efteråt. Var det fest på fredagen, så var lördagen en ångestdimma tills jag fick korka upp på lördagen. Söndagen blev då (givetvis) ännu värre än dagen innan. Ångesten satt i under hela veckan, fram till fredagen (då den släppte så fint när jag tog fram min kompis A). Så där fortsatte det rätt länge, det jag märkte var dock att ångesten blev värre och värre (ibalnd bara legat på golvet och skakat, ibland suicidala tankar). Några år efter 30 blev jag förälder och festandet minskade av naturliga skäl men kärleken till A bestod. Nu blev det snarare fredagsöl, matlagningsvin osv. Fyllorna blev färre men tillfällena fler, ångesten ökade(trots att raketfyllorna blev färre), från att förut bara ha handlat om när jag haft rejäla fyllor så räckte det nu med några öl och lite vin för att den skulle bli oerhört kraftig. När corona kom hände något, gränsen mellan privatliv och arbetsliv suddades ut, det blev tillåtet att ta ett glas vin, en öl lite närsomhelst (jag har tyvärr aldrig gillat att bara ta ett glas vin eller en öl, det är berusningen/känslan jag vill åt). De senast två åren så har det blivit mycket vardagsdrickande och även helger, inte så många raketfyllor men en del. Jag har dock märkt att A tagit upp mer och mer av mina tankar. När kan jag få ta en öl, hur ska jag kunna ta en öl lite tidigare än vanligt osv? Alkoholen har varit mitt sätt att kunna slappna av.
När jag har reflekterat över mitt beteende kring alkohol de sista åren har jag blivit orolig, vad håller jag på med? Det här kan sluta illa. Jag har druckit mer och mer och bara mått sämre av det. Ångest, dålig sömn och allmänt sämre mående.

Jag tror att en del i min problematik (förutom att jag är en beroendepersonlighet) kring A bottnar hur jag är som person. Jag har väldigt höga prestationskrav på mig själv och kan nog vara en hård domare, andra får göra fel men jag ska alltid göra rätt. Det innebär att jag väldigt ofta är på helspänn och analyserar omgivningen och mitt eget beteende. När första ölen är drucken minskar detta dramatiskt, jag kan bara vara här nu (jag har älskat den känslan). Detta är nog även anledningen till min ångestproblematik efteråt (jag har tappat kontrollen). Ångesten jag fått har gått så långt att den upptagit alldeles för stor del av mitt liv.
Jag har testat allt:
Bara dricka öl
Varannan vatten
Ingen starksprit
Bestämma innan hur mycket jag ska dricka

Allt har fungerat ett litet tag men sedan tillbaka i samma hjulspår, där jag blir riktigt full och har svårt att sluta.

Jag kan inte hantera alkohol, därför väljer jag ett liv utan. Ett liv som till stor del ska bestå av glädje, närvaro och positiva känslor. Inte av ångest.
Jag har nu varit nykter i 12 dagar (när skedde det sist??) och mår just nu väldigt bra.

För att hålla igång peppen så är jag här inne för att läsa era historier,har även börja lyssna på alkispodden.

Ta hand om er därute!