Igår och idag...

Profile picture for user Svart kråka

..har jag varit inne på detta forum och läst, begrundat och reflekterat. Jag känner igen mig väldigt mycket i det @ rymsar beskriver och även i flera andra trådar tex @kennie, @berra finner jag mycket inspirtion och hopp. Detta är för mig centralt. Jag hoppas mitt fokus ska skifta från att det handlar om att sluta med något till att "börja med något". Under gårdagen startade jag alkoholprogrammet och vecka 1. Detta kändes som en enkel vecka och tänkte genast hoppas på vecka 2 (det var ju bara att fylla i lite kring motivation). Sedan tänkte jag ett varv till och gick in och läste det jag skrivit, jag redigerade, begrundade och redigerade igen. När jag nu läser vad jag skriver kring motivation så är det rätt skrämmande att jag fortsatt att dricka. Jag bestämde mig därför att följa programmet i 10 veckor och inte "hoppa" fram för fort, ta det i lugn och ro. Blev då genast lite glad och upptäckte att veckans första uppdrag nog kommer gå bra, då det handlar om att skriva alkoholdagbok, förhoppningsvis behövs det inte skrivas någonting i den. Jag har funderat över att dricka måttligt men kommit fram till att det inte är min melodi. Jag tycker om smaken av öl, cognac, whisey och vin MEN om jag rannsakar mig själv är et inte smaken jag vill åt. Jag älskar avslappningen, ruset, den euforiska känslan. Tragiskt men sant...

Idag är det dag 1. Inte som nykter men med en ny och förhopningsvis lite bättre kalibrerad kompass.
Målet för vecka 1 blir därför att fylla i en tom alkoholdagbok:). Sen tar vi vecka 2 efter det..

Ta hand om er där ute och tack för att ni delar med er, det hjälper mycket!

Profile picture for user Ajon-504

Känner igen det här. Jag gillar god öl har jag tänkt och sagt mången gång. Det handlar inte om smaken. Jag dricker ingen öl under 6% och det är inte smaken. Det är mitt försök att dricka med måtta men ändå få ruset, känna att man mår bra. Det jävliga är att känslan inte håller inte i sig, känslan är ju alltid lite sämre efter drickandet än före, om man någon gång kunde få in det i huvudet..

Profile picture for user Svart kråka

@Ajon-504 Ja, det är tyvärr samma här. Skäms att säga det men om det finns olika öl (och jag bara ska dricka några få) så kikar jag en extra gång hur stark den är och väljer den för att komma åt känslan....

Det är lite jobbigt att skriva dessa ärliga rader men jag har bestämt mig nu för att vara det, ärlig mot mig själv.

Profile picture for user Kennie

Hej och välkommen hit!
Ja, det nyktra livet är verkligen något nytt och faktiskt spännande och givande. Det är beroendet som får oss att tro att vi missar något som inte dricker. När det väl släppt inser man att det är frihet och balans man fått. Och allt roligt kan man ha kvar, fast med alkoholfritt i glaset. Så grattis till ett klokt beslut!

Profile picture for user Svart kråka

Dag 2 på vecka 1. Det är så märkligt att jag glömmer så lätt. Nu var det några dagar sedan jag drack och jag märker snabbt hur bättre jag mår, solen skiner liksom mycket finare när ångesten inte är med..

Det gäller att hålla fast i detta minne när utmaningarna dyker upp.., för utmaningar kommer komma

Profile picture for user Svart kråka

Veckan har gått fint och solen skiner lite mer för varje dag (både ute och i mitt sinne). Jag ser fram emot en fredag utan fredagsölen:) och att alkoholdagboken ska fortsätta vara tom. Sedan laddar jag för V.2 i programmet.

Önskar er alla en fin helg!

Kämpa på där ute.

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Grattis till dina dagar!🥳 Härligt att höra att du ser fram emot fredagen utan fredagsölen! Första helgen kan vara kämpigt men du har en positiv inställning och bild av det. För mig är positiva tankar om nykterheten A och O, det hjälper mig att fokusera på annat och ger ingen saknad av att få dricka, tvärtom skönt att slippa dricka och underbart att vakna nykter på morgonen och njuta av kaffet. Så positiva tankar är ett kraftfullt verktyg och kan förflytta berg😁.

Fortsätt som du gör för du gör det så bra! Trevlig helg!💪🌷💕

Profile picture for user Ajon-504

@Svart kråka idag blev det en påskmust i bastun. Hur går din fredag V1?
Imorgon vaknar vi oförskämt pigga och med lust till livet. Lördagens morgonkaffe kanske får en bättre smak en det haft på väldigt många år👌

Profile picture for user Svart kråka

@Ajon-504 Påskmust i bastun låter som ett bra och gott alternativ. Fortsätt med sådana smarta val.

Fredagen gick väldigt bra och var dessutom en mycket trevlig fredagskväll. Nu har jag vaknat pigg och glad, så skönt att slippa hjärtklappning, ångest och mer därtill.
Jag ser verkligen fram mot morgonkaffet med fräscha smaklökar.

Ta hand om er därute och kämpa på!

Önskar er alla en fin lördag.

Profile picture for user Svart kråka

@vår2022 Tack för uppmuntrande ord! Ja, jag försöker att se positivt på detta, dvs att jag ska börja med något nytt, bra och spännande. Givetvis kommer det komma kvällar när A knackar på axeln, jag tror dock att jag får lättare att mota bort honom med det förhållningssätt jag försöker ha (tror det passar mig iaf).

Hoppas du får en fin lördag!

Profile picture for user Svart kråka

Varit en mycket bra lördag. Bytt däck på både bil och släp, plockat lite i trädgården och lekt en massa med ungarna. Hände dock en rätt jobbig sak idag. Hämtade dottern jos en kompis och då stötte jag på en granne som jag känner rätt väl. Han frågade om vi skulle ta några öl ihop ikväll. Jag svarade eventuellt, inte för att det var tanken utan för att jag inte visste vad jag skulle svara. Ville inte svara ja eftersom jag inte vill dricka, vågade inte säga nej direkt. Jag tror den största anledningen handlar om framtiden. Tror jag är rädd för att säga att jag inte ska drick mer, då måste anledningen fram och det är jag rädd för...
Inte för att vara ärlig utan för att vara ärlig och sedan misslyckas någon gång framöver. Först berätta och sedan inte klara av det...

Ni som varit med ett tag, vad har ni haft för strategier i början. Vad har ni gjort/sagt och ändå känt att ni behållit integriteten?

Trevlig kväll allesammans!

Profile picture for user Snurre

Jag vill så gärna passa in att jag hellre tackar nej.
Men ett tips som jag prövat är att skylla på sömnen. Att du har haft mycket en tid och du sover dåligt på några öl. Svara att du gärna umgås men tänker vara nykter.
Men som de skriver i forumet. Funkar inte den vänskapen. Kanske du måste pausa den.
Tänk så många som faktiskt inte dricker. Eller dricker med måtta. De lever och har vänner också. Lycka till!

Profile picture for user Kennie

Min erfarenhet är att det kändes större i början att tacka nej till alkohol. Nu när jag själv vant mig vid att inte dricka känns det lätt, jag tar bara alltid med mig alkoholfritt och dricker det. I början sade jag att det hade blivit lite väl mycket firande ett tag, så jag skulle ta en vit vår, lagom omdefinierat om du inte vill ha ett löfte som du känner att du behöver leva upp till för andras skull. Sen kan du köra på med vit sommar, och så vidare. Men ha en plan om du träffar grannen, så du inte blir överrumplad och dricker fast du inte vill.

Profile picture for user Svart kråka

Vecka 2 i programmet är igång. Känner mig oerhört motiverad att börja den nyktra banan. I helgen är det Valborg och det brukar innebära någon form av festlighet i grannskapet. Håller på att klura ut olika strategier för olika situationer så jag ska vara lika pigg och glad nästa måndag.

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Härligt att du är motiverad till den nyktra banan. Du kommer att hitta en strategi för Valborg med positiva tankar om hur pigg och glad du kommer att vara genom att inte dricka. Det räcker långt💪

Profile picture for user Svart kråka

Här kommer min historia . Jag delar den här dels för att jag ska påminna mig själv varför jag kommer fortsätta vara nykter, dels för att någon annan kanske vill läsa (det har hjälpt mig att få läsa andras historier).

Debuten skedde vid 13 års ålder och det var kärlek vid första ögonkastet. Under tonåren så blev det en del A under helgerna. Om jag ser tillbaka så hade jag redan vid starten svårt att sluta, dvs jag blev oftast mer full än mina vänner. Fram till 20-års åldern så upplevde jag inga problem med alkoholen, tvärtom, det var en rätt bra kompis som fick mig att må bra. Runt 20 så hände det något, fyllorna blev oftast lite kraftigare och jag började få en oerhörd ångest efteråt. Var det fest på fredagen, så var lördagen en ångestdimma tills jag fick korka upp på lördagen. Söndagen blev då (givetvis) ännu värre än dagen innan. Ångesten satt i under hela veckan, fram till fredagen (då den släppte så fint när jag tog fram min kompis A). Så där fortsatte det rätt länge, det jag märkte var dock att ångesten blev värre och värre (ibalnd bara legat på golvet och skakat, ibland suicidala tankar). Några år efter 30 blev jag förälder och festandet minskade av naturliga skäl men kärleken till A bestod. Nu blev det snarare fredagsöl, matlagningsvin osv. Fyllorna blev färre men tillfällena fler, ångesten ökade(trots att raketfyllorna blev färre), från att förut bara ha handlat om när jag haft rejäla fyllor så räckte det nu med några öl och lite vin för att den skulle bli oerhört kraftig. När corona kom hände något, gränsen mellan privatliv och arbetsliv suddades ut, det blev tillåtet att ta ett glas vin, en öl lite närsomhelst (jag har tyvärr aldrig gillat att bara ta ett glas vin eller en öl, det är berusningen/känslan jag vill åt). De senast två åren så har det blivit mycket vardagsdrickande och även helger, inte så många raketfyllor men en del. Jag har dock märkt att A tagit upp mer och mer av mina tankar. När kan jag få ta en öl, hur ska jag kunna ta en öl lite tidigare än vanligt osv? Alkoholen har varit mitt sätt att kunna slappna av.
När jag har reflekterat över mitt beteende kring alkohol de sista åren har jag blivit orolig, vad håller jag på med? Det här kan sluta illa. Jag har druckit mer och mer och bara mått sämre av det. Ångest, dålig sömn och allmänt sämre mående.

Jag tror att en del i min problematik (förutom att jag är en beroendepersonlighet) kring A bottnar hur jag är som person. Jag har väldigt höga prestationskrav på mig själv och kan nog vara en hård domare, andra får göra fel men jag ska alltid göra rätt. Det innebär att jag väldigt ofta är på helspänn och analyserar omgivningen och mitt eget beteende. När första ölen är drucken minskar detta dramatiskt, jag kan bara vara här nu (jag har älskat den känslan). Detta är nog även anledningen till min ångestproblematik efteråt (jag har tappat kontrollen). Ångesten jag fått har gått så långt att den upptagit alldeles för stor del av mitt liv.
Jag har testat allt:
Bara dricka öl
Varannan vatten
Ingen starksprit
Bestämma innan hur mycket jag ska dricka

Allt har fungerat ett litet tag men sedan tillbaka i samma hjulspår, där jag blir riktigt full och har svårt att sluta.

Jag kan inte hantera alkohol, därför väljer jag ett liv utan. Ett liv som till stor del ska bestå av glädje, närvaro och positiva känslor. Inte av ångest.
Jag har nu varit nykter i 12 dagar (när skedde det sist??) och mår just nu väldigt bra.

För att hålla igång peppen så är jag här inne för att läsa era historier,har även börja lyssna på alkispodden.

Ta hand om er därute!

Profile picture for user Torn

@Svart kråka Hej, och tack för att du delar din historia! Jag ser stora likheter med hur det såg ut för mig. Jag blev liksom de flesta andra lurad i det tidiga tonåren att alkohol är något som man ”ska” dricka. Att det skulle vara normalt och fräckt. Och så blev jag beroende, vilket inte är det minsta konstigt pga alkoholens starkt beroendeframkallande egenskaper. Det som tog mig så förbannat lång tid att fatta var att alkoholen hjälpte inte mot någonting. Det fanns inget positivt med den, utan precis allt blev bara värre i det långa loppet. Ångesten blev värre, självkänslan blev sämre, glädjen blev mindre, lugnet och välbefinnandet förstördes. Och såklart så tog fysiken allt mer stryk allteftersom av giftets påverkan på alla kroppens organ. Till slut fick jag nog, och bestämde mig för att sluta dricka den där jävla skiten! Jag hade blivit en alkis, och ingenting var kul längre. 😩

Härligt att du har hittat hit till forumet och påbörjat den nyktra resan! 💪 Det tar sin tid att vänja sig vid att alkohol bara är skit. Det gäller att ha tålamod och en stor beslutsamhet till att aldrig ta det första glaset. Detta och en positiv inställning har gjort att jag mår hur bra som helst numera, och enbart är lycklig för att slippa dricka.😀 Ha det bra!

Profile picture for user te

@Svart kråka Starkt, och härligt att vi är flera som säger Nej tack! Jag me’. Forumet bidrar verkligen till att jag känner mig mindre ensam såhär i början av min nykterhet, innan jag hittar nya vänner med en annan syn på alkohol där jag bor.

Profile picture for user Svart kråka

Idag är det vecka 3 och dag 17 utan A. Idag kom första lilla bakslaget (känslomässigt). Grannarna har uppmärksammat (efter valborg) att jag inte dricker (jag som varit festprissen). Jag sade att jag körde en hälsotripp på 90 dagar (motion, bra kost och ingen A), det fixk bli min vita lögn för att få 90 dagar i "fred" . De verkar tycka det är lite tråkigt (eller så är de bara avundsjuka:)). Hursomhelst så kom då tankarna idag, ska jag inte kunna dricka öl med dem något mer? Kommer de uppfatta mig som tråkig? Det blev lite ledsamt om ni förstår vad jag menar, som en "tid" som funnits men inte kommer tillbaka igen. När jag fick den känslan började jag dock tänka på varför jag för detta val. Då blev det mer positiva tankar igen. Jag vill ju må bra!!
Kram på er.

Profile picture for user te

@Svart kråka Hög igenkänning på ditt inlägg, jag är i precis samma läge med en del vänner som jag förstår inte kommer klara av att umgås med mig längre när jag är en person som inte dricker. Sorgligt som bara den. Men det känns som att jag har fått en ny kompass och hellre vill vara med personer som svarar: Bra för dig! när jag tackar nej till alkohol, vare sig de dricker själva eller inte. Hoppas det visar sig att dina grannar är just de där personerna som kan säga: Bra för dig! 🌷

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Grattis till 17 dagar!🥳. Bra jobbat! Mina grannar var också lite ställda för att jag inte dricker, partyprinsessan som drar igång med musik och alkoholen flödar, de gånger vi har lite fest ihop. Ställer frågor som, men ska du inte ha lite vin ändå? Nu har det fattat att jag inte dricker, i början när de frågade sade jag ett tag, sedan så länge det känns bra och nu säger jag mår så mycket bättre utan så jag har slutat dricka. De har accepterat. De ser mig komma hem från löprundor och att jag gått ned i vikt, de säger att jag är ser så fräsch ut och hur jag orkar. Ja, tack vare att jag slutat dricka säger jag😁. Förmodligen är de lite avundsjuka bara.

Ha det gott, livet är så mycket bättre utan alkohol🌷💕

Profile picture for user AstridK

Hej @Svart kråka! Jag tycker också det är knivigt att säga nej när nån frågar om ta en öl eller glas vin och har många tankar kring hur jag ska hantera det framöver och inte gå i fällan bara för att jag tänker på vad andra ska tycka och tänka. Tror ofta att mycket mer cirkulerar kring min person och vad jag säger och gör jämfört med vad som är verklighet. Har varit på middag där jag inte gjort så stor sak av att jag druckit alkoholfritt (tidigare kanske jag tog ett inledande glas för att ”låtsat” vilket jag nu vill sluta med eftersom det i vart hälften av ggr går käpprätt) och har dagen efteråt fått frågan från vänner om jag också är så trött och superbakis som de är. Ingen har alltså ens märkt/brytt sig om vad jag druckit så länge jag varit mer någorlunda i tjoet och tjimmet och snacket till en början. Sen när alla blir lite eller mycket påverkade tappar de helt fokus på detaljerna kring vad de runt omkring gör och dricker.

Grymt jobbat att inte dricka på Valborg!
🌺☺️👍🏻

Profile picture for user Svart kråka

Tack till alla er som är inne och läser och kommenterar, det betyder och hjälper mig väldigt mycket. Idag Det lördag igen. Pigg och glad, dessutom smakade kaffet utomordentligt. Dag 20 utan och det går finfint. Jag jobbar mycket med mina tankar kring A (och det går förvånansvärt enkelt). Även om det gått en kort tid så känns det som att mitt förhållningssätt varit till hjälp. Jag försöker fokusera på vad jag vill snarare än vad jag ska undvika.
Jag vill vara glad
Jag vill vara pigg
Jag vill gå ner i vikt
Jag vill få bättre kondition
Jag vill slippa ångesten
Jag vill vara en bättre förälder

Jag väljer att avstå alkohol för att uppnå ovanstående. Jag försöker alltså fokusera på målen, snarare än alkoholen.

Eller låter ovanstående mest klyschigt?

Profile picture for user Kebne1

Bra strategi🎈Jag har också affirmerat positiva målbilder hela tiden. Blir lätt negativ-tänk: alltså att man tänker på det man inte ska göra. Läste någonstans att det kan vara kontraproduktivt. Kämpa på 🙏🏼

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Det låter absolut inte klyschigt. Mitt motto är ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Att det jag fokuserar och uppmärksammmar är det som växer i kraft och eftersom jag inte fokuserar och uppmärksammar alkohol eller sörjer att jag inte kan dricka, så minskar även tankarna på detta. Således uppmärksammar jag hur skönt det är att vara nykter och njuter av den friheten och befrielsen det ger. Det är på detta jag vill att tillväxt ska ske och skapa nya banor i min hjärna.

Grattis till dag 20!🥳 Du gör det så bra! Trevlig lördag!🌷💕

Profile picture for user Svart kråka

Dag 24, vecka 4. Jag är glad, jag mår bra jag är nykter.
Gott så!
Ska på en stor fest i helgen, sitter och planerar ut strategier så att det ska bli en rolig fest (både vad gäller lördagen och söndagen).

Som mågon skrivit tidigare så vänjer man sig rätt snabbt. Kändes redan nu enklare att säga, alkoholfritt tack.

Önskar er alla en bra dag!

Profile picture for user cthd

@Svart kråka Grattis till dag 24! Bra jobbat 💪

Min strategi är att jag ska visa för mig själv och för andra att jag kan ha kul utan alkohol. Jag väljer att se det som att jag inte vill dricka, istället för att jag inte får.
När vi har varit på 'fest' så har jag minglat runt, pratat, skrattat, dansat osv. Det är så skönt att kunna ha kul hela kvällen, att vara i form ända till slutet av festen och inte däcka vid 22 för att jag har druckit för mycket. Och det är dessutom dubbelt så skönt morgonen därpå, att vakna upp utan att vara bakis.
En sak som jag har tänkt på...
Man säger ofta att man blir så kissnödig när man dricker öl. Men om man dricker vatten i samma takt, då behöver man springa på toa lika ofta 😆

Ha en toppen onsdag!

Profile picture for user Svart kråka

Det är inte första gången jag försöker ta tag i mina problem med A, men detta tillfälle är annorlunda, det är på riktigt. Det handlar inte om att bara dricka öl, bara 2 standarsglas, varannan vatten eller att lära sig dricka. Det handlar om att jag inte ska dricka mer, jag väljer att vara nykter.

En sak som är jobbigt för mig är att min fantastiska fru inte håller med mig i mitt problem (tror hon är ängslig att se mig som alkis). Hon är stöttande och snäll men tycker att jag överreagerar i mitt synsätt kring min problematik med A. Som imorse när vi diskuterade sommaren och jag sade att jag inte kommer dricka, -men ett glas vin kan du väl ta, det vore väl trevligt att göra det tillsammans. När jag förklarade att hon gärna fick ta ett glas men att jag tar alkholfri öl så ångrade hon sig snabbt och bad lite om ursäkt. Så hon "tjatar" inte på mig att jag ska dricka MEN jag känner att jag inte har med henne på tåget vilket jag tycker är väldigt jobbigt.

Jag vill även poängtera att hon är mycket måttlig och inte har några problem med A.

Problemet kan även vara att jag inte berättat alla detaljer i min problematik (vet inte om jag orkar).
Hur jag tänker på A, hur jag väljer burkar efter alkholstyrkan, hur jag längtat efter A (när vi gjort en aktivitet har mitt fokus varit på när aktiviteten är slut för då fick jag korka upp).
Hon känner nog bara till en raketfylla ibland och den oerhörda ångesten A för med sig hos mig.

Vet inte riktigt vad jag ville säga, egentligen bara dela med mina tankar.

Ta hand om er där ute och kämpa på!

Kram

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Jättebra att du skriver om detta. Min man förstod inte heller att mina problem var så allvarliga som de var. Han tyckte att du kan väl bara dra ned lite och inte dricka så mycket. När jag sade att jag var alkoholist tyckte han att det nog inte var rätt ord, för en alkoholist kan ju inte fixa allt annat runt omkring som jag gjorde. Han tyckte dock att jag emellanåt drack för mycket. För att få honom att förstå hur det verkligen var för mig, berättade jag allt som jag inte tidigare berättat. Det var så mycket skam i det, förmodligen även för honom när jag sade att jag var alkoholist. Jag berättade att jag smög med vin varje dag, hade mina gömmor och livrädd att han skulle hitta dem. Att jag tog återställare varje morgon och att det enda jag tänkte på var när, var och hur jag skulle dricka. Jag berättade om min hemska ångest, skuld och skam. Att jag var beroende och höll på att gå under, att jag inte orkar med detta liv med vin längre, att det kommer att gå åt helvete med allt. Han blev häpen och visste inte att det låg så illa till för mig. Klart att det även skulle påverka honom då jag önskade att vi inte skulle köpa hem vin mer, att han inte heller skulle få dricka vin. När han insåg läget var det självklart för honom om att inte köpa hem vin mer. Han har inte heller druckit vin sedan jag slutade. Han nöjer sig med 3,5 öl och det varken triggar eller gör mig ett dugg. Även han ser fördelarna med att inte dricka vin varje dag, han var dock mycket måttligare än mig och kunde sluta i tid. Jag fortsatte när han inte såg. Han är mycket piggare nu. Han var också lite orolig i början att jag inte skulle klara av att sluta dricka, har ju inte gjort det tidigare, att jag tog för stort beslut och att jag skulle bli så besviken när jag inte fixade det. Bara det gjorde att jag blev mer taggad och minsann skulle visa honom min beslutsamhet. Nu är han mäkta stolt över mig och inte ett dugg orolig för att jag inte ska klara det😁. Idag har jag varit nykter i 200 dagar!

Så min rekommendation är att du berättar allt för henne så att hon förstår. Det är något fint med att vara helt transparent och ärlig med varandra, det skapar samhörighet, tillit och starka band. Det är sååå skönt att det inte finns några hemligheter mer och jag kan slappna av helt. Ibland slås jag av att rygga till när min man går förbi en ”gömma”, att han ska upptäcka den, men kommer snabbt på att det inte finns ”gömmor” längre😂.

Ha en fin dag! Du jobbar på så bra!💪🌷💕

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Måste tillägga att min man tycker det är jätteskönt att jag inte alltid ska börja prata och reda ut saker precis när vi gått och lagt oss för att sova. Jag blev arg för att han inte orkade lyssna just då och det blev många gånger gräl pga det, mitt fyllebeteende. Nu pratar vi på dagen eller kvällen innan vi ska sova, utan gräl och mer konstruktivt. Det har helt enkelt blivit så mycket lugnare och mer harmoniskt mellan oss sedan vinet inte längre inte finns med i bilden.😁💕

Profile picture for user Svart kråka

Tack till alla er som läser och kommenterar, det ger mig kraft. Jag är rätt dålig på att respondera men det ska bli bättre framöver. Just nu anböder jag denna tråd för "egoistisk självterapi":).

Var på en stor fest igår, en cykelfest. Detta innebär att man cyklar runt till olika värdpar mellan för-, varm'och efterrätt (det var alltså mycket nya människor som jag inte träffat förut). Förrätten hade vi själva så det var inga problem att dricka alkoholfritt. När vi kom till varmrätten och jag bad om alkoholfritt så såg värdinnan först ut som ett frågetecken men hämtade sig snabbt och fixade fram alkoholfritt. Det kom lite nyfikna frågor men inget mer. När vi kom till efterrätten så upptäckte jag att ett par av våra vänner även var där, då började det jobbiga. Det var ett väldigt tjat och frågande till varför jag inte skulle dricka. Jag SKA dricka sade jag men bara det utan alkohol. Tjatet fortsatte och jag blev både irriterad och lite ledsen över att en vän tjatar på detta sätt (när jag tydligt visade att nu var det nog).

Alkohol engagerar verkligen, speciellt om man avstår. Känns lite som hur vegetarianer blev ifrågasätta för 25 år sedan.

Vaknade idag, pigg, gladd och utan ångest.

Har även berättat "hela sanningen " om mina problem för min fru. Vilken sten som lättade..

Funderar snart på att säga. Jag har bestämt mig att sluta dricka. Orkar inte vakna bakis mer..
Då kanske tjatet minskar..

Det ska väl tilläggas att jag ofta varit kvällens partyprisse så då sticker det ut ännu mer. MEN, det var jag även igår. Pratade, skrattade, dansade.

Som lin fru sade. Det är ingen skillnad på dig när du är på fest och är nykter, förutom att du är lite mer närvarande:)

Kram på er!

Profile picture for user Svart kråka

Tack till alla er som läser och kommenterar, det ger mig kraft. Jag är rätt dålig på att respondera men det ska bli bättre framöver. Just nu anböder jag denna tråd för "egoistisk självterapi":).

Var på en stor fest igår, en cykelfest. Detta innebär att man cyklar runt till olika värdpar mellan för-, varm'och efterrätt (det var alltså mycket nya människor som jag inte träffat förut). Förrätten hade vi själva så det var inga problem att dricka alkoholfritt. När vi kom till varmrätten och jag bad om alkoholfritt så såg värdinnan först ut som ett frågetecken men hämtade sig snabbt och fixade fram alkoholfritt. Det kom lite nyfikna frågor men inget mer. När vi kom till efterrätten så upptäckte jag att ett par av våra vänner även var där, då började det jobbiga. Det var ett väldigt tjat och frågande till varför jag inte skulle dricka. Jag SKA dricka sade jag men bara det utan alkohol. Tjatet fortsatte och jag blev både irriterad och lite ledsen över att en vän tjatar på detta sätt (när jag tydligt visade att nu var det nog).

Alkohol engagerar verkligen, speciellt om man avstår. Känns lite som hur vegetarianer blev ifrågasätta för 25 år sedan.

Vaknade idag, pigg, gladd och utan ångest.

Har även berättat "hela sanningen " om mina problem för min fru. Vilken sten som lättade..

Funderar snart på att säga. Jag har bestämt mig att sluta dricka. Orkar inte vakna bakis mer..
Då kanske tjatet minskar..

Det ska väl tilläggas att jag ofta varit kvällens partyprisse så då sticker det ut ännu mer. MEN, det var jag även igår. Pratade, skrattade, dansade.

Som lin fru sade. Det är ingen skillnad på dig när du är på fest och är nykter, förutom att du är lite mer närvarande:)

Kram på er!

Profile picture for user Argbiggan

@Svart kråka grattis till 4 veckor. Bra jobbat 💪

Ja visst är det lustigt hur stor plats alkohol har i människans liv och hur det ska ifrågasättas om man inte vill ha.
Starkt av dig att vara nykter igår.

Ha det gott 🤗

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Grattis till 4 veckor!🥳. När man ingår i en gemenskap blir det lite oroligt när det sker förändringar/nytt, som när du inte dricker. Det kan ske i båda riktningarna, både för den som slutat dricka och för vännerna. Kanske finns det oro för att det inte blir samma gemenskap mer. Fint att du kunde visa att du kan vara partyprisse även som nykter, då kanske du inte blir lika ansatt mer. Vad skönt och befriande att du berättat hela sanningen för din fru, hon måste nog ha känt att du har stor tillit till henne😁.

Kram och ha en fin söndag!🌞🌷💕

Profile picture for user Svart kråka

Dag 46
Idag kom det ett starkt sug från ingenstans. Jag tog en alkoholfri öl och sen var det bra.
Suget försvann i samma ögonblick jag bestämde mig för att dricka en öl utan A.
Märkligt..

Kram till er alla som kämpar på därute

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Det hände mig också igår, inget sug direkt, men en gammal vana i en viss situation om att ta ett glas vin flashade förbi. Tog en alkoholfri öl och vips var tanken borta i rymden. Så placebo funkar lika bra😁.

Ha en fin lördag!🌱💕🌞

Profile picture for user Odågan

@Svart kråka Bra jobbat av dig! Relaterar till det du beskriver om covid, gränsen mellan arbete och privatliv suddades ut och plötsligt kunde en vara bakis mitt i veckan utan att det medförde några större bekymmer.

Profile picture for user Svart kråka

Dag 1 igen
Efter ca 60 dagar så trillade jag dit igen. Visst kunde väl jag hantera A, hade ju inte varit några problem att avstå.
Jo, tjena!
Har blivit en del drickande i sommar och igår kväll Grand finale (Dyngrak)

Jag mår (som jag förtjänar) fruktansvärt dåligt , skakar av ångest. Ska försöka ta mig in på ett AA möte idag.

Jag skulle behöva ett uppmuntrande ord eller två, förstår inte hur jag ska orka ta mig igenom det här.

Kram på er

Profile picture for user vår2022

Hej @Svart kråka! Vad bra att du skriver här. Det är bara att ta nya tag och banka in att du inte kan dricka alkohol, inte efter 60 dagar, inte någonsin. Det blir alltid samma resultat när du gör det, du blir dyngrak till slut. Tufft men ett faktum. Är man som du och jag, alkoholberoende, kan man aldrig mer dricka alkohol helt enkelt. Jag har varit exakt där du är där vi ”tror” att vi kan hantera alkohol efter en tids uppehåll, men det är bara alkoholdjävulen som fått luft igen och börjar växa i kraft. Den matas med lite alkohol i början och det slutar med Grand Finale, varje gång. Så det enda som hjälper är att verkligen inse att du och jag kan aldrig någonsin dricka alkohol mer.

Jag har tagit ut lite citat som du sagt i din tråd och som kan vara en ny start för dig😁

”Jag kan inte hantera alkohol, därför väljer jag ett liv utan. Ett liv som till stor del ska bestå av glädje, närvaro och positiva känslor. Inte av ångest.”

”Jag vill vara glad
Jag vill vara pigg
Jag vill gå ner i vikt
Jag vill få bättre kondition
Jag vill slippa ångesten
Jag vill vara en bättre förälder
Jag väljer att avstå alkohol för att uppnå ovanstående. Jag försöker alltså fokusera på målen, snarare än alkoholen.”

”Dag 2 på vecka 1. Det är så märkligt att jag glömmer så lätt. Nu var det några dagar sedan jag drack och jag märker snabbt hur bättre jag mår, solen skiner liksom mycket finare när ångesten inte är med..Det gäller att hålla fast i detta minne när utmaningarna dyker upp.., för utmaningar kommer komma.”

Kämpa på och upp på banan igen!💪 Du kan och du vet vad du vill, hur du vill leva och må i ditt liv. Du mådde så bra när du var nykter, du kan komma dit igen! Så ta aldrig första glaset och låt insikten om att du inte kan hantera alkohol sjunka in djupt inom dig och tänk på hur positivt ditt liv är utan alkohol🌸❤️

Profile picture for user Svart kråka

@vår2022
Tack för ett peppande och klokt inlägg❤
Jag ska se till att komma på banan igen och INTE "GLÖMMA" att jag ska avstå alkohol helt.

Först så ska jag bara försöka ta mig igenom den framtida veckan. Just nu känns den bara som ett svart hål.

60 dagar ska bli ett helt liv.

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Det svarta hålet kan bli skonsammare om du tänker positiv och på att ”nu jävlar ska det funka denna gång!” Att du är stark och klok som tar tag i detta igen, för det är starkt! Ingen idé att slå och plåga dig själv, nä upp på barrikaden igen💪. Slå dig själv på bröstet och vråla, nu jävlar ska det bli ändring på torpet!😂. Se det som en ny, bra och positiv utmaning som startar idag. Shit happens! På´t igen bara❤️

Profile picture for user Kennie

Lider med dig... Men för mig hjälper det att tänka att jag vet att den jobbiga känslan inte kommer hänga kvar för alltid. Du är redan nu närmare att må bättre, de första timmarna är redan gjorda. Kram och styrka! ❤️

Profile picture for user Svart kråka

@Kennie tack!
Har lite svårt att se det nu MEN vet av erfarenhet att det kommer bli bättre.

På äldre dagar känns det som att varje nytt fall blir högre och högre, därmed blir landningen mer brutal.

Jag ska klara det här nu!
Tack @vår2022, jag ska försöka ha det förhållningssättet.

Idag har jag varit på 2 aa-möten, för att hitta lite styrka och för att hindra mig från att ta det första glaset idag.

Profile picture for user Svart kråka

Tack @vår2022 och @Kennie
Er respons igår hjälpte mig att ta mig igenom dagen❤. Jag gick även på ett tredje aa-möte (totalt fem möten i livet varav tre på samma dag:))för att kunna hålla huvudet över vattenytan (och för att inte dricka för att döva min ångest).

Kvällen avslutades med långläsning här på forumet. Här finns mycket klokhet och inspiration!

Idag mår jag bättre, betydligt bättre än vad jag trodde och borde. Och av någon anledning så skäms jag över det, jag borde fortsätta må lika dåligt, då man ska må som man förtjänar.

Försöker dock slå bort dessa tankar och glädjas (i den mån det går) att det redan känns hanterbart.

Idag är det dag 2 utan alkohol.
Idag ska jag inte dricka!

Tack för att ni finns.

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Härligt att höra! Du måste ha tagit rekord i att gå på 3 st AA möten på en och samma dag😁. Det visar på din vilja att verkligen sluta med alkohol. Bra att du mår bättre idag, att inte tillåta dig det och istället lida och skämmas är förlegat för att bryta ned folk till lydnad. Skam finns för att man ska kunna skilja på rätt och fel, du vet att det inte blev rätt och då kan det väl räcka så. Har du betett dig illa mot någon kan du be om förlåtelse för dina handlingar. Se framåt mot ett nyktert skönt liv igen❤️

Profile picture for user Kennie

Skönt att höra att du mår bättre! Jag tycker verkligen att du förtjänar att må bra som du kämpade igår! Skammen kan också vara en drivkraft. För mig var det en händelse där jag förlorade självkontrollen som fick mig att sluta dricka. Och att aldrig riskera att försätta mig i en sådan situation igen är en viktig målbild. Vet inte din bakgrund, men för egen del kan jag säga att alkoholen blir mer och mer ointressant och jag känner inte längre att jag avstår något, det känns mycket mer som att jag slipper dricka.

Profile picture for user Svart kråka

Har kämpat på med mina känslor idag och hållit mig nykter. Har berättat den nakna sanningen för en vän och även hunnit med ett möte på aa. Dessa möten ger mig lite frid i allt kaos.
Kram på er!

Profile picture for user Svart kråka

Tack till er som läser och kommenterar, det hjälper verkligen.

Idag är det dag 3 och jag tror att jag har kommit till en liten insikt. Som ni vet har jag tagit återfall och i fredags kom "Grand finale" (dyngrak och minnesluckor). Detta medförde en oerhörd skam och ångest samt en påminellse att jag inte kan hantera alkohol, jag är alkoholist! Jag har försökt hantera min ångest och skam för att den ska släppa, jag vill ju må bra igen MEN sen slog tanken mig, det viktigaste nu är inte att ångesten från den senaste fyllan ska släppa. Ångesten får liksom vara där, jag kan inte göra så mycket åt den men den kommer sakta att avta och sedan försvinna. Det viktigaste är att jag inte ska dricka framöver och då slipper jag ångest och skam som bonus. Denna insikt har idag i alla fall givet mig ett lite mer framåtriktat fokus, vad jag kan göra idag och framöver än att mest lägga tid på att älta det som varit. Det slog mig även att oavsett hur katastrofig Grand Finale var så kommer den inte att bli bättre i efterhand av att jag väljer att börja dricka igen. Ovanstående låter som självklarheter när jag läser det men för minna lite oroliga hjärna var det ett litet wake-up call.

Nu ska jag in på ett AA-möte, det ger mig lite frid i själen, en påminellse utöver detta forum att jag inte är ensam och en insikt att det kan bli bra framöver. Det mår jag bättre av, så då väljer jag det (även om det är besök 5 på 48 timmar:)).

Jag mår inte bra men jag mår bättre och det är ett steg i rätt riktning.

Kram och tack för att ni finns!

Profile picture for user Kattskit

@Svart kråka Vad glad jag blir över att höra att du är back on track. Det läskigaste tycker jag är just att man glömmer och hjärnan definitivt vill glömma allt det där vi redan vet. Därför ska jag försöka vara här i forumet något varje dag för att påminna mig själv om att det finns ett skäl till att jag började den här resan.

Profile picture for user Svart kråka

Ångesten släpper sakta sitt grepp, snabbare än vad jag trodde.

Jag har bestämt mig, jag ska ALDRIG mer dricka, jag vill leva nykter. Mycket tack vare alla er andras fina framgångsgistorier jag har inspirerats av.

Jag kommer behöva påminna mig om att aldrig ta det första glaset.
Jag tror jag förstår innebörden av varför det är så "farligt". Det är det första glaset som lättar upp garden, gör att jag glömmer och sedan hamnar på ruta ett igen.

Jag vill må bra
Jag vill vara pigg
Jag vill vara en bra pappa
Jag vill vara en bra make

Jag vill lära att älska mig själv

Nu jäklar finns det bara en väg och den är framåt!

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Ser ut som du håller på att öppna upp en riktigt bra väg mot nykterheten. En väg framåt mot den riktning som du önskar och vill vandra i ditt liv. Att du slutade fokusera på hur dålig du är och vältra dig i det. Istället har du lagt fokus på hur du vill att det ska se ut framöver. Jag har ett mantra ”dit uppmärksamheten går, sker tillväxt”. Att om jag fokuserar på negativa saker som att ”vad synd det är om mig som aldrig mer kan dricka, jag suger som inte kan dricka måttligt, varför kan jag inte dricka som andra”. Dessa tankar och detta fokus skapar deppiga och svarta känslor och skapar sug, det skapas tillväxt i dessa känslor. Istället fokuserar jag på positiva saker som att ”det är så skönt att vakna nykter varje morgon, jag känner mig så fräsch och pigg av att vara nykter, jag kan hantera tunga saker balanserat som nykter, min träning ger verkligen resultat som nykter, jag känner mig fri, äkta och sann som nykter”. Dessa tankar och detta fokus skapar känslor av välbehag och till avstå att dricka. Det triggar min motivation och ger mig kraft till att vara nykter, utan att jag behöver kämpa för det. Det leder till att jag höjer nykterheten och den frihet det ger mig till skyarna och nykterhetsarbetet går på av sig själv liksom. Dessa tankars kraft är enorm.

Du säger också att du tror att du förstår innebörden av varför alkohol är så farligt. Något annat som hjälp mig oerhört är just att jag har fått en insikt och verkligen tagit till mig och förstått innebörden av varför alkohol är så farligt. Det har jag fått genom att ta till mig kunskapen om hur alkohol påverkar vår hjärna, våra signalsubstanser, och vilka förödande effekter som detta ger. Som att plugga glosor på ett nytt språk till ett prov tills det sitter. Skillnaden är att efter provet glöms glosorna lätt bort, men jag har fortsatt och fortsätter att plugga glosorna (kunskapen om alkoholens påverkan på hjärnan) även efter provet. Jag har skrivit ned fakta i en anteckningsbok så att det är lätt att hitta och bli påmind om varför alkohol är så oerhört farligt och destruktivt. Nu sitter det riktigt bra och framförallt har jag tagit det till mig så att det sitter i hela mig och i mina tankar om alkohol. Nu är det lätt att avstå och tankarna på att dricka alkohol kan jämföras med tankar på om jag skulle vilja dricka bensin eller annat odrickbart🤢.

Det finns bara en väg framåt och du är på god väg!💪👊💕

Profile picture for user Svart kråka

Tack för att ni läser och kommenterar!

Jag har nu i veckan gått på flera (många) AA-möten, vilket för mig har känts oerhört bra. Jag har läst böckerna Leva nyktert (aa:s egen) och Skål, ta mig fan (kan jag verkligen rekommendera).

Jag har kommit till insikt att jag testat allt och hamnar på ruta 1 varje gång.

Jag har därför bestämt mig för att genomföra 12-stegsprogrammet i AA, har även skaffat mig en sponsor.

Jag ser inte att jag har något att förlora.

Det som skaver lite är väl att min fru är lite skeptisk.

Hon tycker att jag överdriver och nog kan lära mig att dricka mer kontrollerat.

Jag ska resa bort en vecka och jag har då bett henne läsa Skål, ta mig fan. Och sedan kan vi samtala kring mitt beslut att börja med programmet.

Jag vet att det finns olika uppfattningar om AA, men jag har en väldigt god och fin känsla, därför kör jag.

Jag vill leva ett bra liv och en förutsättning för det är att jag är nykter!

Jag kommer fortsätta skriva här, om hur jag mår och hur det går. Även dom någon klok skrev, hur jag har det men främst hur jag TAR det.

Önska mig lycka till!

Kram till er alla!

Profile picture for user Smörblomma

@Svart kråka Lycka till! Jag tycker att man använder sig av de medel som känns bäst för en själv när man väljer hur man ska närma sig sitt mål som i ditt fall verkar vara nykterhet. Om du tycker AA känns bra, kör på det.

Profile picture for user Kullamannen

@Svart kråka - Kanonbra! Jag skulle köra 110% om det känns bra, vad är bättre än det 💪!
Vi har lite samma dilemma med frugan ser jag! Här tycker frun också att jag inte beh vara så ”drastisk” o sluta dricka helt! Drick lite mindre i stället! Känns lite jobbigt att inte få fullt stöd från den sidan!
Lycka till! Ser fram emot att följa din nyktra framtid!!

Profile picture for user Kattskit

@Kullamannen Det är väl en del av vår alkoholkultur det också, alkohol är så normaliserast oavsett om mam har problem eller inte att det ses som en naturlig del av livet/fest/middag etc. Tyvärr.

Profile picture for user Svart kråka

Ja, det är verkligen så som ni skriver @kattskit , @kullamannen, helt galet! Satt igår och funderade över det, inte bara att det är normaliserat utan att det är "konstigt" imånga sammanhang att inte dricka (det gör ju det hela inte mindre svårt:)).

Nu har jag vaknat tidigt med min son och tagit en god kopp kaffe. Jag mår lite bättre men framförallt är inte framtiden lika nattsvart som tidigare, tvärtom det finns flera ljusglimtar.

En anledning till det är nog att jag lyckats (tror jag) med samma sak som kloka och vänliga @vår2022 skrivit. Jag tror jag har kapitulerat, jag orkar inte kämpa emot. Alkoholen vann, den besegrade mig i alla mina försök. Jag vill inte dricka, jag vill vara nykter. Givetvis kommer det komma 100-tals tillfällen med tvivel, men de tar jag då.

Idag ska jag inte dricka!

Idag ska jag på ett Aa-möte och sedan börja packa för min och min 7-åriga sons fiskeresa till Norge.

Tack för att ni finns!!

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Låter verkligen som en bra plan för processen, 12-stegsprogrammet och egen sponsor och att du trivs i AA, toppen! Jag har ingen egen erfarenhet av detta, men tänker att alla vägar är bra utom dom dåliga😁. Min man förstod inte heller hur allvarliga mina problem var, innan jag verkligen, på riktigt, berättade om hur det var för mig. Tidigare har han sagt att, bara du inte dricker så mycket så kommer det att gå bra. Har ju inte riktigt velat sluta så jag har låtit honom få ha den föreställningen om mig, så att vi kunde fortsätta dricka. Denna gång berättade jag om allt, mitt smydrickande, mina gömmor, mina återställare, min hemska ångest och livsleda. Han var tyst en lång stund, men han förstod. Han var orolig i början att jag satt för högt mål, att aldrig dricka mer, att jag inte skulle lyckas och bli helt knäckt av det. Han märkte snart min enorma motivation och beslutsamhet och han andades på något sätt ut och började också tro att jag skulle lyckas. Idag finns det inga som helst tvivel på det hos honom och han är min största supporter och han är så stolt över mig. Han tycker också att vi har fått ett bättre liv nu och han har heller inte druckit vin sedan jag slutade, inte ens på middagar hos andra. Han tycker att även han mår bättre av att avstå. Han dricker 3,5 öl men det är inget som bekommer mig. Det blev ett långt inlägg, men det är viktigt att ha sin partner med på tåget och att de verkligen förstår läget. Jättebra idé att hon ska läsa boken skål ta mig fan, och att ni sedan ska diskutera. Det borde ge en bra insikt i hur det verkligen är.

Ha en riktigt fin fiskeresa med din son i Norge, låter hur mysigt och spännande som helst! Kram❤️🐟🛵

Profile picture for user Svart kråka

Tack @vår2022 för att du delar dina erfarenheter samt kloka råd och pepprig.

Ja, det ska bli supermysigt! Även om vi inte ska åka vespa:)

Önskar dig en trevlig helg!

Fiskerapport kommer när vi är åter i Svedala.

PS. Imorgon ska jag träffa min sponsor för första gången. Känns lika nervöst som när man gick på bio-date på högstadiet DS.

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka God morgon! Låter som en lite pirrig men spännande dag, när du ska träffa din sponsor för första gången. Lycka till, det kommer att bli så bra!💕

Profile picture for user Svart kråka

Efter att jag varit nere i avgrunden och vänt har jag nu börjar klättra uppåt. Mycket tack vare flera av er här inne som skrev så fint och gav mig styrka när jag mådde som sämst.

Jag har sedan dag 1 sen senaste "erfarenheten" besökt AA frekvent. Jag mår bra av det och det hjälper mig i min nykterhet. Jag ska börja 12-tolvstegsprogrammet, återkommer med mina upplevelser kring det.

En dag i taget.

Kram på er alla och kämpa på!

PS. Havsfisket i Norge med sonen blev en succé. Vi hade det supermysigt och han blev rejält fiskebiten. Han (7år) lyckades lura upp ett flertal sejar på 3,5-4 kg. DS.

Profile picture for user Svart kråka

@vår2022
Jag mår idag ganska bra, eller mycket bra om jag jämför med en månad sedan:).

Jag har fått en insikt att JAG är alkis, dvs hur mycket jag än vill så kommer jag aldrig kunna dricka (eller förhålla mig till alkoholen) som en normal konsument. Denna insikt känns lite jobbig men även skönt på något sätt, det gör liksom att jag kan slippa "förhandla" med mig själv. Nu behöver jag bara påminna mig varje morgon (tar hjälp av appen Cairy) att jag inte ska det första glaset idag , för jag vill ha ett bra, glädje- och rofyllt liv.

Jag tror att jag nådde min botten efter min senaste fylla, vilket nog var nödvändigt även om det gjorde väldigt ont. För att hålla huvudet över vattenytan tog jag hjälp av detta fantastiska forum samt att jag gick till AA (har varit där förut en gång 2008 och en annan gång 2018). Jag var dock i så dåligt skick att jag början besökte varje möte jag hade möjlighet till, det hjälpte mig att "gå kvar" i gemenskapen (vilket jag är väldigt glad för). Jag läste även boken, Skål ta mig fan! Det stärkte mig även ännu mer att fortsätta gå dit.

Nu har jag varit en frekvent besökare i AA under en månad, har skaffat mig en sponsor och beslutat mig för att genomföra programmet. Visst har det funnits och finns tvivel (rädsla) kring delar av programmet men jag har lovat mig själv att göra ett försök (ett helhjärtat sådant). Jag väljer att fokusera på det som jag tycker låter bra och det jag finner tvivel kring, lägger jag åt sidan för tillfället (en sak i taget - det viktigaste först). AA känns för mig helt rätt med en fin gemenskap och varma människor. Jag får ut mycket av dela och att lyssna på andra delningar, jag känner även ett stort lugn när jag är där och efter dessa möten. Min fru har tom sagt att hon ska följa med på ett öppet möte:).

Idag när skulle jag få min medalj (som jag lite barnsligt längtat efter), så var en-månadersmedaljerna slut, jag får vänta till nästa medaljutdelning:).

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Låter stabilt och bra😁. Att få insikten om att man är en alkis, på riktigt genom märg och ben, tror jag är en förutsättning för att lyckas bli och hålla sig nykter. När jag fick insikten om att jag är alkis och insåg att jag aldrig mer kan dricka, blev det en slags lättnad. En lättnad i att inte ens försöka dricka måttligt mer, då det är dömt att misslyckas varje gång. Ett slags konstaterande att det är som det är och då det får vara så. Att släppa garden. Det finns inget man kan göra åt det mer än att aldrig mer dricka. Denna insikt och detta förhållningssätt har lett mig vidare till att finna andra värden i livet än alkohol. Att göra något bra av livet utan alkohol, för det förstör mitt liv. Det har påverkat mitt undermedvetna tänkande om alkohol. Det undermedvetna sinnet är det som styr oss via känslorna och det har bestämt sig långt innan vi fattar ett medvetet beslut. Vi styrs oftast av känslorna. Jag tänker att AA eller som jag gör en hel del, läser om hur alkoholen påverkar och styr hjärnan och ditt handlande, är en träning i att förändra/påverka sina undermedvetna tankar om alkohol. Man kan säga att man hjärntvättar sig😂. På så sätt kan man minska konflikten mellan det undermedvetna (de inpräntade bilderna av hur härligt det är med alkohol) och det medvetna (bilden av hur alkohol förgör oss) och ha lätt att avstå alkohol utan kamp och känna glädje över detta. Det står en hel om detta i Annie Grace bok ”Tänka klart”. Kan rekommendera den.

Vad roligt att din fru vill följa med på ett möte och den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge🥇. Helt rätt att fokusera på det du tycker låter bra och lägger det du tvivlar på åt sidan. Det är helheten som räknas och man kan ta till sig gobitarna. Ha det så gott, du gör det så bra!❤️

Profile picture for user Svart kråka

God morgon! Idag har jag varit fri från alkoholen i 42 dagar, känns fint.
Härlig känsla att vakna pigg och glad samt att kaffet smakar fantastiskt.

Jag tar små steg hela tiden och jag mår bättre för varje dag. Jag besöker Aa möten frekvent och försöker arbeta med de 12 stegen (eller rättare sagt, jag har precis börjat med de första stegen).

I veckan tog jag mod till mig och berättade för en kollega om min situation. Efteråt kändes det så oerhört skönt. Dels för hur jag blev bemött (med kärlek och värme) och dels min egen känsla efteråt. När jag reflekterade kring vårt samtal så slog det mig att jag förklarat att jag var Alkoholist. Det var inte en läpparnas bekännelse utan det kom ifrån hjärtat. När jag insåg det fick jag en känsla av att jag givit upp. Jag kommer aldrig (över tid iaf) kunna dricka som en "normal" konsument, och det är det jag har eftersträvat under så lång tid. Jag kan inte veta om jag någonsin kommer dricka igen (även om min högsta önskan är att aldrig göra det) men jag vet att om jag gör det så kommer jag tillbaka där jag började (senast i slutet av juli).

Vetskapen om att jag själv betraktar mig som en alkoholist gör det lättare, jag behöver inte kämpa på samma sätt. Det blir även enklare att inte lova nykterhet för all framtid men att jag lovar mig själv att vara nykter idag.

Jag vill i framtiden vara fri från alkoholen, inte ha ett liv där jag dagligen måste kämpa mot alkoholen.

Önskar er alla en fin lördag!

Profile picture for user Lina. 2.0

"Jag vill i framtiden vara fri från alkoholen, inte ha ett liv där jag dagligen måste kämpa mot alkoholen."

Vilken bra sammanfattning på hur många av oss vill ha det.

Grattis till dina dagar, du jobbar på så bra 🙌

Profile picture for user Svart kråka

Jag fick höra en sådan klok och träffande liknelse idag som jag gärna delar med mig. Jag har tidigare ofta tänkt att jag inte är en "riktig" alkis. Jag har fru, barn och ett bra jobb och inget av detta har jag supit bort (än så länge iaf).

En "riktig" alkis har sjunkit mycket längre med uppsägning från jobbet, åkt på behandlingshem, fått ultimatum från familjen etc...

"En eldsvåda kan alltid någon gång släckas med ett glas vatten..."

Jag är en alkoholist, kanske mest bara har haft tur att jag lyckats inse det lite tidigare än vissa andra. Därav har jag inte hunnit drabbas av de värsta konsekvenserna.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Svart kråka Precis så är det för mig också. Det enda jag har supit bort är min egen värdighet typ, allt annat finns kvar.

Jag brukar säga att jag nådde inte botten, istället backade jag från stupet. Min pappa söp dock ihjäl sig, så han nådde botten för oss båda. Jag valde att inte gå i hans fotspår mer. Jag visste vart vägen skulle leda mig.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Håller med. Tur att jag insåg och erkände att jag är alkoholist innan det hade slutat illa. Att jag insåg att den enda utvägen som finns och gäller är att sluta dricka helt. Det finns ingen annan väg. Att jag kan njuta av den nya sköna tillvaron och livet som nykter och vara tacksam för att det ändå gått så bra. En andra chans i livet❤️

Profile picture for user Ny dag

@Svart kråka Intressant liknelse med eldsvådan, min behövde nog en kanna… men nu är den förhoppningsvis släckt för alltid men jag behöver vara vaksam på att den inte självantänder igen.!

Profile picture for user Tackohej

@svart kråka - Samma här. Är en ”högfungerande alkis”, sjukt ord för fungerande inuti är jag inte. Har också kvar allt och har inte haft för svåra konsekvenser . Glad att jag insett att jag är alkis i tid.

Profile picture for user Svart kråka

Mun eldsvåda var som en glödbrand. Låg och pyrde men kunde blossa upp till en storbrand på ett kick. Utåt sett har allt verkat ok, men inombords har det varit ett kaos. Så, kanske "välfungerande " alkis utåt sett men jag har inte varit väl fungerande inombords. Ett ständigt skådespeleri.

Profile picture for user Svart kråka

@Kebne1, jag tror "mörkertalet" är väldigt högt. Att vara så kallad "högfungerande" gör nog att det blir svårare att själv komma insikt. Det kräver oftast att man erkänner för sig själv att man är alkis innan omgivningen börjar oroa sig.

Idag ska jag fira 50 nyktra dagar med att träffa min sponsor och försöka mig på steg 2 i 12-stegsprogrammet.

Ha en fin söndag!

Profile picture for user less12

@Svart kråka Håller med dig om att det säkert kan vara svårare att komma till insikt när man är ”högfungerande” jag tyckte också det var svårare att komma till insikt då jag är relativt ung, man studerar, är ute och festar, tänker att äsch detta kanske bara är en period i mitt liv som är såhär. Jag klarar ju av universitetsutbildning, vänner och extrajobb fastän jag super skallen av mig med minnesluckor, blåmärken och ångest som konsekvens. Är ju så lätt att skylla ifrån sig, jag kan ju inte vara alkoholist som bara är 24 och studerar, jag dricker ju inte BIB och är arbetslös liksom. Som du säger så kom jag själv till insikt före omgivningen, har väl fått pikar om att jag blir väldigt full väldigt ofta men ingen som riktigt vetat omfattningen av det.

Lite läskigt att tänka på egentligen, vad som skulle ske om vi inte var här. Vägen från högfungerande till gatan känns spikrak om vi hade fortsatt supa.

Profile picture for user Andrahalvlek

@less12 Så har jag tänkt också. Samma sak när jag var deprimerad och oförmögen att nätt och jämnt kunna betala min räkningar. Kass ekonomi och kasst kom-ihåg kan snabbt leda till betalningsanmärkningar osv. Läskigt snabbt kan det gå 😢

Kram 🐘

Profile picture for user Svart kråka

Här kommer en liten uppdatering från mig. Jag är nykter, jag mår bättre, jag har mer framtidstro och jag ältar mindre.

På fredag ska jag fira 2 månader och har beställt en medalj:). Känns som födelsedagar när jag var liten.

Jag vill verkligen rikta ett stort tack till er som läser och kommenterar. Det ger mig styrka.

Och återigen, jag är oerhört tacksam för det stöd jag fick under några väldigt skakiga dagar i slutet av Juli.

Jag arbetar aktivt med 12-stegsprogrammet och har idag "klarat av" steg 3:).

Profile picture for user Kennie

Hej,
Vad härligt att höra att det går bra! Själv lutar jag mig tillbaks i soffan efter en nykter helg med mycket umgänge och konstaterar att jag inte saknat alkohol alls. Känner stor tacksamhet över att vara nykter, att jag såg möjligheten och vågade hitta ett annat sätt att leva.

Profile picture for user Svart kråka

Hej alla fina här på forumet. Här kommer en liten uppdatering från mig på min 2-månaders dag.

För 2-månader sedan var mitt liv nattsvart (det var inte första gången men kanske den tuffaste). På bara 2 månader har mitt liv tagit en vändning jag aldrig trodde var möjlig.

Jag känner en sådan tacksamhet att jag fått leva nykter i 2 månader.
Sven Melander sade en gång, "Om allt blir bättre när du slutar med alkohol, då har du problem med alkoholen".
Allt, verkligen allt har blivit bättre för mig. Kan nog bero på att jag är en fullblodsalkis:), även om det tog ett tag att erkänna.

Dessa 2 månader har gått mycket enklare än vad jag trodde. Anledningen till det är enligt mig att jag kapitulerat inför alkoholen (mycket tack vare er), gått på många AA-möten och börjat arbetet med stegen.

Idag ska jag inte ta det första glaset. Även denna fras har hjälpt mig mycket. Blir så mycket enklare att fatta det beslutet varje dag än att lova mig själv att aldrig mer dricka i hela mitt liv.

Tack till er alla!

Profile picture for user vår2022

@Svart kråka Hej! Åh, vad jag glädjs med dig😁 att livet fått en sådan helomvändning från nattsvart till ljust. Sven Melander var riktigt klok han. Ja, att kapitulera gjorde jag också och det ledde till att ta helt nytt grepp och nya tag kring alkoholdrickandet, att sluta helt. Det enda vägen ut och den enda möjligheten till ett bra liv. Det som är överraskande tycker jag, är att jag trodde att alkohol var livsförhöjande och att livet skulle bli tråkigt och grått utan. Och att det skulle vara nästintill omöjligt att sluta. Så fel jag hade, livet har istället fått nya färger och ny mening och det var inte omöjligt att sluta. När jag väl hade kapitulerat, så kom motivationen och nya värderingar på hur jag ville att mitt liv, tillsammans med min man, skulle se ut och det är på den vägen jag vandrar, nykter och fri😁.

Kul att du trivs med AA och arbetet med stegen. Fortsätt med att lova dig varje dag att inte dricka, det ger livet åter.

Grattis till två månader!🥳🥳🥳 så strongt jobbat!❤️