När är nog?

Profile picture for user Kullamannen

Ja, när är nog? För mig är det nu, from idag! Försökt sluta många gånger, alltid med samma dåliga resultat. Nu är jag så trött på allt vad alkohol innebär.
Jag är friktansvärt trött på att tankarna bara kretsar kring när jag skall dricka!
Dricker, eller har druckit ca tre kvällar i veckan de senaste åren, och då dricker jag så jag blir berusad. Dricker för tristess, fly bort en stund, stoppa jobbiga tankar.
Konstigt när jag skriver det, tanken på att jag skulle dricka för att ha roligt kom inte i mina tankar!
Det var länge sedan man hade roligt av att dricka!

Negativa konsekvenser av mitt alkoholmissbruk har nog kommit som brev på posten!
Depression, ångest, utbrändhet mm. Men det har ju inte berott på alkoholen, nejdu, den har
bara ”hjälpt” mig komma vidare, skapa lite lugn en kort stund!
Så enfaldig och korkad man kan vara.

Jag vet att jag inte enbart vill förändra eller dra ner på min konsumtion, jag vill helt stänga ut alkoholen ur mitt liv! Därför skapade jag ”min tråd” i detta forum!

Kullamannen

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen Säger också välkommen hit, klokt beslut! Du kommer att må så mycket bättre som nykter och slippa de jobbiga effekterna som alkoholen skapar.

Kämpa på!💪🌷💕

Profile picture for user Geggan

Bra @Kullamannen ! Att du hittade hit, detta forum är guld och har hjälpt mig nu i fem månader. Jag hade också en lång lång tid bakom mig av på och av, i mitt fall flera decennier. Toleransen ökade hela tiden o till slut blev det varje dag, hela dagarna. Och jättebra att du sätter ner foten ordentligt- halvmesyrer är oss till ingen nytta. Förhandlingsdjävulen kan göra vem som helst tokig.

Profile picture for user Kullamannen

Tack för era välkomnande kommentarer, de värmer!
Mitt drickande har också även pågått i decennier, men de har nu eskalerat de senaste åren känner jag. Förr var det mest vin, öl samt cider som åkte ner, nu cognac direkt ur flaskan nu som då för att snabba på att ”komma i stämning”!
Låter helt sjukt nu när jag sätter det till ords såhär, men så har det varit.
Det märks kanske inte på mig, eller har märkts hur pass berusad jag ändå ofta blivit. Jag sluddrar, raglar inte, faller osv trots att jag är rejält på kanylen.
Den senaste tiden har ändå frugan påpekat att jag faktiskt blivit lite väl berusad, det hände aldrig förr.
Nu börjar iaf baksmällan bli så hemsk att genomlida att jag ofta måste ta ngn lugnande tablett för att klara ångesten! Jag är/var nu inne på en riktigt farlig väg, det inser jag själv!
Tabletterna har jag fått utskrivna för min ångest, utan diskussion om hur det är med alkoholkonsumtionen.
Hur hamnade jag här? Jag har inget annat alternativ än att skruva på korken för gott!
Det är min högsta önskan och vilja, och denna gång skall det gå, finns inget alternativ b!
Skriver av mig här, tar all hjälp jag kan få av er andra 🙏

Profile picture for user Lonely Man

Hej.
Välkommen hit. Känner igen mig i mycket det du beskriver.
Drack själv enbart för att fly döva ångest och stoppa jobbiga tankar tills det inte gick längre. Tog sedan kontakt med AA och hällt mig nykter i 16 dagar. En dag i taget.
Ta hand om dig🌞

Profile picture for user Tackohej

@kullamannen. Som att låsa om mig själv, sjukt svårt att klara det själv. Det blir värre rätt snabbt för de flesta efter stadiet du beskriver nu. Hur är abstinensen när du håller upp? Testa digitalt eller fysiskt Aa-möte? Boka vård-tid? Beroendecentrum? Finns massa hjälp att få. Lycka till på din väg framåt.

Profile picture for user Kullamannen

Strongt med 16 dagar Lonely man! Keep up the good work 👏!

Tackohej, din kommentar gick rakt in i hjärtat, ”är det verkligen så illa ställt”, som att ändstationen är den följande om jag inte stoppar tåget nu!
Jag har ingen abstinens, dricker aldrig följande dag, då vill jag inte se något som har med A att göra. Sen, efter ett par dagar, en bakisdag o en ”normal” dag, är jag på det igen! Problemet är väl delvis att jag inte heller har ngn hobby jag brinner för, allt jag gör är kopplat till alkoholen!

Tillbringar rätt mycket av fritiden på stugan, det är också kopplat till alkohol! Fälla träd och hugga ved, ja då går det enklare o trevligare att dricka lite öl eller vin samtidigt.
Sitta på terassen o blicka ut över havet, jamen naturligtvis med glaset i handen!

Skaffa en hobby, men vilken, när man är totalt ointresserad av sport, fotboll, golf etc… (jo det finns en uppsjö av andra hobbies, men när man saknar intresset…)
Alttså det är ju så sjukt, allt kretsar kring alkoholen.

Måste testa, åtminstone ett digitalt Aa-möte, absolut.
Nu börjar jag faktiskt bli lite rädd, för första gången på riktigt! Förr kunde jag skratta och skämta
om att det nog blir lite för mycket nu som då, men det börjar vara riktigt illa snart.

Har insett att jag måste panikbromsa, dra i nödbromsen, annars…

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen Alkoholen var en hobby för mig, den tog all tid. Alla planer på när jag kan börja dricka, se till att det aldrig tar slut, inhandla det, när man kan köra mm. Allt socialt måste planeras så att man hinner hem och dricka. Alla aktiviteter innehöll drickande som vid städning, trädgårdsarbete, renovering, målning mm och allt som att ha handlat, varit hos frisören skulle firas med ett glas vin.

Jag har idag ingen speciell hobby mer att jag skaffat nya vanor i livet. När jag utför mina aktiviteter ovan dricker jag idag inte alkohol utan vatten, kaffe eller något annat alkoholfritt. Det tar lite tid med nya vanor, men idag sitter de. Jag längtar efter att dricka kaffe i en paus i trädgårdsarbetet eller på en stubbe i skogen på min hundpromenad. Jag känner mig pigg och fräsch i huvudet och njuter av det. I början gick jag mycket promenader, såg på film, tränade, spelade spel på mobilen eller annat när jag kände mig rastlös. Så en hobby ersätter nog inte drickandet, det gäller att skaffa sig nya nyktra vanor.

Lycka till och kämpa!💪🌷💕

Profile picture for user Tackohej

@kullanannen. Var inte meningen att skrämmas :) jag var/är likadan. Drack till allt, för att förgylla eller dämpa. Skönt att du inte får abstinens. Känner igen det där med hobbies. Jag försöker fortfarande lära mig leva nyktert (drog i handbromsen för 3 år sen. Många återfall senare är jag på en ganska bra väg nu i alla fall).

Kan rekommendera att läsa eller lyssna på boken ”skål ta mig fan”. Den fick mig att förstå mer om olika typer och grader av problematiskt drickande.

Lycka till på din väg!

Profile picture for user Kullamannen

Tackar för era inlägg, jag tar dem till mig! Vår2022, säkert som du säger, man beh kanske inte en hobby, det löser kamske inte knuten, det är vanor som bör ändras!
Tackohej, jag uppskattade dina kommentarer, de gjorde att jag verkligen funderar på djupet av
mitt missbruk! Det är bra att få sådana ”wake up calls”, så tack, jag tar åt mig och tackar för sådana insiktsfulla ord! Behövs många raka ord tycker jag!
I övrigt har det varit två steg fram och ett bakåt! Jag är ärlig i min tråd, det är här jag måste skriva om verkligheten utan att försköna den på ngt sätt!
Har inte lyckats skruva på korken för gott, som är mitt mål, och dit skall jag!
Har ändå fallit i fällan senaste lö igen, det var dendär terassen på stugan med sol som gjorde att jag igen föll! Vanans makt är stor, speciellt när det pågått i decennier!
Men jag skall ta mig ur detta! Är som sagt ärlig i min tråd o skriver som det är!
Jag ser målet, och jag är väldigt tacksam över allt ert stöd, med er hjälp tar jag mig ur detta!
Det är med er hjälp här som jag fixar detta!

Tack!

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen Helt rätt! Att du är ärlig framförallt mot dig själv. Det är då man kan göra en bestående förändring, när man är sann och inte lurar sig själv. Alkoholdjävulen är en finurlig fan och det är så lätt att man blir så lurad att man tror sig själv, alltså alla anledningar som man kommer med för att få dricka. Man måste kämpa järnet mot detta💪.

Tro på dig själv, att du fixar detta! Vi kommer att vara ditt stöd. Kämpa på!💪🌺💕

Profile picture for user Kullamannen

Självföraktet är stort, nederlaget grävde en stor grop i själen! Tankarna kommer och går, varför?
Varför starta en tråd här, när jag definitivt gjort beslutet att inte dricka, för att sen någon dag senare falla dit! Man känner sig fruktansvärt misslyckad!
Jag har tusentals gånger lovat mig själv att sluta, denna gången kändes det ändå som om jag hade kommit till den ”definitiva” insikten samt beslutet.
Jag slickar såren, försöker se framåt, försöker tänka att jag igen lärde mig någonting, fast eg börjar jag nog vara ”fullärd” vid detta laget.
Tack för uppmuntrande ord! Ja, som du vår2022 skriver, man måste kämpa järnet mot detta!

Nykter idag och skall så förbli!

Önskar er alla en fin dag 🙏

Profile picture for user Argbiggan

@Kullamannen att sluta dricka är en process och allas ser olika ut. Du är ärlig och du fortsätter med tanken att vara nykter. Det är en bra start. Rom byggdes inte på dag.

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen Försök släppa självföraktet, det tar alldeles för mycket värdefull energi som du behöver mycket av nu. Det är alkoholdjävulen som försöker trycka ner dig och gräva en grop i själen, för att det ska finnas ursäkt till att dricka. Så upp på hästen igen! Kom igen, ta nya tag och kämpa! Det går, du kan!💪💪💪💕

Profile picture for user Kullamannen

Dagen varit fylld av skogs och trädgårdsfix på stugan! Ingen tanke på a idag, trots att ftugan satt med ett vinglas i soffan ikväll, såsåm jag alltid brukar göra! Gör ingen stor sak av det, det kändes tvärtom skönt att slippa det där glaset, och för mig har det aldrig stannat vid ett glas..

Hon dricker sitt vinglas för att hon påstår att det är gott, jag har aldrig druckit för att det varit gott, jag har alltid druckit för att bli berusad! Det har alltid varit för att öka promillehalten som jag druckit!

Nöjd med dagen, gott så,
Komer att lägga mig nykter, och därmed vakna nykter 😊!
I morgon en ny dag, med nya beslut (förhoppningsvis goda sådana) 💕

Profile picture for user Kullamannen

Efter att denna vecka lyssnat mig igenom boken ”Skål ta mig fan” av T Åberg är det klockrent att det ända rätta för mig är total avhållsamhet!
Det mesta stämde nästan på pricken, helt klart en ögonöppnare!
Idag skall jag inte dricka, eller kanske borde jag skriva, vill jag inte dricka!
Måendet i övrigt är väl sesådär, mycket av tankarna kretsar kring alkoholen, trots att jag inte vill det! Någon sa; när dina tankar för det mesta kretsar kring alkohol, då är du alkoholist!

Det var många år sedan jag hörde det, nu är jag själv där!
Självinsikt kan vara svår att få tag i ibland, men den har landat nu!

Detta forum är livsviktigt för mig har jag konstaterat! Det är en av de saker jag behöver, läsa andras
trådar, börja skriva mer själv! Tror det är avgörande för mitt tillfrisknande!

Önskar er alla kämpar därute, en fin nykter fredagskväll!

Profile picture for user Tackohej

@kullamannen, visst var boken bra?
Jag själv har haft fyra trådar tror jag i det här forumet. Fallit, kommit upp, fallit, kommit upp. Verkar vara en del av processen för många. För mig hände någonting när jag ”gav upp” och inte ”kämpade”. Måste tillägga att jag känner mig långt ifrån säker själv på mig själv. Det jag vet är att jag mår 1000 ggr bättre nu när jag 2022 endast tagit ett kortare återfall.

Det är mycket det första nyktra året som är prövande tyckte jag, första sommaren, midsommaren, besöket på x osv osv.
Ju fler situationer jag klarade desto enklare blev det för mig.

Bra med ärligheten du skriver om. Utan ärligheten tror jag det är omöjligt att tillfriskna.

Lycka till på din resa, du är långt ifrån ensam.

Profile picture for user Kullamannen

@Tackohej Boken var jätterbra, kan verligen rekommenderas!
Lyssnar även mycket på Annie grace, på tuben! Där finns ju andra bra som tex Sober Leon, bara
man orkar med hans ganske speciella dialet 😊!

Jag föll åter igen! Det kom helt överraskande, inte berädd på det som kom!
Jag fick ett samtal från en mycket nära vän som berättade att han fått diagnosen ALS,
Jag slog helt i botten, det var så grymt! Personen i fråga har gått genom många sorger i livet, hade
bla hjärntumör får kanske 5 år sedan där oddsen att lyckas var 50/50!
Nu detta, värst av allt!
Nu finns INGET att göra, bara att smärtsamt dö, i sakta mak!
Då drack jag, i min ensamet efter han berättat! Tyckte det var så urjävligt o örättvist!

Så, inga raka linjer här inte, men nya tag igen!

Profile picture for user Kullamannen

Fins det något som slår att få vakna upp, nykter och utan bakis en söndag morgon, ja ilfs vilken dag som helst? Bara slå upp ögen och det första som slår en är ”tack o lov att jag inte drack igår”!
Alkoholdjävulen sitter nog på min axel, försöker locka mig med fagra ord om hur fantastisk vi kunde ha tilsammamans! Några vinglas på terassen i solen, öl i det fina vädret, bara för att göra livet extra mycket värt att leva!
Men det är en lögn! Allt alkoholen gjort är skada de senaste decennierna! Ångest, ångest och mera ångest!

Önskar alla kämpar en fin söndag!

Profile picture for user BEATNGU

@Kullamannen Det är en skön känsla. Jag vaknade ofta och trodde att jag var tillbaka med baksmälla och ångest. Innan jag kom på att jag inte har druckit. Det sitter så jäkla starkt rotat på mig. Det minskar, men finns kvar.

Profile picture for user te

@Kullamannen Helt enig med dig, det är underbart att vakna upp närvarande, inget sandpapper i munnen och inget paniksvepa två huvudvärkstabletter. Härlig söndag! 🙏🏻

Profile picture for user Kullamannen

Jag snubblar o faller hela tiden! Det är en kamp o jag måste skriva av mig!
Har alltid varit en person som har 100 järn i elden, gett allt i arbetslivet!

Arbetat inom ett globalt företag med en rätt hög position! Allt ändrades efter en tradegi när vårt hus brann ner! Alla klarade sig tack o lov, försäkringen i skick, så ett nytt hus byggdes upp, men det tog mentalt på! Efter detta började jag rannsaka mitt liv och mitt jobb! Jobbet kom i andra hand! Jag orkade inte med resande o representation (läs, många middagar, representation o framför allt mycket alkohol)! Har även gått i terapi för att få min ”livsgnista” tillbaka!

Slutade med att jag sade upp mig från min arbetsplats! Det ställdes fortsättningsvis höga krav på att jag skulle prestera, det orkade jag inte med, så valde att stiga åt sidan!
Ledningen tyckte att det kunde räcka med ett par dagars ledighet när huset brunnit, HALLÅÅ….

Nu kämpar jag istället med tristess! Som jag nämnde vill jag prestera o ha ”många järn i elden”, det har jag inte nu, det känns jobbigt o därför tar jag till A när tristessen slår till (tyvärr allt för ofta)!
Min livsglädje är borta, helst skulle jag vilja sluta mina ögon för gott!
Är det alkoholen som släckt livsgnistan, antagligen….

Blev lite mycket o kanske lite rörigt, men måste skriva av mig!
Inte lyckats bryta med A än, men vägrar ge upp!

Önskad alla kämpar därute styrka att stå emot denna ”djävul” vi kämpar mot!
Styrkelramar åt alla!

Profile picture for user Suburra

@Kullamannen Jag kämpar med med livsgnistan och känner mig ganska tom och lätt att tro att vinet löser det men är tvärtom. Det är tydligen vanligt att man känner så när man slutar och tar länge för hjärnan att återhämta sig så man får hålla ut. Jo känna sig misslyckad för att man inte lyckas sluta och faller tillbaka tror jag är vanligt.

Men man har inte misslyckats förrens man slutar försöka. Mitt mål är att dricka så sällan som möjligt... Insåg att nykter resten av livet kanske 45 år till känns för stort och risken att misslyckas större . Vanans makt är stor så man får se det som en process som tar sin tid . Angående jobb känner jag igen mig.. jobbet har varit jag och de kostade mig hälsan.. Inte värt det ett Jobb har inget egenvärde i sig utan är bara ett Jobb.. Glad att jag kommit till den insikten men de tog tid.

Profile picture for user Suburra

@Kullamannen Hög igenkänning på det med jobbet. Jobbar inom en bransch då bara pengar räknas. Min ex kollega kom till jobbet och berättade till vår sk Vd att de fått missfall .. Vd mumlade något .. beklagar och sen malde på och gav honom mer arbetsuppgifter att lösa . När jag berättade åt samma Vd att jag skulle börja äta cellgifter ( låg dos ) ville informera att jag kanske skulle bli trött och så.. Svarade han ... vilken tur att du sade detta så vi inte skulle bli chockade om du kom hit flintskallig en dag och hånskrattade. När man pappa dog ( jag var på jobbet jag skulle gå hem .. var svårt chockad kom samma VD fram om mumlade något och sedan
.. du din biljett ( jag hade en biljett till en film premiär samma kväll ) kan vi få den för du skall inte gå eller? Oj kan skriva en avhandling om honom och hur han misshandlade all personal och alla som kommer i hans väg . Karma kom i kapp denna man .. skild bor enkelt och hörde att han som enda ansökande till en post som ordförande i autism förbundet blev nedröstad.

Profile picture for user te

@Kullamannen Hög igenkänning på att livsgnistan liksom har försvunnit. För min del är jag säker på att alkoholen har bidragit till det och jag har också läst på om att vi som druckit mycket har låga nivåer serotonin som faktiskt tar ett tag att få upp på banan igen efter att vi slutar dricka. Men alla som är längre in i nykterheten vittnar om att de mår mycket bättre efter en tid, det är den ledstång jag håller mig i nu för att ta mig igenom den här låga perioden. Hoppas du kan göra detsamma! 🙏🏻🌱

Profile picture for user Torparflickan

@Kullamannen Hejsan
Stor kram till dig. Vet vad du/ni går/har gått igenom. Jag har också förlorat mitt hem i en våldsam brand. Den som inte upplevt det vet inte vad hen uttalar sig om. Att en dag inte ha kvar i livet mer än kläderna på kroppen innebär en stor sorg och chock och då inte ekonomiskt utan på det personliga planet. Men i förlängningen så mycket mer bl.a en våldsam uppslitande oro i kroppen när man hör utryckningssirener och känner brandrök. Nej, vi som upplevt det vet att livet efter aldrig blir detsamma igen.
Kram och styrketår till dig/er.

Profile picture for user Kullamannen

Tack alla ni fina som skrivit i min tråd! Som sagt så jobbar jag på… att helt sluta med A!
Går inte helt bra, men försöker kämpa…
Torparflickan, tack för dina ord! Jag/vi stod i natten med pyjamas o väntade innan brandkåren kom! Hörde hur rutorna exploderade, allt tog lågorna!
Vi kämpar på, alla ni fina som finns här!
Ni är kämpar o guld värda allihopa 🙏

Profile picture for user Kullamannen

@Suburra Världen är full av egotrippade narsissister, tyvärr! Det var mycket på grund av möten med dessa som livet fick sina ”törnar”! Jag är en rätt känslig person som tyvärr tar åt mig!
Önskar man kunde skaka av sig och bara gå vidare men nej!
Idag är det bara jag, jag och åter jag som gäller, bara jag får och helst igår…
Det märkliga är att det ofta är dessa besserwissers som armbågar sig fram och hur eländigt det är ofta kommer till chefspositioner.
Tur att karma ibland hinner ifatt en del iaf 👌

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen Jag förstår vad du menar. Tänker ändå att det blir väldigt egocentrerat när man sitter fast i ett drickande också. När jag fortfarande var fast var jag så centrerad på mig själv och mitt drickande och det fanns inte mycket plats för annat. Jag var mycket mer negativ till mycket och hade en pessimistisk inställning till livet. Hakade upp mig på saker och kände mig bitter. Idag som nykter känns det annorlunda, jag styr mitt liv och tänkande på ett annat sätt. Jag är mer tillgänglig för mina barn och min familj jämfört med hur jag slöt in mig i min bubbla och fokuserade på mitt drickande. Att det är så beror på stor del att hjärnan fått återhämta sig och kommit i balans och det har påverkat mitt psykiska mående, mina känslor och tankar. Så försök gå vidare från dina tidigare dåliga erfarenheter, de bara drar ned dig och blir destruktivt.

Ha det gott!🌞💕

Profile picture for user Kullamannen

@vår2022 Jag är helt säker på att du till 100% har rätt! Jag har undrat mycket på hur min personlighet, tankar mm ändrats på grund av mitt drickande! Jag vill ta reda på vem jag egentligen är, när alkoholdimman lättat och alla gifter har gått ur kroppen! Det skall jag ta reda på nu!
Skruvat fast korken på flaskan, det är nog nu!
Har funderat på att göra ngt symboliskt för att förankra nykterheten, tex elda ett ljus för varje dag som går, knyckla ihop den lilla ”aluminiumstommen”. spara för att förväntansfullt se högen som sakta växer!
Man har ju massor med tid, tex som att bränna ljus, när man slipper planerandet av besök på systembolaget, drickande o bakisdagarna 😊!

Ha en skön helg 🎶💕

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen Klockrent! Tänk vilken tillfredställelse att se högen med aluminiumstommar växa! Och att högen visar hur längre och längre bort från alkoholen du kommer ju mer den växer. Sedan så symboliskt att tända ett ljus för varje nykter dag och att släppa in ljuset inom dig😁. Vilken spännande resa att nyfiket utforska vem du egentligen är som nykter, säkert supertrevlig och härlig människa🥰. Kom precis hem från en löprunda med maken och hunden, sådant man nu har tid och lust med när alkoholen inte längre upptar all vaken tid.

Ha en skön helg du med🌞

Profile picture for user Kullamannen

En tung dag börjar gå mot sitt slut! Städat ut allt som har med A att göra! Märker hur små saker som tidigare inte berörde mig kan trigga igång sug! Fruns kvarlämnade vinglas på köksbordet sedan kvällen innan, t.om en sådan liten sak kan skapa sug!
Jag är nu fast förankrad i mitt beslut! Ingen A mera för min del!
It will be a ”jumpy” ride, men denna gång fixar jag det!
Ser fram emot att fira min första nyktra midsommat på vääldigt länge, konstigt nog är jag inte inte ens orolig!
Suget kommer att komma, A kommer sätta in sina stötar, men jag är beredd! X

Ha de gott alla vänner!

Profile picture for user Ny dag

@Kullamannen Nykter midsommar ska det bli, till varje pris! Jag har också laddat inför det! Du skriver att dagen varit tung, på vilket sätt? Jag kämpar själv med mitt mående just nu. Och denna gång ska vi fixa det, jag tror mycket på forumets kraft och att vi kan växeldra varandra bara vi är superärliga kring hur adjävulen försöker locka och pocka. Aldrig ta första glaset för man ångrar aldrig en nykter dag!

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen Härligt jobbat!💪 Ut med skiten bara! Jag städade också upp och kastade alla bag in boxar, flaskor mm. Det var en riktigt skön känsla. Nu är det bara att kämpa och be alkoholdjävulen att fara åt h… om han närmar sig. Du kommer att fix det denna gång! Tänk vad skönt med en nykter midsommar och att vakna nykter nästa morgon. Kaffet kommer att smaka så ljuvligt gott!💪💕

Profile picture for user Kullamannen

@Ny dag Hade en tung dag efter mycket självransakan! Funderade på hur mycket jag försakat pga mitt drickande! Att konstatera att i pricip nästan allt jag gjort, där har alkoholen varit min ständiga medföljare. Nu är jag så less på allt vad A heter, förhoppningsvis har jag kommit till brytpunkten, eller det har jag!
Fösröker blicka framåt, onödigt spilla energi på det som varit! Kan ändå inte sluta fundera på
om det är alkoholen som sist och slutligen varit orsaken till att jag ”gått i väggen” två gånger, med långa sjukskrivningar som följd! Panikångesten och den generella ångesten jag i många år bärt med mig! Jag är övertygad om att så är fallet. Lite besviken på mig själv, som inte velat se kopplingen tidigare!
Men, nu är det nya tag, onödigt spilla energi på det som varit! Idag är en bättre dag, jag är full av längtan till ett bättre mående som alla här på forumet vittnar om efter en längre tid utan A!
@vår2022 Du är en sann inspirationskälla, så många kloka ord 🙏!
Tack forumvänner!

Ha en fin dag alla 💕

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen Jag är också övertygad om att alkoholen har inverkat oerhört mycket på ditt psykiska mående. Så var det för mig. När jag tog bort alkoholen lättade massor av psykiska påfrestningar hos mig, så mycket att jag inte trodde det var möjligt! Har alltid vetat att det är en ond spiral att dricka och må psykiskt dåligt, men det enda som jag trodde lättade var att ändå dricka, fast jag i teorin visste att det var fel. Men, jag ville inte riktigt sluta och då går det ju inte att sluta. All ångest och skit som alkoholen orsakar försvinner, för mig var det jättemycket, och kvar fanns mina problem som jag kunnat ta itu med på ett helt annat sätt än att dricka. Dessa problem blev något helt annat som drucken, förstorade, förvanskade, framkallade ångest, oro och jag drack för att glömma och ett undvikande beteende. Som nykter kunde jag nå mina känslor fullt ut, förstå dem, ta emot dem, förändra mitt mindset mot dem, hantera dem, göra dem ofarliga och leva med dem. Alltså leva med dem, men inte i dem som jag gjort. Peka ut en riktning för mitt liv och hur jag vill leva det.

Jag kan också gräma mig över att jag inte till fullo förstått detta tidigare, men tydligen har det inte gått tidigare då jag inte varit där eller redo för denna livsförändring. Men bättre sent än aldrig, och vi ska vara tacksamma för denna insikt, det skulle kunnat vara så att vi aldrig hade fått denna insikt och fortsatt i de gamla destruktiva spåren😁. Vi ska leva här och nu och det finns en hel del tid kvar att leva❤️

Du kommer inte att ångra ditt nyktra beslut!🌞

Profile picture for user Ny dag

@Kullamannen Tack för du delade med dig och jag känner igen mig rakt igenom! Men som du skriver bättre sent än aldrig…. Och vi kommer aldrig någonsin att ångra det nyktra beslutet det är så fullständigt sant! Och att det bara kan bli bättre och bättre så länge vi rensar bort alkoholen från våra liv! Vilket även allt fler människor (vanliga normaldrickare alltså) väljer att göra för att de märker hur lite vin påverkar den mentala och fysiska hälsan i negativ mening. Ha en fin dag och njutbar att vara nykter!

Profile picture for user Kullamannen

Dag 1 var här då igen 🙁.
Efter att ha klarat midsommarhelgen drack jag igår, en måndag!
Naturligtvis grymt besviken på mig själv, men jag måste kämpa o se framåt!
Vad triggade mitt återfall? Sol, värme, ledighet! Men ändå, varför?

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen På´t igen bara snabbt så du inte hamnar i ett längre drickande. Tänk på hur skönt det är att vara klar och nykter i ledigheten och värmen. Gör goda alkoholfria drinkar med massor av is i. Jag brukar blanda fun light i bubbelvatten från min sodastream. Massor av is, jordgubbe och mynta i, så smaskigt och läskande! Bra substitut.

Kämpa på nu, du klara det!💪🌞💕

Profile picture for user Kullamannen

@vår2022 Tack för pepp 💕🙏.
Man känner sig så fruktansvärt besviken på sig själv! Man får huvudet ovanför vattenytan, känner sig stark o motiverad för att i nästa stund befinna sig under ytan för miljonte gången!
Att skriva in sina ständiga misslyckanden är också svårt, men jag gör det trots allt!
Man vill helst ”stänga ner”, skapa ny tråd eller vad som helst annat än pränta ner eländet!
Det är inte självömkan, det är tomhet, frustration och en drös ångest som härjar idag 🙁!

Jag ser iaf positivt på framtiden, jag måste se framåt, jag vägrar ge upp och hoppas detta var sista gången jag behövde göra ett inlägg om att igen dragit mig själv under ytan!

Må väl alla ”forumvänner” o ta hand om er 🙏💕

Profile picture for user Man42.

Hej!
Idag är dagen det är nog för mig. Jag dricker för att fly tristess och vardagen för en stund liksom du Kullamannen, och som du skrev så var det länge sedan det var kul att dricka. Jag gick med i forumet idag och hoppas kunna få och ge pepp & stöd.

MVH
Man42.

Profile picture for user Kullamannen

@Man42. Hej! Grattis till bästa beslutet o välkommen 💪! Detta forum är precis vad vi behöver! Här finns många fina människor som ”trampat upp stigen” och som kan ge stöd!
Vi är ju båda i den fasen att vi tar emot stöd och prepp mer än vi kan ge såhär i början men tillsammans är vi starka 👌!

Jag hejar på dig Man42 👍

Profile picture for user Kullamannen

Dag 1

Smärtsamt, tungt! Känns bara ”tomt”! Som att vara i ett vacuum man aldig kommer ur!
Näsan ovanför ytan korta stunder, för att sedan dras ner igen!
Detta måste få ett slut!

Ingen alkohol idag!

Profile picture for user Ny dag

@Kullamannen Det blir bättre… jag är där du är! Jag tänker att vi behöver komma ihåg hur dåligt vi mår dagarna efter, arbeta in måendet som en del i filmen som handlar om alkohol. Arbeta in denna känsla i kroppen så att den är så avskräckande att den hjälper oss när alkoholdjävulen ändå knackar på. Ta hand om dig idag, och förhoppningsvis är detta sista gången du mår så här. Och i så fall också starten på det nya. Nu tar vi nya tag med våra lärdomar som en del av tillfrisknandet.

Profile picture for user Kullamannen

Ska jag ägna resten av livet åt att älta mitt drickande?
Frågar mig själv hur bra jag tycker jag lyckats hittils? Alla mina försök, alla mina ”nu var det
verkligen sista gången”… Hur kan det vara så svårt när man har lösningen, att sluta dricka….

Profile picture for user Andrahalvlek

@Kullamannen Jag har ett enkelt mantra: ”Ta aldrig första glaset”. Det första glaset bestämmer du, sen bestämmer alkoholen. Jag firar 2,5 år som nykter den 9/8 och alkohol är en icke-fråga för mig sen lång tid tillbaka. Kan jag, så kan du! Kämpa på!

Kram 🐘

Profile picture for user Kullamannen

Tack!@Andrahalvlek Tar till mig båda, ”ta aldrig första glaset” och hoppas jag också kan…
En dålig dag med många dystra tankar! Jag har ångest när jag tänker på hur jag skall komma ur detta! Jag är rädd!
Det jag också är förtvivlad över är att jag är beroende av mina insomningstabletter!
Jag är fast besluten om att för att kunna sluta med dem är det absolut nödvändigt med totalt
avhållsamhet vbt alkohol!
I hela kroppen river nu ångesten, oron, rädslan och skammen!
Jag skall klara detta, jag måste klara detta!

Kramar till alla medkämpar 💕🙏

Idag ingen alkohol!

Profile picture for user Kullamannen

Snart lider denna dag mot sitt slut tack o lov! Jag tror jag kan ha endel av dessa svackor i början, men de ska väl ge sig småningom. Ångest är det värsta som finns och den önskar man ju inte sin värsta fiende!
Hoppas på en bättre dag i morgon!
Blir en insomningstablett innan läggdags ikväll.

Nykter ikväll så antagligen vaknar jag nykter i morgon 🙃

Profile picture for user Kullamannen

Nykter och målmedveten just nu! Ångesten lagt sig en del, dock en hel del oro i kroppen!
Fantastiskt att få vakna nykter i morgon! Nu är det bara så att alkoholen är ”persona non grata” för mig, existerar inte i min värld längre!
Kan nämna att trots min dipp i humöret när jag kunde spy åt allt, kom den lille jäveln på axeln o viskade ” till fre är du väl på`t igen, då mår du säkert bättre, det är ju inte så farligt, blir bättre nu”.
Faan heller, stick o brinn säger jag! Sjukt att den hela tiden finns där, tanken! Poppar upp som ett nypoppat popcorn, ”poff” så, är tanken där!
Här övertalas inte mer, varför gå en fight mot en som är ”non grata”!

En insomningstablett till natten, den ska jag successivt skära ner på! Skriver det här iaf som en slags dagbog att gå tillbaka till o kolla. Inte lätt att lämna bort den heller efter snart 20 år!

Lev väl därute,ta hand om er alla medfighters därute 🙏

Profile picture for user Allegra

Hej @Kullamannen, var inne och läste lite i din tråd och ville bara ge lite pepp såhär på kvällskvisten. Du kämpar så bra och du är inte ensam✨

Tänker att du kanske ska ta kontroll över alkoholen innan du börjar skära ned på insomningstabletten. Att få sova är ändå en otroligt viktig del i processen att sluta dricka.

Önskar dig allt gott!

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen Du kämpar på bra!💪. Det är bra att du genomskådar alkoholdjävulen och ber han sticka och brinna och dra dit han hör hemma!👊. Ju längre tiden går desto mindre kommer han att poppa upp. Din hjärna kommer i balans och återhämtar sig och ger dig ännu mer krafter att stå emot om det skulle behövas. Jag brukar tänka positiva tankar om hur skönt det är att vara nykter och hur härligt jag ska må framöver som nykter. Det är effektivt och fokus hamnar på det positiva och kör över de negativa tankarna, som inte får plats. Tänker också att det är bra att du får sova med tabletterna tills du är stark nog att skära ned på dem. Var sak har sin tid, nykterheten först.

Bra jobbat! Fortsätt så och ha en fin dag!🌞💕

Profile picture for user Kullamannen

@Allegra @vår2022 Tack för era uppmuntrande inlägg! Kämpar hårt just nu, men skall inte ge mig! Kan vara helt klokt att inte lägga bort insomningstabletterna nu, lägga focus på att bemästra alkoholdjävulen först!

Må bra alla vännef därute! Vi vinner kampen tillsammans 🙏🙏💕💕

Profile picture for user Tackohej

@kullamannen - Jag halkar ju själv fortfarande måste jag börja med att skriva. För mig blev det lättare att tänka att jag gav upp istället för att kämpa. Gav upp, kapitulerade. Erkände alkoholdjövulen som segrare. Jag slipper dricka. Inte ”jag får inte dricka”. Hoppas du lyckas slippa dricka ikväll :)

Profile picture for user Allegra

Förstår att du inte mår bra @Kullamannen men tänker ändå att det kanske kan hjälpa litegrann att skriva (och läsa) här. Här dömer ingen, vi kämpar tillsammans.

Hursomhelst, så önskar jag att du mår lite bättre snart ✨✨✨ Kram!

Profile picture for user Kullamannen

@Allegra @Tackohej - Tack för att ni skriver, det betyder mycket!
Ja, vad hände egentligen? Blev en ”skit i allt”, ”renska skallenfylla” i torsdags som sedan även ledde till fylla fredagkvällen! Sen ett par dagar utan för att sen igen igår kväll ”go all in”.
Nu mår man som man förtjänar!
Varför gör jag detta? Ångest ”from hell”, inget blir gjort, självkänslan slår i botten samt den enorma
besvikelsen på mig själv, att inte kunna säga STOPP!

Jag lever ett rätt enformigt liv nuförtiden, blir fort uttråkad av situarionen för jag har alltid varit van att ha 10 hjärn i elden, båda vbt arbete och privat!
Nu arbetar jag inte mera (självvalt beslut, en målsättning jag hade sedan länge tillbaka att hoppa av ekorhjulet mer än 10år innan pensionsåldern), vilket gör att jag har massor med extratid, tid som jag inte vet vad jag nu skall göra med! Jo, finns massor jag kunde aktivera mig med, hobbyn etc, har bara inte hittat min hobby än…. Det skulle vara att dricka då (ironi)…

Lider fortfarande efter sviterna av ett par ”burnouts” o en påföljande depression. Går i ÖV fortfarande, dock mer sporadiskt nu.
Jag har tappat livsglädjen, tycker inte livet är värt leva längre, jag som var så positiv tidigare,
Man har fått sina ”törnar” i livet, vilket gjort att jag ser det helt egalt om jag lever eller ej!

Att ta sig en fylla några gånger i veckan har varit min ”fristad”, då kopplar jag bort hjärnan o livet känns för en stund lite bättre! Jag vet det är som att kasta bensin på glöden vbt ångest mm, men
gör det ändå??!!

Jag VILL verkligen ur detta, vill inte ha det så här mer! Jag ORKAR inte mer helt enkelt!

Nu fick jag ur mig en hel del, känns bra att skriva av sig, trots att det är tungt just nu!

TACK alla ni fina vänner här på forumet 💕

Profile picture for user BEATNGU

@Kullamannen Har inte läst alla inlägg från dig. Men har du nån medicin mot depression eller sen tidigare? Tänkte på det när du skrev att det känns meningslöst mm. Eller nån kontakt med vården på annat vis. Jag började med medicin för många år sen. Visst kan det hjälpa till att se positivare på livet. Men självmedicinerar man med alkohol slutar det inte lyckligt. Önskar allt gott! / B

Profile picture for user BEATNGU

@Kullamannen Har inte läst alla inlägg från dig. Men har du nån medicin mot depression eller sen tidigare? Tänkte på det när du skrev att det känns meningslöst mm. Eller nån kontakt med vården på annat vis. Jag började med medicin för många år sen. Visst kan det hjälpa till att se positivare på livet. Men självmedicinerar man med alkohol slutar det inte lyckligt. Önskar allt gott! / B

Profile picture for user Kullamannen

@BEATNGU - Tack för inlägg! Jo, jag äter Sitalompram alltså Ssri medicin samt ångestdämpade vid behov och imovane. Har gått hos psykitriker kanske 4-5 ggr det senaste året. Fått olika terapiformef, men inget har hjälp mitt mående, eller skall jag säga så att det kanske inte hjälp pga mitt mångåriga alkoholmissbruk!
Jag tror själv alkoholen är boven i dramat, därför blir jag inte heller bättre!
Det är liksom ”kniven mot strupen” läge nu! Antingen gå ner sig eller ge upp alkoholen!
Det är alternativ 2 som gäller, utan tvekan!

Profile picture for user Allegra

@Kullamannen Bra att du skriver även när allt känns skit. Tänker som @BEATNGU och undrar om du kanske har en depression i botten? Jag har själv en kronisk depression och medicinerar sedan snart 15 år. Min erfarenhet är att det är omöjligt att ta tag i saker och ting när man är i en depression. Därmed inte sagt att medicin hjälper mot allt (har ju själv ändå lyckats bli missbrukare av alkohol).

Något jag har funderat på ett tag är hur ens kropp och vad man gör med den, påverkar det psykiska måendet. De perioder i livet jag har tränat eller rört på mig mycket så har jag också mått bättre i huvudet. Nu har post-covid och påföljande period av alkoholmissbruk gjort att jag varit väldigt passiv och därmed mått sämre.

Vad jag vill säga är att jag tror på att promenera, springa, simma och träna måttligt. Det är också ett sätt att pausa tankar och känslor en stund.

Allt gott till dig✨

Profile picture for user BEATNGU

@Kullamannen. Jag minns att det var 2008 jag fick en panikattack första gången. Trodde jag hade hjärtinfarkt först, för armarna domnade och tryck över bröstet osv. Exet körde mig till akuten där dom förklarade arr du har fått en panikattack. Det är inte farligt och det går över av sig själv efter et tag. Det räckte för att det skulle släppa. Men sen gick jag till vårdcentralen och bad om att få testa anti-depp medicin. Det fick jag. Tänkte inte på det då men min bästa kompis hade precis dött och vi skulle ha vårt första barn om några veckor. Plus att jag nyss blivit av med jobbet lite tidigare pga varsel. Tror det var en jäkla massa som kokade över tillslut. Vet att jag druckit kvällen innan också och då kom det ju lättare. Sen vaet jag att jag har självmedicinerat för att jag inte tyckte medicinen hjälpte. Vilket den inte gör heller när man dricker. Höll upp med den i ett par år, men kände nån dipp på hösten nån gång och bad att få den igen trots att jag drack varje helg. Nu äter jag samma som dig. Har testat andra preparat än alkohol, men allt sånt skit hjälper bara för stunden. Nu när jag är nykter så känner jag knappt ångesten längre. Den kan komma. Men inte som förut. Efter först barnet så fick jag tillbaka mitt gamla jobb efter två år med lite svartjobb och vikariat. Resten finns nog i min tråd. Du kan ju ha nåt du behöver ta tag i på något vis som du håller inom dig eller så. Oro, meningslöshetskänslor, social fobi hade jag problem med när jag drack, och det blev inte bättre ju mer men drack heller. Jag rör alldeles för lite på mig nu, och skulle behöva komma igång. Men det är så jävla svårt när man bor själv och inte känner många här. Har stillasittande jobb nu också, det gör ju inte saken bättre. Har nyss haft en dipp. Den första stora sen jag slutade dricka. Då visste jag ju vad det berodde på men nu var det annorlunda. det mesta kändes meningslöst. Fast jag är nykter, fått nytt jobb sen ett halvår tillbaka som jag trivs med. Bra kontakt med barnen. Ändå fick jag tankar om varför ska jag leva? Blir det inte roligare än så här. Tror att det är en period när jag skulle suttit ute i solen på semestern och druckit och bara rensat skallen som jag brukade göra. Så det kanske är det som gör sig påmint på nåt vis. Idag fick jag besked om att jag kanske inte kan jobba kvar pga att jag är inhyrd och hela företaget jag jobbar på ska flytta och slås ihop med ett av våra andra befintliga företag. Jag har vetat om det sen jag började och visste att det kanske inte behövs mer folk än vad dom får vid i hopslagningen. Men jag ligger bra till, men att inte veta hur länge jag behövs där jag är nu och om jag blir anställd på det nya stället är helt ovisst. två veckor? två månader? ett år? Ångest som fan av att bli arbetslös även om det blir en kortare tid. Då mår jag inte bra. Det märkte jag förra gången. Dricka kommer jag inte göra men jag är rädd att psyket påverkas och jag blir en tråkig pappa eller nån jävla eremit. Och att oron och paniken kommer tillbaka igen trots nykterhet. Har dubblat medicinen för ca en månad sedan när jag mådde dåligt sist. Men jag märker ingen skillnad. Kommer fortfarande dom där känslorna att inget är roligt och att jag känner mig meningslös. Men det löser sig nog. Det brukar det göra. Nu skriver jag bara en massa skit om mig själv när det var dig det handlade om. Som sagt. Om du kan prova att vara utan alkohol i några veckor och titta i bakåt då och jämför. Då kanske du upptäcker att det var det. Jag har haft Corona, men inte fått några symtom efter det. Kom undan med lite feber bara. Snacka med läkaren finns nån anti-depp som brorsan tipsade om som ska göra en lite mer motiverad samtidigt som mer positiv. Kommer inte ihåg vad den heter, men ska kolla upp det. Värt att prova kanske. Jag fick super hjälp via öppenvården när jag söp ner mig senaste gången dom gjorde allt för att stötta och hjälpa mig bort från skiten. Snart två år sedan jag drack sist. Trodde aldrig att det skulle gå så här lång tid utan ett återfall till. Förra rekordet var 9 veckor. Men jag kom över nån kulle och sen var det nerförsbacke ett bra tag istället. Småsaker blev roligare. Maten smakade mer. Jag såg inte ut som 80 längre utan 40 som jag var då. Alkoholen eller smaken av den lockar inte någonting längre. Men det är nu och jag hoppas att det håller sig så. Det kommer svackor och vissa dagar är skit, men det göt det väl för resten av alla på jorden också kan man tycka. Men det hålet som jag kallar det där alkoholen brukade fylla, får jag nog leva med resten av livet. Sen är det upp till mig om det blir positiva saker eller något annat destruktivt. Det är därför jag skriver som fan nu för då mår jag lite bättre. Befinna sig bland likasinnade. / B

Profile picture for user Inge

Oj vad jag känner igen mig i de senaste inläggen!

Mitt liv har kantats av depressioner och okontrollerat drickande sedan sena tonåren. Otaliga gånger har jag lovat mig själv och andra att vara försiktig med alkoholen. Men så kommer den där kvällen när det är fest. Allt känns bra i början och sen går allt åt helvete... Så startar det om från noll.

Lever själv sedan åtta år och brottas i perioder med melankoli och livsleda. Medicinerar med ssri och humörstabiliserande sedan flera år men känner ändå väldigt sällan glädje. Vinflaskan har blivit som min snuttefilt. När den är slut drar jag till pizzerian och fyller på. Morgonen efter känner jag mig som världens mest tragiska människa.

Jag lever, utåt sett, ett välordnat liv i bostadsrätt och ett hyfsat kvalificerat arbete. Senaste året har jag förstått att några av mina kollegor misstänker att jag överkonsumerar vilket får mig att känna mig ännu mer tragisk.

Jag har känt mig lättad efter att ha läst allt i tråden. Alla inlägg är välformulerade och det är tydligt att funderingar på alkohol och alkoholkonsumtion upptagit mycket tid. Jag har ofta funderat på varför jag dricker för mycket fastän jag vet vilka skador den orsakar. Jag har också insett att mitt psykiska mående försämras efter fyllor och bakfyllor.

Jag ska fortsätta följa tråden. Den gav mig energi och hopp om förändring.

Profile picture for user BEATNGU

@Inge Jag tror att det bara är en enkel flykt från något tråkigt i vardagen. nån skit på jobbet eller bara formatera hårddisken så den är tom igen på måndag och allt börjar om. Vissa kan köra på så i många år. Men begäret blir ju mer och mer. Alkohol har ju tyvärr ett fysiskt beroende också. Så det syns ganska fort när man går över gränsen. Mina kollegor tyckte att jag lyckades dölja mitt drickande bra under många år. Sjuk ibland pga baksmälla. Men då var det vabb istället eller att dom tagit hem magsjuka från skolan/dagis. När jag lade korten på bordet efter att chefen fått reda på hur det låg till så berättade jag i lunchrummet att jag har problem med alkoholen och har druckit för mycket på helgerna under en länge tid. Nu har det blivit värre för jag och frugan bråkar osv. Dom blev nästan förvånade att det var orsaken. Jag levde ju ett perfekt Svensson liv. radhus två barn och jobb där jag blev befordrad ett par gånger. Men jag mådde ju inte bra under ytan. På jobbet var jag en skämtsamma och lätta att rata med. Jobbade bra och var bra på det jag gjorde. Hemma på helgerna åkte drickat ner för att rensa bort eventuell ångest över nåt eller nåt som skulle göras som jag inte såg fram emot. så att använda alkohol som medicin är inget konstigt alls. Det har jag gjort i många år utan att erkänn att det är därför jag dricker både för mig själv och andra. Det var många år sedan jag tyckte att en öl eller ett glas vin var "gott". Det var bara effekten jag är ute efter. På familjefester om det var nån sån nån gång kunde jag medans andra jag pratade med dricka en öl när jag hade druckit 3 under den tiden. Det vet jag att mina bröder och morsan reagerade på. Toleransen steg snabbt. Känner du själv att du inte kan vara utan alkohol p.ga att dom andra problemen tar över? Eller vill du bara skjuta fram dom till dagen efter ihop med baksmällan? Jag kunde ju börja må dåligt redan på kvällen innan jag lade mig för att jag såg hur mycket jag druckit under kvällen. I morgon blir ingen rolig söndag tänkte jag då. Äta och dricka vatten glömde man ju allt för ofta också. Jag flydde mitt mående genom alkoholen. Men tillslut tog alkoholen över allt och man visste inte vad som berodde på den och dom vanliga besvären med ångest och oro. Förlåt Kullamannen att jag kapade din tråd med en halv novell. Kan inte sova och då blir det skrivande här och där.

Profile picture for user Kullamannen

@Allegra - Jo, tror jag har en depression som ligger i botten! Ssri medicineringen har ju bevisligen dålig effekt om man dessutom missbrukar! Motion är jag inte mycket för 🙈, men ute i naturen på promenader är balsam för själen!

@Inge - ” Vinflaskan har blivit som min snuttefilt. När den är slut drar jag till pizzerian och fyller på. Morgonen efter känner jag mig som världens mest tragiska människa”
Exakt så, kunde inte beskriva det bättre!

@BEATNGU - Du är sannerligen en inspirationskälla här, ditt engagemang för att hjälpa är ”rörande”, TACK 🙏!
Suger åt mig av alla råd och tips! Du får gärna fortsätta att kapa min tråd 😊😊😊

Ikväll lite lungare i själen! Jag vill inte dricka mer! Talade med doktorn idag ang min
medicinering! Har tidigare legat på 20mg ssri medicin, trappade ner till 10mg under vårens
gång men har inte mått bra med den dosen! Nu höjer jag till 15mg för att se hur det verkar!
Jag fick för mig att jag skulle trappa ut medicinen för att klara mig helt utan, men det gick inte!
Fick sjukt mycket ångest, oro mm.
Hur mycket mitt stora alkoholintag spelat roll har jag ju ingen aning om eftersom jag druckit i medeltal 3 kvällar i veckan, o då inga små mängder!
Jag har druckit för berusningens skull, har aldrig tyckt om vin elr sprit!
Får bara tacka min skapare att jag faktiskt aldrig ställt till med något på fyllan!
Jag är rätt stor o kraftig så vet inte om det är därför jag inte heller vinglar, faller etc fast jag varit
ordentligt på röken!
Som människa är jag också väldigt snäll, med diagnos hsp (highly sensitive person), därför
brukar jag aldrig munnhugas och ge elaka kommentarer! Jag vill bara, just det,
först vara salongsberusad och sedan dricka tills jag blir rätt ordentligt full!
Nuförtiden är det som jag tidigare skrivit mer för att ”fly vardagen och tristessen”!

Ganska sällan har frun kommit med några synpunkter om mitt drickande, men under det senaste
halvåret har hon nog påpekat att hon tycker jag borde låta cognacsflaskan vara o kanske dricka
något färre glas rödvin!

Nå, nu är det slut med de glasen iaf!

Ha de gott allesammans!

Profile picture for user BEATNGU

@Kullamannen Tack för att du gillar det jag skriver. Jag är en väldigt humoristisk person så jag brukar utan att tänka mig för köra lite ironiska svar som egentligen är på rent skoj när det passar. Så du inte tror att jag är flummig eller är här bara för att jag inte har nåt bättre för mig. Jag är nog som en blandning av Robert Gustavsson och Leif i Leif o Billy tror jag. Du verkar vara en snäll person. Det märktes ganska fort när du skrev nåt från början. Jag har ecitalopram eller vad fan den heter. Ökade den till 20 istället för 10 efter en liten dipp jag hade för ett tag sedan. Jag dricker ju inget längre och har provat att trappa ner och bli av med den några gånger. Har lyckats förr för många år sedan. Men varje gång jag har minskat den nu så har det hänt nåt som gör att jag inte vågar minska så jag tog normaldos igen. Kunde bara vara nån tanke som gjorde at det inte gick. Varit mycket på jobbet med mycket övertid och stress så då gick det inte heller. Får hitta ett läge längre fram. Kan säga att medicinen är helt värdelös om man dricker som du och jag. Ångesten kommer när alkoholen går ur kroppen. Min ångest och oro finns kvar, men sen jag slutade dricka så kommer den väldigt sällan och den triggas inte heller igång vare dag efter en fylla längre. Jag kan nog säga att 70-80% av min ångest som jag fick från början med oroskänslor osv kommer från alkoholen. Då drack jag inte alls så mycket som det sista. Har bara haft en riktigt stor ångestattack och det var den första. Sen gick jag snabbt i gruppterapi och fick lära mig hantera den på bästa sätt. Det gjorde att jag kunde hålla tillbaka själva utbrottet, men obehagligt var det ändå. Jag har haft en mer latent gnagande ångest som smyger med hela tiden för att ställa till det lite vid fel tidpunkt. Så känns det iaf. Det måste finnas tusentals saker som är negativa tack vare att alkoholen finns. Eller mer. Det går ju hitta den till så jävla många orsaker med dålig utgång överallt. Nästan så man kan börja med uttrycket "det var inte jag, det var alkoholen" Det är ju delvis sant i mycket. Den skiten ligger bakom många plågor i världen. Nu blev jag ju negativ när jag precis skrev att jag gillar humor. hur gick det till ¿ ;-)

Profile picture for user Kullamannen

Missbrukets olika faser? Har kunnat konstatera att missbruket kan se olika ut för oss, eller hur är det? Här berättas de mest eländiga situationer en människa kan finna sig i, total missär, problem med psyket, ensamhet med alkoholdjävulen etc!
Jag undrar, jag har inte själv det problemet (tack o lov), att jag inte kan sluta när jag börjat!
Drack tills jag var berusad, läs typ 2 vinflaskor o några cognacs glas, sen i säng! Detta har jag gjort typ 3 kvällar i veckan!
Jag vill inte se alkohol följande dag utan botar min bakis med annat! Jag skulle inte kunnat tänka mig att dricka genast jag vaknat, för att sen fortsätta så dagen igenom!
Utvecklar man missbruket progressivt för att till sist ”hamna” i den situationen att man plötsligt
börjar dricka mer och mer?
Man har ju hört och läst om att endel fötts med missbrukar ”genen” vbt alkohol, mer eller mindre är fast genast och kan inte sluta dricka när man en gång börjat!
Hur förhåller det sig egentligen?
Jag hatar ju alkoholen för att den förstör hälsan, påverkar psyket enormt med all ångest den ger men jag har ju inte druckit destruktivt i dagar eller veckor, men ser mig inte som ”mindre” missbrukare för det!
Här kommer man väl till den personliga botten, som kan se olika ut för oss!
Hur har det sett ut för er? Skulle jag också till sist utveckla ett ännu större begär om jag fortsatt att dricka och inte satt ner foten i tid?

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen Ju oftare man berusar sig, desto högre grad av tolerans utvecklas över tid. Man behöver då allt mer för att uppnå berusningseffekten. Din alkoholmängd var stor den dagen du drack, 2 flaskor vin och några cognac på det. Måttlighet för män är typ 2 flaskor vin/vecka och max 4 standardglas, 15 cl, per gång. Så kanske kunde du inte sluta dricka när du drack, då det blev en sådan mängd, men du kanske menar att du kunde sluta på så sätt att du inte drack dagen efter. Jag drack tidigare inte varje dag, det ökade successivt genom åren då, både toleransen och beroendet blev större. Till slut drack jag varje dag. Hur vi druckit, hur ofta och hur mycket ser olika ut men beroendet och påverkan på våra hjärnor är den samma. Vissa har ärvt gener av alkoholism och då är man mer sårbar för att bli beroende. Jag tex har ärvt detta och hade svårt att sluta dricka, tog jag ett glas vin ville jag ha mer. Jag skötte jobb, hem, barn mm men drack i stort sett varje dag sista åren. Det var ju också pandemi så det blev enklare att dricka varje dag när man skulle jobba hemifrån. När man blivit beroende kan man man ändå hålla uppe någon/några dagar, men hjärnan har blivit påverkad och vill gärna att man ska fylla på med alkohol för att den ska få en berusning igen. Får hjärnan inte alkohol blir den stressad och det skapas känslor av ångest, vilket man dämpar med alkohol. Dock hjälper det bara en kort stund, sedan blir hjärnan stressad av alkoholen och skapar mer ångest och den onda cirkeln är igång. Så det som skapar mest ångest är alkohol, den som vi tror dämpar ångesten.

Jag tror att du skulle ha utvecklat din tolerans och ett större begär om du fortsatt dricka och inte satt ner foten. Så superbra att du satt ner foten och stoppat skiten i tid!💪💕

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen Såg nu att det står så här på systembolagets hemsida:
Lågriskkonsumtion för friska män och kvinnor är när man dricker färre än tio standardglas per vecka, och inte mer än tre standardglas vid samma tillfälle. Man ska också ha några dagar i veckan då man inte dricker alls.

Profile picture for user Kullamannen

@vår2022 - Tack snälla för dit utförliga svar! Att dricka för att döva ångesten är ju som att hälla bensin på brasan, slutresultatet blir bara värre! Jag är fast i mitt beslut att inte dricka mer!
Har ”grubblat” på min alkoholkonsumtion säkert 10-15 år, gjort sporadiska försök att sluta men alltid trillat dit igen! Har läst nästan alla biografier kopplat till alkoholism, följt A Grace, C Beack, sober Leon mfl. Poletten har ändå aldrig trillat ner!
Det har gått någon dag så har jag förminskat mitt problem med klassiska ”det är nog inte så illa”, jag sköter jobb, familj, villa etc o dricker inte följande dag…. Klassisk förnekelse, eller hur?
Jag vill inte vara nykter ”med vita knogar” jag vill välja att vara nykter för att jag inte VILL dricka mer! Jag vill leva livet som det är, utan att hälla i mig alkohol jämt o ständigt!

Önskar dig en jättefin dag 🙏💕

Profile picture for user vår2022

@Kullamannen Ja, att dricka för att döva ångesten är verkligen som att hälla bensin på brasan, ångesten flammar upp och håller liv i den. Man kan läsa hur mycket som helst utan att poletten faller ned, för beroendet är starkare och man är så rädd för att släppa taget. Man är rädd för att man ska få ett tråkigare liv utan alkohol, och man kan inte förstå att det är just alkoholen som skapar ett tråkigt liv, som sänker en sakta, sakta. Precis som du säger så förnekar man sina problem med ”det är nog inte så illa” för man är rädd att släppa alkoholen. Om man kan genomskåda och inse att man skapat ett beroende och att det är som förstör livet för en, att det enda som hjälper är att inte dricka för det stjälper en. Att det är alkoholen som är boven i dramat pga man blivit beroende. Kanske ska du läsa litteraturen igen, du kanske ser och hör det med andra ögon och öron idag? Nu när du är så mycket mer fast besluten om att inte dricka och att du inser hur alkoholen påverkar din hjärna och att du är beroende.

Ha en fin torsdag!💪💕

Profile picture for user Kebne1

Stark igenkänning på längtan efter livet utan A. @Kullamannen jag kämpade länge innan jag kom till skott. Också "välfungerande" trots alkoholism, ingen anade min kamp. Inte ens min man.
Jag ställde mig på en tidslinje som jag ritat upp i sanden. Från 1 till 87. Jag ställde mig på min ålder. Tittade bakåt åt mina levda år och tittade framåt åt mina förväntade kvarvarande år av livet. Mycket mindre kvar än levda... de vill jag leva fullt ut! Inte i alkoholens klor.
Kämpa på kära du! Allt blir bättre bara man aldrig lyfter glaset igen.

Profile picture for user Tackohej

@kullamannen.
Jag är ingen utbildad expert på något sätt men läst och lyssnat mycket på ämnet samt träffat många inom Aa. Så ta min text utifrån det.
För mig tror jag det inte var medfött. Jag var nånstans där du beskriver tills plötsligt gränserna flyttades litegrann. Tills en dag återställaren blev naturlig. Tills en dag då dricka innan lunch kändes ok. Tills en dag då jag behövde alkohol bara för att lindra abstinensen. (Efter toleransökningens topp behövde jag dricka bara för att känna mig normal, ej berusad)
Inom AA kallas det för en fysisk allergi.
Inom vetenskapen såg jag att någon redan beskrivit det bra, men tror det var ett avsnitt med mamma Skarsgård i någon podd där som gick igenom den fysiska snedbalansen som skapas i hjärnan och som jag tror är oåterkallig. Så vitt jag förstår verkar vissa födas med ”hålet”, andra dricka sig till fysiskt beroende. Vissa har mer anlag för beroendet.

Profile picture for user Kullamannen

@Tackohej @Kebne1 @vår2022 - Tack för att ni berättar 🙏! Suger åt mig allt!
Det finns inget alternativ, tänk vad skönt att slippa a!
Jag dras nog med sug, mycket återkopplingar och vanor man lagt till med!
Det är liksom att starta från noll, mycket skall ”renoveras” i skallen 😎

Önskar alla en fortsatt fin lördag!