Alla rådgivare på Alkoholhjälpen jobbar under tystnadsplikt och du kan använda vårt stöd anonymt. På den här sidan kan du läsa mer om hur vi hanterar olika personuppgifter.
 

Telefon

När du ringer till oss på Alkoholhjälpen ser vi inte vilket telefonnummer du ringer ifrån. Det sparas heller inte någonstans.

Ibland är det många som ringer till oss samtidigt och du får då valet att knappa in ditt telefonnummer för att bli uppringd. Om vi inte når dig på två uppringningsförsök så raderas ditt telefonnummer från vårt telefonisystem.

 

Webb

Skapa konto

När du skapar ett konto på Alkoholhjälpen väljer du själv ditt användarnamn. Eftersom användarnamnet är något som kan ses av andra användare och besökare är det bra om du väljer ett namn som inte kan identifiera dig. Sådant du skriver i forumet kan läsas av alla som besöker vår webbplats, medan det du skriver i programmet eller i frågelådan bara kan läsas av dig och oss som arbetar på Alkoholhjälpen.

Det är valfritt att ange en mailadress när du registrerar ett konto. Mailadressen används endast för att du ska ha möjlighet återställa ditt lösenord och för att du ska få notifieringar från självhjälpsprogrammet eller om du fått svar på en fråga. Ingen förutom vi som jobbar här kan se din mailadress.

Du kan när som helst begära att vi raderar ditt konto. Det gör du genom att höra av dig till oss på kontakt@alkoholhjalpen.se

Innehållet på ditt konto

När du har ett konto hos oss så sparas uppgifter som ditt användarnamn, innehållet du har skapat och eventuell e-postadress. Den rättsliga grunden för denna hantering är det samtycke som du lämnar då du skapar eller uppdaterar ditt konto hos oss. Ansvarig för hantering av personuppgifter är Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO). Du kan själv se alla uppgifter som lagras med ditt konto på dina sidor. Under "Spåra" finns uppgifter om allt innehåll som du har skapat eller deltagit i. Under "Kommentarer" finns uppgifter om alla kommentarer som du har skrivit i forumet. Under "Redigera" finns ditt användarnamn och den e-post som du har angett.

Kakor / "cookies"

Idag använder de flesta webbplatser någon form av kakor (även kallat "cookies"). De gör det möjligt att förbättra upplevelsen av webbplatsen för användarna. Enligt lag måste en webbplats informera besökarna om att det finns kakor på webbplatsen samt beskriva vad de används till och hur du kan välja bort dem.

Informationen i en kaka kan bara läsas av den webbplats som har skapat den. Det är alltså bara vi på Alkoholhjälpen som kan använda våra kakor och vi delar inga uppgifter om dig till andra parter. 

Vi använder två typer av kakor: tillfälliga (även kallat "sessionskakor") och permanenta. Sessionskakor lagras tillfälligt på din dator medan du är inloggad på Alkoholhjälpen. Så fort du stängt webbläsaren försvinner den kakan. Den andra kakan ligger kvar på din dator även efter att du stängt webbplatsen. Den används för att du som besökare lättare ska kunna använda webbplatsen utifrån sina önskemål och intressen. Du kan själv rensa kakor och historik i din webbläsare, eller använda så kallat privat läge för att undvika kakor. Bra tips om hur du gör detta finns på UMO:s webbplats.  Du kan också blockera kakor i din webbläsarens säkerhetsinställningar eller välja att få en varning varje gång webbläsaren vill spara en kaka (observera att vissa funktioner på webbplatsen kan sluta fungera om du inaktiverar lagring av kakor).

Ingen av våra kakor lagrar någon personlig information om dig, som till exempel e-post eller namn. 

Här kan du läsa mer om kakor hos Post- och telestyrelsen PTS

IP-nummer

Förutom kontouppgifter så sparas alla besökares IP-nummer tillfälligt i vårt system och på den server som Alkoholhjälpen använder (alla nätoperatörer är skyldiga att lagra dessa uppgifter i sex månader enligt Lagen om Elektronisk Kommunikation). IP-nummer och eventuell mailadress används endast vid misstanke om grov brottslighet (efter beslut från åklagare) samt vid akut fara för någons liv.

Rensa uppgifter

Du kan få din e-post eller ditt konto borttaget så fort du begär det. Konton som inte varit aktiva det senaste året inaktiveras automatiskt och e-postadressen tas då bort. I forumet behöver vi ta bort uppgifter manuellt vilket kan ta upp till tre arbetsdagar. I första hand tar vi bort sådana uppgifter som är personliga eller känsliga, så att diskussioner i forumet fortfarande ska gå att förstå och följa, eftersom de ofta kan vara värdefulla för andra att at del av. Om du vill ta bort allt som du har skrivit så har du dock rätt till det. 

Om du är inloggad så kan du begära borttagning av dina uppgifter via frågelådan eller så kan du maila oss på kontakt@alkoholhjalpen.se (du behöver då skicka meddelandet från den e-post som ditt konto är registrerat på). Om du har några frågor eller vi ha mer information om vilka uppgifter vi hanterar om dig så får du gärna höra av dig.

 

Uppgifter som forskningsdeltagare

För dig som har anmält dig till en vetenskaplig studie på vår webbplats så är det Karolinska Institutet som behandlar dina uppgifter under den rättsliga grunden "allmänt intresse" som du ger samtycke till vid anmälan. Personliga uppgifter som e-post och telefonnummer rensas från denna data så snart en studie är avslutad. Avidentifierad data sparas i forskningssyfte. Om du har frågor om ditt deltagande och hantering av personuppgifter ska du vända dig till ansvarig forskare/koordinator.