Hej vänner! Ja, ni känner ju inte mig, men jag har läst här på forumet i rätt många år nu. De senaste månaderna har jag läst mer än nånsin, så därför känns det lite som om ni faktiskt är mina vänner också. Och jag säger som Lena Nyman gjorde i sin tråd: Jag tycker om er. Det finns en sån omtanke här på forumet och en sån humor i trådarna, så om ni som verkar vara såna trevliga, intressanta och roliga människor finns här, är jag kanske inte heller helt misslyckad om jag inte kan hantera alkoholen.

De första åren när jag läste här kände jag mig som att mina problem inte var så stora. Drack för ofta, drack i smyg kanske, men blev aldrig för full, inga minnesluckor. Hanterbart. Ingen som märkte. Drack för att somna.

Sen har det gradvis blivit värre. Oftare, större mängder, minnesluckor. Vid olämpliga tider. Smygdrickandet eskalerade. Usch och fy. Barnen har kanske märkt, vilket jag absolut inte vill tänka på. Min sambo vet nu, efter att ha hittat gömmor förra sommaren, och nu till sommaren. Hans besvikelse denna gång var enorm. Jag har ju skött det ganska snyggt. Många gånger har jag trappat ner, som längst tre månader, då med "målet" att få dricka igen och det har jag gjort. Har hållit upp några dagar för att sedan trilla dit igen. Känt mig nöjd med mig själv när jag bara druckit 1-2 öl el 1/2 flaska vin.
Innan sambon kom på mig i maj, hade jag börjar undra om det verkligen skulle gå att sluta på egen hand. Inte vågat börja skriva här för jag vill ju inte misslyckas så att det syns. Varit gruvligt avundsjuk på de som verkade lyckas så lätt... Men de trådar som beskriver misslyckandena, kämpandet, eländet är nog de som är mest lärorika ändå. Just nu hoppas jag att det här ska gå vägen, att jag inte ska dricka för mycket eller i smyg igen. Men om jag trillar dit, så ska jag in här och skriva. Jag har haft alltför lätt att sudda bort mina misslyckanden i mina tankar. Tror att jag kanske klarar det denna gång. Ska inte dricka något hemma i fortsättningen. Bara alkoholfritt. Så tack alla här som kämpat/kämpar och vistas här i forumet. Jag har haft en enorm hjälp av er kamp särskilt de sista månaderna. Ni är inspirerande.

Januari

Har läst din tråd. Tack för alla tankar och erfarenheter du delar. Jag känner igen mig i så mycket! Bra att reflektera över vad man söker med alkoholen. Du verkar ha insett faror och fallgropar.

Farmor, det där med beroende och socker tror jag stämmer väl. Finns en bok om det, "sockerbomben i din hjärna". Jag började läsa men lade av, kanske dags igen. Hon menar bl.a. att man liksom sopar banan för annat beroende genom socker. Intressant.

Upp tidigt, iväg till slalombacken. Sol och ljus hela dagen. Glada barn, trött i kropp, lite kall.
Dricker te i soffan.
För ett år sen drack jag för mycket på kvällen, vaknade alldeles för tidigt, typ 5, seg, seg, seg. Om vi kom ut var det mycket senare. Jag hade också tyckt att det vore en bra idé och välbehövligt med lite a nu på eftermiddagen. "För att värma mig" oc "som belöning".
Men den lyckokänsla man får efter en sån här dag är bättre utan alkohol. Allt sånt här blir lättare för mig utan alkohol. Tänk om jag hade varit tvungen att planera in ett besök på systemet också. Hade sabbat hela dagen.
Det är såna här stunder nu för tiden som ger mig lugn, lycka och en viss stolthet över att ha tagit mig ur det där otroligt destruktiva beteendet. Ska aldrig nånsin hamna där igen!

Leverjag

Vad härligt det låter! Det livet är värt mycket. Tänkte på din tråds namn om att kliva ur mörker. Tycker du, vackra människa, träder fram ur skuggorna mer och mer!

Vill bara skicka mina varmaste tankar och kramar till dig, forumgudinnan. ;-)
???

LenaNyman

Leverjag är före med alla kommentarer jag har på tungan! :D

Får väl upprepa mig då. Tycker också att din silhuett blir allt tydligare. I takt med det finns det ännu mer att tycka om.
Härligt med en dag i slalombacken! Var evigheter sen jag åkte. Hoppas att det blev soligt, hyfsat fallfritt och att chokladen smakade namnam. :)

Och du, Sisyfos. Om nu vare sig du eller jag är pedagoger; vad är vi då? Jo, vi är stålstångs-ålare in spe, det är vad vi är.

Kram!

farmor

Det låter ju helt fantastiskt!
Tänk att man KAN förändra sina vanor ( ovanor)
Tänk att det kan kännas såå mycket bättre!

Söndagen är inte lika aktiv. Nu har jag fastnat på forumet igen. Ni är så fina, ni som finns härinne. Januari, såg inte ens att du stavat fel. Tack för dina inlägg och hurrarop. Jag snubblade över ett inlägg från nån med namnet sysifos tror jag, tänkte att jag stavat fel först, men det var inte jag som skrivit. Personen är inte aktiv nu och har säkert varit medlem längre än jag. Men det är lite lurigt att namnen kan bli så snarlika.
Och tack så mycket för era ord LenaNyman och Leverjag. Mina forumhjältar. Fast Farmor kommer med all säkerhet snart att hamna i den kategorin.

Dags att göra lite nytta! Ha det bra nu alla forumkämpar!

Måste klistra in Leverjags sammanfattning om känslor man får av missbruket, så att jag minns om jag läser min tråd. Skam, ångest, trötthet, illamående, ilska, sorg, skuld, apati, olust, rastlöshet och saknad. + nervositet och rädsla. Låt mig aldrig glömma detta! Det är inte en bra idé att börja igen!!!

Spöketimig

Läst hela din tråd nu och vilken resa. Så härligt jobbat...
Och sammanfattningen ovan av känslor ska jag ta med mig på min nylagda väg framåt mot ett liv utan vinrus....har lätt huvudvärk och olust idag. "Bara" dag 4...
Hade gott kämpar!

Eulalia

Jag har inte hunnit läsa din tråd riktigt, men jag blev nyfiken när du skrev att vi var lika. Så nu har jag läst. :-)
Jag har försökt (för ca 1 år sen) att dra ned på mitt drickande. Jag vill kunna dricka måttligt i mitt liv. Det höll i sig några månader, men sen föll jag dit igen. Nu har jag förstått att jag måste vara helvit åtminstone en längre period för att kunna förändra mitt drickande. Å funkar det inte sen att måttlighetsdricka, så får jag lägga av helt. Kan du inte få med din karl på en längre helvit tid? Jag och min sambo kom fram till att vi skulle ha en helvit senvinter och ev vår.
Jag tycker oxå att det är väldigt jobbigt att vara helt ärlig här, men jag har tvingat mig själv. För en del i alkoholberoendet är ju ljugandet. Usch, jag avskyr det. Det är så skönt att slippa det och jag vill aldrig mer behöva ta till lögner.
Du har rätt, vi är lika och har kanske rätt lika karlar. Jag har oxå använt alkohol för att slappna av, både för stress och för oroliga situationer. Och för att kunna sova. Nu sover jag som en....ja jag sover så jäkla bra! Känner oxå igen det där med att jag tyckte att jag kunde belöna mig efter en dag ute. Vi åker oxå massor med skidor, både utför och längd, och så är både jag och min sambo jägare. Vi har nästan alltid avslutat en sån dag, med att dricka nåt, precis som du skriver, belöna sig, "värma sig" osv. Slut på det nu!

Hold on, vi klarar det här tillsammans.

Kramar! :-)

Visst vill vi alla vara arliga har inne, men det ar ju jattesvart att vara 100% arlig. Det ar valdigt svart att skriva allt och hela livssituationen. Sen ar det ju valdigt svart att vara helt arlig nar man inte alltid vet vad som ar sant. Sa ar det for mig iallafall. Det var valdigt vemodigt for mig att skriva att jag foll igenom i forra veckan, jag vet inte ens sjalv varfor. 4 dagar rent helvete, jag drack 3 av dom. Det varsta for mig var inte att jag drack utan att jag foll tillbaks i det gamla destruktiva tankandet. Det ar det jag maste ut ur, drickandet kommer paverkas positivt sa lange jag ar pa en positiv plats. Ursakta att jag ar inne och yrar i din trad.

farmor

Det fungerar alldeles utmärkt. Ärligheten gäller främst insidan och det som verkligen påverkar ens liv. Hur man ska klara att hantera motgångar. Sedan spelar det ingen roll vad man kallar sina motgångar och prövningar. Där är vi alla individuella. Frågan är vad det väcker inom mej och hur jag själv kan hantera det. Yttre omständigheter behöver vi inte dela med varandra för att kunna få förståelse och stöd.
Så jag förespråkar både integritet och ärlighet.

Eulalia

Farmor, för mig är integritet jätteviktigt. Jag delar inte alls allt och jag vill inte det heller och jag anser som du, att det inte behövs för att få förståelse. Det jag försöker är att vara så ärlig som jag vågar om alkoholproblemen här på forumet.

Eualia, måttligt för mig har ändrat sig mycket under resans gång. Jag har en annan respekt för alkoholen nu. Och det irriterar mig att det var så lätt att falla tillbaka i beteendet. Jag hade inte riktigt väntat mig det. Eftersom jag inte dricker hemma, så kan jag fortsätta att testa. Jag kommer inte att tro att jag kan hantera drickande här hemma. För min del spelar det ingen roll om sambon dricker ett par öl till helgen. Jag har gjort ett eget val och trivs nykter, så att han dricker påverkar. Inte mig.
Nystart, det är helt ok att "svamla" i min tråd. Jag har utnyttjat andras trådar för att skriva om det jag skäms mest för. Behövde berätta det, men vill ha lite integritet och då ville jag inte skriva hör. Och 100 % ärlig... Jag märkte att jag hade en tendens att försöka verka lite bättre än vad jag var. Och då kunde jag vara lite mer ärlig i andras trådar, men här ville jag inte erkänna... Det blev så motsägelsefullt på nåt sätt. Och plötsligt lite tydligt vad jag höll på med. Jag började skriva här för att tvinga mig att hålla mig nykter o för att det skulle vara pinsamt att erkänna att jag föll..,, och när jag gjorde det så ville jag inte kännas vid det, skrev om det i en bagatelliserande stil. Har lite lätt att förlåta mig själv... Bra på många sätt, men det gör också att det kanske blir svårare att få ordning på drickandet. Så jag försöker nu att vara ärliig så ärlig man kan vara när man inte vet riktigt vad som är samt, som du så klokt uttryckte det, Nystart!
Och farmor, både ärlighet och integritet är viktigt för mig också. Sen uppskattar jag att läsa trådar där folk delar med sig mer, men vi är olika i det avseendet och det får man respektera.

Nu måste jag sova och drömma mina underbara nyktra drömmar. Har en period med otroligt symboliska drömmar. De säger viktiga saker hela tiden. Och i natt fick jag ett mycket viktigt budskap om vad som är viktigt i livet.

farmor

Vill bara säga att jag uppskattar dina inlägg både i min tråd och i andras! ?

Januari

...som tittar in och skickar en hälsning till dig Sisyfos. Tror dina tankar och att du delar med dig av dina erfarenheter betyder mycket för många av oss andra härinne! Många kramar