:-D

Samtalsstöd - det är inte extremt avancerat det jag får, en 10 minuters avstämning en gång i veckan. Men det är ändå bättre än inget.

Japp! Vi får följas åt lite här o där via denna kanal :)

Drick mycket vatten, ta promenader.

Idag var jag på apoteket och hämtade ut storpack Champix, som jag ska ha resten av "kuren", totalt åtta ytterligare veckor. Håjåjaaja... I alla fall - de åtta veckorna kostar mig lika mycket som ungefär en vecka gjorde med snus - eftersom jag låg på 2 dosor general om dagen.

Jag håller på trappa ner sprayen, märker att det är just nedtrappning, eftersom jag har omgångar av huvudvärk och sug. Det är för mig just nu rätt väg att gå. Inom någon vecka - är målet att vara en dag utan för att se hur det går. Oklart än.

Gick genom stan en sväng nyss, såg alla som kom bärande på vinboxar och kassar från bolaget. Skönt slippa det! Verkligen skönt.

Jag berättade i måndags för en god vän att jag slutat dricka - han hade såklart inte anat det... Men det blev ett bra samtal, och skönt vara mer sann och ärlig. :-)

Champix är INTE billigt precis... Hur har du haft det med biverkningar VillJuLevaOckså? Jag sov otroligt dåligt i natt och har huvudvärk som liknar ingenting. Känns det igen eller har du varit befriad från sådan?

Nej - dyrt, fast det var dyrt snusa oxå...
Man trillar över i högkostnadsskyddet ganska raskt :-)

Sömnen var jättestörd första veckorna, alltså inte alls trött på nätterna, ungefär måndag - torsdag så behövde jag nästan inte sova, kanske trött på dagen också, men mer "mindre sömnbehov". sen bättre senare på veckan (kanske för man fått för lite, eller för att kroppen vant sig med den ökade dosen. Denna vecka har sömnen varit ganska bra.

Jag noterade att jag var lite frusen och yr första dagarna,sedan att snuset började "lukta annorlunda" och ge mindre effekt efter några dagar.

Skumt det där med huvudvärken, det har jag inte alls haft särskilt jobbigt med. Kanske haft lite sådan, men det har varit övergående - och jag har tolkat det som att det är nikotin-abstinens-huvudvärk.

Håll koll på den tycker jag! för det låter inte roligt

Jag fortsätter skriver lite i min "snus"-tråd...

Humöret, sömnen och välmåendet blir nog påverkat av det jag håller på med; känner ibland mig halvt deppig... Idag var det rejält nedåt i humöret. Har nog inte mått dåligt tidigare under de här veckorna, men nu kändes det som trist allt, var även som gamla tankar jag inte tänkt på länge kom upp till ytan.

Sov en god stund, och tog mig sedan en promenad. Bättre nu.

Jag tror inte denna biverkning beror på just medicin, utan att det är ett av abstinenssymtomen med att sluta med nikotin.

Jag har varit ganska dålig på ta promenader senaste veckan, ska bättra mig på det, och även fokusera på att göra mitt hemträningsprogram så jag får lite endorfiner o kickar av det kanske (?). Och undvika ha godis hemma.... det är farligare nu än tidigare.

Bestämde mig trots det att göra slut med sprayen jag gått o burit på, så från och med nu så blir det nästa steg i mitt experiment... sprayade ut massa i handfatet och slängde sprayflaskan i soporna innan promenaden. Nu är det bara jag och Champix. Det känns som dags, två veckor efter jag la ut sista prillan så får det vara nog även med att knapra och spraya.

Får se om det är dumt eller smart.. Fallet ner till "noll" där bara champixen bor borde inte vara extremt långt. Tänker jag... Annars märker jag det.

Du är jätteduktig! Det ska tydligen vara svinsvårt att sluta snusa. Som snusare är man fyra gånger så beroende av nikotin som en rökare. Och slutat röka har jag gjort hundratals gånger. Alltid börjat igen, tills jag började snusa. Först då kunde jag släppa rökningen. Det är därför tveksamt om jag kan eller vill sluta snusa, men det är verkligen inget jag tänker göra nu för jag vill absolut inte äventyra min nykterhet. Den håller jag högst i alla lägen.

Kram ?

Ja, vet ju hur svårt det varit alla år tidigare, så hyser väl stort hopp nu när medicinen jag fick gör resan faktiskt uthärdligt, det stod nånstans det tar bort 60% av besvären. Alla andra gånger har jag ju sprungit tillbaka och köpt nytt. Men jag är inte klar än, och kommer väl ut ur det här 20 kilo tjockare pga allt godis *skratt*...

De här närmaste dagarna kommer vara lite viktiga att sköta mig vad. gäller godis och mat, och promenader känner jag, för nu har jag inget kvar att "trösta mig med", och godis får inte bli ersättare. Dricker mycket vatten. De symtom som kommer nu får komma, sen bör det vara relativt okay efter åtminstone julafton... ?

Jag följer ju dig. Deppigheten låter inte så kul men samtidigt helt normalt. Nikotin påverkar väl också signalsubstanserna kan jag tänka... Får du något alkoholsug eller är det bra med det nu?

Det har dykt upp ibland - alkoholsuget - i liten skala skulle jag säga, oklart om det beror på det jag håller på med eller att det är en lång ledighet framför mig. Men det är långt till att jag ska förstöra snart ett halvårs frånvaro på bolaget...

Tog mig en seg promenad ikväll... Sånt är viktigt nu igen märker jag - liknande som när det var när jag klippte med alkoholen helt, då behövdes det en period med fokus på motion och må bra :)

Vi får absolut inte riskera alkostoppet med att sluta snusa. Kan tänka att det där med jul, helger, lite längre ledighet är en trigger i sig som inte har med snuset att göra.

Satt och läste runt i går på can.se och lite andra sidor om nikotinets påverkan på kroppen. Har nog aldrig gjort det tidigare. Inser nu att nikotinet påverkar dopaminet precis som alkoholen gör. Vi känner oss först glada och tillfredsställda för att sedan få ångest och oro, sömnproblem osv om vi inte får i oss mer nikotin. Känner mig som om jag är född under en sten som inte fattat detta tidigare. Snacka om att blunda för vad jag utsatt min kropp för...

I natt har jag sovit. Riktigt bra! Hoppas nu det håller i sig för sömnproblem i tolv veckor vet jag inte om jag klarar. Vatten och promenader. Bra tips! Var och fixade nya kolsyrepatroner i går.

Heja dig och oss VJLO. Vi hörs!

Jag tror att för mig är det "i princip" riskfritt att råka halka tillbaka in i att gå på bolaget och köpa ut. Det är för många steg och jag vet för mycket om vart det leder.

Dopamin! Ja, det verkar vara drivaren för många missbruk. Den som får oss att må bra, och som vi börjar överdosera saker för att få mer av.... Och när vi får för lite av det börjar kroppen skrika på olika sätt.

Skönt med bra sömn! Jag tror du kan få räkna med sömnproblem när du trappar upp champixen, sen att de går över efter ett par dagar.

Bubbelvatten känns som en fräsch belöning man gott kan unna sig!

Jag har ju kastat ut alla snuttefiltar förutom champixen... och visst det har varit lite huvudvärk i går kväll och slocknade rejält på sängen, och lite lätt bli ofokuserad och stirrig. Klassiska abstinenssymtom mao. Men det kan gå vägen... Snart ett dygn. Ska fokusera på vara ute i omgångar idag, och träna, och sova, undvika käka godis som uppiggare.

Och på måndag en månad sedan jag började trappa ner och sluta.. Tiden går fort samtidigt som den går långsamt, det kändes orimligt långt med 12 veckors kur för att bli av med detta missbruk. Men ska man inte åka hissen hela vägen till botten på en dag så är det hanterbart trappa ner på det här sättet. Utdraget, japp, men målet kanske går att nå denna gång. Hittills verkar det så.

Blir så full i skratt Charlie när du skriver ”känns som jag varit född under en sten som inte fattat det här förut”. Precis så känner jag med alkoholen. Hur har jag inte kunnat veta att alkoholen skapar ångest och sömnstörningar? Hur har jag kunnat tro att alkohol är ”medicinen” just för ångest och sömnstörningar? Men jag tänker att hela världen är full av information, och nu var det dags att ta till sig den infon.

Och kanske är jag snart redo att ta till mig infon om hur nikotinet påverkar dopaminet, och då är jag kanske redo att ta itu med det missbruket också. Och då ska jag ta champix till hjälp. Men var sak har sin tid, och just nu tänker jag inte sluta snusa. Jag hejar på er så länge, ni är jätteduktiga!

Kram ?

Blä

Nollningen denna helg var lite tuffare än jag tänkt mig... Har ju trappat ner under flera veckor...

Jag har omväxlande sovit, promenerat, gjort lite.. druckit vatten. mått dåligt. Huvudvärk, irriterad över allt och alla (ja - det finns ett skäl att jag gör detta en helg då jag inte måste träffa någon....) I kväll kom en period när jag mådde rätt bra - tänker att det snart vänder :-) Enda trösten är att när jag slutat helt tidigare med snus rakt av så har fallet och krämporna varit betydligt värre än denna helg. Men, som sagt, oväntat....

Sköterskan kommer nog säga jag slutade med substitut för snabbt, men... nu är det nog bara fortsätta kämpa och se hur de närmaste dagarna blir. Att gå och handla fler tabletter eller spray vore helknasigt, då är verkligen helgen bortkastad... men kan det bli mindre tråkigt i morgon än idag så vet jag att jag kommer klara det :)

Dock - intressant att det är väldigt liknande symtom vad man än ska sluta med... ?

Då borde du ju vara inne i värsta dopamindippet nu. Hur många dagar sedan var det du tog något med nikotin i nu? Bra om jag också kan planera så barnen kanske kan få slippa mig när jag kommer dit där du är nu....

Ja nu gäller det bara att hålla i VJLO! Jag hade inte heller gått och handlat nikotinersättning i ditt läge. Vad ska man göra med de 95 tabletterna som blir över sen liksom?

Jag är fortsatt taggad här. Huggtänderna har jag känt av i dag. Kompenserar barnen med god mat och bak (Kayes lussebullar igen. De är gudomliga!). Har tagit en prilla innan jag blivit alldeles för jobbig för dem. Min dag summerar till 4 prillor och ett nikotintuggummi om 4 mg. Nu blir det inte mer i dag. I kväll påbörjar jag upptrappning av Champixen.

Och visst är det intressant att abstinensen fungerar ungefär lika. Jag tänker att vi har ju övat med alkoholen nu och då kan vi i viss mån rida på den vågen som ju faktiskt lyckades. Gick det att sluta med det ena måste det gå att sluta med det andra!

Hoppas verkligen att det vänder så inte hela julledigheten känns som en ökenvandring.

Kusligt att det är så lika att sluta med olika missbruk. Riktigt creepy. Med alkoholen var jag väldigt motiverad, men snuset inte lika mycket. Men när ni beskriver abstinensen är det verkligen ingenting jag vill ha i mitt liv mer.

Men jag prioriterar alkoholen, sen tänker jag nog trappa ut SSRI. Först därefter snuset. Kanske.

Kram ?

Är det inte bättre att sluta med snus först och sen SSRI? Viss hjälp av det senare kanske vi får när det blir kämpigt tänker jag. Jag kanske tänker fel?

Ja, det är nog dopamin o annat som är i botten... känner av att det kryper i kroppen också. Bra... men obehagligt.

Det är bara drygt ett dygn sedan jag slutade med sprayen :-) Jag hoppas ju att kombinationen av nedtrappningen och att champixen ska ligga i botten och hjälpa den bit som är kvar. Typ.

Man ska väl inte sluta med spray rakt av som jag gjorde, utan "trappa ut det"... Så är du duktig på att dosera ner allt eftersom så blir det nog lugnare. Du kommer märka mer av champixens effekt när du börjar trappa upp :)

Jag skulle kunna köpa tabletter / spray igen - och fortsätta med champixen, men känns som jag lidit i onödan i helgen då. Lika bra se några dagar hur det går. Om det går som tidigare nedtrappningar jag gjort senaste veckorna då jag tagit champix så bör det ju vara över på ett tag... och mer hanterbart sen.

Önskar jag hade en läkare att diskutera det här med! Nu har jag slutat dricka, och på sikt vill jag sluta med SSRI, och snus. Vilket är bäst att börja med? Allt påverkar ju hjärnans kemi. Den medicin jag tar, venlafaxin, påverkar dopaminet väldigt mycket.

Det är idiotiskt att inte ha en läkare att diskutera det med. Kan man ringa vc för en sådan sak? Känns inte som jag skulle bli speciellt prioriterad.

Kram ?

Hmm.. Är det ingen läkare som skrivit ut ditt SSRI? eller VC? 1177 är väl skyldig att lyssna iaf... fast de kanske bara kan sitt hörn av verkligheten? Ringa Sluta röka linjen?

Lite bättre idag :-) så det är nog rätt att klippa. Lite ovant att inte ha något i närheten eller i fickan att stoppa i sig som höjer pulsen... utan bara jag och kaffekoppen :)

Den samlade kompetensen, så som det ser ut i de flesta (alla?) landsting finns väl egentligen på beroendecentrum. De är ju experter på beroenden (av olika slag även om vi kanske mest förknippar med alkohol) och har självklart koll på SSRI. Att träffa läkare på vc kan bli lite hur som helst. Är det någon som är intresserad så är det ju toppen, annars kan ju risken vara att man inte får så mycket hjälp - kanske.

Skönt att höra att det känns lite bättre i dag VJLO! Jag sitter med mitt te. Normalt hade jag redan hunnit med dagens viktigaste prilla plus ett par till vid det här laget. Nu, inget...

Hörs!