Med tanke på Vjlos erfarenheter av snusstoppet så tycker jag att det låter överjävligt jobbigt att du slutar dricka alkohol OCH slutar snusa samtidigt ? Kan du inte prova att behålla snuset som tröst en tid? Då kanske sluta-drickandet går liiiiite lättare.

Kram ?

Mindre marginaler

Sköterskan sa på telefon för några veckor sedan, att det nu, utan nikotinet som ”hjälper till” är viktigare att du sköter mat, sömn, motion nu, eftersom det finns mindre marginaler.

Så sant; oavsett om den nyss genomlevda perioden må-dåligt för mig berodde på biverkningar eller abstinens, kanske något i humöret, nått som inträffade som jag inte hanterade på ett bra sätt.... Eller en kombination av allt, så fanns inget i botten som tog emot mig som snuset gjorde.

En lärdom är dock - aldrig mer nikotin, och aldrig öka dosen av champixen. Never. Det är inte värt en gång till att behöva genomlida nedstigandet till normalnivå, som tydligen måste ske genom ett periodvis ganska mörkt ställe.

Jag hade inte kunnat så relativt enkelt kunna bli kvitt nikotinet själv - utan medicinen hade det krävts mer viljestyrka än jag har. Trots dikeskörningen i veckan, så skulle jag göra om kuren varje dag. Även om jag nog hade pratat mer med sköterskan och pratat risker, och hur jag ska göra om något inträffar.

Att sluta snusa utan hjälpmedel - också det är ju ett mixtrande med kemin i skallen, inte särskilt riskfritt heller med tanke på hur jag vet jag har mått tidigare när jag provat. Så... denna väg fick det bli för mig.

Så tänker jag nu.

Normalnivån nu är ju egentligen ganska okay, och blir inget värre så är det bra.

Angående att röra på sig... Jag har varit ute i skogen igen... med en av mina bröder, och ett av hans barn, denna gång fick vi med oss en burk Bullens pilsnerkorv som fick puttra en stund vid elden vi gjorde upp. Bullens pilsnerkorv är alltid gourmerätt ute till skogs :-)

Jag ser samtalet mellan Andrahalvlek & Mic ; förstår ju båda från sidan ;-). Tänker... ja, prova igen, men - som jag sa förra gången, om du känner du måste ge upp lite, ge inte upp helt, utan släpp taget, välj ordning på det du måste göra, istället för att göra en all-in och vara borta härifrån i veckor. Nu vet vi ju dessutom om att du inte låter bli läsa fast du låtsas som det ;-)

Jag började kolla in på nyheterna i går kväll över rösträkningen i USA... Kunde inte sluta kika när det gick helt överstyr, och satt kvar vid datorn och läste, lyssnade och såg, tills de började räkna i natt igen, jag somnade först halv fyra...

Det var länge sen... jag var uppe så länge... Vet inte om det var värt det, inte särskilt mycket jag kunde göra åt galenskaperna.

I alla fall, somnade som en liten stock sen och vaknade ... vid 7-halv åtta tiden. Tur jag har semester tänkte jag, och var igång ett tag, innan jag vid 11 bestämde mig för att - ja jag ska sova lunch, för det är ändå bara snöigt och mulet ute. Jätteskönt?

Sitter o dricker eftermiddagskaffe, eller vad det kan kallas. Ska ta mig en promenad (lååång) så jag kommer upp till > 10 000 steg även idag, sedan träna lite innan eller efter middag.

Vad gäller champixabstinensen och nikotinkompisen.. inte hänt så mycket nytt där, ganska status quo, och jag kommer ligga kvar på den dos jag har nu. Känner inte att jag mår dåligt eller någon konstig annan eventuell biverkan av medicinen. Och inte heller något snussug. Skönt.

Skönt att höra att det lunkar på. Fastnade också i går. Precis när jag skulle lägga mig blev det snabbt insatt nyhetsrapportering på TV. Helt galet alltihop. Det är ju grundläggande demokratiska värderingar som man vill sätta ur spel. Förfärligt med döda och skadade dessutom. Hoppas det lugnar ner sig nu och att Trump tonar ner sig några hekto (eller ton)...

Status quo här också. Kämpar lite lagom mycket mot nikotinsuget. Det finns där men övermannar mig inte som tidigare. Vad bra att halv tablett hjälper också. Jag kanske också ska dra ned? Onödigt att ta mer än behövligt. Får fundera på den...

Hoppas du fick en fin promenad! Jag gjorde mina 8000 steg i förmiddags - med broddar denna gång.

Drömmen vore väl om han fick komma in på något behandlingshem och hitta sig själv de sista åren i livet, för antalet störningar och diagnoser han bär på är ju skrämmande många skulle jag tro.... Enda vettiga är att han är nykterist efter att hans storebror söp ihjäl sig (samme bror som han petade från tronen i kungariket Trump innan...)....

Vänta lite tills du drar ner - kanske ? För mig är det ju vecka 6 (väl?) som jag har börjat sänka det... för tidigt Hade du kontakt med ngn läkare du kan prata med?
Om man inte slutar för snabbt med allt - och ser till att inte börja igen när man fasat ut alla hjälpmedel så gör det väl inte ngt?
Vi får säga tack o hej till Champix, du var en god vän ett tag, men nu behövs du inte längre :-)

Jag har bara tagit 7563 än, ska göra bort resten ikväll, det är inte halt här, utan vackert snöigt, så där luddigt mjukt överallt... :)

Idag har jag sista ”jullovsdagen”, tog mig en långpromenad runt och på en av sjöarna i närheten där jag bor. Riktigt härligt! Fick nästan ihop mitt stegmål bara där - 9947 steg.

Gick o grunnade på allt möjligt, bland annat det här med champix, den var riktigt bra som starthjälp. Men är riktigt osäker på om jag egentligen ids halvera en tablett varje morgon och ena halvan på morgonen och komma ihåg att ta andra på kvällen.... i cirka fem veckor till. Jag hade tänkt ha doseringen på denna nivå tills jag pratar med sköterskan nästa gång (på onsdag). Men just nu känns det som jag har lust skippa den halva tabletten som ligger och väntar på mig vid middagstid och istället äta mat och gå ut en promenad i ”frihet”. Lida lite ett par dar sen är det över.

Ska fundera lite. Jag vet att jag inte klarat mig så här långt utan medicinen. Men är lite för tjurig och tror för mycket på min egen förmåga att härda ut lite för att riktigt vilka gå i läkarnas ledband ??

Nåväl. Nu blir det en slumrastund med en ljudbok. ”Hälsogåtan”. Den har inte fått toppen recensioner ser det ut som; men säkert ändå lyssningsvärd.

Lyssnar på ”Hälsogåtan” just nu faktiskt och tycker att den är bra. En helhetssummering liksom. Inte så mycket nytt under solen för min del, men jag gillar repetition ? Den är lättillgänglig, och bakar in alla delar av hälsobegreppet. Dessutom stämmer den väl med mina egna uppfattningar, så det är väl därför jag gillar den kanske ?

Jag tror mycket på att man ska ta hänsyn till ursprunget, vårt arv som jägare och samlare, både vad det gäller kost, rörelse och stimulans. ”Skärmhjärnan” och ”Hjärnstark” av Anders Hansen kan jag rekommendera också. Lite på samma tema som ”Hälsogåtan”.

Kram ?

Boken, den verkar lagom sansad vad gäller vad man *ska* göra (jag har bara lyssnat en halvtimme då jag somnade...). Lite mycket tjat om att vi var på savannen en gång i tiden... jaja... men man behöver ju inte egentligen vara Einstein, utan bara suttit med sina mor o farföräldrar några timmar för att inse att vi nu lever i en otroligt konstig värld... där allt går i turbo?

Skärmhjärnan läste jag i somras, tror vi pratat om den lite :-)

När jag var ute o gick tidigare idag gjorde jag ju det för att koppla av, få frisk luft och må bra. Vem gjorde det förr i tiden, promenerade för att få egen tid, för att få motion? Möjligen gick man över till grannen för att be om hjälp med slakten av en gris. När man var klar med alla arbete för dagen så somnade man utan att kolla på nyhetsflödet en timme...

Dålig sömn inatt, riktigt dålig, men det är skönt att kunna somna om igen - det var totalt omöjligt under tiden som nikotinist, då var jag mer inställd på att kliva upp hur tidigt jag än vaknade. Nu går det bra att efter en stund lägga huvudet på kudden och zzzova igen.

Till min fasa sov jag förbi Naturmorgon på P1... ? Dvs vaknade till först vid 8, vilket för mig är extremt sent...

I vilket fall, det får bli så, det är lördag. Jag ska fortsätta lyssna på radio, surfa runt o så, sedan ta mig ut på en längre promenad. Det blir mest troligt något själv, en bit från stan - dvs jag tar bilen en bit och går runt en sjö eller vid havet eller så.

Ska komma ihåg ta med mig kaffe och smörgås så det blir lite trevligt :)

Det är faktiskt sant. Jag har också lyckats somna om vid flera tillfällen nu. Har det med snusstoppet eller Champixen att göra tro? Champixen gör mig riktigt tung i huvudet på morgonen nämligen.

Ha en underbar tur i dag!

Inte kommit mig iväg än, utan jag var och letade lite papper i styrelserummet där jag bor... om de som bara bor i en brf men aldrig engagerat sig visste hur mkt jobb som ligger bakom.... :-) Fast det är kul också.

Strax iväg, ska bara dricka lite mer kaffe och stoppa ner en macka o kaffe ryggsäck, sen på väg!

Angående tröttheten - jag tänker att det har att göra med att kroppen/hjärnan skriker lite mindre efter nikotintillfredställelse på morgonen, den har läkt sig lite.

Men... kan också känna igen det där med tungheten av champix, var väl något sådant jag upplevde mina två-tre dagar som fick mig att skala ner på doseringen.

Jag är ju en hobbyläkare, men kan det vara så att... doseringen av snus - den håller/höll vi ju på pyttsa i oss lite nu o då under dagen, medans champixen kommer som en stor bomb på morgonen o en stor bomb på kvällen. kanske inte konstigt man mår illa ibland eller blir tung i huvudet?

Men... det är ett övergående problem, oavsett om man fortsätter kuren enligt läkarnas rekommendation, eller försöker smita ut bakvägen under kuren ?

Ha en fin dag själv! :-)

Jag följer din och Charlies snuskamp och börjar förstå hur kraftigt beroendeframkallande snuset faktiskt är. ? Jag undrar lite om vilka positiva fysiska effekter du har märkt av hittills. Lägre puls? Bättre blodcirkulation/fryser mindre? Smaksinnet? mm. Jag är sugen på att försöka sluta med snuset, men behöver ha lite mer motivation tror jag. ? Pengarna man sparar är givetvis en stor morot men i nuläget så räcker inte det för mig. Så ös gärna på med positiva saker som du märkt av. Eller det kanske är för tidigt ännu, innan kuren är avslutad?

Ha en härlig dag ute i naturen!

Ja, lite svårt säga än, det är, som du skriver, kanske lite tidigt...

Bland annat just luktsinnet tror jag har förändrats till det bättre, minns den starka goda doften av kaffe för några veckor sen, en morgon... men sen dagen efter hade jag väl vant mig så det var inte så märkvärdigt...

Vilopulsen tror jag har gått ner och upp, det verkar som den går ner när jag minskar dos, av nikotin eller champix, för att sedan sakta gå upp igen. Däremot känns det tydligt att pulsslagen är mindre hårda - så jag gissar blodtrycket är mycket bättre. Att det pirrat och haft sig i fötter o händer emellan åt, ser jag som tecken på att cirkulationen går åt rätt håll, dvs blodkärlen får slappna av. Jag tänkte på det när jag var ute tidigare idag, oj vad varma mina fingrar är, och hur "obleka" de ser ut...

- Det är jätteskönt att slippa fundera hur länge dosan räcker, och ge mig ut på en tidig promenad bara för att köpa mer.

- Tandköttet mår betydligt bättre, och det känns fräschar i munnen, men det är väl som med luktsinnet, man vänjer sig snabbt.

- Jag tycker ju sömnen har blivit bättre, i den meningen att jag sover tyngre och vaknar mer sällan tidigt på morgonen, men istället har jag ju ibland vaknat mitt i natten. Sömnen är rörig, med livliga drömmar, som jag hoppas försvinner när chamixen går ur kroppen så småningom. Sömn o drömmar kräver nog en "långtidsanalys".

Jag kan ju visst sakna vanan ibland, men ännu så länge har champixen gjort att suget nästan förvunnit och det inte varit så enormt stort problem att släppa den vanan.

Det där med att slippa tänka på att ha en dosa till hands hela tiden hade jag inte tänkt på! Inga mer: Äh, var är dosan? Äh, jag måste åka och köpa snus. Eller Äh, där åkte den enda dosan i sjön. Det skulle vara riktigt skönt att slippa!

Likaså bättre blodcirkulation i händerna. Det är faktiskt ett stort handikapp för mig med mitt fiske. Jag fryser ofta om händerna vid fisket, och det försvårar hanterandet av fiskelinor, krokar, agn mm.

Jag har också märkt att om jag har en snus inne när jag springer, så försämras syreupptagningsförmågan och det blir jobbigare att springa. Har därför slutat att snusa under fysisk aktivitet. Och min ökade kondition älskar jag. Blir inte helt slut vid tex uppvinschning av båten som jag blev förr. Bättre sömn, tandkött och lukt också, härligt!

Tusen tack! Där ökade min motivation till att sluta snusa rejält.?. Det var vad jag behövde.

Ha en go kväll!

Idag kom det mer snö...
Jag var ute på en promenad vid lunchtid, ner till stan, det fick räcka. Gick utanför flera affärer och läste på skyltarna, "här inne får max 5 vara, och här max 1½ osv", Sedan hem och försöka vila lite inte egentligen för att jag behövde det, men för att kväsa lite av huvudvärken jag bär på från mitt lite oplanerade nedtrappningsexperiment...

Det är nu 2 dagar sedan jag tog sista halva tabletten, dvs fredag morse var sista tabletten. Jag vet inte alls om det jag gör är klokt, men... det var ju ett par tunga dagar som fick mig att titta på tabletterna och halvera dem, sen vågade jag inte öka, och så... i fredags morse... ställde jag in asken i skåpet. Fredagen gick ganska bra, det var nog först i går kväll och i natt som det märktes att medicinen håller på går ur kroppen. lite *blä* kryp kryp i kroppen, huvudvärk i bland. Finns två vägar gå, att ta en tablett eller härda ut några dagar och se om det försvinner helt - eller om jag förstört allt genom att kliva av efter ... 6-7 veckor? eller hur många det exakt nu är...

måste återupprepa att det varit värt börja med medicinen... bara jag inte nu sabbar möjligheten att bli kvitt snusandet genom att sluta för tidigt?? borde kanske gå med lite biverkningar i knoppen o kroppen ett par dagar?

Och vad ska jag säga till sköterskan när hon ringer? som det är såklart... men.. "jag var låg ett par tre dagar och började klyva tabletterna", ja... sen fortsatte jag. Får se...

Nu babblar jag.

Och Charlie som jag faktiskt inspirerat käka tabletterna :-) Hur går det för dig, och vad gör mitt experiment med dig? Hoppas du får fortsatt lycka i din vandring att bli snusfri helt - även efter ev uttrappning. Och Mic som går på järnvilja enbart, och ni andra som läser o funderar.

Nåväl, vi har vår väg, jag hade inte tänkt klippa av behandlingen som jag gjorde, men nu blev det så lite oplanerat...

Åter till motion och så; jag var ju ute o tog mig en prommenad tidigare idag, ska ta en till idag, samt köra ett tränignspass med mitt "gymma i hallen"-schema jag hittat på; med hantlar, dörrtrapets och en matta och lite uppfinningsrikedom så kommer man ganska långt.

Man kan lugnt säga att du är min totala motsats vad det gäller uttrappning av medicin ? Min plan är att jag ska vara helt ren efter 1,5 år, med lite uttrappning varje vecka/månad. Av SSRI alltså. Men jag har å andra sidan ätit medicinen i 14 år, så räknar man procentuellt blir det kanske lika ?

Om du känner att du orkar med biverkningarna så är det förstås bara bra. Ett alternativ hade varit att hoppa över medicinen en-två dagar per vecka i taget och göra uttrappningen under några veckor. Då hade inte varje steg varit lika abrupt.

Kram ?

Skrev just lite i min tråd. Du är klok och hanterar säkert Champixen bra utifrån ditt huvud och hur du känner. Funkar det inte är det ju bara att du backar tänker jag! Jag kör på med mina tabletter än så länge. Ska snart hämta ut en ny batch.

AH, jag tror inte Champixen går att jämför med SSRI så det är nog lugnt!

Härligt med promenader och halljympa. Jag kör vardagsrumsjympa när jag jympar hemma. Då flyttar jag på en lättare möbel och sedan har jag golvet fritt till det jag behöver.

Kram!

Två reflektioner ; det är nog lite kortare tid än 14 år och SSRI är säkert tuffare doningar :) Och bra jag inte ställer till det för någon...

Jag har gjort ett litet experiment nu ikväll, då jag tagit en halv tablett - första på några dagar, för att inte klippa på en gång. Kanske inte ska ha superbrådis att bli av med tabletterna - de är ju dessutom betalda..., utan åtminstone köra ett tag med halv tablett om dagen ett tag.

Känns inte som jag vill gå för fort fram, även om jag verkligen vill vara klar... och inte vill få i mig för mycket hjälp som kanske sänker humöret, om det nu var det som hände förra helgen då jag mådde crap.

Får se hur natten blir med sömn o drömmar :-)

Det var lite segt somna i natt, men inge problem när jag väl somnat in. Vaknade till klockradion och drog iväg till arbetet på "utsatt tid", för nu är det ju slut med att ligga hemma o söla hela dagarna.

Det var ganska skönt vara tillbaka på jobbet efter jullovet... ja jag vet vi ska jobba på distans, men jag kommer försöka vara på jobbet ett par dagar i veckan. lokalen hyser normalt in kanske 150-200 pers, och nu sitter det 15.. på en av våningarna noll eller två... Så smittorisken är nog i stort sett obefintlig.

Fick flera frågor på jobbet om hur det gick med att sluta snusa, och jag förklarade att jag hade god hjälp av en medicin, och hade nog inte kommit så långt själv. En av de andra gubbarna berättade att han löste ekonomin genom att baka eget snus. Bläää. nu tänker jag ju att den stora vinsten inte är pengarna, utan hälsa och just beroendet. Att vara friare är skönare.

Januari verkar vara bantarmånaden, någon har gått i lag och ska gå ner kilo ihop med kompisar, en annan fastar, och... jag? vet inte... jag ska bara försöka dra ner på godiset ett tag, får fokusera på att promenera och genomgå min 12 veckors förvanskade champix-kur. Behöver ju inte ta tag i allt på en gång.

Jag joxar på med mina tabletter.. Det är fortfarande halverade tabletter jag tar, men gick tillbaka till två per dag. Suck... långsiktigheten själv :-) Mådde inte särskilt dåligt av halva dosen, och jag kan faktiskt tuffa vidare så ett tag. Men... det är läskigt hur mycket krut det är i de tabletterna, för nu är jag frusen om händerna igen ibland, inte som jag var när jag snusade, men ändå. märkbart. Jag har ingen hög puls eller allt det där andra som snuset gav, men just händerna märker jag av, den effekten kom redan efter en halvtimme-timme efter tabletthalvan jag tog igår.

Har det varit stormigt och ganska snöigt ute i natt, det ska kanske komma en halvmeter snö totalt under snökaoset som drar förbi. Det går ingen nöd på mig, jag bor inne i stan och det känns bra kunna jobba utan att kanske inte ens behöva sticka ut näsan utanför dörren över huvudtaget, men om jag väntar ut snöröjningen lite så kommer det inte ens vara extremt problematiskt att pytsa ut ett par promenader och få ihop 12-13 000 steg idag... Vilka i-landsproblem man har...

Pillren mot nikotin, de fortsätter jag nu ta på 1/2 dos. Jag längtar till perioden efter kuren, men det är nog klokare fortsätta på den här nivån ett tag till, då jag nu inte verkar påverkas psyiskt åt något håll. Vore jättedumt sumpa möjligheten att förbli snusfri bara för jag har bråttom.

Det är ganska tråkigt socialt med covidden, även för mig som brukar klara mig bra själv, så jag suktade efter få åka till jobbet igår, och även gå på bönemötet (vi är två på plats och resten på länk), allt står stilla. Hemma har jag försökt bunkra upp med lite böcker att läsa för att inte fastna vid dator hela tiden. Jag läser ju ibland lite "udda" böcker, som en av de som ligger på kö nu, "7 myter om lovsånger", för en icke troende så... ja jag vet inte vad man tänker om en sådan bok då. Men den verkar bra, och gör upp med just lite myter om vad lovsång faktiskt är.

Nu mer kaffe, och mer radiolyssnande, kolla läget om det hänt något ute i stora världen.

Ha en bra dag, om det går.