Efter jag bestämde mig för att förändra mitt drickande i januari 2020 (första gången) så har det blivit några försök och några dikeskörningar. Men jag har lärt mig mycket på vägen.
Nu blir det 3 v igen imorgon och det är lång tid för att vara mig.
Den här gången känns det helt annorlunda dock. Poletten har verkligen ramlat ner och jag ser så tydligt att det är ett beroende. Tidigare har jag sett vinet som ”enda sättet” att koppla av efter en stressig arbetsdag och en belöning när något gått bra m.m. Men nu är det då tydligt att det är BEROENDET som vill ha. Det gör det enklare att tänka så och hålla det ifrån sig. Efter en stressig dag behöver jag vila! Jag behöver inte dricka GIFT (som alkohol faktiskt är).

För första gången ser jag också att det kommer gå att vara alkoholfri vid situationer där jag normalt druckit socialt med andra. Bryr mig inte om vad andra kommer säga när det är dags. Nu under pandemin kan jag jobba på att stärka mig själv och förbereda mig på det.
Att dricka måttligt är alldeles för energikrävande och jag kommer iaf inte lyckas med det. Just nu känns det som en befrielse att slippa dricka.

Var hos min bror och hans familj igår och de drack vin. Kände inget sug utan mera ledsen att de ville ha gifter i kroppen. Har aldrig känt sån avsmak för alkohol förr. Min bror har förhöjda levervärden med pga annan sjukdom 🥲

Och så grymt ett få en längre ledighet över påsken och få må gott utan alkohol. Slippa komma på jobbet helt plufsig sv allt drickande som jag annars gjort!
Tacksam på riktigt! 🙏🙏

Ha en fin påsk alla här! Ni har hjälpt mig så mycket genom att dela med er i era trådar!🐣💗

100 dagar är magiskt bra!🙌🤩@Miss Mary Poppins
Känns det stabilare med tiden ju fler dagar som går?
Jag tror att beslutsamheten är skillnaden för mig också den här gången. Det är nog nu!
Sen att inte se vad man förlorar utan vad man faktiskt vinner! Har haft bra och dåliga stunder med alkohol men den tiden är förbi och jag vill säga hej och tack till den. Nu väntar något nytt!

Vill också börja springa och det är ju grymt avstressande mm när man väl kommit igång. Trögt att starta bara när man haft en längre paus.😬

Anonym26613

Ut och kör bara. Jag började med 3 minut gång och tre minut spring. Första kilometern är fortfarande jobbig men nu går en halv mil flygande.

Ja, det blir stabilare. Men framförallt så slutade jag att förhandla med mig själv. Idag känns det som att "varför skulle jag dricka?" . Har inget behov av det.

Du kan läsa mer på min tråd "nytt år, samma problem "

🌸💚

Gud vad jag glad jag är att jag slapp stå i den långa kön till Systembolaget idag så här på valborg! 7 veckor AF imorgon! 🙌
Men det går verkligen upp och ner måste jag säga. Men det går.. dag för dag.
Börjar äntligen bli piggare nu så förhoppningsvis får jag känna av fler fördelar framåt.
Sömnen är dock mycket bättre nu! Underbart skönt faktiskt att sova sammanhängande en hel natt.😍

Grattis till Dina 7 veckor!! 🤩🤩🤩
Känner igen mig i dina upplevelser och är ”bara” en vecka före dig!
Läste om din känsla av utsatthet när du träffade människor utan A. Är det bättre nu?
Själv upplever jag ett mycket starkare självförtroende efter de här veckorna än vad jag har i början av nykterheten !
Heja dig !💪🏼⭐️

Tack 🙏 💗@Majaela
Ja det känns mycket bättre och jag har mer självförtroende nu och känner mig mer stabil. Är mer social med.

Och grattis till alla dina veckor! 🙌🎉👏 Det är stort!

Jag åt både ock under några veckor men tyckte inte jag mådde bra på glutaminet så jag slutade ta det. CLA har jag fortsatt med och omega 3. Men svårt att veta vad om är vad.. ville nog bara hitta ngn slags quick fix tror jag när jag mådde dåligt i början av nykterheten.

Tänker att träning vore bra för mående och humör men har svårt att komma igång med det. 🙄

Vad märkligt det är svängningarna mellan att vara helt trygg i sin nykterhet en dag och sedan att det är en kamp plötsligt dagen efter.
Igår hade jag en väldigt bra dag och var ute och promenerade med en väninna i flera timmar. Satt och solade också och jag kände mig väl till mods.
Idag vaknade jag med ångest och försöker lura mig själv att jag kan dricka för jag mår ju ändå inte bättre utan alkohol. Nu när nykterheten börjar bli lite vardag börjar jag nog glömma /förtränga hur jag mådde sist jag drack. Och om det nu inte skulle vara någon skillnad på måendet varför då dricka? Och lägga pengar på det. Beroendet som talar..
Skumt att det svänger så och undrar vad som triggar. Kan vara jobbet som är rätt tufft just nu att hantera. Står inte ut att vara kvar där och det känns mer tydligt nu när man inte dövar med alkohol.
Har sökt jobb och varit på intervjuer men har inte tagit mig hela vägen . Skulle vilja sluta direkt men det går ju inte pga ekonomin. Känns lite hopplöst.

@My72
Den där dubbelheten, att man både vill dricka och inte dricka, är ett stort problem. Jag är på min sjunde dag idag. I mitten av veckan lovade jag mig själv "aldrig mer" och nu börjar hjärnan tänka "kanske på fredag ändå". Det är nog helt enkelt det faktum att fyllan kan vara ljuvligt härlig som talar. Det är det som gör det så jävla svårt.

För mig är det en stark längtan att få stänga av och koppla ur när jag mår dåligt. Det är så jag hanterat livet under många år. Just då är det skönt att slippa tänka men konsekvenserna är för stora och det fungerar inte längre. Vill inte leva på det sättet. Dessutom kommer det bara bli värre då mängderna man dricker sakta ökar.

Det känns viktigt att hitta nya strategier när man har sämre dagar. En skitdag idag men tänker som sagt inte ge mig.

@Themistokles kämpa på du med! Jag är övertygad om att det blir bättre.

@My72 , jag har haft en riktig tuff vecka och känt mycket starkt behov av att stressa av då mycket stora personliga beslut varit i focus, vilket gjort att jag inte heller kunnat sova på nätterna. Jag är faktiskt förvånad att jag inte har fallit för suget. Anledningen är nog att jag är så stolt för mina 8 veckor och att jag är så jäkla bestämd på att jag f-n ska klara 3 månader. Varje morgon har jag varit lycklig att jag faktiskt inte fallit för frestelsen. ( hela huset är fullt med A och min M dricker vin )
Jag har haft mycket hjälp av att lägga mig o vila, läsa eller kolla i forumet en stund med ett stort (fint glas) cider light med is. Efter en stund är behovet borta . Gärna med lite godis ibland med .. 😃
Hoppas att de följande veckorna blir lugnare =lättare.

Det är verkligen starkt att du klarar av detta trots att du har alkohol hemma.
Tråkigt att höra att du har haft en tuff vecka men skönt på nåt sätt att vi är fler som kämpar. Det måste ju bara bli bättre när hjärnan vant sig med det nya.
Sen kanske känslorna känns förstärkta när man inte är van att vara i dem.
Jag är också glad varje morgon när man vaknar och har klarat en dag till.

Hoppas du får en bra vecka! Vi kör väl på 🙃

@My72, det var orimliga krav, superstress och misstrivsel med jobbuppdrag som fick mig på fall för knappt en månad sedan, då jag hamnade på psykakuten (tvångsskjutsad dit av en kompis, inte kul).
Dricka för att orka – så vanligt och så kontraproduktivt i backspegeln. Problemet är att det funkar väldigt bra för stunden. Har också sett mig själv som tvungen att presentera, för ekonomin, för barnen, för allt och alla.
Jag känner mig dock redan nu mindre som ett offer, efter fyra nyktra veckor, men framför allt efter ett beslut att en gång för alla ta tag i mitt mindset. Långsamt börjar jag ta till mig att det mesta kommer att ordna sig på det ena eller andra sättet, bara jag låter bli självmedicineringen. Keep up the good work!

Ja det blir tydligt att man måste ta tag i situationer som så starkt bidrar till att man vill fly /stänga av från det @Blenda
Jag ser tydligt att jag alltid velat fly på något sätt. Tex med jobb o annat så vågar jag inte riktigt stå upp för mig själv och sätta gränser utan vill då istället lämna och har tron att nästa blir bättre. Likadant i relationer. Jag försöker inte ens utan flyr och jag har tidigare dövat med tabletter och alkohol. Jag facar liksom ingenting. Tror fasen jag måste söka hjälp med detta. Trodde jag kunde hantera själv men allt blir tydligare nu utan alkohol.

@My72 skrev:"Jag försöker inte ens utan flyr och jag har tidigare dövat med tabletter och alkohol. Jag facar liksom ingenting."

Stor igenkänning där med. När man inte har självrespekt är det lätt att fly undan. Jag märker att jag vågar face’a mer och stå upp för mig själv när jag är så stolt över mig själv för att jag är nykter. Stor skillnad i min relation där jag tidigare ”svalde” mycket både psykiskt ( och fysiskt...) .

Det låter jättebra att du vågar stå upp mer för dig själv mer nu när du varit nykter en tid.@Majaela
Jag har lite jobb att göra där men känner mig ändå nöjd att jag kan lita mer på mig själv nu. Känns skönt att vara nykter..

Har en längtan att få vara nykter en hel semester. Så vill jag att min sommar ska bli! Behöver verkligen återhämtningen. 🙏 så många semestrar som inneburit ett dagligt drickande.

@My72 Mitt tips är att nyfiket ta sig an varje situation som tidigare har varit alkoholindränkt. ”Hmm, nu ska vi se hur det här blir”. Sakta, en situation i taget, som att trä smultron på ett grässtrå. Samla på nyktra erfarenheter. Du behöver uppleva att varje situation kan bli lika fin eller finare nykter 🙏🏻

Kram 🐘