Tog första steget för ca 1 månad sedan genom att berätta för min chef om mina alkohol problem som jag nu vet är ett beroende. Jag kom till en punkt där det bara inte gick längre då jag fick planera mitt arbete efter mitt drickande och att jag visste att jag måste berätta för jag vet att jag inte klarar det ensam, just ensamheten har också varit mitt problem och där jag druckit ja ensam.

Imorgon är första morgonen med Crass appen känns som ett bra verktyg för att motivera mig då jag kommer blåsa varje morgon och har jag mer än 0.0 i utandningsluften så går ett sms till chefen. Förlåta om detta blev osammanhängande men kände att jag var tvungen att dela med mig till några som har samma eller liknande problem.

Hej och välkommen! Vilket bra beslut att berätta för chefen, så skönt att bryta tystnaden och få hjälp. Ensamheten kan förstås vara lika viktig att komma till rätta med, men en sak i taget. När alla restriktioner släpper blir det enklare att kanske engagera sig i någon förening eller liknande. Eller har du något intresse du vill börja ägna dig mer åt?

Hej och tack så mycket 😊
Detta är ett första steg att ta mig ur ensamheten men imorgon har jag möte med företagshälsovården och chefen för förslag till behandling och det kommer troligen bli i grupp

Kan ju alltid ta upp golfen igen, nu kan jag inte klaga på tidsbrist.

@starten på det nya starkt av dig att prata med arbetsgivaren! Då har du bästa utgångsläget för att få behandling och bli hjälpt ur ditt missbruk. Nu under sommaren är det lite lättare att röra sig bland folk, virus eller inte liksom. Att ta upp golfen igen låter ju som en toppenidé tänker jag!

@Charlie70 Tack kan säga att det var en hel del ångest men nu är jag glad att jag gjorde det. Det är absoluta inget lätt beslut vilken typ av chef man har spelar stor roll. I mitt fall har jag fått ett otroligt stöd och förståelse.

Jag börjar min behandling nästa vecka så tänker att det är en bra start för att lösa ensamheten men också att läsa här är en stor hjälp.. För övrigt så är jag nu inne på min 5 dag helt alkoholfri ( än så länge) tar det timme för timme. För min del är cras appen en stor motivation där ett positivt svar går till min chef även på helgen.

@starten på det nya Smart app, då visar du verkligen din arbetsgivare att du menar allvar! Grattis till fem nyktra dagar. Första nyktra helgen nu då, den kan vara en prövning. Vid dag 10 når man en viktig milstolpe tyckte jag.

Jag vill ge dig två tips. Till 80 procent handlar det om att förändra sina vanor. Vi är vana vid att dricka i tid och otid, vi måste vänja oss vid att göra andra saker. Vi måste lära oss hantera alla känslor på ett naturligt sätt, liksom fira alla högtider på ett annat sätt tex. Det går! Och det blir jävligt bra dessutom! Jag har aldrig skrattat så gott på fest som jag gör som nykter 😍

Mitt andra tips är att inte sitta och genomlida nykterheten. Fyll istället ditt liv med andra roligheter, även om du känner motstånd i början. Åk på bilutflykter, besök museum, ring och boka träffar med gamla släktingar och vänner - och givetvis ska du spela golf! Själv har jag beställt en SUP som jag tänkte lära mig behärska i sommar, samtidigt som jag upptäcker varje sjö och havsvik i mitt vackra närområde. Vandringar, leta hittaut-kontroller, besöka naturreservat och göra cykelutflykter berikar också mitt liv. Oftast gör jag det självsam, och jag njuter av varje stund.

Kram 🐘 (min app Nomo visar att jag har varit nykter 517 dagar idag, tjoho!)

@Andrahalvlek ja och det känns bra med otroliga stödet jag fått, det blev raka motsatsen till det jag var rädd för och chefen hade såklart sina misstankar också.

Så sant min resa började faktiskt redan 31 maj efter det har jag dragit ner allt eftersom då det vore medicinskt farligt för mig att sluta tvärt. Har hunnit fira midsommar nykter var rätt skönt och ja roligt 😊 jag var också extremt nöjd med att jag fixade det.

Det var ett bra tips och det ska jag verkligen ta till mig.

Kram och grattis bara att fortsätta kämpa 😊

Använder tråden som dagbok också. Så kan jag gå tillbaka när de tuffa stunderna kommer.

Den här veckan har mest varit möten på företagshälsovården, en kart läggning som i vanliga fall tar 1 månad tog 1 vecka men bättre det än att vänta tills september.

Veckan har varit känslosam men nyttig jag har förstått mitt beteende och varför jag drack så mycket det var ensamheten och en känsla av att inte duga till som låg bakom sedan har jag 1000 ursäkter till.

Veckan slutade iaf med att jag fick diagnosen alkohol beroende, vilket kändes rätt bra det visste jag ju redan dessutom så har arbetsgivaren ett stort rehab ansvar då, det jag måste göra är att vara delaktig.

Min rehab börjar troligen nästa vecka med högintensiv rehab i grupp 3 förmiddagar i veckan. I veckan fick jag också cras appen så jag måste blåsa varje morgon och efter lunch mån - fre. Samt lär och sön kväll om det är positivt så går ett sms till chefen.

Veckan avslutades min alkohol provtagning med blodprov vilket ska göras 1 gång i månaden med 48 timmars varsel för min del. Var också en skum känsla att lämna urin prov för andra droger men jag vet iaf att det inte kommer visa något. Men en skum känsla när någon stänger av vattnet på toaletten och lämna provet i en liten lucka i väggen, men var nog jobbigast att kissa på beställning 😉

Men det var den arbetsveckan och nu har jag tagit ett gäng steg till och mår bra.

@starten på det nya Det ska bli otroligt spännande att följa dig på din rehabilitering. Jag har jobbat som personalansvarig i 15 år och vi har under den tiden inte haft något ”alkoholärende”. Men jag är genuint nyfiken på hur det kan gå till när det sköts riktigt bra. Och det verkar ha börjat riktigt bra för din del. Cras-appen låter kanon, liksom stödet du får från arbetsgivaren och behandlingen du ska påbörja.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Eftersom du är intresserad så kan jag berätta hur det gått till så här långt. Men först är det viktigt för en chef att vara öppen, jag har haft samma chef i 2.5 år nu och utan den öppenhet och det förtroende hon gett mig så hade jag aldrig vågat att berätta.

Hon var så envis om att jag skulle få snabb hjälp och inte behöva vänta så hon övertalade företagshälsovården att göra en kartläggning på en vecka och kollade faktiskt upp beh alternativ som är öppna under sommaren. Utan det stödet hade jag fått vänta tills september och ja det hade inte varit bra. Nu för jag istället påbörja beh innan semestern och fortsätta under semestern vilket känns otroligt skönt för just semester känns som en stor risk period för mig. Sedan har jag också varit öppen med mina närmaste kollegor så de vet läget och att de känner till cras om inte annat så tänker jag att det är viktigt att de vet att jag är nykter på jobbet… kan också tillägga att jag själv lagt allt på bordet vilket känns skön..

Kram

@starten på det nya Superbra agerat av din chef! Det finns en behandlingsmetod som jag glömt namnet på nu som går ut på att man ska få personlig hjälp inom 24 timmar. Det ”fönster” då man är mottaglig för hjälp är ibland inte vidöppet så länge. Det är viktigt att man får rätt hjälp, direkt. Det hade varit katastrof om du hade tvingats vänta ända till september!

Kram 🐘

@Andrahalvlek det jag hört är att motivations fönstret stänger rätt snabbt om man inte får snabb hjälp.. Nu satte min chef in åtgärd direkt nämligen att jag skulle vara på jobbet senast 8 varje dag och höra av mig via teams. Tidigare var jag alltid sen skyllde på morgon trötthet och under pandemin att det är mindre folk på bussen då… Rätt dålig ursäkt nu i efterhand men det funkade kan också tillägga att jag kan styra min arbetstid rätt mycket själv frihet under ansvar 😉

Kram

Är djupt imponerad över att du tagit upp det med din chef! Så himla bra för dig.

När jag gick en chefsutbildning för flera år sen (när jag precis fått min första chefstjänst) var Ljung & Sjöberg där och pratade om alkoholproblem hos medarbetare. Det jag minns allra starkast var att om jobbet är involverat i en persons alkoholproblematik hade personen 70% större chans att lyckas bli fri från alkoholen. Detta på grund av att ett jobb aldrig blir medberoende och kan då ställa helt andra krav på alkoholisten jämfört med anhöriga.

Så heja dig!!! Du kommer klara detta.

Första helgen avklarad, men oj vad mycket tid man för över när man inte har fullt upp att hålla i sig öl hela dagarna..

Tack vare andra halvlek tips så gick det ändå rätt smidigt med en hel promenader och städ av lägenheten det behövdes 😏

Jag tog mig iaf genom helgen nykter och är nu snart genom dag 7 abstinens har nu släppt helt och jag känner lite att jag fungerar bättre och att ångesten minskat ordentligt, nu är det väl mest ångest för att mina kollegor för täcka för mig när är på behandling.

Imorgon blir en spännande dag har möte med min chef på nämndegården, ser fram emot att få veta mer om hur mina närmaste 12 veckor kommer se ut.

@starten på det nya Toppen! Snart dag 10 och det är lite av en milstolpe. Förstår att du har dåligt samvete gentemot dina kollegor, men de vill att du ska må så bra som möjligt. Det viktigaste du kan ge tillbaka till dem är att bidra själv till hundra procent. Ditt engagemang är allra viktigast - det är du som måste göra jobbet, även om du får handledning.

Kram 🐘

@Körsbärsblomman Har glömt svara men tack för stödet det värmer och hjälper verkligen 😊

Kan tänka mig att det ligger mycket sanning bakom den statistiken, när det väl är sagt till chefen så kommer man inte undan. Så det känns lovande ävennom jag vet att det kommer bli en tuff resa så gör jag den inte ensam och resultatet är ju helt upp till mig.

@Andrahalvlek Vet inte egentligen hur mycket som är dåligt samvete och hur mycket som är att jag är van vid att hög prestera och det är lite jobbigt att erkänna att jag inte orkar med det nu och faktiskt fokusera på att må bra, det var ett tag sedan.

Det är sant det är jag som måste göra jobbet men klart lättare att inte göra det ensam. Imorgon är första behandlings tillfället för min del och det känns riktigt bra. Skönt att träffa människor i verkligheten som har liknande problem och vill komma vidare..

Nya steg idag dels dag 9 som alkoholfri, jag vet det är ett antal timmar kvar men det ska gå, vill ju klara gränsen 10 dagar vilket blir imorgon på min födelsedag känns bra att ge mig själv det i födelsedagspresent 😊😎

Var också första behandlings dagen. Var skönt att kunna prata öppet utan några nervärderade blickar eller känslan av misslyckande. Det är en rätt blandad grupp några motiverade och några inte så motiverade det känns bra för jag vet att det kommer tuffare tider men kan de så kan jag!

Fick en hemläxa med rubriken varför är jag här. Tur att jag har vecka på mig innan den ska redovisas finns en del att berätta.