Hålla i, hålla ut...

Profile picture for user Andrahalvlek

Stort grattis till 100 nyktra dagar Kvinna38 och gamlahäst ???

Nykter jul och nyår är nästa delmål även för mig. Jag tar beslut en månad i taget, även om jag blir mer och mer beslutsam i mitt nyktra beslut. Alkoholism växer inte bort, det läker inte. Man är frisk så länge man inte dricker.

Kram ?

Profile picture for user Kaye

Grsttis??
Det här fixar du galant.
Förstår din rädsla att falla tillbaka till gamla beteende.
Jag känner likadant, fast är lugnare nu efter min vinkväll.
Men det är så olika för alla och inget jag rekommenderar!
Kram⚘

Profile picture for user kvinna 38

@torn - ja jag vet att du hejar på mig ? Nej, det finns ingen längtan efter att börja dricka efter nyår. Iaf inte som innan. Men tar ett beslut i taget och det här känns lagom och överkomligt. Beslutet skulle väl i så fall vara att jag får ta ett glas nån gång ibland. Men ett leder till flera... osv. Avvaktar och återkommer ?

@se klart - tack för att du i allra högsta grad är delaktig på forumet ? kram

@gamlahäst - grattis till dig med! Bra jobbat! Nu blev jag sugen på glögg. Vad är ditt nästa mål?

@andrahalvlek - tack ? ja, och frisk vill man ju vara. Jag känner mig frisk och stark. Då möts vi 2021! Nyktra!

@Kaye - tack! Jag hejar på dig! Har inga planer på nån vinkväll men håller garden uppe. Nu har jag löptränat en del när man inte får gå på gymet. Går långsamt men framåt. Kram

Profile picture for user Rule74

Stort grattis bästa @kvinna 38 till 100 nyktra dagar! Jag kunde varit din parhäst tillsammans med @gamlahäst (som jag inte vet något om men gratulerar iaf). Själv föll jag efter drygt två månader och märker att jag sakta men säkert fallit tillbaka till samma gamla mönster att dricka varje dag och gömma alkohol. Mår bra av det men ser ju mönstret...Måste sluta! Håller på dig och jag kommer att bli nykter snart igen - hoppas det blir en längre period än vad jag klarat hittills. Fortsätt din nyktra bana<3

Profile picture for user Vinäger

Wow, så imponerande. 100 dagar.

Tack för att även du är med och ger forumet den balans det behöver. Du skriver så bra och jag blir peppad av dina ord.

Tror också på det här med någon extra aktivitet/sysselsättning. Det hjälper till att hålla tankarna på alkohol borta.

Kram

Profile picture for user kvinna 38

Kul att höra att du blir peppad! Vet inte vad du menar riktigt med balans men det låter bra ?

Mina tankar går inte längre mot hur jag ska hinna köpa o konsumera alkohol utan hur ska jag planera in träning denna veckan. En extra utmaning i coronatider... är lite försiktig med att gå på gymmet på vanliga tider. På youtube finns många bra videos att följa.

Hoppas du hittar en aktivitet för dig!

Kram

Profile picture for user kvinna 38

Jag skrev precis ett inlägg i en annan tråd som jag vill spara här.

Kanske är det detta vinäger menar med balans?
...

Faktametoden är säkert bra för många men fungerar inte för mig. Vi är alla olika och jag har hittat en annan väg som jag ska försöka förklara ?

Jag tittade lite på youtube i början för att förstå vad alkoholen gjorde med hjärnan. Läste några artiklar. Men när det gått ett par veckor och jag var tryggare i nykterheten så upptäckte jag hur mycket tid jag hade över. Den tiden ville jag göra något roligt och bra med. Inte lägga mer tid på tankar på alkohol. Inte läsa om det. Inte googla. Inte låta det ta mer tid av mitt liv.

De timmar jag har fått i mitt nyktra liv lägger jag på familjen, träning, läsa böcker, ta hand om huset.

Det jag menar är att man får hitta sin egen väg. Det är olika för oss alla. Jag måste tro på att de fördelar jag ser och får i livet genom att vara nykter också är mitt sätt att stanna i nykterheten. Jag vill ALDRIG hamna där igen.

Den tanke jag tycker fungerar när suget kommer är att det går över. Och det gör faktiskt det. Man tror att om man inte agerar på suget så kommer det bara bli starkare. Men så är det inte. Acceptera suget men agera inte. Gör nåt annat. Det går över.

Och ta en dag i taget. Det är det enda beslut du behöver ta. Idag är jag nykter.

Profile picture for user kvinna 38

Kanske behöver tillägga att jag INTE är klar med mitt nyktra arbete. Har kommit en bit på väg men har flera utmaningar kvar. Om det inte fungerar så får jag söka en annan väg.

Profile picture for user kvinna 38

Kanske behöver tillägga att jag INTE är klar med mitt nyktra arbete. Har kommit en bit på väg men har flera utmaningar kvar. Om det inte fungerar så får jag söka en annan väg.

Profile picture for user Rule74

Jag förstår precis vad du menar med att lägga för mycket tid på att läsa, tänka och kämpa mot alkoholen. Det är ungefär som att tänka "jag får inte snubbla nu" och självklart snubblar man. Jag vill också testa den vägen att läsa, vara med vänner och familj istället för att ligga och kolla youtube-filmer som handlar om det man mest vill undvika. Tror det är nödvändigt i början, men jag ska inte heller fortsätta att grotta ner mig som jag gjort innan. Vara inne här och skriva och läsa emellanåt, kanske varje dag, men inte googla runt så mycket och kolla allt jag kan hitta som har med alkoholberoende att göra.
Kram<3

Profile picture for user kvinna 38

Gott att du är tillbaka Rule74 ? det finns så mycket roligt, nyttigt och nödvändigt att göra med tiden som blir över.

Idag har jag städat bilen, det får hamna på nödvändigt... imorgon ska jag träna, roligt och nyttigt! Spela spel med barnen på kvällen är bara roligt (och lite utmanande när man har en son som är en vinnarskalle... ?)

Profile picture for user Torn

Hej! ?‍♂️ Kom gärna med en lägesrapport om du vill. Det behöver ju inte handla om alkohol. ? Är du klar med målningen i källaren tex?

Kram

Profile picture for user kvinna 38

Skrev precis i din tråd Torn! Tack för omtanken.

Läget är bra! Jag tänker inte så mycket på alkohol och då går jag inte in här så ofta heller. Jag håller mig sysselsatt. Källaren är lite på paus för min man måste hjälpa mig vidare. Jag arbetar hemifrån men har väldigt lite att göra på jobbet. Dels är det lugnt och dels har jag sagt upp mig. Har accepterat det lugna osociala livet och liksom lite landat i att njuta av att få en period hemma och mer tid med barnen.

Idag har jag haft ett jobbmöte, sen städade jag källaren efter maken, handlat julblomma till fröken, gått på stan med min dotter som ville köpa julklappar, lagt middag och varit på yoga. Jösses vad man hinner mycket på en dag om man knappt jobbar och inte är full.

Känner en liten oro för Corona och hur det ska gå för sjukvården i Sverige. Är också oroligt för klimatet... svårt att ta in. Så allt är inte rosenskimrande. Men det lockar inte med alkohol för att döva längre.

Jag ser på riktigt fram emot en nykter jul med min lilla familj i år. Allt annat inställt.

Så, inget spännande alls som händer i mitt liv men det är helt ok ändå. Nu ska jag äta en grapefrukt och kolla på ett avsnitt av the Crowne.

Vi hörs snart igen! Kram

Profile picture for user Torn

Härligt att det rullar på bra! Ja, mycket tid man har nu som kan ägnas åt annat, i stället för att ödsla den på alkohol.

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

Hurra! Idag är det 4 månader sedan jag vred mig av bakfylleångest. Det är också 17 helger utan alkohol. Helt sjukt många fredagar och lördagar som jag varit nykter. Känner sug ibland, speciellt nu när jag varit ledig. Men har stått emot.

Imorgon julafton. En annorlunda sådan. Så tacksam för min lilla familj. Och tacksam för att jag denna julen, hundra procent, är en nykter, glad och pigg mamma.

God jul ?

Profile picture for user Andrahalvlek

17 nyktra helger - wow! Då är inte vanan kvar i alla fall, utan suget kommer mest som sura vindpustar och är rätt lätta att vifta bort.

Godjulkram ?

Profile picture for user kvinna 38

Jodå, det blev en nykter jul. Fin men annorlunda. Firade utomhus med lite släkt på dagen sedan ensamma hemma på kvällen. Jag hade gjort julbord, lagat det mesta själv dessutom. Jag har haft väldigt mycket tid det senaste. La ett pussel på 500 bitar bland annat. Tränat lite, promenerat med barnen. Kollar tapeter. Med andra ord, det rullar på...

Profile picture for user Torn

Skönt att det flyter på och att du har saker att fixa med. Grattis till drygt 4 månader också! ? Jag har haft det lite väl lugnt, så jag drog i gång med renovering av ett rum i källaren i dag. Riktigt kul att riva ner gammal puts från väggarna så dammet ryker!?

Kram

Profile picture for user kvinna 38

Nyårsafton imorgon blir nykter. Är väl den första på över 20 år. Firar hemma med lilla familjen. Funderar på mat men sonen önskar godis. Jaha... det brukar lösa sig i affären annars. Eller någon som planerat nåt gott att äta?
Gott nytt år ?

Profile picture for user kvinna 38

Har precis klarat av ytterligare en prövning. Nykter en hel vecka i fjällen. Så skönt att inte vara bakis i backen. De andra drack öl i basun och vin till maten. Jag kände mig sugen på rödvin en kväll men eftersom de andra vet att jag inte dricker så avstod jag. Jag övar vidare...

Kan fortfarande inte säga att jag aldrig kommer dricka igen. Tänker att jag i framtiden kommer vilja och funderar på olika situationer då jag skulle vilja dricka. Vet inte varför jag alltid tänker så långt fram men det har jag alltid gjort. Oroat mig för framtiden. Men i stunden vill jag inte dricka. Om jag blir erbjuden ett glas är det inga problem att tacka nej. Behöver bli bättre på att ta en dag i taget och njuta lite mer av här och nu.

Så länge jag har varit nykter. Det trodde jag inte.

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

Himmel vad bakfull jag har varit på mina få skidresor i mitt yngre liv. Jag tror att skidresor utan baksmälla är hundra gånger bättre! Och naturupplevelsen mer wow ?

Stort grattis till 138 nyktra dagar! Du behöver inte ta något beslut om framtiden, tänk januari i första hand bara. Eller en vecka i taget. Man måste inte lova någonting, man bör inte lova någonting. Både att tänka ”aldrig mer” och sätta ett fast datum är kontraproduktivt.

Kram ?

Profile picture for user Torn

Grattis till 138 dagar! Bra att få prövningar gjorda, då märker man att det var ju inte så farligt, och blir starkare och stoltare för varje prövning man avverkat. Jag har ju inga problem med att tänka aldrig mer alkohol, men tror det beror på att det är ju liksom inte definitivt. Jag kan ju teoretisk sett dricka någon gång i framtiden. Det är inte som ”när tar rymden slut” eller ” vad händer efter döden”.

Bara att köra på som du gör, du jobbar på jättebra.? Månad 4 till 6 hände det mycket positiva saker för mig i alla fall. Förhoppningsvis blir det likadant för dig.

Kram

Profile picture for user kvinna 38

Tack Andrahalvlek! Tack också för ditt stora engagemang i forumet, för alla du stöttar och hejar på. Du har verkligen tagit dig an det nyktra livet. Du skulle kunna skriva en bok ?

Jag vet att du har rätt, jag behöver ju inte bestämma mig om framtiden nu. Det är ju det som är återkommande ett problem för mig, att jag alltid tänker så långt fram och oroar mig för hur det ska gå. Jag ska försöka vara mer i nuet. Och nu vill jag inte dricka. Det är helt säkert!

Jag förstår att du också läser mycket kring ämnet. Jag skulle vilja bli mer påläst men det är svårt att hitta tiden. Den tid jag har över vill jag lägga på sådant jag tycker om. Barnen, träning, trädgård. Jag hänger på forumet varje dag men ska verkligen försöka ta mig igenom Tänka klart...

Kram

Profile picture for user kvinna 38

Hej Torn! Ja, rent teoretiskt kan jag ju dricka redan imorgon, men det vill jag inte. Ibland tänker jag på ett glas vin och bara i tanken hamnar jag i ett beroende-beteende och vill ha ett glas till och sen mår jag illa ? bra strategi för att låta bli första glaset.

6 månader nykter tänker jag klara!

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

Då kan man göra och lyssna samtidigt! Perfekt i bilen och på promenaden, när man lagar mat och diskar. ”Skål ta mig fan”, ”This Naked mind”, ”The alcohol experiment”, ”Stop drinking expert” och ”I can stop you drinking” finns på storytel. Jag har förbättrat min hörförståelse på engelska enormt på kuppen. Vinn-vinn.

Kram ?

Profile picture for user Rule74

...när jag är ute och går och ska sova. Nu blir det: Sluta dricka - Alkoholproblem kan botas. Återkommer med recension. Och så bra jobbat @kvinna 38 till att ha hållt dig nykter så länge och siktar på ett halvår! Läste att det tar tre månader för kroppen att återhämta sig från ett långt drickande och ett halvår innan hjärnan är tillbaka. Låter som att det är något alla borde satsa på för att verkligen komma tillbaka till sitt bästa jag. Hej dig!

Profile picture for user kvinna 38

Den boken tar jag gärna en recension på @Rule74! Kul att du är tillbaka på forumet. Hoppas du stannar. Jag har inget mål med min nykterhet egentligen utan det rullar på. Den stora skillnaden är att jag inte tänker på det så mycket längre, vilket är väldigt skönt. Kram

Profile picture for user Rule74

Ja, du - det var en självhypnosbok jag lyssnade på igår kväll som skulle bota mig från mina alkoholproblem. Det enda den gjorde var att få mig att sova i några minuter (sov sedan uruselt hela natten...). Lyssnade på den igen när jag skottade idag, men den gjorde inga under för mig då heller. Så den kan jag inte rekommendera :).
Vad skönt att allt rullar på för dig annars @kvinna 38 - det är ju så det ska vara, tänker jag. Ingen kamp och inget lidande - bara en naturlig rullning av livet som pågår. Härligt!
Ha en fin kväll! Kram

Profile picture for user kvinna 38

5 månader nykter. Jag saknar det mindre och mindre. Har minskat ner substituten betydligt det senaste. Behöver inte längre dricka något när jag lagar mat. Tänker inte längre på att jag inte är bakfull. Tänker inte särskilt mkt på alkohol eller nykterhet öht. Kommer på mig själv med att jag inte tänkt på det på hela dagen. Vilken befrielse.

Tacksam för en härlig dag med uteaktiviteter. ??

Profile picture for user Torn

5 månader, redan!? Jag har ju följt dig här under din resa och det är kul att se att du mår så bra. Tänk vilken skillnad det är mot de första 2-3månaderna. Tiden kunde krypa fram och mycket alkoholtankar snurrade i skallen. Gött att du har haft tålamodet och inte testat med att dricka ” kontrollerat”. Risken finns ju att man faller tillbaka till hur det var förr. Det är inte värt att ta den risken. Det tycker jag i alla fall.

Tack för din påhälsning i min tråd.? Du borde kunna flytta till det vidare livet, det känns så.

Kram

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Du ska vara stolt ???
Längtar till att slippa ta skarpa beslut varje dag. När nykterhet blir det normala och vanliga. Tack för att du delar och ger hopp ?❤

Profile picture for user kvinna 38

Tack andrahalvlek ❤️

Torn, jag är inte redo att flytta än men om ett tag ?
Jag har testat att dricka kontrollerat mååånga gånger. Min första tråd här är ett av försöken. Men jag är glad att jag den 23 augusti bestämde mig för att det inte gick längre.

Tack miss Mary för den goa stämning du bjuder på i forumet och i alla trådar. Jag blev glad för dina ord. Jag längtade väldigt mycket i början efter den dagen då alkohol inte längre upptog mina tankar. Jag är nästan där.

Profile picture for user Rule74

Så härligt att läsa dina reflektioner efter fem månader. Så strongt jobbat! Själv är jag inne på min nya resa, och har nu 14 dagars nykterhet i bagaget. Vill också känna just det du beskriver, att A inte upptar så mycket tid i hjärnan. Jag har inget sug, men jag läser, lyssnar och tänker mycket på vad alkoholen gör med mig och min kropp. Men det är en process. En dag i sänder och små steg framåt kommer göra promenaden till ett nyktert liv behaglig och hållbar hoppas jag. Ha en fin söndag!
Kram

Profile picture for user Se klart

Minns också din ”början” och nu är du en så bra bit påväg.
Tankarna falnar lite med tiden, men tror att vi kanske alltid behöver vara uppmärksamma. Att vi har en känslighet som vi behöver ta hand om. Och när man tänker efter är det inte det sämsta. Kram och heja dig! ?

Profile picture for user Illaute

Har läst din tråd och vill bara hoppa in och gratta till dina 5 månader.
Grymt jobbat!
Jag ligger ca 2 månader efter.
Jag har som mål att sluta helt men tar förstås lite ödmjukt bara 1 dag i taget.
Heja dig, heja mig, heja alla på det här braiga forumet!
Ha en skön söndag!

Profile picture for user kvinna 38

Jag skriver inte så ofta. Men det är så roligt att få svar och hejarop. Glad om jag kan inspirera och glad att ni skriver till lilla jag.

Precis, Rule74, det är en hållbar strategi som behövs. Och den är ju individuell. För mig har det bästa varit att göra något roligt av den tid som blir över när jag inte dricker.

Se klart, ja jag är def en känslig person. Dock med ett lugnare temperament nu. Reagerar inte lika lätt eller våldsamt. Är mindre sur. Mera glad. Jag försöker vara uppmärksam och medveten. Jag är rädd för att dricka igen. Vill inte ta risken att skämma ut mig. Så det enda jag kan längta efter är det ensamma drickandet. Och det är ju meningslöst!

Tack Illaute och detsamma! Jag har inget mål längre. Mitt mål var nykter till jul och det gick bra. Nu känner jag inte att jag behöver något mål. Det får rulla på helt enkelt.

Kram ?

Profile picture for user kvinna 38

Tack för tipsen mic! Jag drar mig verkligen för detta... så järnviljan finns inte riktigt där. Än. Men jag vill sluta och tar åt mig av tipsen ?

Jag känner att jag inte vill vara gammal och snusa ? tänk att vara en tant på 80 bast och lägga in en prilla. Nä... och då kan jag ju lilagärna sluta nu. Ska vi säga 1 mars?

Profile picture for user kvinna 38

Vilken j***a tur att jag tog beslutet. Hade aldrig klarat att börja nytt jobb och samtidigt dricka/vara bakfull. Så mycket nytt att lära sig. En väldigt utmanande, spännande och kreativ men också krävande tjänst. Efter att varit hemma lääänge tar det på krafterna att ställa om.

Ha en fin dag!!

Profile picture for user Sisyfos

Kul med nytt utmanande jobb. Gäller att komma ihåg och reflektera över de där tillfällena när det just är en j...la tur att man är nykter. Jag är några dagar efter dig tror jag. Drygt 5 månader det är rätt lång tid ändå.

Profile picture for user kvinna 38

Jo, jag läste i din tråd för inte så längesen och såg att vi låg lika i nykterheten. Ja, jag tänker inte så ofta längre på varken vin eller på att jag är nykter. Men som du säger, det är viktigt att reflektera ibland så man inte glömmer.

Grattis till drygt 5 månader!! ????

Profile picture for user kvinna 38

Tittar till min lilla tråd och gör ett avtryck på min 6 månaders dag. Fokus är flyttat från alkohol och så även fokus för forumet. Jag läser ibland men skriver sällan.

Livet är bra och så mycket bättre utan alkohol. Enda gångerna jag saknar det är när ångesten och oron gör sig påmind. Vilket är betydligt mer sällan nuförtiden. Oro för barnen har jag dock ibland.

Hur som. Tänkte unna mig en present idag. Ett par örhängen hade jag tänkt. Men hittade inga så får leta vidare.

Jag ser fram emot fler nyktra dagar, våren och när Corona är ett minne blott.

Allt gott!

Profile picture for user Illaute

Bra jobbat!
Håller med dig om att livet är mkt bättre utan alkohol. Mycket bättre!
Sen saknar man att dricka ibland.
Man saknar de bra stunderna.
För min del var de väldigt få, men det är dom jag saknar. Men har också i starkt minne varför jag slutade och det överväger.
Är också härinne mer sällan, men läser ibland lite för att bli påmind hur jävlig han är den där jävla alkoholdjävulen.
Förstör människors liv.

Förlåt den negativa tonen, jag kom av mig lite i grattandet!
Ha det fint och lycka till!
Kram

Profile picture for user Torn

Just vid 6 månader var det något som hände för min del. Jag tror det var saknaden efter alkohol som försvann för gott. Det blev enbart skönt att slippa alkoholen. En del kanske aldrig kommer dit, men jag tror faktiskt du kommer göra det. ?

Unna dig ett par örhängen, ett par dyra sådana, det är du värd!

Kram

Profile picture for user kvinna 38

Det spelar ingen roll att man håller sig borta en period. Så fort man skriver får man så fina kommentarer ändå. Tack ❤️

Ja, jag tänkte en symbol för nykterheten som påminner mig. Men också för att jag är värd det ?

Nu har jag inget nästa mål. Ett år känns för långt. En dag i taget för kort. Målet får vara att aldrig dricka när barnen är med. Och då menar jag aldrig. Det är ett bra mål.

Kram

Profile picture for user Miss Mary Poppins

..min bucket list? Jag strävar efter att vara nykter olika tillfällen. Semester och middagar. Så jag samlar erfarenheter som smultron just nu. Det är också ett mål. Har även ett sparmål. Har idag sparat 2972 extra sedan 1 januari. Alltså det jag inte dricker hamnar på sparkontot.
Så försök hitta andra sätt att motivera dig nu så du inte halkar dit igen ❤?❤

Profile picture for user kvinna 38

Tack Torn för omtanken. Hade blivit utloggade, glömt lösenordet och insåg sen att jag skriver fel nick...

Hursomhelst så är det bra och nyktert här. Det är skönt att vara nykter men det är också det normala nu. Jag är dock inte frälst. Det blir jag kanske aldrig. Kämpar sällan med tankar om sug men en liten längtan finns ff efter att få ta ett glas med vänner eller på en fest. Men det är ändå glaset i ensamheten jag saknar ibland. Och det tänkte jag låta bli.

Det blir en nykter påsk iaf det vet jag!!

Kram 🤗

Ps. Jag bor i samma stad som du ☺️

Profile picture for user kvinna 38

Jag är frånvarande här. Går in och läser lite på kvällarna men är för trött för att skriva. Så tänker jag att jag ska skriva lite på dagen efter. Men sanningen är den att det inte finns en enda tanke på alkohol på dagarna längre. Och då heller inga tankar på forumet. Dessutom finns det inte en chans att hinna med. Mitt nya jobb är väldigt intensivt. Men roligt! Jag hade aldrig pallat det om jag ff drack.

Jag har aldrig sagt att jag aldrig mer ska dricka. Det kan jag inte säga nu heller. Det har aldrig varit mitt mål utan jag har tagit det en bit i taget. Och sanningen är den att jag vid några få tillfällen har provat att dricka lite. Jag har inget dåligt samvete för det. Det har handlat om 1-1 1/2 glas vin vid totalt 3-4 tillfällen. Det har dock skett i ensamhet, vilket ju egentligen är helt onödigt. Men eftersom min man har varit väldigt tydlig med att han inte vill att jag dricker så vill jag inte göra det med honom. Ja ja... jag tar det helt enkelt en bit i taget ff. Och berusad har jag inte varit på snart 9 månader. Och aldrig aldrig ska jag tillbaka dit jag var.

Jag har ett så mycket bättre liv nu. Så mycket ork. Jag tränar 3 ggr i veckan. Jobbar med trädgården. Är engagerad i barnens aktiviteter. Och jobbar.

Ni som tycker att det är svårt att skiljas från alkoholen. Ge det en chans! Och ta en dag i taget. Det finns sååå mycket att vinna.

Nu kommer våren. Utan rosé på en uteservering, men med pigga morgnar och tid till det som är viktigt på riktigt - jag!

❤️

Profile picture for user kvinna 38

9 månader sedan jag var aspackad och bestämde mig för att aldrig mer. Så nöjd att jag hållt mitt löfte om ett bättre liv. Tror jag ökat min muskelmassa med 50%. Bara det är en seger. Och det nya jobbet där jag på riktigt kommer blomma ut 🌹

Profile picture for user Sisyfos

Du ligger ett par dagar före mig, så stort grattis till dina 9 månader och ett bättre liv. Träning och intressant jobb gör också underverk. Det händer liksom inte om fokus är att dricka.

Profile picture for user kvinna 38

Tack @sisyfos och Grattis i förskott!

Japp, tänker på det ibland - vilken jäkla tur att jag inte dricker längre, då hade jag aldrig klarat av det här tempot som jobbet kräver. Träningen är jag såå tacksam för att jag tagit tag i. Känner mig väldigt stark o pigg.

Kram

Profile picture for user kvinna 38

Hjälp! Jag höll inte ut.

Jag vill bara bort från ångesten över att jag har druckit igen. Det blev inte bra för mig med semester och att vara på landet där det finns alkohol. Det i kombination med en orolig tonårsdotter gjorde att jag inte kunde stå emot. Jag tänkte inte ens. Jag bara behövde något för att stilla. Och sedan fortsatte det. På autopilot.

Jag har inte druckit så att det har märkts, min man märkte ingenting. Men min dotter har frågat flera gånger om jag har druckit för hon har hört ljud eller sett att jag smusslat. Jag har ljugit henne rakt upp i ansiktet och jag har lovat att jag inte dricker. Jag har sagt att jag tog ett beslut för ett tag sedan att inte dricka därför att jag inte mår bra av det. Hur påverkar det henne att jag ljuger? Har jag skadat vår relation för alltid?

Tydligen vet hon mer än jag trott. Hon visste att jag drack förr och att jag har problem. Om jag bara hade fortsatt vara nykter så hon slapp detta.

Jag hade ettårsdag den 23 augusti men så blev det inte och jag är så besviken på mig själv.

Profile picture for user Andrahalvlek

@kvinna 38 Att slå på dig själv hjälper dig inte. Jag kan tipsa om ”The Alcohol Experiment” med Annie Grace. 30 dagar som förändrar ditt tänk. Upp på hojjen igen och cykla vidare mot målet.

Din dotter vet mer än du kan förstå, det bästa du kan göra är att visa henne att du menar allvar. Lögner tillhör missbruket, ärlighet tillhör nykterheten.

Kram 🐘

Profile picture for user Sisyfos

Vi är lite i samma situation om det kan trösta dig. Tror det blev en kombination av gamla hjulspår, tillgänglighet och några yttre faktorer som gjorde att jag också drack i sommar vid några tillfällen. Nu tänker jag inte fortsätta med det. Jag har en skitjobbig jobbsituation som jag bara vill dränka, men det där är slut för min del. Det är hopplöst lätt att ta dåliga beslut och det går fort, men det går att bryta. Tänker att man får lära sig av sina misstag och den psykiska påverkan som alkohol ger är vi väl klara med, både du och jag?
Jag hoppas att du har bestämt dig nu igen?
Jadu, jag har också ljugit för dottern. Har pratat med henne efteråt om att det var lögn också. Inte ens livs stoltaste ögonblick, och jag har helt enkelt fått säga hur pinsamt det är att ljuga och att det på nåt sätt ändå inte går att stoppa lögnen. Det går inte att säga som det är just där och då. Ja, jag vet att det finns många som tycker att det är förfärligt, men för mig är det så.
Om du stoppar nu och har lite distans till det kanske du kan prata med henne? Ledsenheten och besvikelsen hos barnen ligger ju också i lögnen i sig och oron för att det ska förvärras. Om barnen vet att ambitionen är att vara nykter igen slipper de kanske också oron och det magonda. Jag tror på att kommunicera även sina tillkortakommanden med barnen till viss del, saker som de ändå vet och oroar sig för. Du har inte förstört någon för livet, men jag tror verkligen att vi behöver hjälpa dem att hantera sin oro. Min dotter pratade med sina kompisar om att jag druckit när jag sa att hon fick, en hel del av hennes kompisar har föräldrar med samma problem.
Nu tar vi nya tag! Fokusera på ditt nästan årslånga uppehåll och alla fördelar med det! Kramar!

Profile picture for user Torn

@kvinna 38 Hej! Det är bara att ta ny tag.🤗 Jag måste erkänna att jag blev lite orolig när jag läste att du hade börjat ta något glas lite då och då. Men det är inte ditt fel, det är så det oftast blir förr eller senare om man en gång har blivit beroende av alkohol. Det tror jag de allra flesta håller med om. Om man absolut inte vill riskera att hamna i ett destruktivt drickande igen, finns det bara en sak att göra. Se till att aldrig ta det första glaset. Är man villig att riskera att hamna i ett missbruk igen, ja då är det upp till var och en. Jag är inte en av dem dock.

Kram

Profile picture for user kvinna 38

@sisyfos, tack, jag det kanske tröstar lite :) Nu har jag gråtit hela dagen och haft ångest. Japp, jag är 100% säker och övertygad om att jag inte ska dricka. Men jag tror jag behöver lite hjälp för att klara det i det långa loppet och inte fatta några dåliga beslut igen. jag är , precis som du, färdig med detta nu.

Jag kan inte berätta för henne nu, det är jag inte redo för men jag ska avvakta och se om vi kan prata lite längre fram. Jag skäms så mycket för det här att jag inte kan prata med någon. Jag tror faktiskt att hon mår dåligt över detta på riktigt och det gör väldigt ont i mig. Hur gammal är din dotter?

Jag vill vara nykter och jag vill inte dricka alkohol. Jag har ångest idag men jag vet att den iaf till viss del är kemisk. Jag vet fördelarna med att vara nykter och det finns inget bättre.

@andrahalvlek - jag var idag med på ett online möte med AA. Jag känner att jag vill testa något som kan hjälpa mig och att hitta andra att prata med tror jag kan hjälpa mig. Jag vågar ju inte prata med någon i verkligheten...

@torn - ja och rätt hade du ju i att oroa dig. Jag mådde så bra när jag inte drack och jag hoppas och tror att vägen tillbaka till energi och glädje går fortare den här gången med tanke på att jag var där för inte så länge sedan. Min utmaning blir att hålla ut i längden. Du är stark och jag ska jobba på min styrka.

Kram

Profile picture for user Sisyfos

19 är hon, min dotter. Dina barn är kanske yngre. Och det är väl det som gör ondast, att hon har varit orolig. Jag hade långa uppehåll med alkoholen och drack sällan så någon såg, men de vet och när de börjar ”kontrollera” och hålla koll, det gör ont.
Förstår att du vill vänta med att prata och att det är klokt att göra det tills du känner dig mer stabil. Och eftersom maken inte vet så är det ett annat läge kanske.
Vad bra att du gick på ett On-linemöte. Jag sökte till sist hjälp på Riddargatan. När jag började där var jag inte klassad som beroende, men jag vet ju att jag behövde reda ut mitt förhållande till alkohol. Då var jag tvungen att prata om det, jobba med det och ta ansvar för de gånger jag ändå drack. När man faktiskt pratar om det får man lite perspektiv. Och börjar analysera lite vad som leder fram till att man dricker. Jag får ingen kick av alkohol. Det finns många orsaker till att man väljer att dricka och det handlar också om att rannsaka sig själv. I min tråd resonerar jag om att jag till viss del får en kick av smygandet. Så omoget! Och så ohålllbart, för det är ju skitjobbigt att smyga.
Såg att du druckit nåt glas i ensamhet innan sommaren, vet du varför? Du har haft andra planer tidigare.
Jag vet att jag aldrig kan gå tillbaka till att dricka hemma, då är det enbart medicinering och det jag verkligen måste låta bli oavsett hur lite det är.
Hoppas ångesten lagt sig lite, du kommer ut på andra sidan. Lite klokare, lite smartare, lite mer erfaren.
”Som ett barn i en godisbutik” kanske man kan likna faran med tillgängligheten för mig.

Profile picture for user Se klart

God morgon,
Välkommen tillbaka. Ibland när människor ”kommer och går” på forumet får jag lov att läsa tillbaka i deras trådar. Det är ett tips från mig att göra det du med. Och om du så väljer forumet eller en dagbok eller något annat. Men det verkar som om du (som för många av oss) behöver rota igenom det här lite mer för att inte hamna tillbaka i samma spår. Det kräver mer av oss än att inte dricka och nykterheten ska bli hållbar. Jag tror på dig!

Profile picture for user Tröttiz

@kvinna 38
Jag har en kompis som just nu "dricker vin när jag vill". Vad skulle vara det bästa att göra, idka så kallat störande beteende som kompis eller backa ett tag och kontakta henne om ett tag och visa att man finns där?
Hon har, liksom du, också barn.
Barn förstår mer än man kan tro.
Kan man störa för mycket som kompis? Jag vill ju inte skrämma bort henne.
Sköt om dig.
❤️

Profile picture for user kvinna 38

Svar till sisyfos... Japp, min barn är yngre. Min son som är 10 har många funderingar om livet. Han frågar ibland kring alkohol och tobak, hur det påverkar. Han har iaf noterat att jag inte dricker utan väljer alkoholfritt. Dottern är 12 och väldigt uppmärksam, känslig och orolig. Hon vet att jag druckit tidigare och noterade direkt att jag verkade smyga med glas i köket.

Jag för anteckningar över varje vecka sedan ett år tillbaka. Om jag druckit eller ej och hur mycket jag tränat. Jag noterar 8 helnyktra månader. Sedan lite fusk med 1 glas på ett par helger. Och sedan då sommaren där jag hamnade lite snett. De första två veckorna med nåt glas i veckan och de sista två veckorna med nåt glas eller två om dagen. Dagen före jag skrev här och bad om hjälp hade jag köpt en halv flaska rosé på systemet. Det kändes bara väldigt fel.

Ja, jag vet varför jag började fuska i våras. Det fanns vin över från en middag. Jag smakade på kvällen och drack ett glas kvällen därpå. Det funkade ju. Några gånger. Att det blev som det blev på sommaren var för att jag hade släppt garden och det finns tillgång till alkohol på landet. Och oro över min dotter som är känslig och ofta ledsen. Så tillgängligheten på landet till alkohol tänkte jag prata med min man om. Att jag tycker det är jobbigt att säga nej till alkohol varje gång jag är där. Om han kan ta bort den.

Jag känner ändå att det var ett snesteg men inte mer. Jag har 8 nyktra månade i bagaget och efter det betydligt fler nyktra dagar än onyktra ändå. Det var lätt att hitta tillbaka. Det är inte någon vana för mig att dricka längre. Mitt problem (som många andras) är att hålla ut i längden. Och det ska jag jobba på ;)

Tack för dina fina ord! Jag känner mig stark i min nykterhet idag. Kram

Profile picture for user kvinna 38

@se klart - japp, det räcker inte för mig med att inte dricka för att hålla ut i längden. Jag funderar på hur min strategi ska vara. Men här är några saker jag tänkt på:

- Nya vanor. Jag tränar och det är min nya vana.
- Ta bort alkohol på landet. Hemma har vi ingen.
- Skriva här regelbundet.
- Gå på on-linemöten med AA
- Meditera och gå i skogen när oro och ångest tränger sig på.

Har du några andra bra tips? Jag gillar inte att läsa eller kolla på youtube som många förespråkar.

Profile picture for user Torn

@kvinna 38 Du är stark och väldigt klok som reagerade när du märkte att det var väg att gå åt fel håll! 🤗 Jag tycker din strategi ser bra ut. En sak som jag tror skulle kunna underlätta mycket är om du kanske har en hobby av något slag och lägga extra energi på. Eller kanske hitta en ny hobby. @Se klart har ju tex sina blommor och jag mitt fiske. Då har man alltid något kul att se fram emot och syssla med. Och ev tankar på alkohol försvinner.

Kram

Profile picture for user Futurista

Du har gjort ett grymt jobb! Förstår att det är svårt att låta bli om det finns alkohol på landet.

Träning är verkligen en grym hobby! Man mår så bra, plus att man motar extrakilona som kan komma av alkoholstoppet… 🙂

Profile picture for user kvinna 38

@Torn. Tack! Ja, jag tycker själv, såhär i efterhand, att visst det var det ett snesteg och det var dumt, men jag bröt innan det gick ännu mera fel. Jag ångrar mig, men måste också kunna förlåta mig själv och gå vidare och inte älta.

Ja, jag har ju två hobbys som jag gillar. Trädgården - jag planerar blommor, tomater, potatis mm. Mitt helgprojekt är att göra äppelmust. Min andra hobby är att måla men det har jag inte gjort på ett tag. Jag längtar efter det och ska införskaffa lite nytt material och börja fundera på motiv. Tack för tips och inspiration :)

Profile picture for user kvinna 38

@futurista - tack! Jag gick upp när jag slutade med alkohol, sen gick jag upp lite till när jag började träna. Muskelmassa hoppas jag :) Har inte problem med vikten så ingen fara :)

Profile picture for user Se klart

Hej igen,
Jag tycker dina strategier låter superbra. Genomtänkta, att tex inte ha alkohol på landet är väl ett viktigt beslut. Vi behöver underlätta för oss i den mån det går.
Jag lyssnar mycket på ljudböcker när jag är i trädgården (tjoho en till trädgårdtant!)
Många här lyssnar ju på poddar, finns flera bra kring beroende och alkohol. Alkispodden är kanske den mest kända? Jsg har just lyssnat om på Björn Natthiko Lindeblads bok ”Jag kan ha fel” och just de orden botaniserar jag mycket kring.
Men framförallt tror jag på forumets kraft (inte testat AA) här får jag stöd, inspiration och påminnelse om vilket mega-jobb vi gör. Vad bra vi är, bra nog! Kram 🌱

Profile picture for user kvinna 38

@se klart. Jag har alltid en ljudbok i öronen när jag är i trädgården!! Nattiko ligger på min lista att lyssna på.

Har du några fler tips? Jag gillade ”samlade verk” och böckerna om Maj.

Har lyssnat lite på alkispodden och några böcker om beroende jag fått tips om här. Mår både bra och dåligt av det.

Såg inslaget om Hanna Hellberg (hos Malou tror jag). Hon sa att hon bara vill så långt bort från det där som möjligt. Så känner jag. Bort från det. Det känns inte som jag.

Kram

Profile picture for user Sisyfos

Bra! Låter mycket mer positivt nu. Det är svårt det där med intressen tycker jag. Jag är lite Periodare även med intressen. Gillar att bygga saker och att odla, men det är inte alltid jag prioriterar det trots att det är kul. Alkispodden har jag svårt att identifiera mig med. Jag tycker närvaropodden känns mer rätt för mig, eftersom det är där jag har mina största utmaningar - i det förebyggande arbetet och de goda vanorna.
Oro över barnen har funnits för mig också. Jag tror att jag har oroat mig mer än nödvändigt och nu när jag har kommit en liten bit på väg i att inte ”ta över” deras känslor så är det bättre. SeKlart skrev i en tråd att hon fått rådet att i sin relation till en äldre dotter vara den som härbärgerar hoppet och jag tänker att det är ett så klokt råd. En mamma som står stadig, lyssnar
, tröstar och säger att allt blir bra, det räcker långt. Min dotter hade det jobbigt en längre period och sånt gör ont. Nu är hon gladare igen. Det är nog så livet är. Jag har verkligen fått lägga band på mig för att de inte ska behöva låtsas att allt är bra för min skull - för att jag behöver att de är glada. Det är en stor utmaning för mig för jag har växt upp med uppgiften att hålla andra på gott humör.
Flytta tråden, eller skapa bara en ny tråd där. Det känns som att du är tillbaka igen, lite klokare.

Profile picture for user Se klart

God söndag!
Jag samlar ihop några böcker jag läst och lyssnat på senaste 2 åren kanske, inga direkta oväntade så du kanske redan läst alla.
* Renegater- Klas Östergren, 4 Seklart
* Den underjordiska järnvägen- 4 Seklart
* Är mor död- Vigdis Hjort- starka 4 SK
(Arv och Miljö ger jag en femma)
* Shuggie Bain- stark 3/svag 4, men bra!
Jag gillade 1793 och 1794, och John Ajvide Lindqvists är jag nyfiken på, vet att @andrahalvlek gillade den mycket.
En överraskning för mig som gillar att läsa/lyssna på engelska var The Dutch House (finns på Storytel) som läses av Tom Hanks. Riktigt härligt att lyssna på.
Kastanjemannen är en av de bättre deckarna jag läst på ett tag, gillar också Stina Jackson, Silvervägen och Ödesmark tror jag. Ja, det var några tips!

Profile picture for user kvinna 38

Nu har jag flyttat på mig till det vidare livet och där tänkte jag stanna. Det vidare livet innehåller inte alkohol. Det innehåller familj, arbete, vänner, träning och intressen.

Eftersom jag gjorde ett snesteg så har jag tappat räkningen på nyktra dagar. Har iaf passerat ett år sedan jag tog det stora beslutet som jag höll fast i väldigt länge. Det var också med hjälp av det jag hittade tillbaka till nyktra vanor väldigt snabbt.

Tack Se klart för dina boktips. Ska välja en och lyssna på snart.

Sisyfos - jag försöker vara stark och inte bära alla hennes känslor. Får stanna upp när jag grubblar och bestämma mig för att det inte blir bättre om jag också är ledsen och deppig. Jag vill vara hennes trygghet och hoppas så innerligt att det går över för henne. Vi har varit på två samtal och ska gå på några fler. Om det inte hjälper söker jag vidare. Har involverat min man lite mer. Jag kan vara bra på att stänga ute honom men känner att det går ju inte att vara ensam med detta. För mig är det bättre att vara två och att vi kan dela våra tankar med varandra. Varför gråter en 12-åring?

Profile picture for user Sisyfos

Välkommen in hit!
Bra att du slutat. Jag har tyvärr inga svar på varför en 12-åring gråter. Om det är yttre eller inre faktorer, hormoner, vänner, känslor etc. men jag har grubblat över mående mat och näringsämnen länge. Och jag är ju som jag skrivit tidigare lite fixerad vid järn bland annat. Med den kunskap jag har nu skulle jag nog vilja kolla upp mitt barn om hon deppade. Kolla lite blodvärden så att de är på en bra nivå. Många unga tjejer äter nog för lite näring. Nu vet jag inte om så är fallet med din dotter men det skulle jag kolla om det vore min.
När jag var 12-13 var jag deppig. Kände inte att jag passade in med mina vänner, kände mig annorlunda och jag vet nu att jag var en HSP. Det förekom rätt mycket mobbning på min skola. Jag blev inte utsatt men jag tyckte så oerhört illa om det här. Det gjorde ont att se och sa man något blev man själv utsatt. Nog om det!
Jag tänker att det enda man kan göra är att finnas där, bekräfta känslan, berätta sina erfarenheter av mående, se till att hon rör sig, äter, och gör saker som man normalt mår bra av och skänker hopp. Ni går redan hos någon och pratar. Nu behöver hon inte oroa sig för att du dricker längre. De har mycket att grubbla över och ni kanske kan titta på serier och filmer ihop som ni kan prata lite om. Tror det fanns en lista på serier och filmer att se med sin tonårsdotter. Det är en bra öppning för att prata om lite livsfrågor.
Oj oj, jag är full av tips… det är ju inte så lätt i praktiken det vet jag.

Profile picture for user kvinna 38

Fortfarande nykter ☺️

Tack Sysifos för dina goda råd. Har tänkt att svara många gånger. Men tiden rusar iväg just nu. Jag har inte bokat tid hos läkare, än. Hon äter bra och hälsosamt men kan ju vara något annat. Just nu är hon piggare och det känns lite lättare. Det kan ju vara mycket hormoner som spökar. Jag har ju aldrig haft en tonåring förut.

När hon mår bra så mår jag bra. Har väldigt mycket att göra på mitt jobb just nu. Både roligt men också lite jobbigt. Tänker inte på alkohol alls längre och mitt återfall känns lååångt bort.

Ska på spa på fredag med en person som inte vet att jag inte dricker. Orkar inte dra hela historien så funderar på vad jag ska säga… några tips?

Profile picture for user Sisyfos

Jag brukar inte göra så stor sak av det, typ säga att ibland dricker jag alkoholfritt. Nu när ni är på SPA skulle jag kunna säga nåt om att det är så skönt att slappna av på enbart naturlig väg, att jag skulle bli alldeles för trött med vin också, att jag ibland väljer alkoholfritt för att det är sunt.ju mer jag tänker på det där desto mer irriterad blir jag på att det uppmärksammas alls som nåt man måste undra över. Det borde vara konstigare att man dricker. Det känns också domar det är vanligare att de som dricker i överkant själva undrar mer.
Ha så mysigt på SPA!

Profile picture for user kvinna 38

Det gick bra på spat. Hon frågade och jag svarade. Hade väl önskat att inte få några frågor… men det gick bra. Vi pratade lite om hur normalt det blivit att dricka lite för ofta.

Jag är nykter. Räknar inte dagar och det spelar ju ingen roll egentligen. Känns som jag varit nykter i en evighet. Ibland dyker suget upp. Som idag, påväg hem i bilen. Väl hemma var de tankarna borta. Och såhär på kvällen är det så skönt att inte vara snurrig.

Profile picture for user kvinna 38

Gokväll! Läser i forumet på kvällarna men orkar inte skriva. Lite trött då det är mycket på jobbet. Ser fram emot att det lugnar sig snart.

Jag tränar, promenerar och tittar på serier.

Idag fick jag en jobbig påminnelse… en flicka i min dotters närvaro mår dåligt. På riktigt. Hennes mamma har problem med alkoholen. Jag känner dem inte men en kort stund kände jag - det kunde varit vi. Jag och min dotter.

Så skönt att vara stabil i nykterheten. Två månader nu sedan återfallet. 🤗

Profile picture for user kvinna 38

Idag hade vi kalas. Det blev två halva flaskor vin över som stod i köket när jag tog disken. Det var sånt som brukade slinka ner. Idag hällde jag ut det. Utan att tveka. Trots att min son kräktes mitt under festen. Det är min absolut störst fobi. Ger mig ångest så jag blir darrig. Katastroftankar. Vinet lockade ändå inte.

Det blev ju ingen katastrof heller. Han piggnade till.

Nu när jag läser vad jag skrivit så inser jag att det är totalt ointressant och orationellt. Men fobier är ju inte rationella.

Profile picture for user kvinna 38

Idag hade vi kalas. Det blev två halva flaskor vin över som stod i köket när jag tog disken. Det var sånt som brukade slinka ner. Idag hällde jag ut det. Utan att tveka. Trots att min son kräktes mitt under festen. Det är min absolut störst fobi. Ger mig ångest så jag blir darrig. Katastroftankar. Vinet lockade ändå inte.

Det blev ju ingen katastrof heller. Han piggnade till.

Nu när jag läser vad jag skrivit så inser jag att det är totalt ointressant och orationellt. Men fobier är ju inte rationella.

Profile picture for user Torn

@kvinna 38 Hej! Jag tycker inte att det är ett dugg ointressant.🤗 Det är bra och stärkande att reflektera över händelser som man ” brukade” dricka på förr, men som numera inte ger något sug alls. Det är härligt att märka hur mer chill man blir i olika situationer.

Profile picture for user Sisyfos

Håller med Torn! Vi behöver fortsätta att reflektera. Och att reflektera över att hälla ut vin också kanske. Det hade ju aldrig hänt när jag drack.
Hur går det med tjejen som mår dåligt i din dotters närhet, får hon hjälp. Man kan anmäla. Jag tänker att det kan vara en väckarklocka för mamman också.

Profile picture for user kvinna 38

@sisyfos - det är anmält på flera plan! Jag visste bara inte om det förrän nu.

Jag har hällt över överblivet vin i petflaskor och sparat.

@torn Japp, mycket mera chill nu för tiden. Dock ej när det gäller detta…

Profile picture for user kvinna 38

Jag är nykter 🤩 det är nu tre månader sen som jag avslutade mitt återfall. Om man lägger ihop tiden före o efter så närmar jag mig ett år.

I helgen var jag på kräftskiva. Sist uppe och dansade med övriga berusade. Imorgon blir det tjejmiddag. De flesta vet att jag inte dricker men inte alla. Där är jag dock trygg med att säga ”jag dricker inte just nu”. Och så är det för mig. Inte nu. Det räcker så.