Tillbaka igen

Profile picture for user Dagsattförändra

Jag orkar inte. Det gick så bra. Har inte hänt ngt nu egentligen heller men blev så otroligt full igår och gjorde bort mig. Vet inte om jag kan stå ut idag. Jag är ett skämt, en värdelös människa. Självföraktet är totalt

Profile picture for user TappadIgen

Du är näppeligen en värdelös människa. Precis det du känner nu och som du går igenom har så många andra gjort innan dig. Det är mänskligt! Man har en idé om hur man vill vara och en plan för hur man ska förverkliga det, men så halkar man i diket då och då. Det händer precis alla. Du är värdefull och du kan inte förändra hur det gick igår. Det du kan göra är att ta den lärdom som finns där att få och sen flytta fokus med blicken framåt igen.

Du fixar detta också!

Profile picture for user Kennie

Hej, kan det hjälpa att tänka att skam är en känsla vi har för att hos oss människor finns en stor rädsla för att bli utesluten ur gruppen? Att när vi levde som jägare och samlare var det förknippat med livsfara att bryta mot gruppens uppförandekod, blev man utesluten överlevde man inte. Skam gjorde att vi undvek vissa beteenden, den visade oss var gränserna gick. Kan du se det så, att skammen kan vara en vägvisare, men att styrkan hos känslan är överdriven? Vi riskerar inte livet genom att göra bort oss längre, men vi är programmerade att känna så. Vi får ha överseende med oss själva och våra känslor, de är en del av att vara människa. Och du vet ju av tidigare resor att du kan hitta balans och må bra utan alkohol. Sikta på att gå ditåt igen och lämna skammen nu, den har gjort sitt jobb, nu behöver du vara snäll mot dig själv istället..

Profile picture for user Dagsattförändra

Igår var en hemsk dag. Men också förlösande. Jag skakade, grät och kunde knappt andas. Min sambo låg bredvid och höll om mig hela tiden. När jag grät över hur äcklig jag är, hur värdelös jag är, hur jag inte förtjänar min familj eller något bra talade han bara om hur jag faktiskt gör det och hur vi ska gå framåt nu, inte bakåt.

Jag la korten på bordet med mina vänner och mamma. Sa som det var, att jag inte kan sluta dricka när jag väl börjar. Att det aldrig blir den där mysiga stunden med ngt glas och härlig känsla, utan jag blir alltid stupfull. Minnesluckor som jag själv försöker fylla i, där jag alltid tänker att det värsta hänt. Alltså jag kan fantisera ihop sjuka saker som jag sen får för mig har hänt.

Mina vänner gav mig 1000 % stöd. Jag har aldrig druckit när jag haft mitt barn, men ändå får jag så dåligt samvete gentemot mitt barn och att jag är en värdelös mamma för att jag gör såna här saker (även om hon ALDRIG varit här då). Jag dricker inte ofta men som sagt när jag gör det... i vilket fall, min mamma skrev så fint att jag är en otroligt känslosam människa med så mycket kärlek för alla- utom mig själv. Och att det är där jag ska lägga fokus, att vara trygg i att alla älskar mig som den jag är och inte som den jag tror att jag måste vara.

Min vän, som känner mitt barn väldigt bra, skrev också det att mitt barn är en klok, busig, rolig och fantastisk unge och att jag ska komma ihåg att hon är det Tack vare mig. Så fint så man gråter, och det ger ju verkligen en känsla av framtidstro. Att jag kanske inte är så misslyckad och nu när jag gjort slut med A så kanske jag kommer att se på mig själv så som andra verkar göra

Profile picture for user Gullranka

Ryser när jag läser dina första stycken för det skulle lika gärna kunna vara jag som skrev dem. Jag utläser din text som att du har ett fint liv med barn, sambo, bra vänner och en stöttande förälder som älskar dig, och att den ångest du har är kopplat till en enda sak: att du dricker för mycket. Det underbara med det är ju att det faktiskt finns en lösning - att avstå från alkoholen. Jag läser i din gamla tråd att du testat att vara utan och att det fungerat bra för dig. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du skippar alkoholen och unnar dig det livet som du är värd, utan ångesten! Kram 🌸

Profile picture for user Dagsattförändra

@Gullranka jag har bestämt mig, och den här gången förstår jag att det finns inget "måttligt" för mig. Det är inte värt mödan att jobba för att kunna "dricka normalt", utan det finns bara en väg och det är helt utan. Här ska njutas av livet❤ om ett år från och med nu ska jag titta tillbaka och tänka " för ett år sen fattade jag det bästa beslutet i mitt liv". Jag ser fram emot det. Tack för dina fina ord ❤

Profile picture for user Ingesmart

Bakslag och dikeskörningar sker, det viktigaste är att stiga upp, borsta av sig smutsen och tänka vad som gjorde att man hamnade snett, och försöka att inte göra samma sak igen. Vi är inte perfekta, vi lär oss på vägen, kämpa på !

Profile picture for user Dagsattförändra

Ikväll var det lite tungt. Alltså inget sug NU men ser alla sociala medier där folk dricker ur immiga glas med bubbel och vin och ser ut att ha det så trevligt. Då känns "aldrig mer" tufft i mig. Jag vill också sitta sådär och mysa. Men det är då jag måste påminna mig att dels blir det aldrig mysigt för mig. Dels vet jag att flera av dem också spårar, det blir tjafs och de skämmer ut sig. De kanske bara inte skäms och har lika mkt ångest som mig dagen efter. Eller så har de det men är inte redo att förändra än. Inte vet jag. Det var bara lite tungt idag att inte kunna dricka normalt

Profile picture for user trött_och_less_72

@Dagsattförändra

Känner likadant. Det svänger jävligt fort. För nån timma sedan kände jag mig stark. Nu brottas jag med att det är värt att firas att jag fixat en månad. Jag lyssnar inte men jävlar vad demonen babblar. Har snart druckit 2 liter kolsyrat vatten. Sitter bara och väntar på att bli trött. Detta är värsta kvällen under hela månaden. Tror det beror på att man börjat slappna av och tror att det är över. Inser nu att detta kommer ta tid. Jag tänker iallafall inte ge upp. Dag 29 nu.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Dagsattförändra Det ÄR en sorg att man tvingats ge upp sin ”bästa kompis”. Sällskapet som alltid fått en att känna sig bekväm även i okända miljöer. En ”kompis” som lättar upp stämningen. Men har det kommit till en viss gräns så är det där bara goda minnen. Verkligheten är helt annorlunda. Då är plötsligt ”kompisen” någon som drar en ner i fördärvet. Som får en att göra saker man ångrar.

Det är okej att sörja, det går över. Låt det ta den tid det tar, men håll alla minnen färskt i minnet. Lista plus och minus, både med nykterheten och onykterheten.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Dagsattförändra Coolt med att sätta 365 dagar som mål! Alla är lite olika där. Jag satte tex inget mål alls. Jag var så jäkla trött på alkoholen så jag ville inte sätta något mål, utan körde på ”tillsvidare”. Fast i början tog jag det dag för dag, och blev bara stoltare och stoltare för varje genomkämpad dag jag klarade av.

Lyft varenda liten positiv grej som du märker av till skyarna! Väldigt många blir det med tiden. Det gäller bara att ha tålamod och en positiv inställning.

💪

Profile picture for user Dagsattförändra

@Torn det blev liksom bara en tid som kom till mig. Kände bara (och sa högt till min sambo) att "om ett år från nu, ska jag titta på mig själv och säga att jag klarade det". Och det kändes bara så rätt liksom. Kanske går ut alldeles för hårt, och vacklar jag kommer jag ta det dag för dag. Men min inställning just nu är att om ett år kommer jag tacka mig själv för att jag valde att ta makten över mitt liv. Sambon har dessutom lovat mig en SPA resa då 😉

Profile picture for user Rosette

Hej Dagsattförändra! Vill bara kika in i din tråd och säga hej och tacka för du delar med dig så fint av din resa. Vilket jobb du gör, verkligen målmedveten och och det märks att det känns för dig som att du är på rätt väg nu. Alkoholen hade fått en plats du inte alls trivdes med, det krockade med dina värderingar och skapade känslor av skam och skuld. Nu är du på väg åt ett håll som känns rätt för dig låter det som, och du får stöd här i forumet, så fint att du är här!

Vi finns här och stöttar dig från cyber spacen, hejja dig!

Vänliga hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user Dagsattförändra

Idag var en bra dag. Vaknade pigg och glad, ingen ångest-så vansinnigt skönt !!! Fick en hel dag att utnyttja, blev en riktigt lång promenad. Varit på middag nu på kvällen, då kändes det vemodigt att inte ta ett glas vin men bestämde mig för att det inte är alkoholen som ger den härliga känslan utan hela situationen och den fanns ju ändå. Tänkte att jag kanske kunde ta ett, behövde ju inte bli full, men envis som jag är ville jag inte sabba mina vita dagar och förstöra mitt mål så icke sa nicke, det bidde läsk!

Profile picture for user KhunMike

Hej,kanske på fel ställe har varit på det mesta,Köpenhamn Malmö,och kanske inte borde vara här och störa,alla som gör det bättre än mig skickar jag en respekt...Bara för ni vågar och gör det bättre än mig...

Profile picture for user KhunMike

Ni ska vara mer stolta än mig på alla sätt,men tro mig första dagen,jag bestämt mig,jag kan ta en pizza,inte nån halvdyr vin,bara för att JAG SKA INTE.Men jag har inte gjort en dag ännu,men riktigt trött på mig själv..

Profile picture for user adde88

@Dagsattförändra

Bra kämpat känner igen mig i det du skriver. Dricker inte så ofta men kan inte hantera det. Som förälder inbillar jag mig att det känns ännu tuffare att gång på gång vakna med ångest pga. minnesluckor och det man eventuellt sagt o gjort.

Hur gjorde du i början när kollegor/vänner tyckte ni skulle ut på ett glas vin / ut o festa ?

Trevlig kväll

Profile picture for user Dagsattförändra

@adde88 Ja, även fast mitt barn aldrig sett mig dricka (har heller aldrig druckit när barnet är hos mig) så lägger sig ångesten över att man är en usel förälder som en tung blöt filt över en. Det är liksom kanske inte så att barnet påverkas direkt men indirekt är det ju såklart inte bra för till slut kanske man skulle hamnat där och börjat dricka även när barnet är hos en. Sen tar ju ångesten så mycket kraft och ork vilket också påverkar ens föräldraskap såklart.

Nu är det inte jag så att jag är ute o festar utan de tillfällen jag druckit (och gjort bort mig) är hemma med sambon alt fest med närmaste gänget. Där var det enkelt då jag för samtliga kunde vara öppen och ärlig med mitt beslut och varför jag bestämt mig.

Gällande kollegor blir det nog mer förfrågningar om AW/ngt glas vin än direkt fest, och även om jag har svårt att se att jag skulle våga dricka mer än ett två glas i en sån situation har jag ju beslutat att jag ska vara helt alkoholfri
Där vet jag inte riktigt hur jag ska göra, vill inte dela med mig av detta. En AW kan jag ju ofta komma undan med alkoholfritt genom att jag Bor så pass långt ifrån jobbet att jag måste ha bilen. I övriga situationer tänker jag att om det skulle bli någon form av ifrågasättande så säger jag nog att jag har träning dagen efter (tränar en hel del så det blir inget konstigt)

Hur ser din situation ut? Trevlig kväll på dig med 😊

Profile picture for user Dagsattförändra

20 dagars alkoholfrihet idag. Inte en tillstymmelse till ångest och just nu känna det topp. Känner mig pigg, stark och utvilad. Går med huvudet högt och inte tungt av skam. Svårare tider kommer garanterat att komma men just nu tänker jag njuta i detta!

Profile picture for user Dagsattförändra

36 dagars nykterhet. Tänk att då när jag bestämde mig kändes det som att jag aldrig skulle kunna kravla mig upp ur det ångesthål jag befann mig i. Men det gick på ngt sätt, och varje dag utan ångest är en seger ❤

Profile picture for user Dagsattförändra

43 dagar utan alkohol. Inte ens känt ett sug. Så skriver grannen och frågar om jag inte ska komma över på ett glas rött. Och BAM. 1000 känslor direkt, ett sug och en önskan. Jag sitter kvar i soffan, men med ett kaos inuti. Har inte haft problem vid inbjudan till fest, allt har gått så bra. O så en liten oskyldig fråga och det känns som en storm inuti. Sug, sorg, förhandling, önsketänkande

Profile picture for user Dagsattförändra

Ibland tänker jag, klart jag skulle kunna vara måttlig. Ni vet, fredagskväll, pizza, ett glas rött o film. Men jag vet att jag lurar mig själv. Och här kommer den. Den nakna, otäcka och mycket jobbiga sanningen som jag tidigare inte ens velat erkänna för mig själv: jag vill inte. Jag vill inte dricka måttligt. Jag vill inte dricka 1-2 glas, jag VILL bli berusad och känna av alkoholen, och därför kommer det ALDRIG finnas något annat än helt nyktert för mig. Varför ska jag ens tänka att jag ska försöka? Sitta där med vita knogar och med all viljestyrka motstå lite mer alkohol efter de där 1-2 glasen. Så det handlar egentligen inte om art jag inte KAN dricka måttligt en kväll, men jag vill inte och det ger mig INGENTING. Så jävla tufft att erkänna för sig själv, att man är en person som inte kan uppskatta 1-2 glas för att det är gott. Men så är det. Så jag får välja att avstå helt.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Dagsattförändra Kloka tankar, och jag känner precis likadant. Jag vill inte dricka, man kan till och med säga att jag är tacksam för att jag slipper dricka. Och det är så mycket mer chill än att leva livet på vita knogar. Så mycket tankekraft och energi att använda till annat 😍

Grattis till snart 60 nyktra dagar! 🥳🥳🥳

Chill helgkram 🐘

Profile picture for user Dagsattförändra

@Ase och nånstans känns det sorgligt, men också skönt att släppa på "garden" och erkänna det för sig själv. Att Nej, jag vill inte det och alternativet (att supa mig skitfull) är inte ett alternativ längre heller. Så här är jag, ungefär. Kram

Profile picture for user vår2022

@Dagsattförändra Grattis till 78 dagar! Har läst din resa och hur bra du kom vidare efter ditt snedsteg💪. Jag är på dag 14 idag och fast besluten att aldrig dricka mer. Kände igen mig i det du sa ”jag vill inte dricka måttligt jag vill bli berusad!” För mig är det att jag kan inte dricka måttligt, efter ett glas är det kört med målet att bli berusad!. Du öppnade mina ögon och egentligen är ju valet enkelt, hur jag än skulle vilja kunna dricka måttligt så kan jag inte. Demonen tar över mig direkt och kör mig till helvetet! Den enda vägen framåt är nykterhet och det känns bra😁
Ha en fin söndag🌺

Profile picture for user Dagsattförändra

@vår2022 tack för de orden, och härligt att höra att du påbörjat din resa. Finns här om du behöver! Det är ju sjukt jobbigt att inse att man aldrig kan nöja sig med måttfullt, att det där härliga aldrig blir sådär härligt för man slutar liksom aldrig i tid. Så många gånger har jag sett framför mig hur kvällen ska vara, och att dagen efter ska jag vakna och vara lite "härligt lagom bakis", äta frukost och ta en stärkande promenad. Hittills har det aldrig hänt, och nånstans fick jag väl inse att då jag ändå närmar mig 40 är sannolikheten inte stor att det helt plötsligt ska bli så.

Men jädrar vad sugen jag blir ibland när den där tanken kommer, och då får jag påminna mig själv att det jag tänker inte är verklighet för mig. Verkligheten för mig är en dagen efter med minnesluckor, rejäl ångest och självförakt. Inte alltid det egentligen hänt ngt på kvällen (även om det ofta var en del pinsamheter) men ändå var ångesten och självföraktet så starkt.

Både du och jag skulle säkert kunna "dricka lagom" ibland, men det skulle alltid vara en kamp och "vita knogar" och nånstans har man väl landat i att det inte är värt det.

Hör av dig om det är något, finns här. Hoppas din söndag är fantastisk och ångestfri💕

Profile picture for user majsan_nu

@Dagsattförändra Hej! Livet rullar på, har ganska många a-fria dagar. 70 imorgon! Det känns stort. Men har mycket annat i Livet, det har vi väl alla så jag går inte in på det. Att vara a-fri är ju ändå ett + !!!
Hur är det för dig?
🤗 kram

Profile picture for user Dagsattförändra

@majsan_nu förstår, och givetvis har alla sina strider men du kan endast utgå från dig. Dina bekymmer är inte mindre viktigare bara för att andra också har bekymmer så behöver du- gå in på det! Jag lyssnar. Dock känner iaf jag att som a-fri finns det mer kraft för att hantera de bekymren, och att inte hata sig själv ger ju oerhört mycket kraft till annat! Just nu känns ändå allt bara bra utan alkoholen, men tror faktiskt det är lite "årstiden" också då sommar sol o tända grillar annars gärna förknippas med just alkohol... inte lika många "fantastiska kvällar" i flödet på sociala medier längre 😉 kram 🤗

Profile picture for user majsan_nu

@Dagsattförändra Hej! I min tråd har jag skrivit om mitt "vanliga liv" ganska mycket. Det handlar om min egen hälsa, sjukdomar/dödsfall med allt vad det innebär...
Tack för att du intresserar dig o jag håller verkligen med om att ett a-fritt liv är hjälpsamt! Önskar dig en fin kväll!
Kram 🤗

Profile picture for user vår2022

@Dagsattförändra Tack! Vad fint sagt av dig att kunna ta kontakt vid behov💕 Detta forum har varit ett oerhört stöd och att kunna läsa om mångas resor i både motgång och medgång, tankar, kloka ord och ögonöppnare, har sporrat mig till nyktert liv. Skiträdd i början om jag överhuvudtaget skulle våga skriva om mitt beroende, ville ju förneka att det var så illa. Insåg att det är många i liknande situationer och helt ”vanliga” människor😁. Vad nu som är vanligt? Det är ju skam och skuld att vara alkis. Jag såg att det med hjälp av detta forum går att bli vit, jag vill försöka själv utan inblandning av vården. Går även hos privat psykolog som ger mycket samt make och närmaste familj som jag nu tagit mod till att berätta. Jag ska kämpa och är fast besluten att lyckas! Är övertygad om att det kommer att vara tufft många gånger men då kan jag ju kontakta dig😁.
Ha en fin kväll och tack❤️

Profile picture for user Se klart

Hej och grattis! Har följt dig och hejar som tusan även om du nog inte behöver så hemskt mycket stöd just här och nu.
Tycker du skriver så klokt om den eventuella ”möjligheten” att dricka någon gång men hur inte VÄRT det är, utan krampaktigt och - riskfyllt.
Nä, kör vidare på inslagen vit väg, blir mer färgsprakande så. Stor kram! 🌟

Profile picture for user Dagsattförändra

@Se klart åh så glad jag blir, vad fint skrivet ❤ har följt dig sen "knyttets sång" och blir så glad över din resa. Jag kanske får sätta samma dispens som dig, 80-års dagen får firas med champagne 🥰

Profile picture for user Torn

@Dagsattförändra Stort grattis till 100 dagar! 🤩 Jag minns så väl när jag nådde 100 dagar, efter det började jag räkna månader i stället. Det kändes enklare att hålla reda på.😅

Profile picture for user vår2022

@Dagsattförändra Det går bra! Dag 38 idag😁. Dagarna tickar på och det finns inga tankar på att dricka alkohol och det känns skönt. Nu öppnar sig möjligheterna att ta itu med insidan med klara ögon.
Ha det gott💕