@Se klart Ibland finns det bara en enda lösning: Splittra gruppen. Inofficiella ledare får näring ihop med vissa andra individer och du kan snabbt få ett dysfunktionellt arbetsklimat där de positiva krafterna inte vågar komma till tals. Men det är ett stort steg att ta. Tuffa förhandlingar med facket. Även om arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet.

Peka med hela handen är kanske det första du ska göra just nu. När du provat en massa andra vägar. På ett icke konfrontativt sätt. Snarare viskande spänna ögonen i vb och tydligt deklarera var skåpet ska stå. Punkt. Om inte annat visar du för de positiva krafterna i gruppen att man inte får bete sig hur som helst.

Och sen är det bra att ha i åtanke att vb inte ska målas in i ett hörn osv. Som med tonåringar. Men det finns gränser.

Kram 🐘

Det kanske inte behöver vara fel att peka med hela handen. Ibland är tydligheten nödvändig. Som jag fattar det du skriver är det främst ett par individer som bromsar. Och de bromsar hela gruppen. Att ingå i en sån grupp är skittråkigt för de som vill framåt, men svårt också eftersom det smittar. Och det är skittråkigt att vara sån.
Jag tror att du kommer att hitta en lösning tillsammans med coachen och att den kommer att gagna alla inblandade. Ibland är ”tuff kärlek” det enda som hjälper. Ett sätt är ju att bygga på det som faktiskt fungerar bra hos de här personerna. Det är lättare att ta kritik om man får konkret återkoppling på det som fungerar bra.

Tack @sattva 😍 @andrahalvlek 😍 och @sisyfos 😍
Man (jag) har så svårt att ge upp tanken på att det ska gå - människor vill förstå, jobba ihop, dra åt samma håll. Och då menar jag inte att en chef ska vara ingenting utan att det är så vi kommer framåt. Känna sig tagen i anspråk, delaktig, allt det där.
Men precis som ni skriver blir det ju ohållbart och framförallt väldigt präglande för de som stretar framåt- de har man ju verkligen ansvar för, också. Blir lite som i skolklasser när de stökiga tog all plats. Det vill jag ju inte medverka till. Har behövt dagen till att tänka och låta det arga landa. Vill inte agera i affekt.
Tänker också på alla kloka människor som brukar förespråka att se sin egen del- och att vända på frågeställningar.
På måndag blir det lite omtag kring strategi och annat- och ännu mer tydlighet: det är hit vi ska. Hela landen i kombination med kunskap om läget.

Igår såg jag en rätt så tråkig serie på tv där de satt och drack öl. Förr i tiden kunde jag få världens sug efter alkohol då. En bit in i nykterheten brukade jag typ titta bort för jag ville inte tänka på att eventuellt bli sugen. Nu kände jag bara sån avsmak,
Alkohol tillhör inte min värld längre.
Kändes frestande som att dricka sniglar.
Kram på er, regnat hela dagen och min kosthållning tillbaka till Se Klart-style just idag! 🥰

Idag kände jag mig förkyld igen, tog på måfå ett covidtest och det visade positivt.
Trots två vaccinationer.
Så nu ska jag göra något jag i princip aldrig gör. Stänga av min slack- och mail. Vila och bli frisk,
Tror ju inte man blir dödssjuk om man är vaccinerad men jag har verkligen inte varit bra, huvudvärk, hosta idag. Inte orkat springa.
Samtidigt liksom irriterad på mig själv och min bristande ork (lex: om det KAN vara ditt eget fel så är det i första hand det)
Påminns om själv- snäll.
Det var några dagar sen.
Och det kan ni också ta med er- inte sällan en diagnos bakom detta att dricka för mycket. Att ta för lite hand om sig själv.
Jag övar, och blir bättre.
Kram- med avstånd och munskydd! 💕

@Se klart Åh nej, vilket elände!❤️ Tydligen så avtar ju vaccinets verkan tämligen fort, men du borde nog inte bli jättedålig hoppas jag verkligen. Du får krya på dig. ❤️‍🩹

Kram

@Se klart Gokväll 💙 så trist att bli sjuk bara sådär..🙁 Nu får du kurera dig och bli ompysslad tycker jag.
Gurgla dig i saltlösning och skölja näsan är bra när man är vanligt förkyld. Är säkert bra mot covid-19 också tänker jag.
Kryapådigkram!😷🤗💜

@Se klart Hoppsan! Smittad trots två vaccinsprutor! Creepy. Klokt att du stängde av datorn och slack har för övrigt en slavdrivare uppfunnit. Dygnet runt kan man kommunicera med allt och alla, typ informera ihjäl sig. Åt båda håll.

Slackhygienen på mitt företag är under isen, det nästan krävs att man ska vara tillgänglig och svara på tusen frågor jämnt. Jag blir galen på det! Låt mig jobba i fred 🤬 Visst svarar jag på frågor men inte konstant 24/7. Nej tack.

Samtidigt är det bra som sjutton, så mina känslor är verkligen delade. På min fritid har jag dock slack-appen dold och inga notiser. Jag har stängt av notiser och ljud på alla mina appar. Min mobil är helt tyst, jag tittar i den när jag har tid. Jag bestämmer över min tid. Det var helt nödvändigt efter mina sjukskrivningar.

Kryapådigkramar i massor 🐘

PS. En kollega till mig, som har en arbetsledande ställning, räknade en dag ut att hon ingick i 276 olika konversationer på Slack. 276 😱 Och då mailar hon, pratar i telefon och pratar IRL också. Fatta att man blir övertrött i skallen.

@Se klart Krya på dig!!
Slack har jag ingen aning om vad det är🤣
Visst är det konstigt med all alkohol. Tittade på "den stora hälsoresan" igår. Ett gäng kändisar som tränat o ätit strikt i 16 veckor. Gick i mål igår med jättefina resultat. Och hur blir de firade? Jo med bubbel o öl o godis. Så konstigt! Vilken dubbelmoral🙃

@Se klart Men va trist att få COVID-19! Hoppas att det blir lindrigt🙏🏻 Vila, vila och åter vila nu…stäng av yttervärlden.

Slack har jag heller inte hört talas om…när jag läser vad @Andrahalvlek skrev så låter det som om man kan inte bli annat än hjärntrött🥺

Krya på dig! Kram😘

Krya på dig Se Klart!
Klokt att faktiskt vara sjuk! Det är ett elände med vår ständiga tillgänglighet tror jag. Har en kollega som är sjuk och det är en balansgång om man ska fråga om man behöver ta över arbetsuppgifter från henne eller ej. Vill inte störa, men vill samtidigt inte att hen ska vara stressad över att hen teoretiskt sätt kanske kan sätta på datorn och känna sig tvungen att jobba. Så jag har frågat! Krya på dig Se Klart!

@Sisyfos Det bästa i det läget upplevde jag var att skicka ett sms. Väldigt kort. ”Jag vill hjälpa dig med det här”. Sen kan vb ringa eller maila instruktioner. Prata i telefon är jobbigt, samma sak att uppleva att man känner sig jagad. Mail och sånt vill man helst inte starta. Samtidigt vill man ju att det ska funka på jobbet även när man är borta. Det gnager oerhört att man har ”svikit” sina kollegor. Så det är befriande skönt när någon säger ”jag gör det här, men behöver info om xx först”.

Min chef var totalt okänslig när jag var sjukskriven 2018. Hon ringde mig oavbrutet. ”Hur tänkte du med det här, hur gör jag med det här?” Jag fick ont i magen bara jag såg telefonen. Det påskyndade inte min läkning kan jag säga.

Kram 🐘

Tack för gulliga hälsningar!
Jag har en superdeal med min närmsta medarbetare som messar om det är något jag måste veta. Det kan vara det och jag har en del i mitt uppdrag som juridiskt inte går att vara sjukskriven från. Så jag kan inte stänga av allt. Men däremot kan jag med varm hand överlåta små och mellanstora saker till andra duktiga och kompetenta medarbetare.
Idag mår jag inte alls bra.
Men det är som det är. Skönt med fredag trots allt. Kram på er. 😷

Ojdå, du ska krya på dig. Jag fick oxå covid efter vaccinering och som du säger fick jag en mild variant. Att vara snäll mot sig själv är svårt, jag jobbar på det😃. Stor kram Jullan

Tack @jullan ❤️ Blir så glad när du tittar in, nu har det gått så lång tid för oss gamlisar att det går att bli nostalgisk, inte illa. Lova att titta in ibland så vi vet att livet rullar på. Kram!

Jag vet inte vad jag kan ha gjort för ont i tidigare liv men det här var inte lättsam släng av virus.
Har sovit hela dagen med undantag för 10 minuter då och då för lite näringsintag.
Konstigt att bli så dålig trots vaccin.
Ingen smak, ingen lukt.
Var försiktiga om er (och andra!)ifall ni blir förkylda är mitt tips, förutom att hålla er nyktra förstås.
Jag har ägnat en vaken stund åt att titta på en Contemporary art and Design på Bukowski- auktion den 2 november. Har inte råd att köpa något men jag tycker hemskt mkt om att titta. Tips för sjuklingar eller uttråkade ny-nyktra kanske?
Om inte annat är det lite bildande, jag kan ha en stark förkärlek för riktigt gammalt måleri- 1400tal och så. Därför att de skeva bilderna av barn/vuxna är så intressanta, och överlag är jag intresserad av sådant som är så gammalt- som att det går en pil mellan oss med så många hundra år emellan.
Därför är det extra kul att kika på modernare konstnärer- en del känner jag förstås till men inte alla. Önskar er alla en godnatt. Kram 🥰

Ps. Ett av de allra första avsnitten i Alkospodden jag lyssnade på var ett med Leba Nilsson, Einars mamma.
Därför har hon betytt något särskilt för mig. Därför tänker jag särskilt mycket på henne, och skickar styrka för att orka en sådan förlust som inte går att föreställa sig. 🙏🏻

@Se klart Det är ju helt fruktansvärt att man kan bli så dålig trots två vaccinsprutor. Det känns ju som att alla, inklusive mig själv, tänker att nu är det fritt blås för nu är vi just vaccinerade. Det stämmer ju inte alls om man kan bli så sjuk som du har blivit, trots vaccinering.

Det är ju inte bara sjukhussjuka människor vi vill slippa, vi vill ju bli sjuka helt och hållet. Och tar sig viruset in på en arbetsplats riskerar ju hela verksamheten att drabbas. På vår arbetsplats vore det katastrof om halva styrkan blev sjuk samtidigt.

Med tanke på det känns det bra att jobba hemifrån ett tag till. Och mina bokade biljetter till olika föreställningar känns plötsligt inte alls lika roliga. Hmm.

Massor med kryakramar till dig ❤️

Kram 🐘