Hej,
Jag tänker på det här med relationer- som förstås påverkas. Vi landar i verkligheten och vi kan inte sudda eller skarva med vin eller öl, allt Är Vad Det Är på något vis.
Men min erfarenhet är att många vågor hinner slå över land innan allt stillar sig, och man ser lite klarare.
Jag tror att skilsmässor förekommer i de fall där alkoholen varit ett kitt. Men många upplever också att relationen blir bättre. Liksom arbetsrelationer! Vi blir mer oss själva, orkar ofta mer - men samtidigt mer begränsade och slår vakt om oss själva, våra behov.
Min man har allltid druckit mycket mindre än jag, och är dubbelt så stor. Han dricker fortfarande en drink och 1-2 (max) glas vin på en fredag eller lördag. Jag oroade mig för att jag skulle bli tråkigare. Och på sätt och vis blev jag det! Men det spelar ingen roll, för jag vill vara i det som är. Vara den jag är. Kvaliteten på känslorna är starkare. Massa saker kunde jag irritera mig på som alkis som jag nu struntar i- eller så har vi rensat ut det ur relationen.
Jag hade rätt länge lite dåligt samvete över min nykterhet. Men när jag liksom fattade att nykterheten fick komma först, så blev det lättare. Ingenting. Varken jobb, relationer. Är viktigare än att vara nykter. Så allvarligt är det här beslutet för mig, och det har hjälpt mig, att inse det. Går inte att skoja bort en sjukdom som får såna allvarliga konsekvenser.
Uppsidan är stor! När beslutet är landat så blir allt i livet bättre.
Önskar en fin fredag kväll! Kram 🤗

Eftermiddagsnotering. En solig dag. Har hjälpt en god vän att handla möbler idag. I normala fall skulle jag fått fnatt på alla bilköer, trängsel och andra problem som med automatik uppstår vid sådan expeditioner. Inte idag. Jag var lugn som en filbunke. Kunde till och med njuta en smula av vår stånkiga expedition! Jag vet vad det beror på. Jag noterar detta och känner mig nöjd. Däremot gnager det där med förändringen i relationerna en aning. Antar att det bästa är att inta en lite zen-inspirerad attityd och inte dra för stora växlar och framför allt inte göra radikal beslut i detta tillstånd. Tids nog landar jag garanterat i det som är den rätta vägen. Jag önskar er alla en fortsatt trevlig helg och och styrka!

@majsan_nu Godkväll! Medveten om att tankarna tar lite krokiga och svårbegripliga rutter då och då 🤪 Det viktigaste är att vi finns här för varandra och stöttar varandra. Jag är långt ifrån hemma. Mina jobbresor är oftast av den mer utdragna varianten. Ikväll tomt på schemat och jag ska kolla svensk tv via Telia play. Hoppas du far en fin lördag kväll!
Jag ser redan fram emot att vakna pigg och rask i morgon. Skönt att slippa ångest och stress/oro.
Kram

@torpet Ja, stödet är så superviktigt!!! Därför är det lite trist när dom jag skrev med i början, många har försvunnit. Men du är kvar! Det uppskattar jag även om jag inte alltid hänger med i dina tankegångar... Ha det bäst! 🤗 kram
Ps svensk tv här också - "Så mycket bättre"

@torpet Japp, man blir mer chill som nykter. En av de riktigt stora fördelarna. Och det är klokt att gilla läget och inte ta för radikala beslut för tidigt. Bida din tid. Allt blir som det blir och går som det går. Viktigast först - vara nykter!

Kram 🐘

Morgonnotering. Vaknar för tidigt. Anledning: toalettbesök. Drack antagligen för mycket bubbelvatten igår :) Nu ska jag gå till ett morgon öppet kaffe och intaga frukost. Det är samma kaffe som jag brukade dricka morgonölen på när det var som värst. Den morgonölen känns extremt avlägsen nu. Som en omöjlighet (måste dock ödmjukt koma ihåg att det inte är en omöjlighet). Har läst en del härinne om känslostormar som kommer med nykterheten. De har jag känt av. Men än mer kanske jag känt av abstrakta och vaga förändringar i psyket. Alltså inga stormar, snarare kraftiga förskjutningar som jag inte kan sätta fingret på. Som om hela min personlighet ömsar skinn. Men långsamt. Som en smygande process. Börjar bli nyfiken på riktigt på den där processen. Ser fram emot en söndag som jag inte vet var den kommer att ta mig. Vet bara att den ska upplevas nykter. Kram och styrka till alla härinne!

Vad spännande det låter att vilja lära känna sin ” nya” personlighet. Så är det faktiskt. Jag har känt och sett den förändringen hos mig själv, men även sett på nära anhöriga. Det är med tiden, oftast en mer ödmjuk person som finns utan alkoholens inblandning. Många blir med tiden lugnare.. Kroppens stress brukar minska, och man behöver inte skämmas eller vara rädd för att göra bort sig, eller vakna på morgonen, med hjärtklappning, kallsvett, och minnesluckor. Oftast börjar ekonomin bli bättre också. Bara en sån sak..Jättespännande att följa dig Torpet. Ha en välförtjänt fin Söndag. 🤗🤗

Franzen

@torpet "Som om hela min personlighet ömsar skinn. Men långsamt. Som en smygande process."

Bra skrivet! Är vad jag ser oxå frammimot både det som är positivt men oxå kunna hantera det som är mindre bra.

@torpet intressant det du skriver ”som om hela min personlighet ömsar skinn”. Tänker på alla hjärnceller som repareras, förnyas, förändras efter att ha blivit misshandlade med alkohol. Att känslorna som sänds ut från hjärnan antar nytt beteenden. En ny och spännande framtid.
Ha en fin söndag🌺

Lunchnotering. Soligt idag. Har ägnat mig åt kreativt arbete på morgonen. Plus lite fix med annat. Idag slog det mig hur jag går upp i varv av det här nya nyktra måendet. Får passa mig lite tror jag. Tänka på att andas och vila hjärnan. Blir lätt euforisk. Får lite hybris om jag ska vara uppriktig. Det är är bra i små doser, för att få saker gjort, men inte bra som hållbart tillstånd. Dessutom saknar det tillståndet den typ av ödmjukhet jag håller högt. Ska inta lunch nu och sedan försöka varva ner lite i hjärnan. Bir nog nödgad att på allvar söka upp de där webbsidorna med meditation. Jag önskar alla en fortsatt bra dag!

@torpet Hej! Låter som att det i stort sett är bra med dig - men det verkar också som att du behöver andas lite lugnare! Om du hittar nån meditationssida som verkar bra kan du väl tipsa... Har också letat lite men inte fastnat för något!
Ha det bäst 🤗 kram

Lunchnotering. Soligt idag igen. Det nyktra fortsätter. Det känns bra såklart. Däremot har andra orosmoln dykt upp. Det är som jag berört tidigare kopplat till mina nära relationer. Jag har sedan nykterheten inletts haft mindre tålamod med vissa av mina nära relationer. Jag känner irritation, frustration och ilska. I betydligt mer rena former än när jag drack. Det beror antagligen på att dessa känslolägen fanns även när jag drack, men att jag avfärdade dem som sammanhörande med drickandet. Nu när drickandet är borta ur ekvationen ser jag att de känslorna finns där likafullt och då blir de plötsligt mer giltiga och jag känner mig också säkrare på att de är "sanna" och inte kopplade till mitt drickande (eller skuld, skam pga av det etc). Har mycket svårt för det här tillståndet och är osäker på om jag ska låta allt bero ett tag eller om jag ska närma mig problemen mer konkret. Ta upp det med personerna eller ta beslut som är fattade enbart utifrån vad jag faktiskt känner. Risken finns att det blir radikala beslut och det är inte alltid bra (kan dock vara bra ibland). Är rådvill. Kram till alla och hoppas ni får en fortsatt fin tisdag!

@torpet Jag tycker att du ska bida din tid lite. Alla känslor är mer starka i nykterheten inledningsvis, det planar ut lite efter ett tag. Sannolikt för att man lär sig hantera känslorna på ett annat sätt.

Tex väljer jag numer att inte reagera och agera i affekt utan att ”sova på saken”. Om jag blir upprörd, och möjligheten/tiden finns förstås, ber jag att få fundera på saken och återkomma.

En sak som blev väldigt tydlig för mig i nykterheten var att jag stod upp för mig själv och mina egna behov på ett tydligare sätt. Jag tog inte skit helt enkelt. Sen får man jobba lite på hur man presenterar detta.

Kram 🐘

@torpet @andra halvlek hann före mig, jag instämmer med henne. Att "sova på saken" tror jag också är bra! Utan att veta exakt vad du menar i ditt inlägg... "Att bida sin tid!"
Kram 🤗

@majsan_nu och @Andrahalvlek. Tack för input. Ja, det är nog det där med att jag står upp mer för mig själv som händer mig just nu. Och det är nog också sant att jag bör lura lite på hur jag förmedlar och kommunicerar detta nya till mina närstående. Det är ju också sant att eftersom jag förut kände skuld och skam för mitt drickande så accepterade jag liksom mer sorters beteende från närstående eftersom jag någonstans kände att de hade "rätt" till det pga av mina idiotiska vanor. Nu när jag inte har det som belastning finns likson inga ursäkter om jag tycker att andra beter sig på ett sätt som jag inte accepterar. Ja, det är många nivåer på allt detta. En dag i taget I guess.

Kvällsnotering. Körigt idag på flera plan. Mycket känslor och villrådighet. Inte helt ovanligt i mitt liv. Men i det här nya nyktra tillståndet får allt det där ett annat ljus på sig. Känner inte igen mig helt enkelt. Därav villrådigheten. Jag tränar på att ta det lugnt. I kväll skulle jag varit på ett sedan länge planerat event, men tog till sist beslutet att stanna hemma. Nu i fåtölj tittandes på tv. Hoppas jag får en god natts sömn och ser fram emot att möta morgonens första ljusstrålar. Kram till alla!

@torpet Så bra att du har kunnat ta en lugn kväll när det är så mycket som snurrar i ditt huvud! Då kan dina tankar kanske lugna sig lite... Att prata med någon kanske också kan hjälpa! Har inte något råd direkt men det är så mycket som kommer upp i ens huvud när det börjar bli a-fritt i hjärnan! Ibland kan ju saker lösa sig medan man sover... Så jag får väl önska att du "sover på saken"
🤗 Kram

Lunchnotering. Det var skönt att vakna i morse. Anledningen till att jag ställde in att gå på den planerade tillställningen i går var inte att jag var orolig att dricka. Anledningen var att jag helt enkelt kände att det tråkade ut mig. Det där är också något att se upp med. Att välja att sätta sig att titta på TV istället för att trots allt aktivera sig. Bara för att jag inte dricker vill jag inte bli en asocial typ som kryper upp i fåtöljen med tofflorna på. Jag vill ju inte sluta interagera med min omvärld. Och sant att det kanske inte är någon skada skedd att jag inte gick på det där jobb eventet. Men tänker också att det kan vara bra att aktivera sig. Man vet aldrig vad som kan hända om man gör det. Såklart lätt att raljera och säga till mig själv att jag var klok och vettig för att jag inte gick dit. "Det hade inte hänt något avgörande eller viktigt ändå..." etc. Hm, passar mig för den slutledningen också faktiskt. Så slutsatsen måste bli att jag borde utsätta mig för den typen av tillställningar, men göra det på ett nytt (nyktert) sätt. Kram alla och en fortsatt trevlig torsdag!