igen

Profile picture for user Se klart

Hej,
Jag tänker på det här med relationer- som förstås påverkas. Vi landar i verkligheten och vi kan inte sudda eller skarva med vin eller öl, allt Är Vad Det Är på något vis.
Men min erfarenhet är att många vågor hinner slå över land innan allt stillar sig, och man ser lite klarare.
Jag tror att skilsmässor förekommer i de fall där alkoholen varit ett kitt. Men många upplever också att relationen blir bättre. Liksom arbetsrelationer! Vi blir mer oss själva, orkar ofta mer - men samtidigt mer begränsade och slår vakt om oss själva, våra behov.
Min man har allltid druckit mycket mindre än jag, och är dubbelt så stor. Han dricker fortfarande en drink och 1-2 (max) glas vin på en fredag eller lördag. Jag oroade mig för att jag skulle bli tråkigare. Och på sätt och vis blev jag det! Men det spelar ingen roll, för jag vill vara i det som är. Vara den jag är. Kvaliteten på känslorna är starkare. Massa saker kunde jag irritera mig på som alkis som jag nu struntar i- eller så har vi rensat ut det ur relationen.
Jag hade rätt länge lite dåligt samvete över min nykterhet. Men när jag liksom fattade att nykterheten fick komma först, så blev det lättare. Ingenting. Varken jobb, relationer. Är viktigare än att vara nykter. Så allvarligt är det här beslutet för mig, och det har hjälpt mig, att inse det. Går inte att skoja bort en sjukdom som får såna allvarliga konsekvenser.
Uppsidan är stor! När beslutet är landat så blir allt i livet bättre.
Önskar en fin fredag kväll! Kram 🤗

Profile picture for user torpet

Eftermiddagsnotering. En solig dag. Har hjälpt en god vän att handla möbler idag. I normala fall skulle jag fått fnatt på alla bilköer, trängsel och andra problem som med automatik uppstår vid sådan expeditioner. Inte idag. Jag var lugn som en filbunke. Kunde till och med njuta en smula av vår stånkiga expedition! Jag vet vad det beror på. Jag noterar detta och känner mig nöjd. Däremot gnager det där med förändringen i relationerna en aning. Antar att det bästa är att inta en lite zen-inspirerad attityd och inte dra för stora växlar och framför allt inte göra radikal beslut i detta tillstånd. Tids nog landar jag garanterat i det som är den rätta vägen. Jag önskar er alla en fortsatt trevlig helg och och styrka!

Profile picture for user torpet

@majsan_nu Godkväll! Medveten om att tankarna tar lite krokiga och svårbegripliga rutter då och då 🤪 Det viktigaste är att vi finns här för varandra och stöttar varandra. Jag är långt ifrån hemma. Mina jobbresor är oftast av den mer utdragna varianten. Ikväll tomt på schemat och jag ska kolla svensk tv via Telia play. Hoppas du far en fin lördag kväll!
Jag ser redan fram emot att vakna pigg och rask i morgon. Skönt att slippa ångest och stress/oro.
Kram

Profile picture for user majsan_nu

@torpet Ja, stödet är så superviktigt!!! Därför är det lite trist när dom jag skrev med i början, många har försvunnit. Men du är kvar! Det uppskattar jag även om jag inte alltid hänger med i dina tankegångar... Ha det bäst! 🤗 kram
Ps svensk tv här också - "Så mycket bättre"

Profile picture for user Andrahalvlek

@torpet Japp, man blir mer chill som nykter. En av de riktigt stora fördelarna. Och det är klokt att gilla läget och inte ta för radikala beslut för tidigt. Bida din tid. Allt blir som det blir och går som det går. Viktigast först - vara nykter!

Kram 🐘

Profile picture for user torpet

Morgonnotering. Vaknar för tidigt. Anledning: toalettbesök. Drack antagligen för mycket bubbelvatten igår :) Nu ska jag gå till ett morgon öppet kaffe och intaga frukost. Det är samma kaffe som jag brukade dricka morgonölen på när det var som värst. Den morgonölen känns extremt avlägsen nu. Som en omöjlighet (måste dock ödmjukt koma ihåg att det inte är en omöjlighet). Har läst en del härinne om känslostormar som kommer med nykterheten. De har jag känt av. Men än mer kanske jag känt av abstrakta och vaga förändringar i psyket. Alltså inga stormar, snarare kraftiga förskjutningar som jag inte kan sätta fingret på. Som om hela min personlighet ömsar skinn. Men långsamt. Som en smygande process. Börjar bli nyfiken på riktigt på den där processen. Ser fram emot en söndag som jag inte vet var den kommer att ta mig. Vet bara att den ska upplevas nykter. Kram och styrka till alla härinne!

Profile picture for user miss lyckad

Vad spännande det låter att vilja lära känna sin ” nya” personlighet. Så är det faktiskt. Jag har känt och sett den förändringen hos mig själv, men även sett på nära anhöriga. Det är med tiden, oftast en mer ödmjuk person som finns utan alkoholens inblandning. Många blir med tiden lugnare.. Kroppens stress brukar minska, och man behöver inte skämmas eller vara rädd för att göra bort sig, eller vakna på morgonen, med hjärtklappning, kallsvett, och minnesluckor. Oftast börjar ekonomin bli bättre också. Bara en sån sak..Jättespännande att följa dig Torpet. Ha en välförtjänt fin Söndag. 🤗🤗

Profile picture for user Franzen

@torpet "Som om hela min personlighet ömsar skinn. Men långsamt. Som en smygande process."

Bra skrivet! Är vad jag ser oxå frammimot både det som är positivt men oxå kunna hantera det som är mindre bra.

Profile picture for user vår2022

@torpet intressant det du skriver ”som om hela min personlighet ömsar skinn”. Tänker på alla hjärnceller som repareras, förnyas, förändras efter att ha blivit misshandlade med alkohol. Att känslorna som sänds ut från hjärnan antar nytt beteenden. En ny och spännande framtid.
Ha en fin söndag🌺

Profile picture for user torpet

Lunchnotering. Soligt idag. Har ägnat mig åt kreativt arbete på morgonen. Plus lite fix med annat. Idag slog det mig hur jag går upp i varv av det här nya nyktra måendet. Får passa mig lite tror jag. Tänka på att andas och vila hjärnan. Blir lätt euforisk. Får lite hybris om jag ska vara uppriktig. Det är är bra i små doser, för att få saker gjort, men inte bra som hållbart tillstånd. Dessutom saknar det tillståndet den typ av ödmjukhet jag håller högt. Ska inta lunch nu och sedan försöka varva ner lite i hjärnan. Bir nog nödgad att på allvar söka upp de där webbsidorna med meditation. Jag önskar alla en fortsatt bra dag!

Profile picture for user majsan_nu

@torpet Hej! Låter som att det i stort sett är bra med dig - men det verkar också som att du behöver andas lite lugnare! Om du hittar nån meditationssida som verkar bra kan du väl tipsa... Har också letat lite men inte fastnat för något!
Ha det bäst 🤗 kram

Profile picture for user torpet

Lunchnotering. Soligt idag igen. Det nyktra fortsätter. Det känns bra såklart. Däremot har andra orosmoln dykt upp. Det är som jag berört tidigare kopplat till mina nära relationer. Jag har sedan nykterheten inletts haft mindre tålamod med vissa av mina nära relationer. Jag känner irritation, frustration och ilska. I betydligt mer rena former än när jag drack. Det beror antagligen på att dessa känslolägen fanns även när jag drack, men att jag avfärdade dem som sammanhörande med drickandet. Nu när drickandet är borta ur ekvationen ser jag att de känslorna finns där likafullt och då blir de plötsligt mer giltiga och jag känner mig också säkrare på att de är "sanna" och inte kopplade till mitt drickande (eller skuld, skam pga av det etc). Har mycket svårt för det här tillståndet och är osäker på om jag ska låta allt bero ett tag eller om jag ska närma mig problemen mer konkret. Ta upp det med personerna eller ta beslut som är fattade enbart utifrån vad jag faktiskt känner. Risken finns att det blir radikala beslut och det är inte alltid bra (kan dock vara bra ibland). Är rådvill. Kram till alla och hoppas ni får en fortsatt fin tisdag!

Profile picture for user Andrahalvlek

@torpet Jag tycker att du ska bida din tid lite. Alla känslor är mer starka i nykterheten inledningsvis, det planar ut lite efter ett tag. Sannolikt för att man lär sig hantera känslorna på ett annat sätt.

Tex väljer jag numer att inte reagera och agera i affekt utan att ”sova på saken”. Om jag blir upprörd, och möjligheten/tiden finns förstås, ber jag att få fundera på saken och återkomma.

En sak som blev väldigt tydlig för mig i nykterheten var att jag stod upp för mig själv och mina egna behov på ett tydligare sätt. Jag tog inte skit helt enkelt. Sen får man jobba lite på hur man presenterar detta.

Kram 🐘

Profile picture for user majsan_nu

@torpet @andra halvlek hann före mig, jag instämmer med henne. Att "sova på saken" tror jag också är bra! Utan att veta exakt vad du menar i ditt inlägg... "Att bida sin tid!"
Kram 🤗

Profile picture for user torpet

@majsan_nu och @Andrahalvlek. Tack för input. Ja, det är nog det där med att jag står upp mer för mig själv som händer mig just nu. Och det är nog också sant att jag bör lura lite på hur jag förmedlar och kommunicerar detta nya till mina närstående. Det är ju också sant att eftersom jag förut kände skuld och skam för mitt drickande så accepterade jag liksom mer sorters beteende från närstående eftersom jag någonstans kände att de hade "rätt" till det pga av mina idiotiska vanor. Nu när jag inte har det som belastning finns likson inga ursäkter om jag tycker att andra beter sig på ett sätt som jag inte accepterar. Ja, det är många nivåer på allt detta. En dag i taget I guess.

Profile picture for user torpet

Kvällsnotering. Körigt idag på flera plan. Mycket känslor och villrådighet. Inte helt ovanligt i mitt liv. Men i det här nya nyktra tillståndet får allt det där ett annat ljus på sig. Känner inte igen mig helt enkelt. Därav villrådigheten. Jag tränar på att ta det lugnt. I kväll skulle jag varit på ett sedan länge planerat event, men tog till sist beslutet att stanna hemma. Nu i fåtölj tittandes på tv. Hoppas jag får en god natts sömn och ser fram emot att möta morgonens första ljusstrålar. Kram till alla!

Profile picture for user majsan_nu

@torpet Så bra att du har kunnat ta en lugn kväll när det är så mycket som snurrar i ditt huvud! Då kan dina tankar kanske lugna sig lite... Att prata med någon kanske också kan hjälpa! Har inte något råd direkt men det är så mycket som kommer upp i ens huvud när det börjar bli a-fritt i hjärnan! Ibland kan ju saker lösa sig medan man sover... Så jag får väl önska att du "sover på saken"
🤗 Kram

Profile picture for user torpet

Lunchnotering. Det var skönt att vakna i morse. Anledningen till att jag ställde in att gå på den planerade tillställningen i går var inte att jag var orolig att dricka. Anledningen var att jag helt enkelt kände att det tråkade ut mig. Det där är också något att se upp med. Att välja att sätta sig att titta på TV istället för att trots allt aktivera sig. Bara för att jag inte dricker vill jag inte bli en asocial typ som kryper upp i fåtöljen med tofflorna på. Jag vill ju inte sluta interagera med min omvärld. Och sant att det kanske inte är någon skada skedd att jag inte gick på det där jobb eventet. Men tänker också att det kan vara bra att aktivera sig. Man vet aldrig vad som kan hända om man gör det. Såklart lätt att raljera och säga till mig själv att jag var klok och vettig för att jag inte gick dit. "Det hade inte hänt något avgörande eller viktigt ändå..." etc. Hm, passar mig för den slutledningen också faktiskt. Så slutsatsen måste bli att jag borde utsätta mig för den typen av tillställningar, men göra det på ett nytt (nyktert) sätt. Kram alla och en fortsatt trevlig torsdag!

Profile picture for user trött_och_less_72

@torpet skrev:"Lunchnotering. Det var skönt att vakna i morse. Anledningen till att jag ställde in att gå på den planerade tillställningen i går var inte att jag var orolig att dricka. Anledningen var att jag helt enkelt kände att det tråkade ut mig. Det där är också något att se upp med. Att välja att sätta sig att titta på TV istället för att trots allt aktivera sig. Bara för att jag inte dricker vill jag inte"

Jag håller med dig om allt. Jag har själv valt att nobba aktiviteter och träffa vänner och bekanta. Jag har inte heller tagit några initiativ till att träffa så många. Det är alltid förknippat med att dricka alkohol. Visst är det tragiskt?
jäkla liv man har haft?
Det har slutat med att jag suttit hemma framför tv´n på helgerna. Det känns som att det är på två vis. Dels har det varit väldigt skönt. Inga måsten, sparar pengar och fått vila och sova. Gudarna ska veta att jag behövt det.

Nu börjar det bli tråkigt. Speciellt de helger jag inte har barnen. Nu när man inte har sin gamla trygga a-kompis som håller en sällskap.
Men när jag tänker efter så är det ett billigt pris om man jämför med att vakna upp i soffan på morgonen. Stereon fortfarande på med hög musik. Ölburkar på hela bordet och förmodligen en halv ölburk som man spillt ut på mattan eller i soffan. Man mår som skit.
Jag hoppar julbordet i år av just den anledningen som du skrev om.. Nästa år kommer allt se helt annorlunda ut. :)

Profile picture for user Andrahalvlek

Ni ska ju fylla era liv med roligheter! Nyktra roligheter 😍 Såna måste väl finnas? Hitta en ny eller nygammal hobby, föreslå era vänner att umgås nyktert. Utflykter, konstupplevelser, träning, go-cart, modellflygning - vad som helst 🤗

Kram 🐘

Profile picture for user torpet

Kvällsnotering. Missade att skriva igår. Nonstop från morgon till läggdags med aktiviteter. Utsattes för en rejäl test i går kväll då jag var på middag som varade fram till 02.00 för mig i natt (då gick jag ändå först av alla). Först hade jag tänkt avstå från middagen (pga av oro för om jag skulle palla "testet") och åka hem, men gjorde en impulsgrej och tog taxi till middagen. Ångrade mig halvt i samma stund jag kom in i lägenheten. Samtidigt hade jag en tävlingsmänniska i mig som ville bevisa att det skulle gå att deltaga på middagen utan att dricka. De flesta på middagen var människor jag håller av. Inga problem med att delge folk att jag inte ville ha vin eller annat innan maten. De som var där har varit med förut och om någon säger att de inte dricker för tillfället fattar alla galoppen direkt. Det respekteras helt utan frågor eller konstigheter. Så den biten var/är inga problem. Jag tror jag drack två liter bubbelvatten under kvällen. Sen såklart mer upplevelsen av trötthet där mitt i natten när jag drog mig hemåt. Tröttheten såklart mer "ren" än om jag pimplat under kvällen. Samtidigt lätta steg eftersom jag kände en oerhörd stolthet för att ha klarat flera timmar i ett sällskap där alkoholen flödade fritt. Jag är ju inte i Sverige, så skillnaden är att ingen på middagen blev packad. De håller en mer ok nivå på det. Annars hade jag nog gått tidigare. Oerhört skönt att slå upp ögonen i morse. Jag var trött och hade inte sovit tillräckligt många timmar. Men det spelade ingen roll. Ingen bakfylla, ingen ångest, ingen olust...inget negativt alls. Den här erfarenheten bekräftar det vissa här inne skrivit om tidigare: Om man klarar den typen av prövningar så växer man. Väldigt bra för tilliten till en själv och ens egna förmåga att hålla sig på den nyktra vägen. Nästa middag kommer inte föregås av lika mycket oro helt klart. Enda plumpen i protokollet är att jag inte skrev här i går eftersom jag försatt mig att skriva varje dag oavsett vad som händer, men den plumpen kan jag leva med :) Kram till alla.

Profile picture for user Sländan

@torpet Härligt! 👍🏻 Jag förstår precis din känsla i att växa, känna sig stolt och trygg i sig själv, att klara vara utan alkohol vid tillställningar. Till nästa gång kommer du känna dig säkrare redan innan du ska iväg, så skönt 💕
Kram 💕sländan

Profile picture for user Andrahalvlek

@torpet Heja dig! Och jag förmodar att du hade kul på festen också eftersom du stannade så länge? Min upplevelse av fester när jag är nykter är att jag är mer lyhörd, min tajming är bättre och jag är mer genuint intresserad av samtalet och människorna. Innan tänkte jag mest på hur/när jag kunde fylla på mitt glas 😫

Självkänslan växer oerhört mycket av sådana utmaningar, check på den ✅

Kram 🐘

Profile picture for user torpet

Lunchnotering. Fortfarande utomlands. Ny tillställning med mycket alkohol igår kväll. Gick bra vad gäller nykterhet. Idag en oerhört tung dag dock. Är väldigt låg. Antagligen alla känslor som kommer i kapp. Har svårt med varandet. Lusten till "allt" är borta. De negativa känslorna och tankarna tar över. Jag kommer att överleva, men just nu en skitdag rent ut sagt. Känner mig instängd och snärjd. Faktiskt samma typ av deprimerande, låsta, "instängd i bur"-känsla som när jag drack. Nu är ju inte anledningen alkohol. Så vad ska jag göra nu? När jag inte kan tjata på om att jag dricker för mycket eller ge mig själv snytningen: "du måste inse att det är alkoholen som är det verkliga problemet"... Den har inte varit närvarande på två månader och jag känner mig precis lika snärjd som när jag använde mig av den. Kram till alla! Tänker hoppas på i morgon!

Profile picture for user majsan_nu

@torpet Det låter som vi har hamnat i samma läge, fast kanske av olika anledningar. Läste om något som kallas post akut abstinens. Är det kanske det som dyker upp efter en tid? Hursomhelst så måste väl ändå livet gå vidare???
🤗 Kram

Profile picture for user Torn

@torpet Först och främst, härligt att du har fixat ” utekvällarna” så galant! Det växer man av rejält. Sedan kan jag känna igen mig en del i med det där med lusten. Där gäller det att se till att göra saker man tycker är kul. Att bara bli nykter och sitta och vänta på att allt ska bli kul av sig självt är meningslöst. Nä, man måste aktivera sig med saker. Själv har jag fiske som hobby, det höll jag på med jättemycket ett tag där under det första halvåret som nykter. Jag renoverade i mitt hus, åkte i väg på utflykter till ställen jag inte varit på förr. Hittade på roliga saker med barnen mm mm. I början kändes det motigt, eftersom jag var van att dricka alkohol i stället, eller samtidigt ( vid fisket och renoveringen tex). Men det släppte allteftersom, och efter ett tag behövdes det inte mycket alls för att jag skulle vara på bra humör och tycka saker och ting vara kul. Sedan gäller det att ha en positiv inställning rent allmänt tror jag. Annars är det inte mycket som är kul här i livet. 😅 Du jobbar på svinbra!

Profile picture for user vår2022

@torpet Läste på om post akut abstinens (PAA) som @majsan_nu skrev om. Har inte hört talas om det tidigare. I stora drag handlar det om att signalsubstanserna i hjärnan behöver tid att repareras och finna balans, återhämta sig och det är individuellt beroende på hur mottagliga vi är och andra omständigheter. Det kan ta upp till 3-6 månader men det går över. Symptom är typ de som infinner sig första veckan man är nykter. Kanske kan det vara därför du känner dig lika snärjd som när du drack? Tittade på filmen nedan som behandlar PAA och återfallsprevention.

https://youtu.be/OqUg9ehXiYw

Funderar själv på om jag har PAA då jag fortfarande har dålig sömn och ofta huvudvärk, vilket också är symptom på PAA. Är glad att jag fått ny kunskap om hur det kan vara efter den inledande nykterheten, idag 3 veckor, och med vetskapen om att det här går över😁

Lite av mina tankar🌺

Profile picture for user Se klart

Hej Torpet
Bra kämpat och så segt när liksom utfallet av kämpet inte blir i paritet. Men du, dels är vi ju olika som människor. Eventuell känslighet för livets olika lägen- den kan vi ju ha kvar men verktygen blir lite renare och enklare att jobba med som nykter?
Sedan ÄR det återigen tid- alltså det går inte riktigt att förstå vad som ska hända under den där tiden som några av oss tjatar om. Men den behövs för att hjärnan ska kunna ställa om- lära nytt.
Det kan svaja massor under det första året. Man får tänka lite på sjögång och hålla i relingen. Andas!
Sen tillägger jag liksom Torn att vi behöver plussa på med kul - eller iallafall engagerande saker. Jag började så frön (pandemi och vi flyttade då till landet). Jag sådde så många plantor att jag upplät gästrummet till detta ändamål, och sen fortsatte jag med planteringar, odling, ja du hör ju. År två var detta något mer rimligt och nu- snart vår tre-är det ett stort och roligt intresse.
Om man tar en dag i taget är det superbra. Kram 🥰

Profile picture for user torpet

Morgonnotering. Tack alla för inlägg och tillrop! Sov gott trots en rejäl förkylning som gav sig till känna i morse med halsont och snörvel. Att det var på ingång kan ju också ha påverkat mitt låga mående igår. Ja, det finns inga genvägar. Det är lite vad definitionen av allt det här handlar om antar jag. Tror faktiskt också att jag var låg igår för att jag visste att "dricka dörren" var låst. Jag kunde alltså inte fuska mig ur läget. Och då blev jag ilsk som ett barn. Att gå på den "verkliga" vägen och inte på "hitte-på" vägen. Inte fuska. Det ska också tilläggas att jag har ganska komplicerade och infekterade familjerelationer som upptar mycket energi och som solkar ner måendet rent generellt. Jag får ta en dag i taget fortsättningsvis också. Hurusom är detta forum oumbärligt mitt i det snåriga. Kram till alla!

Profile picture for user majsan_nu

@torpet Hej! Många känslor ska vi igenom i de olika perioderna av "sluta dricka" livet. Det nya livet! Mycket gammalt poppar upp vartefter... Kanske det som händer nu, lite i taget??? För mig är det nog så i alla fall... "Drickadörren" är låst, det behöver bearbetas! Förutom alla andra händelser/ minnen/verkligheter som behöver bearbetas... Undra på att man/vi känner oss trötta o förvirrade!
Då är det extra viktigt att ta en dag i taget!!! Kanske till o med timme i taget!!! Så är det för mig idag...
Kram 🤗

Profile picture for user torpet

@majsan_nu Då har vi ungefär exakt samma läge. Jag lever med förhoppningen att det ska lätta med tiden. Det är vad många säger. Blir det inte så kommer jag bli rejält besviken 😥😜
Jag (vi) får bida tiden. Kram

Profile picture for user majsan_nu

@torpet Skulle vara spännande/hjälpsamt om vi kunde få några hjälpsamma tips här på forumet... Vi kan ju inte vara de enda som hamnat i det här läget! Jag skulle vara väldigt tacksam för tips för det här är inte kul alls. Kram 🤗

Profile picture for user Se klart

Hej på er!
När jag läste era inlägg rotade jag fram min första tråd och scrollade tillbaka.
Vid 6 veckor lät det såhär:
”Efter två dygns strejk.
Inget känns direkt toppen men här och nu får duga.
Ridit ut två riktigt dåliga dagar men håller min nolla. Iaf idag.”

Minns perioder då jag var sur och ARG. Bråkade med min man. Orkade noll.

Jag tror inte det är så stor mening att förvänta sig ”blir det inte bättre än såhär”- för det blir vad det blir, och det hänger mycket ihop med vad vi gör det till.
Efter riktigt trista dagar brukar det bli bättre. Något som alltid brukar funka är att läsa de första inläggen.
Och förstås- tålamod. Kram!

Profile picture for user torpet

Morgonnotering. Vaknar efter en hel natts sömn. Förkylningen har släppt något. Känner en mikroskopisk humörs höjning. Får ta tag i den och dra i den. Nu ska jag ödmjukt aktivera mig. Inte bli sittande och älta mitt låga mående. Tänker också att utan det här forumet hade jag varit betydligt mer ute på farlig mark. Den senaste tiden har impulserna att ta till drickat kommit mer än en gång. Men eftersom jag är aktiv här har det egentligen aldrig varit riktigt nära. Forumet håller mig vaken och medveten. Jag förlorar inte mig själv. Jag blir inte bortkollrad som jag blivit så många gånger tidigare. Tittade också på en video som @vår2022 tipsade om.
https://youtu.be/OqUg9ehXiYw
Intressant om post abstinens. Stämde väldigt bra in på mina nuvarande symptom. Det kändes bättre och gjorde mitt tillstånd mindre mystiskt och mer begripligt. Ny dag. Nya tag. Kram till alla.

Profile picture for user vår2022

God morgon @torpet. Vad skönt att det känns bättre. Ärligt talat blev jag lite orolig om jag var för på när jag bifogade filmen. Gäller ju att vara varsam när man svarar på inlägg. Mig hjälper det otroligt mycket att ta reda på fakta om hur hjärnan påverkas för att jag ska förstå bättre och motiveras. Men vi är ju olika och här vår resa olika. Jag är glad du inte tog illa vid dig och att filmen fick dig att må bättre😁. Jag mådde också bättre efter sett den. Tror det finns nyare filmer med honom också.
Du kämpar på bra! Ha en fin tisdag🌺

Profile picture for user vår2022

God morgon @torpet. Vad skönt att det känns bättre. Ärligt talat blev jag lite orolig om jag var för på när jag bifogade filmen. Gäller ju att vara varsam när man svarar på inlägg. Mig hjälper det otroligt mycket att ta reda på fakta om hur hjärnan påverkas för att jag ska förstå bättre och motiveras. Men vi är ju olika och här vår resa olika. Jag är glad du inte tog illa vid dig och att filmen fick dig att må bättre😁. Jag mådde också bättre efter sett den. Tror det finns nyare filmer med honom också.
Du kämpar på bra! Ha en fin tisdag🌺

Profile picture for user majsan_nu

@torpet @vår2022 Hej på er! Så bra att ni har nytta av infon om post akut abstinens. Jag har inte tittat på filmen bara läst om... Verkar vara något vi kan hamna i efter en tid som a-fria. Kan förklara lite av ens mående nu efter ganska lång a-fri tid! Hoppas bara att det inte gäller flera månader!!!
Kram 🤗

Profile picture for user majsan_nu

@torpet Det har du alldeles rätt i förstås!!! Viktigt att veta när det känns nästan som att en är tillbaka till noll igen. Det är vi INTE trots allt... Det är bara att hålla i o hålla ut! Märklig resa detta! Styrkekramar 🤗

Profile picture for user torpet

Morgonnotering. Forfarande hemskt irriterad och frustrerad. Det sköljer över mig. Inte så sugen på att skriva idag, så kort notering. Får försöka vända båten under dagen. Kram till alla!

Profile picture for user Andrahalvlek

@torpet Ett tips är att skriva tacksamhetslistor dagligen - för att öppna upp för det som faktiskt ÄR positivt i ditt liv. Det behöver inte ha med nykterheten att göra.

Idag är jag tex tacksam för att tekniken lirar som den ska och att det känns som jag har bott in mig lite mer på min nya arbetsplats. Jag är också tacksam för att lunchrundan erbjöd bra väder och att jag hittade ett par nya inneskor på rea. Ett kort samtal med en kollega på lunchrasten berikade också min dag - och jag är bara halvvägs!

Kram 🐘

Profile picture for user miss lyckad

Kram till dig Torpet🤗.Mina känslor pendlade en del under första tiden som nykter..Jag tror att jag uppfattade det som att mina riktiga känslor började komma fram från de som på syntetisk väg framkallats av alkohol. Jag hade ju känt glädje, sorg, ömhet, kärlek osv med alkohol i kroppen.Nu skulle mina riktiga känslor kännas, helt rena. Detta kanske låter flummigt, men när alkoholen var helt borta från min kropp och hjärna, så blev allt tydligare. Sakta började mitt liv förändras, jag blev säkrare, klokare och snyggare. Inget konstigt egentligen. För jag hade slutat förgifta mig, och behövde inte dölja eller skämmas för något. Hoppas du mår fint snart. 🍃🌺🍃

Profile picture for user majsan_nu

@torpet Jag tror att dagarna kan se helt olika trots post akut... Min dag idag har varit ganska ok, men morgondagen vet jag ju inget om. Och kanske tvärtom för dig! Det är att fortsätta på den inslagna a-fria vägen, kan bara vara bra att vara medveten om fenomenet. Så en inte börjar tro att allt är förgäves! Förr eller senare kommer vi ut på andra sidan!!! Vi kommer att klara det här! Många här på forumet vittnar ju om det... Vi lyssnar på dem tycker jag!
Kram 🤗

Profile picture for user torpet

Kvällsnotering. Tack för era inlägg, pepp och tips!
Fortfarande grå i sinnet. Men det är inte akut eller oroande på riktigt. Jag mår grått. Jag är alltså inte under isen. Hjärnan är långsam och långt från glädje och entusiasm. Jag tror benhårt på tålamodet. Jag har en djupt liggande intuition som säger mig att det kommer att ändra sig med tiden. Fortfarande ute på lång jobbresa. Storstad. Mycket alkohol överallt såklart. Men det gör mig inget faktiskt. Jag har min plan klar för mig: att förbli nykter. Och som @Andrahalvlek striver: Att aldrig ta första glaset. Om jag håller mig till den ”enkla” regeln vet jag att jag är safe. Kram till alla och fortsatt trevlig afton!

Profile picture for user majsan_nu

@torpet Ja, att inte ta det första glaset! Det har @Andrahalvlek så rätt i... Kan en bara hålla sig till det kommer det att gå! Så bra att du känner dig "grå" o "inte under isen". Det är bara att kämpa på - så tänker jag! Vissa dagar är lite bättre o andra sämre... Kanske det kommer en eller annan dag som inte är en kamp! Har klarat 80 dagar o nog ska jag klara många till...Det är min plan!!!
Kram 🤗

Profile picture for user torpet

Kvällsnotering. Allt stånkar på. Har missat att skriva här pga arbetsdagar med väldigt udda tider. Så rutinen och rytmen slogs sönder. Nykterheten går dock fortsatt bra. Eller bra... den pågår iallafall. Får nöja mig med det just nu tror jag. Mycket att stå i med relationer också. Svårt sådant. Idag hade jag ett riktigt sug. Varade inte länge. Men det var konkret. Däremot verkar det inte som om "sugen" biter på mig längre. Det hade de gjort förut. Nu, som många förespråkar, låter jag tanken (suget) komma och sedan låter jag det passera. Det går ju inte att med tanke kraft fysiskt lyfta ett glas med alkohol. Så om jag lugnt låter tanken passera är det lugnt. Apropå vad majsan_nu skrev: just nu upplever jag det inte som en kamp. Tror jag. Kanske mer som någon sorts lågintensiv strategisk krigföring. En psykologisk krigföring. Tror jag klarat runt två månader nu faktiskt. Räknar ju inte dagar, men jag tror det är två månader. Det är måendet jag har svårast med. Att avstå från att dricka går ändå relativt lätt tycker jag. Det är allt det mentala som drabbar mig som jag inte har så lätt att hantera. Ny dag i morgon. Får hoppas på den! Kram till alla!

Profile picture for user Andrahalvlek

@torpet Heja dig! Och det är helt rätt. Tanken lyfter inte glaset. Tankarna kommer allt mer sällan och får allt lägre intensitet. Fortfarande kan jag få vin-flashar ibland, men då blir jag mest full i skratt och tänker ”Hoppsan, var kom du ifrån?”

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@torpet Det mentala har också pockat på hos mig nu kring en månads nykterhet. Det känns jobbigt och sorgligt på samma gång men jag kan se nyktert på det och inte dölja och gömma mig med en flaska i en ”stängd garderob”. Nu måste jag ta tag i det svåra tunga slitiga arbetet/processen jag har framför mig. Jag vet min akilleshäl och ska sätta gräns, inte ta på mig den skuld och skam som jag vanligtvis bär. Den är inte min och hör inte hemma hos mig!
Kämpa på du och ta inte skit! 🌺

Profile picture for user torpet

Lunchnotering. Ok dag idag. Förstår vikten av att göra saker i min takt och i det tempo som jag synkar med. Gör jag det känns allt lättare. Det känns dock som om allt går långsammare än när jag drack. Men inte så säker på att det förhåller sig så. Det kanske bara KÄNNS så. Jag märker också att jag verkligen gillar att göra saker metodiskt och mer planerat. Mer organiserat. Det är kanske så enkelt också att ju mer ordning och reda jag har i mitt görande, desto långsammare verkar det gå eftersom känslan av kaos avtar. Mindre kaos i huvudet nu när man inte dricker! Kram till alla.

Profile picture for user Andrahalvlek

@torpet Du släcker inte bränder längre och då behöver det inte gå undan så himla snabbt i kurvorna. Och jag är övertygad om att jobba organiserat och metodiskt är mycket effektivare i slutändan. Precis som man får mer gjort om man ser till att ta pauser och tänka på helt andra saker. Skratta med kollegor en kvart.

Se upp bara så du inte ersätter alkohol med arbete, det är många som gjort så. Byter ett beroende mot ett annat. Jag tror att man behöver tillföra lust och glädje i sitt liv på något sätt. Själv har jag börjat sjunga i kör och dansa linedance. I somras köpte jag mig en SUP som jag lärde mig paddla. Allt som inkluderar både kropp och knopp är perfekt återhämtning. Man kan inte bara fylla sitt liv med jobb.

Kram 🐘

Profile picture for user torpet

Morgonnotering. Soligt. Är fortfarande seg mentalt. Känner mig tjatig som skriver det. Men måste vara uppriktigt här inne känner jag. Tack för pepp @Andrahalvlek. Det luriga för mig med arbete är att det är absolut roligaste jag vet. Mitt arbete är det som är roligast för mig. Har alltid varit så. Däremot ska jag kanske se till att hitta en fysisk aktivitet som distraherar mig bort från arbetet och de sega mentala tillstånden. Idag är ett typiskt dag för dag läge. Kram till alla!

Profile picture for user majsan_nu

@torpet Dag för dag läge - det är något jag känner igen! Trots många a-fria dagar är det det som gäller för mig... Att ha ett arbete som är det roligaste man vet låter underbart, men så klart att det kanske behövs lite avkoppling också!?! Ha en fin dag! 🤗 Kram

Profile picture for user torpet

Morgonnotering. Uppe med tuppen. Även om det inte finns några tuppar här där jag befinner mig nu. Det nyktra börjar äta sig in i mig. Vet dock att det är skört. Ett glas och det är kört. Påminner mig om detta varje dag. Kram till alla.

Profile picture for user Illaute

@torpet ”ett glas och sen tar alkoholen över” typ något sådant klokt skrev kloka @andrahalvlek här någonstans i någon tråd. Stämmer ju så bra. Det är det enda vi har makt över är att inte ta det första glaset för då blir vi maktlösa inför alkoholen.
Väl kämpat!

Profile picture for user Se klart

Hej @torpet!
Kikar bara in och hejar på, även om du tycks klara den första tiden mycket bra.
Du har helt rätt i att man behöver vara på sin vakt- inte sänka garden. Så småningom byggs ett litet garde som står rätt stadigt.
Men oj vad ofta jag tänker på att det är en ynnest att jag fått chans och möjlighet att förändra mitt liv och bli nykter. Inget att ta för givet! Kram på dig. Ps. Mitt jobb är också väldigt kul, men fått kämpa med att jobba lagom- det går sådär 😍

Profile picture for user torpet

Eftermiddagsnotering. Humöret vill inte falla på plats. Lätt irriterad, frustrerad och allmänt ilsk. En typ av besvikelse över sakers allmänna tillstånd. Långt ifrån känsla av glädje eller nöjdhet. Tänker att det är bättre att säga det högt (skriva) istället för att bli en tryckkokare. Hoppas på det berömda tålamodet och det fakta att saker allting byter skepnad till slut. Kram till alla.

Profile picture for user Andrahalvlek

@torpet Du skulle kanske behöva vila mer? Ibland kan det ta ett tag att landa, innan man tillåter sig att bara vara, men frustration och irritation är ett typiskt symtom på att hjärnan är lite ansträngd. Väldigt vanligt vid utmattningsdepression tex.

Kram 🐘

Profile picture for user majsan_nu

@torpet Hoppas du har en bättre dag idag... Kanske @Andrahalvlek har rätt?
Har du hittat nån avkoppling? Eller är det mer vila du behöver? Min dag är så där, beror nog mer på "annat" än just det a-fria. För så är det ju, livet består av många delar! Kram 🤗

Profile picture for user torpet

Lunchnotering. @majsan_nu och @Andrahalvlek, ni har helt rätt. Behöver engagera mig i en annan aktivitet eller helt enkelt vila. Rakt på spiken. Idag dock en känsla om att det långa perspektivet kommer att leda mig på rätt väg. Det pågår ju som ni säger på flera plan parallellt och simultant. Även om jag mår grått har helt klart den här nykterheten lett mig till en stadigare inre lugn. En bas. Finns som vanligt saker att oroa mig för, men nu tar jag emot oron på ett annat vis. Bättre. Snart slut på utlandsarbete för den här gången. Det är också bra. Vill också passa på att heja på alla här inne som kämpar på så himla bra. Fint att läsa era berättelser och era erfarenheter! Kram till alla!

Profile picture for user torpet

@majsan_nu Samma för mig! Men jag är ÖVERTYGAD om att om jag har tålamod kommer det stadiga inre lugnet komma och bosätta sig i min kropp och mitt sinne. Jag känner det. Den intuitionen litar jag på.

Profile picture for user torpet

@majsan_nu Samma för mig! Men jag är ÖVERTYGAD om att om jag har tålamod kommer det stadiga inre lugnet komma och bosätta sig i min kropp och mitt sinne. Jag känner det. Den intuitionen litar jag på.

Profile picture for user Se klart

@torpet, bra där, lita till din känsla innerst inne, inte ytterst ute som någon här på forumet skrev så fint.
Och om vi är såna som har druckit oss till alkoholstopp så har vi inte mycket att välja på. Vi får jobba oss till det liv vi vill leva. En lyx när man tänker efter, eller hur?
Önskar dig en fin lördag. Lägg örat mot marken så är jag säker på att du hör livets lugna andetag, bara att andas med. Kram 🤗

Profile picture for user torpet

Morgonnotering. Sovit gott. Så tacksam över min goda sömn. Det gör allt lättare. Har som sagt accepterat att jag är mitt inte i någon form av postakut abstinens. Försöker göra en sak i taget. Det är ungefär som när alkoholen ska lämna kroppen och blodet. Det går inte att skynda på. Vare sig med tusen koppar kaffe eller att röra på sig eller att sova. Jag får snällt vänta till hjärnan har balanserat sig och tagit mig mot de där mer stabila nivåerna. Fram till dess har jag mitt tålamod att luta mig mot. Trevlig söndag alla!

Profile picture for user majsan_nu

@torpet Jag tror precis som du, det är en process vi måste igenom... Tacksam att jag fått sova bra inatt, ger ett större tålamod med dagen. Lugna andetag som @Se klart skriver! Tålamod som du skriver!
🤗 kram

Profile picture for user torpet

Morgonnotering. Kylan biter i. Sov som en stock inatt. Brukar vakna "tidigt", men nu sov jag ända till 08.00. För mig är det "sent". Är ju inne på tredje månaden nu. Den stora kraften i den stora förändringen mullrar på underifrån. Det mullret gillar jag starkt. Det är "the big picture". Detaljerna är bara småkrafs i jämförelse med det mullret. Finns såklart en sorts dov saknad efter att kunna slå sig ner runt ett bord med folk man gillar och dricka "några öl". Men skillnaden från andra gånger jag gjort den här resan är att jag har insett att det inte går. Punkt. Som att acceptera ett besked från en läkare om en allvarlig åkomma/sjukdom. Är som sagt antagligen inne i en post abstinens. Accepterar det också. Väntar ut det. Även om det kan ta ett par månader. Allt fortsätter! Kram till alla.

Profile picture for user torpet

Morgonnotering. Utlandsjobb slut. Ett par veckor utomlands. Många, många tillställningar, middagar och "häng" med folk. Hektiskt. Stressigt. Utanför rutiner. Inte druckit en endaste droppe alkohol. Jag var rädd innan jag reste ut. Eller mer riktigt orolig. Spänd. Nu STOLT! Jag är dålig på att ge mig själv kredd. Har alltid varit. Men nu känner jag att jag verkligen klarat av något. Det känns stort. Riktigt stort. En sorts lugn befrielse fyller kropp och sinne. Tänker njuta av det nu. Kram till alla!

Profile picture for user Andrahalvlek

@torpet Härligt! Du ska verkligen vara jättestolt över att du klarade av flera veckors utlandsvistelse med noll alkohol. Nästa gång du reser känns det plättlätt. Allt handlar om att skapa nya nyktra hållbara vanor. Var vaksam på känslan ”äntligen över, fy fan vad jag är bra” för den är också vanlig att dricka på tyvärr.

Du kommer att få fler och fler bra dagar. De dåliga dagarna fortsätter komma men allt glesare. Fokusera på varje pyttepytteliten positiv sak med nykterheten så går den nyktra resan lite lättare. Att bli nykter är att träna på sitt tålamod.

Kram 🐘

Profile picture for user torpet

Tack för pepp kommentarer! Nu ska jag njuta av natur och träning och god sömn. Arbete också, men i lagoma portioner. Jag ska också, som @Andrahalvlek skriver, se upp med det där med att vara så nöjd att jag tycker jag är värd ett glas. Men nu känns ett sådant steg väldigt långt bort. Kram till alla.

Profile picture for user torpet

Eftermiddagsnotering. Ännu en kall dag. Landar efter veckor av utlands flängande. Nykter. Nu i naturen. Inte så mycket att notera för tillfället. Tar det som något bra. Det är varken bu eller bä. Det är livet helt enkelt. Men det är i iallafall befriat från den förlamande ångesten, oron och skammen drickandet innebar. Har ju alltid haft svårt med vintern och mörkret. Nu tar jag det med större jämnmod. Inte så mycket att åma sig om. Det är vinter. Jag är här. Allt fortsätter. Kram till alla!

Profile picture for user torpet

Morgonnotering. Det uppspelta efter påbörjad nykterhet för ett par månader har lagt sig. Helt klar tänker jag allt mer sällan på alkohol. När jag vaknar är det inte alltid det ämnet som först kommer till min hjärna. Viktigt därför tror jag att skriva här varje dag. För att inte släppa kontakten med den process som trots allt pågår. Tror den här processen kommer att vara med mig genom resten av livet. Den kommer dock att ändra karaktär under resans gång. Men om jag skulle glömma att jag är inne i processen finns helt klart risk för dikeskörning tänker jag. Kram till alla.

Profile picture for user torpet

Kvällsnotering. Fin dag. Inget speciellt hände. Nu TV. Lite trött på den där TV:n ärligt talat. Ska nog börja läsa istället. Var ute i skogen. I kylan. Det var vackert. Inte tänkt på alkohol alls idag. Märkligt hur den kryper in i kulisserna efter ett tag. Hur den liksom inte är central längre. Funderar på vad jag tycker om den där alkoholen. Förutom det uppenbara att jag inte mår bra av att dricka den... Den är så lurig att jag inte ens vet vad den ÄR. Varför jag behövde den så akut regelbundet? Varför den tog så mycket PLATS? Nu konstaterar jag iallafall att jag är utan den och att det gör mig gott. Kanske inte behöver analysera mer än så... Kram till alla!

Profile picture for user torpet

Lunchnoterig. Soligt och krispigt. En typiskt nykter dag! Känner hur grundlugnet växer till sig både i kropp, själ och psyke nu i mitten av tredje månaden som nykter. Det är den där långsamma uppbyggnaden som jag intuitivt så starkt litar på. Tålamodet är mitt viktigaste verktyg. Kram till alla.

Profile picture for user Torn

@torpet Bra jobbat! Jag tycker mig se hur du sakta men säkert mår allt bättre. Det händer saker med ditt tänk. Tålamod är grymt viktigt att ha. Det tar sin tid det här, det är fullt normalt.

Ha det gött!

Profile picture for user Se klart

Hej @torpet,
Åh vad det blir varmt i den här bitande kylan att läsa din tråd. Klart du ska vara STOLT med stora bokstäver. Noterade att du skrev om mullret under ytan, ett annat liv som närmar sig. Det är sant. Det förminskas inte utan fortsätter. Jag tänker aldrig längre på alternativet ”dricka” men varje dag: tacksamma stunder över nykterheten. Ett rikt liv! Ett liv jag orkar bära även om det är i varje fingertopp. Men jag orkar och jag lever.
För två år sedan firade jag ett av mina vuxna barns födelsedagar med att dricka för mycket redan under firandet och sedan fortsätta dricka när jag kom hem.
Mitt i veckan. Med jobb att sköta. Människor att ansvara för. Stress att hantera. En gåta är det- hur vi orkade.
Heja dig nu, heja krispet, skogen och orken att hålla i! Kram.

Profile picture for user torpet

Kvällsnotering. Tack för pepp och heja till er också! Ja, med tanke på hur trött hela min kropp och hjärna är nu efter ett par månaders nykterhet är det sannerligen en gåta hur jag orkade att överhuvudtaget existera då jag drack. Nu ska jag sova som en stock igen har jag tänkt mig. Kram till alla!

Profile picture for user torpet

Kvällsnotering. Känner att jag går på relativ tomgång. Inte som något negativt. Men skriver inte så mycket här för tillfället. Läser runt på olika trådar. Det är bra för processen. Mycket kloka ord som stöttar och hjälper på den här resan. Gör dock den dagliga noteringen här som jag lovat mig själv. Det hjälper för att inte halka. Jag önskar alla styrka! Kram.

Profile picture for user miss lyckad

Bra jobbat Torpet💕. Att sova när man behöver det, är läkande. Och som du själv säger, vår sömn har inte varit bra på länge, utan alkoholen har förändrat hjärnan, så sömn och mycket annat inte är av god kvalitet. Med tiden får dom flesta bättre sömnrutiner, och därmed mår bättre utan alkohol. Mycket positiva saker, som händer i våra kroppar, när vi slutar förgifta den. Kram🤗

Profile picture for user torpet

Förmiddagsnotering. Tack för tillrop! Ja, känner mig relativt stabil i nuläget. En del problem som omger mig med relationer och familj gör också att jag inser att om jag ska reda ut allt det måste jag både vara nykter, sova bra och aktivera kroppen. Finns inga alternativ. Och det är sant att det positiva kommer. Det smyger sig på från grunden. Kram till alla!

Profile picture for user torpet

Kvällsnotering. För tillfället endast mina (till mig själv) utlovade dagliga noteringar här. Ligger lågt med formuleringar och tankar. De dagliga noteringarna har funktionen av ramverk och påminnelse. Funkar bra. Gråmulen och nykter lördag. Kram till alla och styrka där var och en av er behöver den!

Profile picture for user torpet

Morgonnotering. Har börjat lite smått med mindfulness övningar innan insomnande. Fungerar mycket bra. Ett mycket bra nyktert alternativ för att "komma bort" lite. Plus att det stillar kroppen på ett mycket behagligt vis. Efter en sådan övning kommer sömnen utan tveksamheter. Idag lite julklapps fix och allmänt lugnt tempo på agendan. Om cirka 10 dagar har jag nått de berömda tre månaderna. Det känns underbart och jag ser fram emot månaderna som följer efter det. Mullret som kommer underifrån ska få välla in över mig och placera mig på stabilare och stabilare mark. Det mest konkreta skillnaden jag noterar hittills är helt klart det inre lugnet. Hur det hjälper mig dagligen i alla tänkbara vardags situationer, men också i olika lägen som kanske kan klassas som skarpa lägen, konflikter och dylikt. Kram till alla och trevlig tredje advent!

Profile picture for user Andrahalvlek

@torpet Skönt med ett hoppfullt inlägg från dig! Att du verkligen märker stor skillnad - och uppskattar ditt nya nyktra liv. Dina korta inlägg senaste tiden har bekymrat mig lite. Har funderat på om du varit utarbetad eller deppig. Men du verkar må bra och det är huvudsaken 🤩

Kram 🐘

Profile picture for user torpet

Tack alla fina som ger peppande tillrop! Ja, jag mår relativt stadigt. Finns dock familje -och relations frågor som känns oöverstigliga för tillfället. Detta tär något oerhört på psyket. Jag besparar er detaljerna. Dessa problem är inte direkt relaterade till mina före detta alkoholvanor eller min nuvarande nykterhet. Däremot får jag inte panik av svårigheterna på samma sätt nu som när jag också drack. Ska jag ha NÅGON chans att hitta lösningar på de här relations frågorna är nykterheten ett måste. Jag tränade i morse och det är såklart belönande att känna hur kroppen svarar och blir starkare och hårdare. Jag fortsätter! Kram till alla!