@torpet Känner igen mig så väl, skulle kunna varit jag som skrev. Nykterheten är en förutsättning för att ta itu med dessa frågor och för att kunna hantera dem på ett helt annat sätt. Träning är guld värd för kropp och psyke. Fortsätt så!💕

Morgonnotering. Allt fortsätter och makar sig framåt. Nu till träning och sedan arbete. Om precis en vecka vänder mörkret mot ljuset. Ser framemot att möta detta ljus med nykterheten som ledsagare. Kram till alla!

Morgonnotering. Det svarta som en vägg därute. Långt till solens uppgång. Sovit gott. Det är sannerligen en mäktig process detta med att sluta använda alkohol. Hur parametrar i det mentala förskjuts utan att jag riktigt kan sätta fingret på hur och vad som förskjuts. Det enda jag med säkerhet vet, är att det sker. Nu frukost och sedan arbete. Kram till alla och styrka till era respektive processer!

Morgonnotering. Träning avklarad. Nu ska huset städas inför de kommande helgerna. Har alltid haft svårt för dessa helger. De har under livet genomlevts både nykter och onykter. Har svårt för dem oavsett. Dock ska poängteras att ångesten och olusten, när helgerna pågår, är mindre i nyktert tillstånd. Bara en sådan sak. Jag ser alltid fram emot efter nyår. När allt likson skjuter fart igen. När vi går mot ljuset och vardagen infinner sig igen. Jag hade önskat att jag inte kände såhär. Är likson lite avundsjuk på de som ser fram emot jul och nyår. Men, som sagt, det kommer att gå bra i detta nuvarande nyktra tillstånd. Allt rullar på med nykterheten och som de flesta som varit nyktra ett par månader säkert känner igen, blir tankarna på alkohol mer och mer sällsynta. Det är likson inte den där panik fokuseringen på alkoholen längre. Naturligtvis är den här processen ständigt närvarande på olika vis. Men karaktären på närvaron ändras. Jag upplever helt enkelt att jag liksom blir lämnat mer i fred. Att jag får mitt egna space. Utan att bli avbruten och störd. Jag är inte kidnappad på samma akuta vis längre. Kram till alla och en fortsatt fin torsdag!

Morgonnotering. Städat hus. En befrielse! Solen skiner och snön har smällt. Nu mental förberedelse för kommande helger. Mår bra i nykterheten. Det är en omställning och förskjutning som heter duga. Viktigt för mig att inte rota i allt på en och samma gång. En dag i taget. Lugna andetag och lita på det helande i processen. Är ju övertygad om hur det leder mig mot det bättre. Men inga snabba vinster här inte! Det är långsiktiga investeringar som står på spel. Kram till alla!

@torpet Kan bara instämma i det du skriver... En dag i taget o lugna andetag! Och inga snabba vinster för mig heller. Men dagarna tickar på o snart har helgerna passerat! Kram från mig 🤗 till dig o alla andra forumvänner!

Jättebra jobbat Torpet, både med städning, men framförallt nykterheten..Precis som du skriver så minns jag att vissa dagar var ” vardagliga” men sånt är ju livet. Nästa dag kunde känslorna vara mer soliga. Jag tycker väldigt mycket om sommar. Det är verkligen då jag lever upp. Livet känns enklare, och allt spirar som du skriver. Jul och nyår brukar ju bara swisha förbi. Snart är vårblommorna här. Kram🤗

Kvällsnotering. Nu ser jag fram emot en god natts sömn efter en hektisk dag med jul fixande. Jag är inte så förtjust i det. Men jag gör det ändå. Mest för andra. Det är dock lättare att hantera mitt jul motstånd i nyktert tillstånd än som det ofta varit. Sen slog mig en annan sak i morse: Jag hade sovit mina 8 tummar. I ett sträck. En god natts sömn helt enkelt. Ändå var jag HELT slut när jag vakande. Det tog en evinnerlig tid innan kroppens och hjärnans maskineri kommit igång. Det är i och för sig den mörkaste tiden på året, men jag kan inte tänka på hur det måste slitit på kroppen med allt drickande och alla dåliga nätter tidigare. Nu sover jag jättebra och tränar regelbundet. Jag äter balanserat och gör mina måltider med bra råvaror (till skillnad från när jag drack) och lik förbannat denna trötthet. Det måste betyda att jag tidigare under mitt drickande måste varit TOTALT slut i kropp och själ. Men på grund av giftet kände jag inte av det, eller var för bedövad för att verkligen känna min kroppsliga och själsliga status. Nu märker jag iallafall att min status är att jag är TRÖTT. Dessutom behövs min kropp sova minst 8 timmar och träna regelbundet. Inte säker på om ni hängde med i mitt resonemang....? Men hurusom: Kram till alla!

@torpet Delar din erfarenhet. Som nyktra känner vi verkligen hur trötta vi är. Och det är viktigt att lyssna på kroppen, ge den vilan den behöver. Så gott vi kan. Höneblund har blivit min räddning. Ställer larmet på 30 min och slocknar som ett ljus och vaknar sen upp mycket piggare. Funkar som att göra en omstart på hjärnan.

Kram 🐘

@torpet delar också din erfarenhet och känslan när man börjar inse vad man gjort med sin kropp. Att i stället för att vila druckit mer och mer, sena kvällar, korta nätter och så upp igen och fortsätta. Så skönt att ha kommit till insikt om detta så vi nu kan ge kroppen vad den behöver. Det tar tid, för mig många månader innan jag upplevde att behoven stabiliserats och jag blev "normalt" pigg igen.

Kram!

Lunchnotering. Tack för tillrop, inlägg och omtanke! Jo, här rullar allt på som vanligt. Förutom att det är mycket inför jul. Därav uteblivet inlägg :)
Grått ute idag. Kallt. Hoppas på lite mer snö. Idag fortsätter lunk och jul förberedelser. Nykterheten känns stadig och trygg. Ingen lust alls att ifrågasätta eller utmana den. Kram till alla!

@torpet Det låter fint, lugnt o betryggande! Nej, jag tänker inte heller ifrågasätta nykterheten... Men många tankar o funderingar i mitt a-fria liv! Har inte så mycket förberedelser, min jul kommer att firas på nyårsafton! Själva julen firas hemma med sambon o lite julmat... Ha det fint!
🤗 Kram

@majsan_nu Desamma! Njut av sambo och julmat! Här är det också många funderingar och tankar. Åtminstone fungerar funderandet och tänkandet nu i nykter tillstånd :) Funderandet och tänkandet kan fortfarande vara svårt och tungt... Men när det dracks var det ju kortslutning på alla fronter! Vi fortsätter!!!

Morgonnotering. Trött kropp uppe tidigt. Funderar på om/när jag skulle börja röra mig inte på "Det vidare livet"...?
Tre månader nykter nu vilken dag som helst.
Hur har ni andra gjort? Jag har knappt ens varit inte där och läst hittills. Har koncentrerat mig på att hänga här där alla, precis som jag , varit i början av processen. Kan man ta med sig den här tråden in dit eller ska man börja en ny tråd? Kram till alla!

@torpet Vi har gjort lite olika. En del flyttar sin tråd, @Torn gjorde det tex. En del av oss startade en helt ny tråd, vilket jag gjorde. Min första tråd skildrar mina första nyktra 6 månader och heter ”Behöver all hjälp jag kan få”. Namnet skildrar väl hur jag kände då. Min andra tråd skildrar tiden framåt och den heter ”Andra halvlek har inletts”. Det namnet skildrar också väldigt väl vad det handlar om.

Under ”Det vidare livet” skriver man oftast om man verkligen har bestämt sig för att alkohol är ett passerat kapitel. (Även om en del istället har valt linjen ”dricka sparsamt”.) Att sluta dricka är steg 1, det allra viktigaste steget. Steg 2 handlar mer om hur man ska hantera livet som nykter, då man inte använder alkohol som startgas och fartdämpare längre. Det handlar mycket om stress, gränssättning och hur man relaterar till en alkoholromantisk omgivning etc.

I början var jag frustrerad över att jag aldrig kände mig klar. Nu stör det mig inte ett dugg. Det här har blivit ett sätt att leva, där nykterheten är fundamentet allt vilar på. Jag använder forumet som dagbok och som en daglig påminnelse om vart jag aldrig vill hamna igen. Genom att sätta ord på tankar och känslor ger jag mig självterapi, och att sen få andras fina tankar om det jag skriver också är verkligen en viktig bonus 😍

Min gamla tråd finns kvar någonstans under ”Förändra sitt drickande”, på sidan 800 eller liknande. Jag skriver i den ibland, vid viktiga milstolpar. Om man klickar på sitt nicknamn får man upp alla trådar man har skapat, annars hade det varit omöjligt att hitta den gamla tråden.

Kram 🐘

@torpet Ja, det tål att funderas över... Jag hänger nog kvar här ett tag till, vill känna mig ännu längre bort från a-beroendet innan jag flyttar över... Men jag funderar vidare! Har gjort som du, mest följt den här tråden. Fortfarande mycket för mig att vara a-fri! Blir spännande att följa ditt resonemang...
🤗 Kram

Lunchnotering. Idag nöjer jag mig med att göra ett snabbt inlägg. Gråväder. Har också kommit fram till att det inte är någon stress att flytta över till "Det vidare livet".... Tar det inom sinom tid. Kram till alla!

Morgonnotering. Svart vägg ute. Men, men, nu vänder det som vi all vet. Även om det är ytterst svårt att tro nu kommer det bli ljust och vårigt om inte en allt för avlägsen framtid. Detta faktum får idag stå som metafor för processen som mitt beslut om nykterhet innebär för mitt liv. Kram till alla!