God jul Se klart och vilket fint & användbart inlägg ⬆️🤩💖! Bilder och ”filmsnuttar” är en stor del av min vardag 😅. Jag tycker att det är hjälpsamt och att det ger lite xtra härlighet åt livet 😊. Brukar ofta tänka till mig själv ”nu ska du vara den där personen som man alltid hejar mest på i filmen!” T.ex den som kliver över en destruktiv alkoholidé och sätter sig med en kopp te och en lussebulle (oavsett om den för tillfället älskar det valet eller inte - den gör det för att det är bäst så!). 🥰🦆

Tack @satta @andrahalvlek @sisyfos @annabell @varafrisk för hälsningar och god fortsättning till er alla. Efter snabbscroll och -koll så verkar ni alla haft det bra! Fint ❤️🎄
Att det går att hjälpas åt med en så pass komplex fråga som drickandet är- på en så ”platt” plats som forumet är- är inget annat än lite mirakulöst. Fint att tänka på, och min mesta forumtid innan jag klev in här på riktigt var just kring jul och framförallt nyår. Hade ju alltid vit januari så jag brukade tanka lite kraft och energi här.
Betydde mycket redan då även om jag inte ens för ett ögonblick kunde identifiera mig med de som inte drack alls. Det var ju min stora rädsla. Höll det framför mig som ett spöke. Det Värsta Som Kan Hända- scenariot. Att dricka så pass mycket och frekvent att jag skulle vara tvungen att sluta… Nu blev det så, och faktiskt tidigare än beräknat. Jag hade målet inställt på TRE månader, ett halvt liv alltså. Nu promenerar jag mot två år.
Denna harang skriver jag för att återigen betona vikten av vad ni alla betyder och har betytt de här dagarna, snart åren.
För mig har det på riktigt varit ett sorts teamwork och jag har också haft er forumvänner i ryggen när jag tackat nej eller avstått. Nu behöver jag inte ”avstå” nånting längre men jag måste hålla liv i gränsvaktens arbetstider och att han träder i tjänst när han behövs. Också det får jag mycket hjälp med från er som läser, skriver, hejar på mig.
Ett litet nät har vi byggt här, tillsammans, skydd och stördämp. Tack!

Min jul so far har nog varit den bästa på många år. Vi (jag) gjorde en riktigt bra planering där man sen fick hoppa in på olika pass. På så sätt kunde alla bidra ordentligt- men också vila, och dessutom vila från en mamma som ”gör allt” och det upplever jag att alla uppskattar.
Jag har lagt mig i tid, jag har inte skurit foten på glasskärva som förra året vid 02:30… Jag har njutit av att hänga nära mina små, stora och en liten mamma-gamlis. Vi är mellan 12 och 18 personer denna helg så det kräver logistik och helikopter-koll. Men jag är verkligen inte ensam utan vi gör det ihop.
Upplever också att det är väldigt skönt för man, barn, alla- att jag inte spelar med i nån Norén-pjäs av mamma som inte vill släppa kontrollen och låta andra kliva in och vara viktiga och behövda.
Ha en fin fortsatt dag, själv ska jag sova middag med vår minsta,1,5 är och som ett mon chichi-troll av gos och bus.
Kram alla 🎄❤️

Finns inte så mycket att berätta kring helgen, mycket att stå i men inte för mycket. Ser till att få till en stunds vila och annars mycket umgänge och matfix men med hjälp av alla. Alkoholen går mig förbi, har noll avund eller sug efter att sitta uppe sent, vill sova ok tid och vakna utvilad, vilket ju låter självklart. Och ju längre tid nykter ju märkligare ter sig berusning. Önskar er alla en fin annandagskväll! Kram 🤗

Reflekterar lite kring helgen, gemenskap och ensamhet, dricka eller inte.
Eftersom vi har många barn (när vi räknar ihop dem) blir vi ju många vid såna här högtider. Jag känner stor tacksamhet att barnen VILL vara hos oss och det är väl också det vi liksom spenderar både tid och energi och även pengar på, och mer och mer blir det iallafall för mig en stor del av det sociala livet. Jag har ju flera- riktigt nära vänner där alkoholen spelar noll roll. Däremot tycker jag att en del av vårt ”par-umgänge” i viss mån nog är knutet till middagar/Events/mingel av olika slag där alkohol spelar stor roll. Och ju längre tiden går, ju mindre intresserar det mig.
Det är nog det sista halvåret som det på gott och ont blivit tydligt. Finns något kanske vemodigt i det, men så är det ju med mycket man kan se tillbaka på. Kanske blir de där middagarna med drinkar allt mer ovanliga- och kanske är det bara en konsekvens av ett val som var nödvändigt. Det är okej. För mig öppnas någon annan dörr. Jag vet inte riktigt vad den innebär, men att man fortsätter att ömsa skinn- det vill säga utvecklas- under lång tid i nykterheten, det är uppenbart.
Att det kanske innebär mer ensamtid är nog inte så farligt. Kanske behövs den också för att hinna med i själens svängar.
Jag tänker allt oftare; jag får se vart livet tar mig. Att vara nykter är som en förutsättning för den resan. Att släpa på en bag in box- ja ni hör ju vilket sänke.
Önskar er en god natt, kram 🌟🎄

@Se klart Hej!🤗 Det händer forfarande saker på den nyktra resan har jag märkt. Det är mest spännande och kul tycker jag, inget jag lider av. Den 6/1 tänkte jag dra igång med projekt ”mycket mindre” godis och andra sockerrika saker såsom bakverk mm. Jag ska även ta tag i mina löprundor, och försöka få dem till en vana, likt Andrahalvleks steg. Jag läste att ett gäng här tänker skippa socker helt! 😍 Jag är inte där ännu, det får duga med ”sparsamt” med socker. Ha det gott! Kram

Det känns alltid så gott att läsa hos dig @Se klart❤️ Tänker också vad du skrev gällande att barnen VILL vara hos er. Känner också stor tacksamhet över att våra barn VILL vara med oss. Det kunde ju faktiskt vara precis tvärtom. Och jag är även SÅ tacksam över att vår svärdotter trivs hos oss och vi trivs SÅ otroligt mycket med henne.

Minns inte om du är ledig i mellandagarna men önskar dig iaf en fortsatt fin tisdag🌟kram❤️

@torn jag tror jag går med dig beträffande projekt ”mycket mindre” och kanske så sent som den 10/1. Det får bli lite i taget- komma igång med träningen, dra ner på sött och vitt. Hand i hand med det går att bli bättre på regelbundna matvanor, inte kasta i mig en korv på 711… kul om vi tar sällskap några stycken 🥰🥰
@varafrisk tack för hälsning, nu är jag ledig några dagar och här ska njutas av att göra (typ) inget alls. Börjar med ett bad! Kram 🤗

Nu har alla åkt. Från Max till Mini inom loppet av ett dygn. Lade mig i ett varmt bad. Min man fastnade framför tvn och vi ses väl i köket om ett par timmar… vad gäller nyår så är vi bjudna på middag/fest hos några som bor på andra sidan stan. Vi har tackat ja. Om någon frågar mig så skulle jag kunna ligga kvar i badet och sen tassa runt i pyjamas hela kommande helg. Men min man ville gärna hitta på något. Vår gemensamma ”regel” är att den som ”vill nåt” vinner över den som inte vill något alls. Det räcker att bara ha lite lust, så får det styra. Det blir oftast rättvist över tid och framförallt så blir det nån sorts framåtrörelse. Sen om man har NOLL LUST så slipper man anpassa sig. Men som nu, när jag mer känner för att göra ingenting- då vinner att göra någonting.
Har köpt en ny klänning från Stine Goya som egentligen inte är min stil men nu testar jag, ska hämtas på posten imorgon. Vi åker båt till våra kompisar så det blir ett litet äventyr. Sedan tillbaks hit och några dagar till i vad jag tror blir lugn och ro.
Julen har varit över förväntan på så vis att det har varit lugnt och mysigt trots att vi varit så många. Vi har hjälpts åt med allt, men min hjärna går ju ändå på högvarv när det är frukost och framförallt middag för så många. Men mellan mig och min man har det funkat väldigt bra. Även om vi varit mer team än att vi hunnit umgås så mycket. Det blir nu.
Mat har räckt och blivit över. Vi har lagat italienskt och persisk mat före och efter själva juldagarna. Det har spelats spel och druckits vin till sent, några kvällar. Jag har inget emot det alls, tycker till och med att det hör till. Men generellt bjuds det på vin till middag och nån drink innan, sen dricks det inre så mycket, mindre överlag upplever jag.
Babbel babbel från detta badkar… jag läser runt här och noterar att de flesta har det bra och fixat helgerna med den äran. Tänk vad det är viktigt att inte vara ensam, att vi har varandra här och man får vara som man vill. Ni alla betyder väldigt mycket för mig. Kram 🥰

@Se klart Njut nu massor av din ledighet ❤️ Du hinner pigga på dig innan det är dags för partaj. Och faktum är att man har roligast när man går dit lite motsträvigt. Har man höga förväntningar blir man lätt besviken. Går man dit i okej-då-känsla brukar man få svinkul.

Gott nytt årkram 🐘

PS. Den 10/1 känns som en bra start för mig också. Ska bestämma vilka förändringar jag verkligen vill prioritera. Dagliga 12.000 steg och 0 choklad ska jag behålla. Nu är det läge att lägga till något mer 🤔

Men vad kul @abdrahalvlek då kör vi med en lagom bit att hacka i sig i form av lite nytt leverne. Jag ska nog foka på glass-stopp men lika mycket plussa på att äta ordentligt. Jag kliver liksom förbi frukost och ibland även lunch. Inget att skryta över. Mer regelbundenhet, vore en bra grej för mig. Och steg. Och spring. Och sats. Men inte allt på en gång, det har jag lärt mig av andra inte minst! Tror nyår blir bra. Din med. Fin-hämtmat kan vara det bästa som finns. Nån gång när vi varit på weekend-resa har vi haft ”hotellhemmakväll”, beställt mat, kollat på tv och gjort ansiktsmask. Varit några av mina bättre kvällar! Så även om du kanske inte är en spa-person så vill jag tipsa om det. Ikväll har jag gjort ansiktsmask och vikt tvätt. En perfekt mysig kväll. Kram 🥰

Vi summerade året lite på förhand över s k Drömskinka- barnen hatar det så det var perfekt när alla hade åkt.
Första halvan med pappas svåra sjukdomar, infektioner, och inte minst de dagliga diskussionerna med läkare som sa olika saker- varje dag. Och genom detta baxa pappas absoluta vilja att inte sluta som paket utan att få dö med någon sorts värdighet. ”Det var väldigt jobbigt för dig” sa min man och ja sa att det var det, men sånt klarar jag. Jag är robust. Nu mer än på många år.
Vi pratade om oss och vår relation och om ifall vi behövde nåt gym för att få fart på sittfläsket i kärlekslivet men just nu är vi i god form.🙏🏻 Vi har klarat julen med ett mini-gräl. Inget mer. Och jag har längtat tills alla åker och jag får ligga på honom i soffan och kolla på nån konstig film. Och vakna ihop och dricka kaffe och inte ha så bråttom. Planera för roliga saker. Nån resa.
Jag sa att mitt andra nyktra år har aldrig varit jobbigt, inte en dag på grund av alkoholen. Jag har fått så mycket mer känslor, kärlek och sex och ömhet känns minst 10% mer.
Jag pratar med barnen som verkligen tycker att jag är grym (deras ord) och förvånade. Mamma du som inte… du som aldrig osv. Jag behöver inte vara mer ärlig, jag vet att de känner stor trygghet i min nykterhet.räcker bra! Kram alla kämpar och bananskals-åkare! Godnatt 😴

Intresseföreningen hade årsmöte med kaffe och dopp (ovan inlägg… )
Men vad kul @torn, @andrahalvlek! Ja två år. Inte konstigt jag inte har samma behov av kompisar längre när jag har er 😍😍

@Se klart Vad fin läsningno summering av året!
Vad kul, då kör ni 10/1 med era grejer, och vi andra några 1/1 med ffa sockerstopp. Vilket gott starkt gäng vi blir alla!!👍🌟👌💞

Fina Se klart! 💗 Det är fortfarande en fröjd att läsa dina inlägg, inte minst som gammal svensklärare. Och att få följa ditt härliga och ärliga liv. Vilken förebild du är.

Tack för att du fortsätter att finnas för så många! 💗

Kram