Har sedan september förra året varit mer eller mindre övertygad om att jag både vill och bör lägga ner det här med alkohol. Klipper med alkoholbeteendet då och då i en vecka eller två, och upplever då i överlag en påtaglig lättnad och förnöjsamhet, men är sedan förbluffande snabb på att ”tacka ja till mig själv” när jag plötsligt bjuder in mig själv till att börja om igen?! Och då håller jag igång var och varannan dag igen en stund. Blir galen på detta!!

Har läst i det närmaste alla trådar i detta forum och igenkänning med många är naturligtvis enorm. Är brutalt avundsjuk på (och imponerad av) er som håller över tid och grunnar på vad som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er...? Hur i h-vete kan jag låta mig själv dricka igen, lite hastigt och lustigt, när jag några dagar/några veckor innan är så sagolikt säker (gång på gång) på att det fan räcker nu! Det är inte inte värt det! Alls!!

Både mängd och frekvens är oroväckande och osunt, även om själva dryckestillfällena inte medför några direkt negativa upplevelser eller tokigheter. Slutar dricka ”i tid” (men har då eg druckit för mkt), gör inga märkliga eller oöverlagda handlingar och har aldrig typ somnat i soffan eller lagt mig utan att tvätta mig o borsta tänderna. Men dagen efter - skjut mig stenhårt alltså... Så vidrigt... Ångest och ofattbart dåligt mående på alla fronter. Om jag har druckit tex tors-lör (aldrig dagtid), blir det en ackumulerad vansinnes-baksmälla/abstinenskänsla som jag hatar och inte kan stå ut med!

Mitt liv är ganska intensivt och jag vet att jag oftast ”bjuder in mig själv till dryckestillfällen” när jag är lite överbelastad och samtidigt speedad och trött. Jag blir då stormglad när jag plötsligt kommer på att ”nämen nu tar vi och piffar upp den här aftonen med vin o bubbel!” ”JAPP” säger jag då DIREKT och tveklöst till mig själv utan att vara ett dugg intresserad av att identifiera något i HALT-modellen (som jag lärt mig om här 😊), eller att ”spela hela filmen”. Där och då vill jag inte hjälpa mig själv till en mental punkt där jag inte vill styra upp en festlighet, så att säga... Jag skiter då fullständigt i att jag typ några dagar/veckor innan fattat ett högst rimligt och klokt beslut att ge fan i att dricka, av den enkla anledningen att det definitivt inte är värt det.

Har som sagt läst här en längre tid och nu skriver jag mitt första inlägg, för att utforska om det kan vara medverkan här, som är en faktor som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er som finns här och som håller över tid 🙂.

Hej förresten 😊! Jag heter (inte 😅) Annabell, jag är 42 år och har ett jättebra liv med superfina relationer till barn och familj (lever utan partner), ett jobb som är givande och jag vill INTE dricka alkohol mer. 🤗

@Vinägermamman Hej!
Nu vet jag inte riktigt vems tråd vi är i - är det din?
Hur långt har du kommit i ditt a-fria (?) liv? Det kommer ju dagar en bit in i det livet - kanske är du där nu??? I så fall är det "bara" att göra som skriver "styra undan" o "härda ut"... Så nog kan du känna dig stolt o glad o så kommer snart nya dagar när allt känns bättre 🥰
🤗 Kram från mig till dig o er andra i vårt forum!

Oj oj, nu blev det felpostat. So sorry. Tack för att du uppmärksammade detta @majsan_nu
Och ursäkta intrånget i din tråd @Annanell Har ju läst hela din tråd och både inspirerats, imponerats och fått många skratt. Tror som övriga här att du har bra förutsättningar för att fixa detta!
Trevlig söndag, och igen, beklagar min klumpighet 🙄

Hej 👋❤️!

Det gör såklart ingenting Vinägermamman, att ditt inlägg råkade hamna här 😊. Jag har läst din tråd också och tänker att du - precis som jag - vet att vi nog ska ta och göra det här nu. Nu! ⭐️ Bra jobbat av dig idag - att bara rida ut obehagen 💪🏼💓.

Vår2022 - tusen tack för Craig Beck! Och för ditt pepp och dina positiva förväntningar på mig ❤️. När jag skrev mina Acknowlegements till mina handledare i min avhandling, så skrev jag just det: ”tack för att ni alltid trott på- och haft så positiva förväntningar på mig. Det gav så mycket flytkraft till min resa!” Oerhört klyschigt skrivet av mig måhända😆, men fakta+flytkraft=utveckling & målgång, tror jag på 🥰!

Tack bästa Rehacer också 💞! Jag läser alltid ALLT du skriver här i forumet och tänker att jag känner igen mig så mycket i dig! Jag önskar med hela hjärtat att du kommer att fortsätta dansa rosenkindad och inte gråkindad (läste ditt inlägg idag och vet exakt vad du menar…🙄) på söndagsmorgnarna framöver, även om du tar det där röda krysset som du planerat för. Själv klarar jag inte det 😔.

Och Se klart - Det du skriver makear så väldigt väldigt mycket sense… ❤️. Ord som klickar rätt i alla kugghjul som går där uppe i huvudet, och tar sig inåt. Jag har generellt alltid haft lätt för att vara lite hjälpsökande till sättet, men har egentligen sällan upplevt att jag klarat av (alt brytt mig om) att på riktigt ta in- eller omsätta hjälp i praktiken. Jag vet inte varför. Kanske är jag innerst inne högfärdig och tror att typ ”ingen vet bättre än jag ändå”… Men jag vill på riktigt bara grina över hur det du skriver (och skrivit tidigare) går in i- och bygger ut mitt eget tanke- och stödsystem runt mig själv. Över hur det blir hjälpsamt och meningsfullt på riktigt för mig 😭❤️. Jag är verkligen inte en ensam person irl, sett till det rika, varma och kärleksfulla nät av människor som jag har nära runtom mig och vi pratar och pratar... Men det här med tankarna i huvudet… hur de går och vem de gör mig till… Jag kanske är lite ensam i det ändå. För det är som att dricka vatten när man är sjukt törstig att läsa det du skriver. Den dialog vi har haft här i min tråd kommer att ha reell betydelse för mitt fortsatta liv och jag beundrar högt egenskapen att ”lyssna” och bry sig om, på det sättet som du gör 💖.

✅🦆💚

@annabell man kan kanske vara ”hjälpsökande” eller snarare hjälp-tagande ytterst ute men inte lika mycket innerst inne? Iaf är nog jag lite så- och det beror inte på att jag tycker jag är så komplett utan snarare kanske en känsla av att vara så inkomplett så pass att det kunde vara för läskigt att berätta om det. Känslan av att vara nåt trollbarn innerst inne som eg inte ens pratar rätt språk- och en lagom hjäpsökare ytterst ute som en liten förklädnad av att vara en alldeles vanlig och inte ensam, kanske?
Med åren har jag kommit att få jordens konstigaste politiska hållning och det är en blandning av hyper-individualism och nån mega-kollektivism. På Forumet, av dig, och andra ser jag så himla tydligt hur alla OLIKA är så viktiga för helheten, alla bidrar för att de har sina egna berättelser och vågar berätta dem. Jag tjatar ibland om ”samlargruppen” de vi klustrade ihop oss i för att överleva på savannen då alla djur sprang tusen gånger snabbare och kunde äta oss i små munsbitar. Men vi överlevde för att vi var olika och lät oss vara det, bra på olika grejer. Sen var ju alla tvungna att pitcha in till det gemensamma- ensamma klarar vi inte läkningen- som Kerstin Ekman skriver.
@annbell du betyder mycket för mig! Och för många här, för allt du delar och för precis den du är. 🦄💫

@Annabell Härlig morgon och härligt att höra av dig💕. Tycker inte det var klyschigt skrivet av dig på din avhandling, tror verkligen det stämmer in på dig, vi tror på dig. Sedan handlar det bara om att även ha tilltro till den egna förmågan också, selfefficacy. Studier visar att det är den tyngsta prediktorn för att lyckas nå ett mål, att man själv tror att man ska lyckas. Har själv lett projekt där detta visat sig stämma med forskningen.

Ha en riktigt fin dag och kämpa på!🌞❤️

Det måste vara färdig-fjantat nu… Nu har jag ägnat några veckor åt detta obeslutsamma och icke-verkställande tillstånd där jag inte sätter ner huvud-fötterna ordentligt och börjar om med den riktiga nykterheten. Det riktiga livet. Ju längre jag låter det vara så här veligt desto svårare kommer det att bli. Det är oerhört otillfredsställande att veta var man vill och ändå inte börja gå. Att leva i ”ljug-landet” där det sjuka tankesystemet dominerar, som Se klart skriver om… Att stå som en idiot i en dyngig startgrop och gosa med en fjant flera veckor i sträck…Huvva 😖!

Jag började 1 december förra gången. En egentligen knepig månad, ”åh, nu missar jag ju glögg-vm och allt…” och det blev den bästa december (och januari, februari) ever. Nu ska jag börja mitt i den begynnande våren. Jag vet redan att om jag bara kliver över tröskeln ordentligt så kommer det att bli en fantastisk vår. Inga mer förhandlingar nu Annabell. Nu räcker det. 🐣❤️✅

majken_r

@Annabell igenkänning på ditt inlägg. Väldigt träffande formulerat om ljug-land och gosande. Tänk att det ska vara så svårt att ta steget när man vet vinsten?! Jag håller på dig och ser din fantastiska vår framför mig! 🌱🤩

@annabell jag tänker på dig mycket. Och hur en kan vara hjälpsam forumvän i dessa lägen? Det var nyttigt för mig att känna tjatterfjantens andedräkt i nacken denna semester-vecka. Nä- såklart jag inte lyfte några glas för jag dricker inte men det var så himla tydligt (som jag skrev) att det där konstiga ”alko-scientologin” typ lever på i sin sektlika tillvaro och bara. Ljuger skiten ur en. Jag blev förbannad efter det och det brukar du kunna bli, kan det vara något att ta sats emot, själva- ja när man vänder snyggt i en bassäng och har världens kraft och crawl-styrka?
Men jag funderar också på- utan att veta- att det är bra att kanske landa innan dess? Att testa ungefär som George i Seinfeld som gör allt ”tvärtom” för att testa hur det är?
Du vet ju allt om januari och februari men. finns någon liten tågvagn som behöver genomsökas för att kunna, ja få farten. Med det menar jag INTE ”dricka klart”. Utan dricka klart i huvudet, om det går att förstå?
Babbel babbel från babbel-mästaren numero UNO.

@Annabell Det var våren jag såg framför mig när jag fjantat klart, hur härlig den skulle bli och att jag skulle se alla vackra färger klart. Låt dig svepas med av vårkänslor och lämna fjanten kvar i den dyngiga gropen. Det kommer att gå bra när du väl satt ner huvud-fötter ordentligt💕🌞🌷

@Annabell Jag är ju inte precis en trösterik person el ngn att hänga rygg på🙄fast i och för sig så är jag kanske inte den personen för mig själv men för andra….jag tror på dig💪🏻Det är svajigt men någon gång planar väl det ut!

Kram🥰

@Annabell
Ja, det där att det är oerhört otillfredsställande att veta var man vill men ändå inte börja gå känner jag igen. De ggr jag halkat i diket så har jag känt precis så. Man vet var man vill men man rör sig inte alls ditåt. Den dyngiga gropen håller på nåt märkligt sätt en kvar, trots att man vet att den är kletig, gyttjig och rätt ofräsch.
Du kan, du vet det. Du har gjort det förut och du vet att du mår så mycket bättre på torr och säker mark än i den där gropen.
Du kan! Du vet det och jag vet det! ❤️

En tjorvig natt, men långt ifrån så otrevlig som när man vaknar och kommer på att man har sovit över hos fjanten och får panik-spunk 🙄. Blir så stärkt när jag kikar in här och läser era kommentarer till mig - tack bästa forumvänner❤️🙏. Idag kan och SKA jag stå kvar här, just ovanför startgropskanten. Jag ska inte röra mig framåt så värst mycket, utan bara se till att inte trilla ner till fjanten igen.

Jag vet en ny sak nu (flera, men en viktigast) jämfört med dec-feb (och jag förstår vad du menar med att jag måste dricka klart - i huvudet…) Det handlar om ett genuint införlivande av nykterheten i min egen person, som jag inte riktigt gjorde sist. Jag mer bara ”klarade av att vara nykter” och älskade det nyktra livet på basis av de baksidor av drickandet som jag slapp… Jag ska plocka upp den här tanken igen, när jag gått en liten bit från startgropskanten. Men nu ska jag fan bara stå här utan att trilla i, i några dagar först 🤣. Kram och tack igen 💓. Och ha en fin dag alla ☀️! 🦆

@Annabell Ja, så är det! Vad bra sagt ”dricka klart i huvudet” @Se klart. Att klara av att vara nykter är en sak, men att införlivat det i huvudet är det avgörande för att fixa det över tid. Tankar, känslor, hjärnan måste bli en enhet i detta. Som man kan känna ibland i vissa situationer när man ska välja, att man väljer det känns helt rätt i hela kroppen och i känslorna, det blir rätt. Man blir liksom ett enda starkt team mot fjanten. Han får då svårt att försöka överta kontrollen i hjärnan/tankarna och lura dem med sin kamouflerade smäktande charm. Ett enda enat jag mot fjanten👊.

Ha en fin dag💕🌷

Ja @annabell stå där på kanten i lite lugn och ro- du har inte bråttom. Så tror jag det är bra att tänka. Så länge du inte kastar sig över tjatterfjanten så är det ok att stå kvar där. Bli klar över nästa steg. De stegen går att ta i vilken takt som helst, så skönt eller hur? Det har jag verkligen fått lära mig de här åren. Allt får ta sin tid. Ibland går man (jag) till och med tillbaka till brottsplatsen (semesterresa) för att liksom bli klar igen- på ett nytt sätt. Och alla sätt vi blir klara, och klara igen, så blir vi starkare och mer sammansatta i vår hållning mot tjatterfjanten. Låt inte hans galna vuvuzela stressa dig. Bara: jag hör dig dåligt just nu.
En dag i taget räcker bra. 🦆☀️

@Se klart
Tack, det tar även jag till mig! Att man får ta sin tid och att ibland måste man bli klar på nytt, liksom beta av vissa platser och situationer på nytt. Jag har några sådana situationer framför mig i närtid.
Nya beslut & mer klarhet för varje tillfälle.
🙌

@rehacer jag såg en otrolig teaterföreställning i London som hette People Places and Things som handlade om alkoholberoende kopplat till just människor, platser, saker. Hur vi påminns. Och hur vi får lov att lära om, lära nytt. 📙 😍

❤️er!

Så otroligt orolig i kroppen och själen… Som man ju blir när man druckit lite hipp som happ en period… Tjatterfjanten ligger och vrålar i gropen så högt att man får ont i bröstet och vill grina 😭. Jag försöker lista ut vad jag behöver idag för att stanna på torra land där vid fyrasnåret… Skulle vilja ge mig själv lite lugn och ro, men det är svårt att planera för att ”ta hand om sig”, när man har många andra och mycket annat att ta hand om… Jag får nog bara stå ut med vrål-fjanten i gropen idag och med mig själv som det är här på kanten…Inte hoppas så mycket att det ska kännas bättre utan helt enkelt bara skita i att åka till systemet när jag vill åka till systemet kl 16. Nu ska jag strax ut och springa iaf 💪🏼. Kramar 💞! 🦆

@Annabell Hoppas att du mår bättre efter löpturen idag, fysisk aktivitet brukar göra mycket gott för både kropp och knopp. Och att vrålfjanten tystnade i gropen. Kämpa på! Kram🌷💕