Det är inte så lätt VaraFrisk när man har sett till alla andras behov utom sina egna. Det är inte så lätt att lära om då. Och samtidigt är att dricka något av det mest egoistiska man kan göra. Och jag tänker att det är så långt bort från din personlighet som man kan komma om jag har tolkat dig rätt. Jag känner igen mig i det, det är därför jag skriver det.
Det är intressant som Tofu skriver att du ser dagar när du inte har möjlighet att dricka som något skönt. Jag känner igen det också. Tofu skriver att hon skulle ha sett till att ha hemma eller gå utomhus dricka och jag tänker att det har betydelse att du inte ser det så. Jag tycker att du känns så färdig med alkoholen. Nu ska du bara över den där jäkla tröskeln. Du behöver få bort förhandlingen ur huvudet. Köpa eller inte köpa, det är frågan. Undrar om det går att byta ut mot något? Jag vet att det klingar av efter ett tag. Det gäller bara att nå dit. Tillbaka till här och nu är nog det bästa. Fågelsången, kollegans tofflor, din egen axel.. vad tusan som helst.
Trist att Soc blev inställt. Du behöver inte det. Skönt med din fd kollega och vän. Du skriver att du inte behöver ställa dig i försvar där. Jag tänker att du inte behöver det varken här eller hemma heller. Men det kräver en viss grundsjälvkänska och den är lite skadad just nu av all skuld och skam. Soffis :jag är bra som jag är, jag gör så gott jag kan. Det räcker bra, skulle kanske behöva förankras inuti. För innerst inne vet du också att du har gjort en jäkla massa bra! Börja där tänker jag och bygg därifrån. Lägg ifrån dig den där trista ryggsäcken av skuld, skam och tillkortakommanden. Ta upp packningen lite i taget sen när det går bra och du kan se på den utan att knäckas.
Kramar!

@Varafrisk
Jag är dålig på att kommentera, men försöker läsa allt. Vill bara skicka en stor kram idag!
Allt kommer bli bra, ibland tar det bara lite extra tid. ❤️

@Tofu på besök Rädd att jag skulle druckit upp allt om jag hade försökt att ha hemma ngt över söndagen🙈Som tur är bor jag i en liten stad så det skulle kännas jätteknepigt att dels gå ut på restaurang en söndag dels att dricka alkohol såvida det inte är semester el en helgdag…en afton av ngt slag.
Min sons sambo vet om mina alkoholproblem sedan ca ett år tillbaka även om vi inte pratar så mycket om det. När det gäller min vän har hon vetat om mina alkoholproblem under många år men brukar inte fråga om det såvida inte jag säger ngt. Hon vet även hur tufft vi har haft det inom familjen. Är tacksam för att du skriver t mig @Tofu på besök 🥰

@Sisyfos Åh så gott och varmt inlägg🙏🏻Ska läsa det många gånger 🥰

@Rehacer Tack snälla du🥰 Jag har en väldigt lång inkörningssträcka t nykterheten🙈men det närmar sig och jag har inte gett upp!

Har haft ett superbra samtal med min kurator idag👌🏼Som ger mig tilltro till mig själv🙏🏻

Kram❤️

Hej @Varafrisk!

Om jag förstår rätt finns en del ovälmående hos dig som inte endast är förknippat med den direkta ångest som alkohol så ofta ger. Är väl dessvärre också så att alkohol ofta gör det befintliga måendet så mycket sämre och försvårar, för att inte säga omöjliggör möjligheten att arbeta på de andra besvär man kan bära inom.

Det är nog så svårt att komma till avstampet till att förändra sina alkoholvanor på ett framgångsrikt sätt. Men jag tänker att man klokt får ta ett problem i taget. Endel besvärande känslor upplöses ibland helt med sig själva när man lyckas vara mer avhållsam och om inte annat blir det blir lättare att skilja berusade känslor och riktiga känslor.

Som jag upplever behöver man sätta sig själv i främsta rummet då man behöver arbeta med sig själv för att verkligen lyckas. Oberoende om det gäller att rehabitera beroende, en ond rygg, ett knä, en utmattning eller ja... typer av besvär man kan tänkas behöva komma till bukt med. Att arbeta med sig själv tar tid och du behöver alla möjligheter att vara sann mot just Dig när du gör det. Du behöver utrymme att få ta det i Din takt, utifrån Din ork och utan varken press från någon eller heller press från dig själv.

Att prata med sina nära om det och att upplysa dem om hur det är, precis som du verkar göra, är jättebra! De vill ditt bästa de med ❤
Hur mycket du vill involvera din omgivning är upp till dig men jag har alltid valt öppenhet oberoende av situation. De allra flesta människor oberoende av ålder förstår när man öppet berättar och förklarar varför det kan vara så att man inte riktigt kommer klara vissa saker eller moment just nu. Även om de må vara vana vid att du har en specifik roll. Och även om det är svårt att stå tillbaka inför sin egen roll kan det vara ett måste. Iaf för en period.

Försök inte lösa alla besvär på en gång. Ta hjälp av din kurator om hen är duktig 🙂

Ditt välmående är viktigt för att du ska klara att vara den du vill vara för andra.

Ett steg I taget.
Ett stund i taget.
Förankra dig i här och nu.

Vi verkar vara många som hejjar på just Dig ❤

@Tofu på besök Kanske låter det bättre än vad det är🙈 för spärren att många/de flesta känner igen mig på Systemet har väl släppt🙄 samt att konsumtionen kanske har ökat något😩

@Natalia Igår när jag var hos kuratorn sa hen att det enda som är viktigt är att ”idag ska jag vara nykter”. Typ att jag behöver vara superego för min egna skull. Allt annat är oväsentligt!

Jag måste säga att jag är så oerhört trött på detta liv…längtar efter ett nyktert liv🙏🏻

Kram💕

Godkväll @varafrisk
Idag har jag tänkt extra på dig för jag jag satt en ny laddning dahlior ☀️ De växer som bara den- tänk om jag ska BLI den där blom-bonden i år 🌸 håll en tumme 🤞
Jag tycker du får så många kloka svar och inlägg och jag har sällan något nytt att komma med. Och idag läste jag båda inläggen här ovan och blev väldigt imponerad (och lite rörd) att det finns så mycket klokskap här. Up for grabs 💕
Minns du när @blenda skrev om sitt nykterhets-jobb och hennes behandlare hade sagt, typ: nykterheten är så viktig att den måste gå före allt. Jag har ofta tänkt på det. Det förstår man inte förrän efter lång tid- att det är STORA förändringar som tar kraft och energi. Tänk om du skulle byta njure. (Vet inget om det så jag hoppas jag inte skriver fel nu). Men jag gissar att du skulle vara hemma. Vila. Ta hand om dig. Förbereda dig. Och efteråt: vila, ta hand om dig. Det blev så tydligt när jag läste inläggen här idag.
Om du skulle se tillbaka på dig själv om två nyktra åt- så skulle du förstå.
Så, som @andrahalvlek alltid säger: Viktigast först- vara nykter. (En dag en stund en minut i taget)
ALLT annat kommer efter det.
Sätt ett datum. Inte ”hoppas jag klarar imorgon”
Utan: från den 25 april dricker jag inte.
Kanske?
Kram. 😍

Tror din kurator har rätt. Superego är nog svaret. Kanske just det som gör det så svårt för såna som dig (och mig). En del alkoholister har just egofixeringen och behandlingen är väldigt jagcentrerad. När man har tillbringat mycket tid (kanske hela livet) med att tillgodose alla andras behov utom sina egna så är det knepigt att tänka om och ta hand om sig själv istället för att dricka bort ångest och andra. Men lite i taget VaraFrisk! Och kanske som SeKlart skriver DÅ är det stopp. Pyssla om dig med ett varmt bad som Torn istället. Vad som helst utom det där trista vinet. Du kommer att greja det här. Kramar

Hej @Varafrisk och alla ni andra. Jag är inne varje dag och läser, och nu tänker jag att det är lämpligt att ge ifrån mig ett livstecken eftersom mitt nick dök upp. Har levt över 9 månader nu utan mitt vin, och jag kan konstatera att det är precis såsom @Se klart påminde mig om att jag själv har skrivit. Och att @Sisyfos har helt rätt i att det där med att släppa taget, det kostar på för sådana som oss. Alla vi som har suddat ut oss själva och våra innersta behov för att vi trodde att vi kunde tillgodose alla andras behov. Det kan vi inte. Det är omvänt högmod. I mitt fall troligen grundat på rädsla att inte duga och/eller att inte bli omtyckt.

Alltså.

Nykterheten före allt. Före alla måsten. Före allt ansvar. Före all stolthet.
Annars hade jag aldrig klarat denna resa.
Nu vet jag att jag överlever den tunga ångest som dyker upp ibland genom att leva mig igenom den, inte genom att dricka mig igenom den. Det är ett helvete ibland, men det är värt det.
Mitt företag var mycket nära konkurs när jag bara klarade att ligga på soffan och andas mig genom dagarna.
En timme i taget.
Men nu orkar jag igen. Nykter. Stapplar sakta tillbaka. Ser ljuset. Inte varje dag, men oftare och oftare.
Stor kram till er alla, och en extra stor till dig som kämpar så hårt @Varafrisk

@Se klart @Sisyfos @Tofu på besök @Blenda @Natalia
Ett varmt tack från mitt hjärta till er❤️

Det är ingen bra dag idag😔och jag kan för mitt liv inte begripa hur jag lyckades att boka in båda att träffa en vän kl 9 samt bjuda min bror m fru hem t oss på en och samma dag😳

Jag behöver plocka fram ett superego inom mig. Skriver mer imorgon. Då börjar jag nykterhetsarbetet i praktiken. Ska ha fyra nyktra dagar när jag kommer t kuratorn på torsdag. Finns inget wow eller yes utan bara en genomtrött Varafrisk!

Kram💕

God middag kära forumvänner:)

Det går upp för mig mer och mer hur fruktansvärt ego jag behöver vara för att börja få till nyktra dagar. Att det kommer vara ett heltidsarbete. Som jag har skrivit flera gånger tidigare så har jag inte de där riktigt nära vännerna som så där utan vidare skickar ett sms till eller ringer mig och frågar hur jag mår. Det är ofta så att i mötet med andra så finns man. Jag tänker att det när nog därför det finns så mycket psykisk ohälsa eftersom det finns många ofrivilligt ensamma människor ute i landet. Jag har aldrig blivit uppfostrad, tränad i att vara riktigt nöjd med mitt egna sällskap. Det är då jag ofta tar kontakt med andra fastän jag kanske inte riktigt vill....och det är även då som jag ofta valt alkoholen som min vän...fast numera min fiende.

Jag är också väldigt nära mina barn..haft svårt att klippa navelsträngen. Det är numera lättare med min son eftersom han är sambo. Vi hörs ca en gång per vecka i telefon om det inte blir så att han kommer hem till oss. Något sms emellanåt. Vår dotter har jag träffat oftare men under de senare veckorna kanske inte lika ofta vilket jag tänker beror på att hon mår bättre och hon har mer sysselsättning. Snart ska hon flytta till ett nytt boende. Så himla skönt! Från att ha bott i ett källarrum med ett ynka litet fönster till en etta i markplan med tre fönster! Hon sa till mig, mamma det verkar som du är gladare än jag för att jag ska flytta. Och jag svarade henne...ja men du kommer ha tre fönster, ljus. Jag tror denna flytt kommer påverka oss alla i positiv riktning.

Och vart vill jag komma med denna inledning....jo att det känns att navelsträngen klipps mer och mer.....och att börja med nykterhetsarbetet är inte endast ett nytt sätt att tänka....att sätta mig själv i första rummet...utan det handlar även om att öva mig på att trivas i mitt egna sällskap. Att fylla på mitt liv med vad jag tycker om. Och, det kommer att bli läsa, pussel, det andliga och odlande i lagom mängd. Min man har nu beställt ett växthus! Så himla kul!

Den dagen som jag hade igår...sådana dagar vill jag inte ha igen. Hade druckit alkohol på fredagskvällen. Kanske något mer än annars. Det kan ofta bli så när jag är ledig dagen efteråt. Kl 9 var det bestämt att jag ska träffa en vän som jag inte har träffat på väldigt länge. Vi skulle äta frukost på Stadshotellet. Jag var SÅ trött, ont i magen och hjärnan kändes alldeles tillskrynklad. Jag cyklade fram på stan och var framme några minuter efter kl 9. Frukosten var god men jag uppskattade den inte alls på samma sätt som jag hade gjort ifall jag inte hade druckit dagen före. Vi satt där ca två timmar därefter tog vi en promenad på stan för att till slut sätta oss på en parkbänk och prata. Vi lever väldigt olika liv. Hon har barn, barnbarn, kontaktbarn och häst. Hade köpt ytterligare en häst plus bubbelpool. Det sista innan vi skiljdes åt så pratade vi om mitt alkoholberoende. Hon har vetat länge att jag har ett beroende. Hennes syster har ätit antabus i sju år. Hon själv säger att hade hon börjat ta ett glas vin en vardag då tror hon att hon skulle fallit dit. Jag vet att hennes pappa drack på kvällarna i garaget. Hade det varit för något/några år sedan hade jag blivit avundsjuk på barnbarn, hästar och bubbelpool. Inte för att jag vill ha någon häst men jag hade lätt hamnat i att mitt liv inte var lika bra/värt. Jag hade i alla fall haft en så mycket bättre ekonomi om jag inte hade druckit det är iaf säkert.

På kvällen kom min bror med fru. Vi träffas kanske knappt en gång per år. Allt förändrades när min syster dog och hennes man bröt kontakt med mig och min familj. När våra föräldrar dog så var vi ett stöd för varandra men inte när min syster dog. Jag var så arg och ledsen då. Min bror har nog aldrig varit så himla bra med att hålla kontakten. Det är hans äldsta dotter som ska gifta sig. Då när inbjudan kom blev jag påmind om trasiga relationer. Och att mina barn inte har någon kontakt med sina kusiner vilket jag i och för sig förstår. Beror på ålder och olikheter men det känns ändå lite sorgligt. Jag har alltid brytt mig om min brors barn väldigt mycket medan han och hans fru inte är särskilt intresserad av våra barn. Jo...när de var små och söta...inte när det blev tuffa tonåringar...eller vuxna personer med bipolaritet. Det var trevligt att träffa min bror igår men efteråt kände jag mig lite ...ledsen är kanske ett lite väl starkt ord...men hade blivit glad om de hade visat lite mer intresse för både mina barn, min man och mitt liv. På bröllopet kommer hela släkten på min svägerskas sida och på min brors sida är det min man och jag samt en systerson till mig och hans fru. Fick först känslan av att känna sig lite utanför eller hur jag nu ska uttrycka mig...ni vet ju...jag sänker ju lätt mig själv....men så tänkte nä nu får det baske mig vara nog med detta!

Kanske lite rörigt inlägg....men vad jag vill säga är att jag jobbar på att stå upp för mig själv, känna att jag duger, att känna att mina barn duger.....och jag har ett tufft arbete framför mig....men en dag i taget, en timma, en minut. Min kurator säger att när jag vill styra bilen mot Systemet ska jag upprepa för mig själv...JAG SKA VARA NYKTER IDAG, ...JAG SKA VARA NYKTER IDAG...eller be SINNESROBÖNEN.!! Jag ska vara nykter nu....och när bröllopet äger rum ska jag må bättre...och jag ska kunna köpa den klänningen jag vill bära på bröllopet....inte bara kunna välja klänning utifrån vad det finns för storlekar.

Ha en fin söndag alla:)

Godkväll @Varafrisk!

Jag trasslar också med avhållsamheten. Dricker inte varje dag men ändå fortfarande för ofta för att det ska vara ok för mig. Har haft för mål att förändras mitt drickande men känner att jag kommer allt närmre ett beslut om ett längre uppehåll. Jag tenderar att ge efter för lätt när suget är som starkast vissa dagar och då blir det också stora mängder.

Själv upplever jag att det är svårt att ta ett fast beslut om att vara helt avhållsam men att tillåta mig själv att dricka vissa dagar tar faktiskt ännu mer energi från mig. EnwegJag ger efter lite för lätt. Är väldigt energirik, glad och fri från ångest när jag inte dricker men så snart jag druckit vin ett par kvällar kommer ångesten som ett brev på posten och tröttheten man upplever pga just bakfylla. Fina, soliga dagar går till spillo och saker som är viktiga för mig prioriteras bort pga trötthet. Helt värdelöst rent ut sagt.

Tror att vi alla här kommit olika långt i våra processer och beslut men förstår allt mer det så många här beskriver, att det nog är lättare att kapa helt än att trassla runt med tillåtna dagar för alkohol. För det tar verkligen hemskt mycket energi att tillåta sig till viss del. Och det går så lätt överstyr när det sker. Då jag tillåter mig ett par kvällar per vecka hinner jag ju inte heller komma till den punkt då de jobbigaste suget avtar. För det ska det bevisligen göra om man helt låter bli. Man får nog låta det ta sin tid.

Jadu...
Jag hoppas att du kan få en fin kväll.
Vi får kämpa på.

Kram på dig ❤

Ja, vi får kämpa på @Natalia 💪🏻

Har pusslat i omgångar och det är väldigt avkopplande. Fått lite flyt i pusslandet. Åkte även ut en liten sväng, plockade ramslök som jag ska laga soppa på imorgon kväll.

Tankar har börjat surra i min hjärna om att kanske du kan köpa alkohol imorgon. Behöver ju inte säga något till kuratorn. Tankarna har även börjat säga t hjärnan att visst är det lite trist att aldrig kunna dricka alkohol igen. Men tankarna ska inte vinna imorgon för jag vet att vad de säger är inte sant. De försöker bara luta mig. För jag vill få lugn och ro i min hjärna…jag vill slippa stress. Imorgon är jag ledig. Ska vara hemma förutom åka t en gårdsbutik som säljer färska svenska tomater🍅

Nu ska jag lägga mig och läsa. Skönt att vara nykter. Vakna nykter på en ledig dag.

Kram och Godnatt🤗😴

Godkväll @varafrisk
Det är hoppfullt att läsa dina inlägg. Jag tänkte på en sak. Som du skrev om - dina känslor för vad din bror/brorsfru- inte är. Jag tänker att när man så småningom blir nykter så försvinner så mycket av det där- alltså tankar kring vad som inte är.
Man/ jag vet så himla lite kring människors drivkrafter eller avsaknad av desamma.
Vad det är som gör att människor orkar hålla i eller släpper taget. Ofta handlar det ju om deras egna rädslor. Och att det är just ingenting som går att göra något åt.
Tyckte det lät som att det var fint att träffas- och kanske kan det räcka- för din egen skull.
Önskar dig en fin start på veckan. Kram 🌸

Tack @Se klart och tack för dina rader💕

Det är precis så det är…och det var skönt att träffas. Vi var ju fyra syskon från början och det är bara min bror och jag kvar. Han är nio år äldre än mig, 68 år. När jag var barn spelade vi hockey när det blev is på dammen och vi spelade fotboll på gårdsplanen. Jag hoppas att vi får finnas kvar länge i varandras liv.

Önskar även dig @ Se klart, och alla andra, en fin start på veckan🌷kram

Tänker när du skriver om både jämförelser och om din längtan efter att andra ska intressera sig för dig att det är nåt du kan påverka själv, hur du tänker om det. Förra året ungefär den här tiden hade jag stora grubblerier. Vi skulle ha en släktträff och jag tyckte inte att jag dög. Jämförde mig, jämförde barnen, jämförde och önskade att saker varit annorlunda. Att vi varit fler, att vi varit mer lyckade, rikare etc etc… ja herregud vad man kan komma igång när det väl börjar. Projicerade det här lite även på min syster och blev sur på att hon ”hade åsikter” (som hon inte hade, som jag la på henne). Det här pågick nån vecka tills jag insåg att jag var helt ute och cyklade. Jag tvingade mig själv att ändra tankemönster. Se allt positivt som fanns. Mina och mina barns framgångar. Sluta att ha förväntningar på andra. Jag tänker att andra gör så gott de kan. Om man vill att andra ska göra på ett visst sätt kan man bara föregå med gott exempel. Utan att ha förväntningar att få nåt i gengäld. Jag tror att det är viktigt att stoppa de där gnagande känslorna. De som talar om för en själv att det är för att man inte är tillräckligt bra som andra inte hör av sig, det är för att man inte är tillräckligt fin, tillräckligt glad, dricker för mycket etc etc. Andra har det inte heller så bra alla gånger. De flesta har sina demoner, Tjatterfjantar, avgrunder att kämpa med. I det att tycka att andra har det bättre finns också en förväntan att de ska vara lyckliga och glada. Inte ha några bekymmer, men det finns nästan alltid nåt under ytan. Och om man har ett väldigt behov av att visa upp hur fint och bra man har det så finns det också ofta saker bakom. Det är så lätt att hamna i negativa tankespiraler, särskilt om man dricker. Så stå emot idag, VaraFrisk! Se allt fint som du är och gör. Nykter igår! Stora kramar!

Godmorgon @Varafrisk!

Ramslöksoppa 😍
Vad härligt! Det plockar man inte överallt.

Jag vaknade upp till en solig fin dag. Hoppas du har det du med.
Själv drack jag vin fredag och lördag. Kan inte säga att jag inte hade två trevliga kvällar med både vin och sällskap men uppskattar så mycket mer att vakna pigg, glad och utan fylleångest. Med ork till att göra det som behövs men också göra sådant jag vill.

Glad att höra att du finner ro i puzzel. Är viktigt att försöka hitta så många rofyllda, glädjande och distraherande saker som möjligt. Och bra att ha en rad snabba och lättillgängliga saker att ta till för att distrahera sig om det känns jobbigt.
Känner du att du har lite sådant du kan ta till för att skingra tankar eller jobbiga känslor?

Kram så länge och ta en liten stund i taget 🍀

@Sisyfos @Natalia ❤️❤️

Godmorgon!
Jag vaknade också upp t sol☀️Ledig idag. Om en stund ska jag ta en promenad med vår hund 🐶

Jag tänker också att de flesta har sina demoner men så tänker jag en del har faktiskt inte det eller att det finns olika grader av demoner.

Tänker på när min bror och hans fru var hemma hos oss i lördags. Vi pratade om bla när vår mamma fick bröstcancer. Detta var i slutet av -92 och under första halvåret av -93 var hon i princip sängliggande pga att hon var så sjuk av cytostatikabehandlingen. När min syster och min man fick cytostatika var det ngt helt annat. Hursomhelst jag var hemma flera dagar i veckan städade och lagade mat. Var med mamma och provade ut peruk, tvättade hennes peruk. När jag hade varit hemma grät jag på vägen hem för det var så svårt att se henne dålig och inte ett hårstrå på hjässan. Min bror minns inte detta. Min bror och jag pratade om vår kusin i Skåne som vi båda pratar i telefon med. När vi berättar om samtalen så är de verkligen av olika karaktär, för min del känns det som om jag är den som får lyssna t ssmtal om sjukdom, relationer och död. Jag tänker vi är olika min bror och jag och så får det vara. Kom att tänka på min kollega som sa till mig när min dotter var otroligt manisk nästintill psykotisk….det gäller att vara en stabil förälder. Å jag tänkte …du har inte en aning om vad du pratar om. Givetvis är det bra om man är stabil men….. Iaf..Jag har kommit långt på min ”resa-att-sluta-jämföra-sig-med-andra-du-duger-bra-som-du-är”. Jag dippar ibland men klättrar snabbare upp och jag tänker att vara nykter i dessa situationer är så himla viktigt och behjälpligt🙏🏻

Så….jag följer Marietteofficial på Instagram…hon dansar alltid måndagsdansen…tänker att nu kör jag på det🕺🏻💃🏾

Har bestämt mig att följa de råd jag brukar få…när suget kommer så tittar jag in här igen.

Ha en fin måndag alla☀️🥰