Har sedan september förra året varit mer eller mindre övertygad om att jag både vill och bör lägga ner det här med alkohol. Klipper med alkoholbeteendet då och då i en vecka eller två, och upplever då i överlag en påtaglig lättnad och förnöjsamhet, men är sedan förbluffande snabb på att ”tacka ja till mig själv” när jag plötsligt bjuder in mig själv till att börja om igen?! Och då håller jag igång var och varannan dag igen en stund. Blir galen på detta!!

Har läst i det närmaste alla trådar i detta forum och igenkänning med många är naturligtvis enorm. Är brutalt avundsjuk på (och imponerad av) er som håller över tid och grunnar på vad som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er...? Hur i h-vete kan jag låta mig själv dricka igen, lite hastigt och lustigt, när jag några dagar/några veckor innan är så sagolikt säker (gång på gång) på att det fan räcker nu! Det är inte inte värt det! Alls!!

Både mängd och frekvens är oroväckande och osunt, även om själva dryckestillfällena inte medför några direkt negativa upplevelser eller tokigheter. Slutar dricka ”i tid” (men har då eg druckit för mkt), gör inga märkliga eller oöverlagda handlingar och har aldrig typ somnat i soffan eller lagt mig utan att tvätta mig o borsta tänderna. Men dagen efter - skjut mig stenhårt alltså... Så vidrigt... Ångest och ofattbart dåligt mående på alla fronter. Om jag har druckit tex tors-lör (aldrig dagtid), blir det en ackumulerad vansinnes-baksmälla/abstinenskänsla som jag hatar och inte kan stå ut med!

Mitt liv är ganska intensivt och jag vet att jag oftast ”bjuder in mig själv till dryckestillfällen” när jag är lite överbelastad och samtidigt speedad och trött. Jag blir då stormglad när jag plötsligt kommer på att ”nämen nu tar vi och piffar upp den här aftonen med vin o bubbel!” ”JAPP” säger jag då DIREKT och tveklöst till mig själv utan att vara ett dugg intresserad av att identifiera något i HALT-modellen (som jag lärt mig om här 😊), eller att ”spela hela filmen”. Där och då vill jag inte hjälpa mig själv till en mental punkt där jag inte vill styra upp en festlighet, så att säga... Jag skiter då fullständigt i att jag typ några dagar/veckor innan fattat ett högst rimligt och klokt beslut att ge fan i att dricka, av den enkla anledningen att det definitivt inte är värt det.

Har som sagt läst här en längre tid och nu skriver jag mitt första inlägg, för att utforska om det kan vara medverkan här, som är en faktor som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er som finns här och som håller över tid 🙂.

Hej förresten 😊! Jag heter (inte 😅) Annabell, jag är 42 år och har ett jättebra liv med superfina relationer till barn och familj (lever utan partner), ett jobb som är givande och jag vill INTE dricka alkohol mer. 🤗

I Det vidare livet samlas de som kämpat sig till nyktert liv. Med varandra kan de dela och reflektera, minnas tillbaka, påminna och påminnas, gratulera varandra med värme till ytterligare tid (för den är inte självklar heller) och till sina framgångsprestationer (som Torn benämnde det ✨). De kan också (om de vill) dela andra aspekter av livet, som det är. De har byggt band sinsemellan genom en kamp som de alla känner och har haft gemensamt (om än på olika sätt) och de betyder något viktigt för varandra (kanske också i upprätthållandet av det nyktra livet).

Sen har många i Det vidare livet dessutom den fantastiskt fina grundidén, önskan och förmågan att fånga upp och bidra, hjälpa, stötta, ge hopp och styrka (”det går!”) till Förändra-grupperna! Vilken sabla tur och ynnest! Jag har aldrig sett en Vidare-livet person dyka upp i en Förändra-persons tråd för att skriva sin framgångssaga. Inlägg från Vidare-livet-människorna i förändragrupperna är oavkortat försök att ge riktat stöd, hopp, tips (utifrån dennes egna erfarenhet av kampen) - inlägg som skrivs som responser på det en förändraperson beskrivit. Dessutom tillgängliggör de i detalj hur det var för just dem, resan - från början till nu, kampen, i sina egna trådar! I mitt tycke så jäkulskt mycket bättre och mer verksam läsning än merparten av den publicerade litteraturen om att sluta dricka.

I förändra-grupperna ligger vi i regel i startgroparna eller en liten bit in på en resa och delar våndor, svårigheter, svett-attacker, felsteg och bakslag - men också våra framgångar och lite av varje (yoga-tankar, dejting, blommor etc). Förutom det stöd vi får från Vidare livet-personer, kan vi hjälpa varandra, ta armkrokar och draghjälp och lära av där andra är och vad de gör i ganska samma läge i processen. Förmodligen ger vi också tillbaka till Vidare-livetpersonerna, både viktiga påminnelser om vart man inte vill tillbaka och även annat som är meningsfullt för dem!

Har nog aldrig stött på ett så pass stort ”människosystem” (som forumet är) som funkar så obviously fint och bra. Och över tid!

Jag skrev eg ner det här i anteckningar i telefonen, för mig själv (mitt perspektiv på vad forumet är - då jag ibland inte förstår de meningsbyten som kan uppstå om sätt på vilket forumet är problematiskt), men publicerar det då klockan gick och jag inte hinner skriva nåt annat än detta idag 😅! Förutom min ✅ 💪🏼 och kram till alla! 🦆❤️

Vad bra du beskriver detta system som i anonymitet är så både öppet, vänligt och - upplever jag- genomsyras av att vilja väl- med emfas. Du lyckades väldigt bra med överblick istället för att trycka näsan i undervegetationen. 🥰
De vidare livarna känner förstås: det kan gå- det ska gå, jag kan bidra.
Men jag tycker och tänker ofta att det är, kan man säga skyldighet? utan att det låter för tvingande? Känslan av att vilja bidra om jag kan?
Sedan tror jag att vi alla kan känna så stor maktlöshet kring människor vi delat så mycket ned- vill så väl- försvinner tillbaka i det där svarta havet och är borta.
Lika väl kan jag uppleva stor vanmakt när man/jag försöker- men inte når fram.

En lärdom för mig- är att ibland måste även vi medmänniskor kapitulera inför alkoholens grepp. Våra erfarenheter kan inte bära ett gram åt någon annan.
Igår kom jag på att det finns en vacker vidje-hortensia som heter just Annabell. Undrade därför om du hade en sån men varför skulle du kom jag sen på. Haha så knäppt om du hade en hel rabatt med blomma som heter som ditt forum-nick 🦆🌺
Vill också säga att jag blev glad över detta du skrev. Viktigt att läsa.
Önskar dig en fin dag, kram ✅

@Annabell - Vilken klok beskrivning, och jag uppfattar också ”de i vidare livet” som supporterande för oss som vill förändra alt sluta dricka a överhuvudtaget. Själv vill jag vara alkoholfri och det ska gå även om min väg inte varit spikrak. Återigen dag 3 för mig imorgon och nu jä...r ska det gå dör jag vill ju må bra. Vi fortsätter kämpa 🌱🥰😒 och vi behöver ju all hjälp/stöttning vi kan få och detta forum är just sådant.

Åh - jag brukar köpa en hortensia och ha i en zinkhink på min uppfart på sommaren! Nu ska jag leta en sån Annabell-variant 🥰!

Ny dag ✨! Japp - vi fortsätter kämpa 💪🏼💕. En gång är den sista… som det sagts här i forumet många gånger. Det är den här gången för oss tänker jag 👊🥳😊!

Svindålig dag då det mesta gick INTE min väg… Men en jättefin afton som jag och min äldsta spenderade på teater 🥰. ”Dit uppmärksamheten går sker tillväxt” (Vår2022 🥰), så nu när jag summerar torsdagen är jag mest bara jätteglad och tacksam. Jag skiter i all skit som hände idag (just när det hände sket jag dock inte ett dugg i det, utan gav jag det så mycket uppmärksamhet så att jag nästan hade kunnat kasta mig i gropen i vanmakt o vredesmod, om jag inte finurligt nog ”låst” det alternativet 🙂).

Har haft fina och vattentäta små planer varje afton denna vecka. Har också en Eurovision-plan med kidsen på lördag 😄. Imorgon har jag ingen plan 😨… Vill eg bara vara hemma och chilla lite oplanerat, men vill ändå ”säkra upp” med något som omöjliggör drickande och därmed säkerställer att jag inte ens tänker tanken någon gång under dagen…🤔. Imorgonbitti ska jag säga till kidsen att ”efter middagen idag, åker vi en sväng till… (ska bara komma på var 😅)!”

✅🦆🤗

@Annabell Bra att du planerar aktiviteter och håller dig sysselsatt. Ska bli kul med Eurovision, är en nörd sedan barnsben och även min dotter har blivit en nörd. Hon pluggade i Brighton för några år sedan och anordnade värsta festen på den svenska schlagerfestivalen, streamade, och hennes engelska vänner och andra nationaliteter blev helt galna av lycka🥳. Ha, ha kul att du minns mottot ”dit uppmärksamheten går, sker tillväxt”, det är verkligen användbart och ger tankeställare såväl gällande tankar om alkohol som i andra situationer. Träffade en så tjurig gubbe igår som skällde på mig (skrev om det i Se klarts tråd igår) och i vanliga fall hade jag varit arg, irriterad och inte kunnat släppa det på lång tid, men tänkte, hans ska inte få förstöra min dag, han är luft, och släppte det! Jag var glad innan jag träffade honom och det fortsatte jag att vara för att jag släppte det😁.

Ha en fin helg och bjud för fan inte in tjatterfjanten😂🌷💕

@Annabell
Precis som dig har jag haft vattentäta planer varje kväll denna vecka. Har känt mig tvungen för tjatterfjanten har tjatat väldigt. Men ikväll har jag inte heller något inbokat och det gör mig lite bekymrad. Ska vi boka in något gemensamt?

Tycker du kämpar på bra!
Du är stark och du är tuff. 🧡

Så bra @annabell med planer för helgen. Och tycker du ska spana in hortensian. Ha den vid din dörr och du blir påmind! Det är en vipp-hortensia, den är inte så stel och hård som de vanliga utan mer böjlig och mjuk 🌸
Jag klurar tillbaka på mina egna första veckor och minns att jag tyckte helgerna var skitjobbiga. Januari ok, då brukar jag dessutom köra vit månad. Men sen- vilket slit.
Däremot minns jag att jag och min bästa vän- som för det mesta umgås under former som inkluderar vin. Att vi gick en lång och härlig prat-promenad en lördag. Rätt så tidigt.
Sen fikade vi läge på ett bra fik med goda mackor och croissanter. Minns den där lördagen så väl. Den gav mig liksom ett löfte om allt fint som kunde tänkas komma och som inte innefattade vin.
Men jag hade det kämpigt om helgerna då. Glad varje måndag- puh jag klarade det.
Och glad åt rutiner som inte ens behövde innefatta tankar om vin.
Så lite parentes kring helgerna så här i början.
Bara gört.
Låt inte simpla snedsteg av sånt slag förstöra för dig, inte värt det.
Och viktigast- här och nu. Idag och idag. Imorrn är imorrn. Nyår är ett drygt halvår bort. Semester- tar ställning till sen. Framtiden- orkar inte tynga hjärnan med det nu.
En dag i taget är fullt skägg- eller hur man säger. En dag i taget är bra nog. Den måste inte vara så fantastisk- att inte dricka räcker gott och väl.
Ditt liv @annabell så mycket större än att stirra rakt ner i en flaska- det minst äventyrliga jag kan tänka mig.
Ha en skön fredag nu. Peppa dig igenom helgen som är en jobbig skog. På måndag är det fri sikt igen. Kram 🥇🦆🏋️‍♀️

Tusen tack för fin input 🙂💕✨!

Blev kanske lite ”räddad” idag av besked på förmiddagen om att ”det blir tyvärr sen upphämtning av bil på verkstad idag”. ”Tyvärr och tyvärr…, beror på hur man ser det”, tänkte jag när jag fick veta 😅. För jag vet att om jag inte ska/kan få hänga med tjatterfjanten from fyra-halvfem, så gör jag det inte alls. Jag skulle inte dra igång att börja dricka vid sju-åtta-tiden. Idén om att det skulle vara härligt att göra det lever, nästan alltid, bara fram till ca 17-17.30. Kammade dessutom hem en dunderförkylning (inklusive allt vad orkeslöshet omfattar 😆) successivt under dagen… 🤧. Blev ”masked singer” på mkt låg volym ikväll 🎶🥰. Sov gott alla✨ ❤️! ✅🦆

@Annabell Känner igen mig. Jag har definitivt upptäckt att jag har ett cykliskt mönster, tanken på a stängs vid ca 19,00-20,00 på kvällen, har jag klarat mig fram dit så blir det helt tyst i huvudet efter a därefter. Tufft på em och tidig kväll men otroligt skönt att det lägger sig ungefär samma tid varje dag. Alla ärenden, fix och trix som sker under den där tuffaste tiden på dagen är en gåva. Krya på dig med förkylningen. 🌸

Saved by the bilverkstad, ändå oväntat. 🙌🏻Jobbigt med förkylning säger jag som är i fas 5 av min- idag är den koncentrerad till - knäna! Vaknade i morse med ont i knäna. Men rösten tillbaka.
Var försiktig med din förkylning, jag har haft en vecka till 70% sängliggande. 30% liksom upp-pallrad på stol för att stå ut under några möten. Önskar dig snabbt tillfrisknande.
Och du, så bra att du vet när tjatterfjanten går hem för dagen. Du kommer att räkna timmar ett tag- men en dag kommer du glömma bort att han ens finns. Eller fanns.
Det är liksom lagbundet. Sug försvinner. Tid går. Saknad ersätts av att ha andra, viktigare saker att göra.
Ha en fin dag @annabell ❤️🦆✅

Bilverkstad som krånglar och förkylning = typiskt räddad helg 😅💪🏼✅! Fotbollsmatch idag kl 16 👌. Så har en vecka gått och det börjar vara dags att planera nästa pizza-slice… 🍕🧐😄. Måste bara bli lite piggare först. Riktigt knäckande litet virus det här…🤒. Idag ligger jag och läser hos er 🥰! Kram till alla! 💕🦆

Skönt att vila, funderar på om vi har samma smitta- jag har ju varit sänkt en hel vecka. DET prövar tålamodet. Mådde bättre idag och var ute och fixade fram till 15, gick in, åt en kvarts kladdkaka, somnade och sov till kvart över sju! 😳
Ja, ny vecka-ny slice 🙌🏻🥇
Det fixar du @annabell men glöm inte att skriva här-eller i nån annan bok.
Sätt en stund varje dag för reflektion kring det här viktiga projektet du påbörjat. Tänd ett ljus. Gör fint omkring dig. Larvigt mitt i stressig vardag- men också ett sätt att även i det yttre visa: Viktiga saker pågår.
Allt som du håller emot, alla små slicear som du petar runt på tallriken och sedan: bara äter. Tänk att det är frön du sår, och lagom till sommaren kommer de att blomma. Men varje varje dag kommer du att se de där små fröna växa, varje dag @annabell. Kram och krya ✅🦆🌱❤️

@Annabell
Hoppas du känner dig piggare idag!
Bilreparationer är aldrig kul och sällan gratis. Löste ut min bil förra fredagen efter service och byte av något som gått sönder; 14 692 kr. Gaah! Hoppas ditt blev mer rimligt i pris.
Idag är vi nyktra, eller hur?
Kram 🤗

Tack Se klart 🥰🕯. Och krya till dig också❤️!

Är helt matt… Har några viktiga jobbgrejer i veckan som måste äga rum. Men förutom dessa, försöker jag ta igen mig på arbetstid helt enkelt 🙊. Kroppen medger ändå inget annat känns det som. Sen är det ju lite full fart igen på eftermiddagarna när kidsen kommer hem. 😅

Japp Rehacer 💞, ✅ idag 🤗! Jag fick tillslut fatta beslutet att bilen ”hade levt färdigt” om man säger så 😆. Inte blir det billigt (eftersom att jag måste ha en ny) 💸🤣.

Kram 🦆💕!

Hur mår du @annabell med förkylningen, jobbgrejorna och bil-skrället.
Är påväg från en jobbfest och tänker på alla er, och vad mycket som krävs för att bryta av mot normen. Men också: vad lite.
Det är det mest paradoxala med det här livet som nykter. Att det är både skitsvårt- men också hur simpelt som helst. Allt det där motsträviga vi ska ha innanför västen och bara; traska på, skära pizza.
Men sen sen så kommer de där dagarna när stegen är så lätta så det är helt osannolikt. När man får flyga fram. Kanske är idag en sån dag, eller inte. Om inte, så väntar den på dig. Kram 🤗

😔 Jag tänker hela tiden på att jag längtar tills att jag är över på andra sidan. Och att jag ska stanna kvar där då… Om jag bara tar mig tillräckligt långt ifrån gropen en gång till, så kommer jag aldrig att gå tillbaka. Jag gick tillbaka till markerna i mars och har inte tagit mig därifrån sedan dess och ramlar därför i gropen hela tiden. Det förbannade misstaget kommer jag INTE att göra om. Men först måste jag sluta, sen måste jag envist gå en ordentlig bit, SEN kan jag fokusera på att aldrig vända om igen. Fan fan fan vad less jag är på att leva på markerna, med ångest, dålig självkänsla, yrsel, orkeslöshet etc. Ibland är det som att jag glömmer bort att det andra, riktiga och fina, livet också är till för mig… Att jag ju kan välja det närsomhelst. Jag börjar om med dag 1 nu. Det måste gå den här gången! 💔🦆

@Annabell Fint att höra av dig💕. Alkoholdjävulen är en jävligt seg typ som är svår att bli av med, men det går!💪. Tänkte på att vissa tar Naltronex för att bli av med suget, kan det vara något?

Kämpa på!💪🌱💕

Det kommer att funka. Trägen vinner. Går det inte tidigare kan du göra det på semestern. Jag tror att det som är så svårt för vissa av oss är denndär tiden för återhämtning. Ibland finns den bara inte och då är autopiloten på alldeles för offra. Både kör, styr, planerar och sen även in i a-träsket med allt vad det innebär i mående. Men som sagt- om inte förr, en vit semester. Det är ganska lätt att åstadkomma om man inte vill dricka. Autopiloten måste inte vara på då. Sen tycker vissa att det är svårt att avstå på sommaren för det finns så många tillfällen när man har druckit och det är en vana. Men jag tänker att där är kanske inte du nu när du har sån avsmak.

Det kommer att funka. Trägen vinner. Går det inte tidigare kan du göra det på semestern. Jag tror att det som är så svårt för vissa av oss är denndär tiden för återhämtning. Ibland finns den bara inte och då är autopiloten på alldeles för offra. Både kör, styr, planerar och sen även in i a-träsket med allt vad det innebär i mående. Men som sagt- om inte förr, en vit semester. Det är ganska lätt att åstadkomma om man inte vill dricka. Autopiloten måste inte vara på då. Sen tycker vissa att det är svårt att avstå på sommaren för det finns så många tillfällen när man har druckit och det är en vana. Men jag tänker att där är kanske inte du nu när du har sån avsmak.