@bpo Det verkar gå bra för dig. Planer och roliga saker är bra mot alkoholsuget. och eftersom du inte dricker kommer suget också att minska och tillslut helt somna in. Så det handlar inte om så lång tid som beroendet gör sig hörd.
bara fortsätt som du gör och försök skapa nya vanor. Snart kommer de att framstå som mycket intressantare än att snabbspola dig in i dimman.
Heja! :)

@Amanda L ja det går bra än så länge. Det är skönt att skapa sig nya vanor. Att göra saker nykter och vara klar i huvudet. Så mycket mer man njuter av livet ändå. Men, det är fortfarande en dag i taget. Idag kom tankarna många gånger om att svänga förbi systemet.. men nej..inte värt det.

@bpo blir så glad över att höra att det går bra för dig 🤗

Här har det inte gått bra. Till och med värre än vanligt. Jag har genom åren gjort så mycket jag känner skam över. Du vet blivit alldeles för full i fel sammanhang, blivit arg och obehaglig, skickat obegripliga mess etc etc. Och nu när jag fastnat så mycket i min skam så är det ”enda” som hjälper att dricka igen.
Idag är dock åter dag 1 och jag blev faktiskt så himla less på situationen igår att jag packade väskan för tre dagar hos en släkting där det inte bjuds på alkol. Då är jag säkrad åtminstone dag 4 och tänker att jag kanske är starkare då till att fortsätta.

@bpo Härligt att läsa att det går bra, starkt att stå emot Systemet. Vi kämpar här tillsammans!! Själv är jag på dag 18!
@Monica01 vad bra att du är tillbaka på banan och att du tagit hjälp genom att byta miljö. Alla knep är tillåtna så länge man är sann mot sig själv. Du kan läsa i min tråd hur jag fungerar, jag klarar perioder av nykterhet för att sedan nästan planerat in återfall. Skrämmande hur beroendet styr våra hjärnor. Nu kämpar vi vidare och låter kämpandet bli en bra och underbar tid för vi slipper alla baksidorna som alkohol för med sig! Detta kämpande är nog det enda som inte har en enda baksida vid närmare eftertanke ( när man tränar får man träningsvärk samt behöver avsätta tid osv….).
@Monica01 @bpo Idag njuter vi av att vi är nyktra och lyfter för oss själva varje positiv aspekt över detta 💪🥰🌱

@Ny dag bra jobbat med dag 18 🙌🏼⭐️

Ja, det där med att ”planera” sina återfall känns ju igen. Ikväll har min hjärna börjat förhandling. Vet att nästa helg kommer vara enormt stort prov på att avstå alkohol. Så jag måste försöka vända de tankarna. Men det hjälper att skriva det här. Glad att jag hittat till detta forum och kan skriva av mig till er som också kämpar. Vi kämpar tillsammans. 💪🏼🤩☀️

Idag på dag 3 är det tufft. Inte att jag är sugen på alkohol alls, men, jag har abstinenssymptom (tror jag). Drack 10 dagar i sträck nu senast och efter 3 nyktra dagar är jag så skakig. Händerna darrar, jag har ingen matlust, känner mig svag. Har ALDRIG upplevt detta förut. Visst att jag dricker för mycket, men har ju också veckor i sträck jag inte dricker alls. Kan dessa 10 dagar räcka för att utveckla dessa symptom? Någon som vet? Känner mig lite rädd faktiskt. Försöker hålla igång lite fysiskt och ska försöka sova tidigt.

@Monica01 Hej Monica. Abstinens uppstår från det man bryter drickandet inom 24-48h. Jag vet inte om du har haft symtom hela tiden under de här tre dagarna. Drick mycket vatten - ta vätskeersättning om du har. Försök ta det lugnt och vila. Om du blir dålig & får hallucinationer så måste du söka akut. Såklart du blir orolig men du känner din kropp bäst själv. Lycka till 🙏🏼

@Carisie tack för informativt svar. ”Räcker” det med 10 dagars drickande för att uppleva fysisk abstinens? Kanske svårt att svara på, men det är nog det som skrämmer mig mest. Att jag inte druckit hårt i flera år (i övrigt har jag ett riskbruk).

@Monica01 Hej igen 😊 Det kan absolut räcka med 10 dagar beroende på hur hårt du krökat. Raka puckar från mig här. Jag tror jag läste att 10-15% kan få allvarlig abstinens dvs delirium & kramper. Men det är alltid individuellt. Vilket skicka man var i före perioden, hur mycket man drack och om man åt eller drack (annat än alkohol) under perioden. Man kan ju vara i bättre eller sämre skick fysiskt. Ju högre och långvarigt riskfria desto sämre skick och med ökad ålder och kön (kvinna är det sämre att vara) krymper marginalerna ytterligare. Vi kvinnor far mer illa av alla former av risk/missbruk. Jag tycker det är bra att du låter bli alkoholen och var uppmärksam på ev "yttre tecken" på att du skulle vara på väg in i svår abstinens 🩵

@Monica01 vet inte hur det fungerar med abstinens. Men tänker - försök håll ut ❤️ vi alla tror på dig. Sänder styrkekramar till dig. 🤗
Du vet att du klarat av det tidigare att inte dricka under flera veckor. Du klarar detta 🫶🏼

Då gick det precis som jag anade. Jag drack vin under veckan i Grekland. Inga jättestora mängder och tack och lov så hade jag inget sug som gjorde att jag bara ville hälla i mej mer och mer.
Det var gott i början men nu känner jag faktiskt mest avsmak. Trots att jag inte har druckit mej rejält full känns ju vinet av dagen efter. Ingen bra känsla.
Vet inte om jag skulle ha lyckats stå emot på denhär resan med vin-glada vänner. Det är FÖRSTÅS inte deras fel att jag drack, men kände ändå ett visst grupptryck (bortförklaring).
Känner mej supermotiverad att återuppta mitt alkoholfria liv. Det ger så mycket mer än vad vinet ger mej. Är också glad över att det inte blev nån katastrof-fylla.

@Monica01 Läste i en annan tråd att du hittat en tom glömd o gömd vinflaska. Skrämmande igenkänning 🙈… mitt sista återfall kom då jag hittade dito fast inte tom och direkt tog reptilhjärnan över. Så förbered dig på vad du gör om du hittar en oöppnad flaska. Jag hoppas verkligen att vi slipper fler obehagliga överraskningar! Önskar dig en fin nykter söndag🥰

@Ny dag jag har svårt att tro att det ska finnas något oöppnat, jag häver i mig allt jag ser när alkoholdjävulen vunnit 🙈
Men jag förstår hur du menar och tackar för värdefull input.
Jag höll mig nykter. Hur gick din söndag och hur känns det idag?

@Monica01 Vilket jobb du gör, tufft med de kroppsliga symtomen på vägen mot förändring. Och fint att du kan skriva här under tiden du jobbar med din förändring så att du kan få stöd av andra.

Det är svårt att säga exakt vad det du upplever beror på och även om du inte druckit stora mängder alkohol kan du få abstinensbesvär när du skär ner. Skakiga händer och nedsatt matlust kan vara exempel på det. Symptomen är obekväma, men varar inte särskilt länge och är inte värre än en influensa. Det brukar vara hjälpsamt med lugn, sömn och bra mat.

Att trappa ner på egen hand kan vara vanskligt. Oavsett vilka symtom du har så är vårt generella råd när det gäller abstinensbesvär att kontakta sjukvården. De kan ge rätt typ av råd och hjälp för den stress som abstinensen orsakar i kroppen och hjärnan, så att du slipper lida i onödan. Det är ofta tufft nog att ändra sina alkoholvanor.

Det viktigt att kontakta vården akut och få hjälp om du upplever nåt av det här:
- starka skakningar, du kan inte hålla ett fullt glas utan att spilla
- kraftiga svettningar och värmekänslor
- kräkningskänslor efter varje gång du ätit, brist på aptit eller rädsla för att äta
- förvirring – du tappar tidsuppfattningen eller har svårt att uppfatta var du är
- hallucinationer – du hör, ser eller känner saker som inte finns där

Fortsätt gärna att skriva med oss både här och i frågelådan!

Önskar fin måndag!

@Miriam tack för informativt svar. Det släpper lite för varje dag så jag ser ljusningen. Skakar pyttelite i fingrarna idag, men annars inga symptom. Det ”positiva” dock är att det gjorde mig lite rädd vilket gör att jag inte är sugen på alkohol just nu 👍🏼

@bpo tack fina 🤗 Det går bra. Har inget sug alls efter alkohol idag. Tror jag blivit skrämd av de kroppsliga symptomen efter sista vändan. Har bara njutit av vädret. Imorgon har jag planer där alkoholrisken är noll så känns så tryggt att jag vet att jag kommer kunna pricka av ännu en dag imorgonkväll 😍
Fortfarande stabilt hos dig?

@Monica01 åh vad bra och skönt att höra du klarar av ytterligare en dag. Det är bara fortsätta ta små små steg 😀
Jo går bra för mig ändå. Jag ska ta blodprover på fredag och det kommer kännas skönt att de visar bra på PEth prov. Men tidigare har jag ju sprungit till systemet direkt efter dessa tester. Min stora utmaning den här veckan är att INTE falla in i samma mönster. Jag får bara inte köpa hem alkohol. Ska försöka planera in något till helgen som gör att jag inte kan dricka alkohol.