Godmorgon denna rätt kylslagna dag då jag pendlar in till stan för att jobba. Helgen inte så värst mycket återhämtning då vi haft ett gäng barn på landet hela helgen parallellt med grävande av nya land och plantering av rosor som jag har fått för mig ska passa i mina perennrabatter, rabatter som tar orimligt mkt tid i anspråk pga så stora.. trampstenar ska införskaffas för att underlätta rensning och i år har jag fyllt på med massa ny jord vilket jag gör bara typ vartannat eller vart tredje år.
Tur man inte dricker upp sina pengar för då skulle jag inte ha råd med den här trädgården…
I helgen ska vi resa bort så det blir kort arbetsvecka. En helg i annan stad- passade endast denna helg för sen blir det studenter och annat.
Vi behöver nog det. Vi har blivit AB mormor/morfar (och farmor och farfar) och jag längtar efter andra samtal än logistik… promenader och kaffe i solen, lunch och sova middag.
Nu kallar avstigning för samtliga, men jag har hunnit jobba en timme denna morgon så jag är åtminstone i fas med det. Kram på er.

@Se klart Tittar in i din tråd, har följt dig och läste i annan tråd att du har 1595 fria dagar💪! Tar rygg också på dig som vittnar om hur mycket bättre livet blivit utan a. Tack för att du fortsätter skriva och peppa oss andra som inte kommit lika långt på resan🥰.

Tack @nydag 💕
Det var urlänge sedan jag tittade efter hur många nyktra dagar jag samlat ihop, det är såklart inte viktigt längre, men ändå ett mått på tid. Trygghet, livsglädje. Autenticitet. Så det är klart du ska ta rygg på mig. Varken jag eller någon annan av oss länge-nyktra har några magiska egenskaper. Alla kan sluta dricka. Sedan kan det skilja sig åt vilken typ av hjälp man behöver? För många av oss fungerar forumet bra- men lika väl som jag gärna tittar in här för att kolla läget. Lika viktig är påminnelsen om att nykterheten är ett val och ett löfte som förnyas gång på gång. Inget skrämmer mig mer (ja, förutom det uppenbara gällande barn och barnbarns hälsa) - än att jag en dag skulle få för mig att jag kanske kan ta ett glas.
Om det är en sak som är avgörande för att klara av att bli nykter så är det att förstå i varje cell- att det är inte går att dricka lagom, ”normalt” eller måttligt. Allt annat kommer efter det.
Kram och heja dig!

”AB mormor/farmor och morfar/farfar + logistikavdelning” har landat på mini-semester. Sovit middag med öppet fönster i en annan storstad, promenerat 20000 steg, mina fötter gnäller lite, men inte jag, jag njuter av att få äta ute, se nya saker, ta sovmorgon, uppleva.
Har lyssnat lite på Beroendepodden med Rebecka Åhlund, gör det om ni missat. Bra lyssning för alla! I något avsnitt pratade hon och en författare om att man som nykter lite grann missar den där känslan av firande, eller ”äntligen fredag”. Det är en aning sant. Den där stora stunden av andas ut/komma bort, är ju inte lika uppenbar, eftersom man alltid är klar i knoppen- något jag själv uppskattar mer för varje dag.

Hade ett känslo-återfall härom dagen. Kände mig dålig och låg, lätt ångest och tunga själv-förebråelser, sådär som jag så OFTA kände förr. Hade glömt bort hur det var. Hade också glömt att hämta ut min ssri… nu åter i rätt bra balans.
Alkohol hade verkligen den effekten på mitt psyke. Drog ner, skällde och gnällde på mig själv. Nyttigt att bli påmind, och precis som du skriver @geggan är jag också tacksam för alla här på forumet. Kram på er. 💕🙏

@Se klart Vad härligt att få vara på en mini-semester och det lät så skönt med att sova middag med öppet fönster, det är du så värd! Intressant det där med att att man som nykter lite missar den där känslan av firande eller äntligen fredag. Kan också tycka det är lite så. Det laddades mycket inför tillfällen att få dricka och domna bort lite och förväntningar på att få känna lycka. Snabbt upp i stämning och sedan snabbt ner i stämning. Som nykter är det mer jämn stämning och mer balanserat. Ingen bakfylla med ångest dagen därpå eller söndagsångest inför jobbet på måndagen. Klar i knoppen och jämn sinnesstämning är något som jag också uppskattar högt. Det finns fortfarande stunder då det spritter till i kroppen som nykter, likt när jag var drucken, och det är bland annat när jag springer med dansant funkig musik på hög volym i lurarna. Då är jag på fest i tankarna och dansar järnet😂.

Ha det fortsatt skönt på er minisemester❤️

@vår2022, tack det är skönt att känna igen sig i din beskrivning 😍 ja fördelarna med att inte dricka överväger på otaliga sätt- men oavsett hur det känns så är det ju det som är grejen, dricks gör det icket- oavsett. Men ibland vill jag känna ”som det är”- och ibland tänker jag det hade varit skönt att vara sån som min man- lagomdrickaren personifierad.
Men kanske inte? Nykterheten har gett mig otroligt mycket, ur så många aspekter.
Nu ska vi sova middag igen, daglig tupplur på resa, är sedan gammalt.
Tack också för fin hälsning @sattva 😻

@Se klart Jag känner igen känslan. Var på restaurang igår och kunde då känna att det hade varit gott m ett glas rött. Men jag led inte av att dricka min alkoholfria öl för jag vet att jag kan inte då är jag tillbaka igen och hur långt skulle jag sjunka då?!?! Så nykterheten är en trygghet. Jag kan sakna känslan av att bli väldigt avslappnad för några minuter el i toppenstämning men jag vet baksidan. Så där vill jag finna ngt som kan ge mig en wow-känsla! Sjunga kan vara en sådan aktivitet. Har anmält mig t en kör i min stad som tyvärr inte kan ta in fler nya medlemmar just nu men så småningom kanske…

Ha det fortsatt fint på mini-semestern🌹Kram🥰

Hej @varafrisk och tack för ditt inlägg. Jag saknar inte längre ett glas- händer faktiskt aldrig. Jag saknar inte- men skulle vilja jobba mer med precis det @vår2022 skriver (dansa/springa till bra musik som ger liksom eufori!) Kören är SÅ stort glädjeämne för mig. Träning där puls går upp (springa inte gå) känns lite liknande. Så jag ska ägna mig lite mer åt detta i sommar; dansa (pausa) springa 🥳
Jag är numera en sån som älskar att gå och lägga mig. Och att vakna tidigt.
Imorrn bär det hemåt (till landet då).
Jag längtar lite, men vår mini- semester har varit ljuvlig. Mysigt och bra för relationen att, prata, promenera, fika, äta och uppleva.
Vad önskar vi om 1 eller 4 år framåt, vilka är våra mål framåt och är de synkade. Hur vill vi leva livet? Sånt vi sällan riktigt hinner med. I vardagen, men det är ju högst livsviktigt för vår relation. Vi stänger helgen med dessa tankar och tar med oss dem hem.
Vin och sprit har omgivit mig denna helg (andras drickande) Tacksamheten är stor- jag slipper!
Kram forumvänner 🥳😍

@Se klart Jag kanske blev lite otydlig. Saknar inte heller att ta ett glas. Men…nu har jag 16 månaders nykterhet när jag når två, tre år och ännu fler år då önskar jag att jag har hittat ngt som kan fylla mig med eufori.

Kram🌺

Så blir det helt klart @varafrisk 🤗
Jag är hemma efter mysig helg men jäklar vad det är fullt upp just nu. Pausar. Andas. Kikar in här och läser och blir påmind om hur bra jag är på, nuförtiden, att faktiskt ta det där andetaget. Att hitta egna sätt att varva ner. Att inget är så jobbigt att det behöver avhjälps med kemisk dryck. Dricker en flaska vitamin well och blundar en stund i solen! Kram alla som kämpar 💕

Dansa är det som kan ge mig lyckokickar, alltså typ disco, när man dansar och hittar på dansen samtidigt . Gärna i en grupp av likadana galningar. Det spelar ingen roll hur gammal man är, lika kul för det. Och sjunga i kören, fullt av endorfiner och lycka skapas där.
Annars, mer lugnande eller avstressande kan det vara på gymmet, eller efteråt. Så skön känsla.
Just nu också att rensa ogräs, eller göra yoga under ett lånat äppelträd, mycket lugnande....
Alla har nog lite olika sätt att skapa det som ersätter det första glaset vin.
Ibland känns det som att det var en sorts lathet som ledde mig dit. Att dricka ett glas vin kräver ju ingen ansträngning, planering eller rörelse... Bara att dricka och sedan fortsätta dricka.
Nu måste jag söka upp det, men det är bara mer nyttigt och mer utvecklande. Därför väljer jag bort alkoholen. Precis som ni alla kloka forumvänner :)

Tack @AmandaL för påminnelsen om dansen, hade nästan glömt 😍 Var på fest i lördags men gick faktiskt innan dansen- det var tusen människor och lika många discolampor, jag kände mig helt slut.
Vi promenerade hem i en stökig stad och tog en glass på Mc Donalds, Med vänlig hälsning, Pensionären…

Jag har haft en rätt kämpig period. Dels har stress varit faktiskt nästan övermäktig. Jag är rätt tålig men tycker just nu att vår ledning har ett så högt tempo med allt som ska bli klart innan sommaren (utan ersättare…) att det gränsar till det oetiska. Och jag är ju chef för mitt gäng- och känner för första gången att jag inte riktigt kan garantera deras ”välmående” och det gillar jag inte alls. Har haft samtal med min chef idag (som är lite rädd för mig tro det eller ej) kråmar och gör sig till- men har inte så mycket att komma med. Och nu är vi snart i mål. Men nästa vår- nej, då får det bli annorlunda.
Parallellt, mycket med familj, vänner (roliga trevliga saker) men för mycket. Bokklubb och studenter, och mitt (jävla!!) trädgårdsprojekt som var en sak för mycket denna vår trots att jag ÄLSKAR att vara i mina rabatter och odlingar.
Helg stundar med ut till landet med ett barnbarn och ett storbarn och flickvän (de är 35 dessa ”storbarn”)
De är SÅ gulliga, de messar och ”fixar middagen lördag”, bidrar och avlastar. Jag träffade en kompis förra veckan som köpt en herrgård (en av de få rika jag känner) och hennes barn vill aldrig vara där…Hon sitter med 10 rum, en tomt vid havet och en anlagd trädgård. Så jag vill inte byta.
Lugnet kanske kommer sen? Lugnet kanske måste erövras och skyddas.
Lugnet kring att SLIPPA alkohol är dock en daglig glädje, tacksamhet och ynnest. Tack 🙏
Kram alla kämpar 😍

Vet känslan av stress och allt ska bli klart. Satt alla jävla betyg nu. En massa F mm. En fortkörningsböter 1500kr förlåt staten för jag körde 4km/h för fort på 80-sträcka. Jag tar det det är mitt fel var jag som körde. Trasig diskmaskin 9000 spänn med installation. Tur man får tillbaka på skatten

@aeromagnus det lät verkligen hårt med böter för sån liten överträdelse. Jag kör ju som en äldre pensionär men det är för att jag har så nytt körkort så jag vågar inte annat 😊 du har motgångar nu men nu är inte alltid, det kommer att lätta 😍
Tack finaste @sattva för stora kramen, den tog jag emot med öppen famn och den värmde ❤️

I helgen har jag sovit ikapp så pass att inte ens min vanliga sömntablett riktigt får på detta sömnöverskott. Det gör å andra sidan inte så mycket, jobbar hemifrån imorgon. Ska gå till en terapeut imorgon. Har jag skrivit om det? Vet inte.
Behöver komma loss med mig själv. Känner verkligen inte att jag har för lite saker i livet, det är inte det.
En gammal historia spökar och det handlar inte om att jag blir smickrad eller är fåfäng- nej det handlar mer om något mer djupare och jag behöver tråla där- och jag klurar inte ut det på egen hand.
För första gången på många år kände jag att jag faktiskt inte behöver vara ensam om detta knepiga, för att inte säga svåra. Jättesvårt är det.
Ibland blixtrar någon ”förklaringsmodell” upp hos mig, man var känsla lika väl som ord. Tänker att jag är en ”klarar allt” person men det vore så skönt att inte behöva klara allt på egen hand. Allt med mig själv alltså. Mina krångligheter och kälöarvrår.