@prinsessa Hej! Tusen tack för att du tog dig tid att svara i min tråd! Jag föll av vagnen ett tag men nu är jag tillbaka. Känns tungt dock!
Nej, den boken har jag inte läst men det ska jag absolut göra! Tack!!

@Carisie Hej söta! Det gick inget vidare tyvärr men många fler nyktra dagar jämfört med tidigare. Men nu kommer jag börja om igen och denna gången vill jag vara alkoholfri!
Hur går det för dig?

@Lobster Det går superbra tack! Jag dricker sällan och lite och håller mig långt under min budget. Håller fast vid mina rutiner 99/100 - har varit enstaka missar nu när man hängt med familj & så.

Tappa inte orken att försöka 🩵

@Lobster Det har gått bra för mig då jag lyckast avstå A under hela semester. Jag har nu varit utan A i 22v. Vissa dagar är det väldigt tungt och jag tål inte så mycket stress och behöver få lite egentid. Ibland bara blundar en liten stund och tar djupa lugna andetag. Har insett att det tar på krafterna att vänja sig att bli nykter alkohlist men det är det värt. Så himla skönt att få uppleva allt nykter och så mycket klarare i skallen. Ge inte upp det vänder till det bättre efter tre månader och då tror jag att det kommer gå mycket lättare för dig. Ta hand om dig kram.

@Ros Tack!! Så himla starkt av dig! Jag har störst problem med sug på em och jag är extremt lättirriterad vilket jag skäms för. Men jag har också läst att det är vanligt i början. Jag säger i alla fall inget dumt som a kunde hjälpa mig att göra. Det är ett framsteg.
En dag i taget!!

@Lobster jag var också irriterad på em. i början men bet ihop. Sen efter att ha varit nykter några veckor så kom jag på mig själv att jag inte längre blev bitter och misstänksam på helgerna mot min man som jag kunde bli med mycket A i kroppen. Helt plötsligt så var jag snäll. Problemet nu är att om min man blir berusad så kan jag inte starta några diskussioner för då slutar det oftast att han hackar på mig och missförstår allt. Så de helger jag ser att han druckit för mycket så är jag tyst.
Det är väldigt skönt att jag inte längre spårar ur i samtal med min man eller andra bekanta. Kämpa på du kommer uppleva mer o mer fördelar av att avstå A🤗

@Ros Du har helt rätt. Klart man blir trevligare utan ständig påverkan av alkohol. Det är bara så himla svårt att stå emot ett ”lugnande glas”. Men tar jag första kommer jag ta tredje och då är risken för konflikt stor.
Snart 2 veckor nykter och det börjar gå åt rätt håll!

Usch vad tufft det är vissa dagar! Fast suger brukar bli mindre senare på kvällen vilket är skönt! Värst är det på eftermiddagen när jag ska åka hem från jobbet. Men en dag i taget. Idag ska jag inte dricka!!

Ännu en dag kan jag köra till jobbet utan kemisk ångest och utan att oroa mig för om jag är körbar. Igår hade jag en riktigt bra dag. Jag kände mig mer positiv, längtade hem efter jobbet och hade en väldigt trevlig kväll med maken. Så som det ska vara. Maken sa att han kunde höra på min röst att jag mådde mkt bättre. Nu börjar de positiva effekterna komma! Håll i!
Idag kommer mina älskade söner hem och jag ska vara helt nykter, det kommer bli en bra helg!

Onsdag och fortsatt helt nykter. Det känns väldigt skönt men också lite deppigt emellanåt. Jag märker att lättirritationen kommer och går men förhoppningsvis blir det bättre och bättre. Jag hoppas verkligen att det är a som gör att jag mår så här och att inte alla runt om kring mig verkligen är idioter, hahaha! Det måste vara mig det är fel på!

Nu har jag varit helt nykter i 9 dagar och det är drygt en månad sedan jag vaknade med fruktansvärd ångest efter en kväll med känslodrickande och konflikt som följd.

Jag och min make har båda barn sen tidigare äktenskap (inga gemensamma) och hans ex skapar stora problem med makens barn och för oss. Även om vi har ett väldigt bra och tryggt förhållande så skapar detta olika känslor hos oss eftersom vi har olika roller i denna konstellationen. Tidigare har jag hanterat stressen genom att dricka men det gjorde ju bara saken värre såklart och diskussioner mig och maken emellan, som inte hade behövt vara annat än konstruktiva diskussioner, blev hemska konflikter när vi drack och vi brukade båda vakna upp med ångest dagen efter. Det är skönt att slippa detta nu men fortfarande får jag sug när diskussionerna kommer upp. Hittills har jag inte tagit något felsteg och det firar jag med morgonkaffe och ett klart huvud utan ångest!

Hoppas ni alla får en fin och nykter onsdag!

@Lobster Hej och bra jobbat! Irritation och att alla andra är dumma i huvet går över ju längre tid man är nykter😂. Hjärnan håller på att återhämta sig och komma i balans igen och då blir det lätt lite si och så med humöret. Kanske har du hört talas om HALT, att hålla koll på om humöret kan bero på Hungrig, Arg, Ledsen eller Trött och försöka åtgärda det för att komma i balans och minska sug.

Jag känner igen mig, jag och maken har barn sedan tidigare och inga gemensamma. En exfru som var riktigt besvärlig och svår att samarbeta med när barnen var mindre. Idag är de unga vuxna och vuxna. Det var en utmanande tid och kunde blir så känsligt ämne när det handlade om de egna barnen och hans barn och exfrun som ofta gick motvalls och dominerade. Då drack jag/vi ofta för att orka med och det slutade många gånger i så onödiga gräl mellan mig och maken. Det ledde ingenstans. Allt blev förvridet och jag kunde inte riktigt nå mina äkta känslor, kände mest ilska och besvikelse. Vi hade och har ändå som tur är en stark kärlek och försökte hitta vägar att gå genom att försöka fokusera på vad som var bäst för barnen, vår egna behov och hitta kompromisser i det.

Idag har jag varit nykter i över 2 år och 10 månader. Jag önskar att jag hade varit det då när barnen var små och det var kämpigt. Jag/vi skulle alla gånger ha kunnat hantera livet och allt runt omkring så mycket bättre. Det var så mycket ångest, oro, tjafs, bråk, skam, dåligt samvete mm som hade kunnat undvikits. Jag mådde inte alls bra då med ständig oro i kroppen och tänkte om livet som att det var en transportsträcka med allt som skulle fixas. Jag bara gjorde och glömde bort mig själv och var även emellanåt en offerkofta och tyckte synd om mig själv. Klart att det var alkoholen som skapade en ond cirkel och även ett beroende. Jag dämpade, dövade och flydde genom vinet.

Idag mår jag så himla bra och det är min nykterhet som är den främsta anledningen. Jag har kontakt och tillgång till mig själv och mina behov på djupet. Andra får också tillgång till mig. Jag känner mig lugn, harmonisk och balanserad. Min självkänsla har höjts och jag känner livsglädje. Vårt äktenskap mår så bra. Vi har goda relationer med våra barn, men utan alkohol skulle vi ha gjort vårt liv så mycket lättare att leva och vi hade kunnat hantera det så mycket bättre.

Så du gör helt rätt i att ta tag i alkoholen och jag är övertygad om att det kommer att göra ditt och ert liv så mycket bättre och lättare att hantera när det är motgång❤️

@vår2022 Tack snälla du för det svaret. Vad skönt det är att höra från någon som gått igenom samma sak och som har erfarenheten av att vara igenom skiten.
Jag hoppas så innerligt att det kommer vara likadant för mig. Att så länge jag inte tar det första glaset så kommer vår situation vara lättare att hantera.
Jag mår så bra av att vara helt nykter, framför allt när vi har barnen då de förtjänar att ha en klar och närvarande mamma. Som tur är drack jag oftast när de sov men jag har varit onykter i deras sällskap och det skäms jag väldigt mycket för!

Senaste dagarna har jag känt mig trygg i att inte dricka IDAG. Men tankarna om att någon gång kunna dricka måttligt pockar på och de tankarna gör mig lite rädd. Visst skulle jag gärna kunna ta ett glas vin till helgen men jag känner en rädsla för att jag ska tillåta mig själv det.
Varje morgon vaknar jag tacksam för att jag inte drack dagen innan och som många har sagt så ångrar man inte en nykter dag, men hjärnspökena finns där ändå!

Ja, HALT har jag läst om och såklart ligger det mkt i det. Men det borde hela GHALT, G för glad. För när jag känner mig glad så känns det inte som att jag har några problem och då känns risken att dricka för mkt så liten. Jag ska inte, och jag vill inte, dricka första glaset.

Mina barn förtjänar en nykter mamma, min man förtjänar en glad fru och jag förtjänar att inte leva i allt detta drama. Men det är skrämmande att tänka att dramat försvinner ju inte för att JAG är nykter så länge det finns en exfru som manipulerar barnen och skapar ekonomiska problem. När jag tänker på det glider tankarna lätt iväg till "jag kan inte förändra situationen och då kan jag få ta ett glas vin för att orka med den".

Men nu väljer jag att lyssna på kloka fru Vår som har erfarenhet av att man blir lyckligare utan alkoholberoende. Det låter som ett bättre alternativ:)

En stor kram till dig som ger så mycket stöd och uppmuntran här inne!

@Lobster Ja, lyssna till kloka fru Vår😂. Det låter väldigt gulligt. Ja, förstår dig så väl med en manipulerande exfru, puh! Jag kunde verkligen känna hatkänslor mot henne. Det jag försökt göra är att ändå inte lägga mitt fokus på henne, det tar så extremt mycket energi och gör mig bara ilsk och arg. Men det är en utmanande och jobbig situation och man stärker inte sitt psyke eller sina tankar genom att dricka. Tvärtom, det suger musten ur en ännu mer. Det lättar för stunden, men konsekvenserna efteråt tär.

Ja, håller med G fattas som i glad. Det drack jag också på. Men nu med ett nyktert perspektiv så är jag genuint glad utan alkohol och så mycket oftare. Ge dig en chans att känna av skillnaden i ditt egna mående som nykter, då kan man också lättare skärma av manipulerande exfruar😁.

Kämpa på nu, det blir lättare och bättre ju längre tid som nykter. Kram❤️