Dag 1. Jag måste förändra mitt liv. Måste bryta denna destruktiva vana. Har försökt många gånger. Nu känns de som jag inte hittar motivationen ens. Känns väldigt hopplöst. Förstår inte hur de ska vara så svårt. Är ju bara att inte ta första glaset. Läser mycket på forumet.

@Sommar85 Hej 👋🏼
Go for it. Jag tipsade tidigare om "en beroendepodd" avsnitt 68 och att spetsa öronen kring begreppet "livssafari". Jag tror stenhårt på att vi måste ersätta alkoholen med annat. Vem vet kanske kan det hjälpa dig att motivera dig? Läste här på forumet också om någon som skrivit en lista över vilka konsekvenser alkoholen ger dig - det tyckte jag var en jättebra idé också. Jag tror att man måste skifta fokus från varför man vill ha alkoholen till vad alkoholen faktiskt gör med dig?! Vad är priset du får betala? Kropp, knopp, sociala kontakter, familj, arbete etc? Hanna Hellquist i samma podd är också ett bra avsnitt att lyssna på.

Hoppas du kan hitta din motivator och ta dig framåt utan vita knogar.
🩵

Ja, kämpa! Och kom ihåg att den där bristen på motivation kan vara förklädd abstinens. Beroendet är ju lurigt och försöker få tillbaka sin drog genom att elda på tankar om att det är meningslöst och tråkigt att sluta. Men ge det tid, vartefter kommer livsglädjen tillbaks, och du hittar nya saker att njuta av. Gillar uttrycket livssafari som Carisie skrev om. Att bli nykter är roligare än man tror i början. Lite som att resa till en stad man tror är tråkig och sen upptäcka att det finns massa fina caféer och parker och vad man nu gillar.

Hej! Jag har läst din gamla tråd och känner igen mig själv i den problemik du beskrivit. Motivationen kommer och går som du är inne på och ibland är den väldigt svår att hitta. Den största underliggande motivationen för mig är att jag inte vill ta ifrån mina barn sin mamma pga mitt drickande. De förtjänar en mamma som tar hand om sig själv så gott hon kan så hon kan finnas kvar för dem så länge som möjligt.
Kämpa på!

Dag 1 igen.. känner mig som ett hopplöst fall. Blir på riktigt rädd för va dålig karaktär jag har. Inte varit så förut. Då har jag bestämt mig och klarat det. Vet att de är så beroende funkar men att de ska vara så svårt. Fullföljde inte hela kvällen som jag brukar i alla fall. Blev äcklad och hällde ut de som fanns kvar. Nu finns inget hemma och då är de som ett lugn infinner sig. Sen går de ngr dagar så tänker jag att så farligt va de inte. Vet inte riktigt va jag ska byta ut vanan till. Det är efter jobbet det är som svårast. Känner ingen energi och då har alkoholen blivit de som gör att jag orkar. Tips?
Tack för pepp och stöd🙏

@eling du har så rätt. Tankarna på barnen gör så ont. Livrädd för att bli sjuk och behöva lämna dom för tidigt pga denna drog. Ska nog skriva en lista på de som motiverar mig.

@Sommar85 kan du minska ambitionen/kraven på det du behöver göra efter jobbet? Vad gäller matlagning, städning eller vad det kan tänkas vara. För mig har alkoholen bl a också varit bränsle till att orka mer. Vi kanske kan acceptera att vi är trötta, lyssna på den känslan och bara göra minsta möjliga, det viktigaste, good enough.
När suget kommer tycker jag promenad eller springtur är hjälpsamt och ger ju också mer energi i slutändan, även om man känner sig trött innan.

@Sommar85 Du har inte dålig karaktär , du är beroende! Dina tankar om att dricka, ”så farligt är det väl inte” etc är inte dina. Det är beroendet som talar. Belöningssystemet har blivit kidnappat.
Om du inte dricker under en längre tid kommer hjärnan att återställas och beroendet somnar in. Suget och kampen i hjärnan upphör så småningom.
Oftast blir livet också bättre då alkoholen skapar ångest och stress rent kemiskt.
Så jobbet är i början av nykterheten ( och jag vet att det är jättejobbigt för en del).
Men det handlar om tid, en del tycker det är hjälpsamt att lova sig själv att inte dricka just IDAG. Och sedan ta det en dag i taget.
Och många har också hjälp av att ta en kvällspromenad eller gymma (Sofia funkar bra hemma) eller titta på en serie eller sticka…eller baka m barnen?
.Lura hjärnan med andra aktiviteter. Det viktigaste är att att du inte dricker.
Du har så mycket att vinna!❤️
Vi finns här, skriv ner allt du behöver.❤️🙏🏻❤️

@Sommar85

Hej jag ville bara titta förbi här och ge en cyberkram till dig som kämpar. Ge inte upp nu, en dag i taget. En timme i taget eller en kvart i taget. Det är allt vi behöver göra. Varje kvart vi avstår ifrån det där första glaset för oss närmare vårt tillfrisknande. Du kan och vi finns här för dig. Hela vägen och varje dag.

Mig hjälpte det jättemycket att lyssna på poddar. I början lyssnade jag bara på intervjuer med människor som lyckats ta sig ur mörkret och har fått tillbaka sina liv. Det är så inspirerande att höra att det går, bara vi låter bli. Alla vi kämpar tillsammans och det går!

Sen är det jättebra att läsa här med. Och skriva av sig.

Önskar dig en fin dag 🥰

Jag blir alldeles varm av att läsa vad ni skriver. Att de finns människor som förstår❤️ blir så glad. Tankarna på alkohol kom som vanligt nån timme innan arbetsdagen var slut. Har tränat, ingen alkohol idag! Verkligen en dag i taget eller snarare en timme i taget just nu. Tänkte även på detta med kraven när man kommer hem. En tid kanske de får duga med färdigmat mm tills jag känner mig stabilare.

@Sommar85 precis just nu så är det kanske, "genvägar" som behövs för att kunna fokusera på att ta en stund i taget, att andas och bestämma sig för dagen idag - idag ska jag inte ta det där första glaset - och vara nöjd och tacksam över det och inte tänka för mycket framåt.

Idag är min femtionde alkoholfria dag och blir faktiskt förvånad över att jag klarat alla dessa dagar i rad!? Såklart också glad, stolt och ödmjuk inför hur skört det ändå är.
Första dagarna var det skitjobbigt, suget har varit stort emellanåt och ångesten sååå tung att bära vissa stunder. Idag är jag tacksam för att jag gjort just så, fokuserat på en dag i taget/en timme i taget/en stund i taget ...
Att få läsa här bland AH-vänner som vet preciiis vad det handlar om - som inte dömer utan stöttar och peppar, att få skriva av sig - här kan vi verkligen lämna ut det som vi känner är ångestfullt och skamligt, skriva om sorg, ensamhet och glädje - min erfarenhet härifrån är att jag inte är ensam om att känna, sagt, gjort, tänkt som jag gör/gjort - många som känner igen sig och som "hakat på ämnet" man skrivit om. Ibland är det så befriande att få skratta åt hur eländigt jag/vi betett oss och hur osmidiga vi är när alkoholsuget styr vårt agerande och tänkande ...

Självhjälpprogrammet och alkoholkalendern har också varit bra stöd tycker jag. Många som rekommenderat poddar och böcker, så lyssna/kolla in dessa - själv gillar jag böcker bäst och lånar böcker från biblioteket. Finns så klart att låna också, tänker jag isf kan köpa om det är någon/några jag gillar mer av de som jag lånat.

För mig har det också handlat om acceptans - att förstå och acceptera att jag inte tåler alkohol, jag blir "dum i huvudet" av det - för mig är det alkoholfritt som gäller och det var när jag förstod det som "polletten trillade ner", det har hjälpt mig orka igenom de tyngsta dagarna.

Så heja dig, heja mig, heja oss - nu hjälps vi åt - idag ska vi inte dricka det där första glaset. Ikväll ska vi lägga oss nyktra.

@Sommar85 👍. Såklart det duger med färdigmat. Det viktigaste först nu, aldrig glömma, aldrig ta första glaset. Du måste hjälpa dig själv först = ta bort alla onödiga måsten (ls färdigmat istället) för att sedan kunna finnas för din familj så som du vill. En dag i taget och en dag i taget. Finns här för dig🥰

@Sommar85 Jag tror på göra en plan och att sätta mål och delmål samt vad du ska uppnå. Tex vara alkoholfri en längre tid, men ta en dag i taget, en vecka i taget. Målet är att vara alkoholfri den tiden och att uppnå det målet. I planen behöver det finnas aktiviteter/goda vanor som ersätter dåliga dryckesvanor tex att du ska träna, köra färdigmat, ha goda alkoholfria drycker hemma, fixa och dona med något, lyssna på poddar eller läsa böcker, ta en promenad, aktivera dig på olika sätt och vila om du behöver det. Sedan hålla sig strikt till planen. Skriva en lista med fördelar med att vara alkoholfri och läsa den varje dag. Fantisera och fundera med positiva tankar om hur du vill att ditt liv ska se ut som alkoholfri, hur du vill ha det och vilket innehåll du ska fylla det med.

En dag i taget blir till slut många dagar och det blir allt lättare ju längre tiden går som nykter. Tankar och känslor förändras när hjärnan får återhämta sig och komma i balans igen. Det blir en skillnad. Det är så värt att vara nykter och slippa den onda cirkeln med ångest, skam och ågren för den tillhör alkoholen.

Kämpa på nu! Du klarar av det!💪❤️

Dag 3. Inget sug idag. Ingen förhandling när jag sluta jobba. Skönt! Gått en promenad. Försöker inte tänka framåt. Ska bara ta en dag i taget. Ska även gå in här och läsa varje dag. Sömnen har varit kass, men de är inget som stressar upp mig. Jag är trött pga dålig sömn inte för att jag druckit och är bakfull🙏 påbörjat alkoholprogrammet här på sidan. Ska även lyssna på Anni Grace en gång till.

@Sommar85 heja dig, dag 3 är svinbra och snart är du över det jobbigaste.

Det tog mig nån vecka (eller två, inte mer!) att börja sova. Så håll ut nu, varje dag är värdefull och det är sååå värt det.

Har skrivit det 100 gånger säkert, men denna goda nattsömn är inget man vill byta bort alltså 😃 superbra jobbat du ❤️