Har sedan man var liten varit medveten om det som det numera talas om allt som oftast. Ja, att det slängs alldeles för mycket mat i onödan. Fick alltså tidigt lära mig att man inte ska kasta mat i onödan. För om den bara är tjänlig, smakar och luktar normalt så ska man ta reda på den om man nu då alltså har förvarat den på ett bra sätt som exempelvis i kylskåp. Min gamla mor var nog en föregångare på det här med hålbarhetstänkande.

Hade ju tänkt mig att slå mig lös på ett 500 grams paket med passerade tomater som en god och nyttig juice då ett sådant paket bara innehåller 100 kalorier och en massa bra vitaminer och sånt där som man väl behöver kan jag tro. Hade två paket här i huset. Det ena förvarat som det ska i ett mörkt skafferi och hur färskt och bra som helst med lång tid kvar till bäst-före-datumet går ut.

Det andra förvarat mörkt och svalt i kyl men med ett datum som passerats för längesen nån gång under det förra året. Paketet hade alltså blivit stående kvarglömt i ett hörn på nedersta hyllan i kylen alltså. Då satte en tankeprocess igång. Ska man kasta det där gamla pakete och ta det säkra före det osäkra och gå loss på det garanterat färska paketet som man har. Ställde då en fråga till sökmotorn:
Kan man äta passerade konserverade tomater som bäst före datumet gått ut på sen närmare ett år och om inte varför?

AI-översikt:
Ja, det är troligtvis säkert att äta passerade konserverade tomater som har gått ut på bäst före-datumet, men det beror på hur burken har förvarats och om den ser intakt ut. Konserver genomgår en steriliseringsprocess som dödar bakterier, vilket gör att de ofta är säkra att äta långt efter bäst före-datumet, så länge burken är intakt och förvarats torrt och svalt. Det är dock bra att inspektera burken och lukta och smaka på tomatpurén innan du äter den för att säkerställa att den inte har försämrats i kvalitet. 
Varför det är säkert (oftast):

Sterilisering:

Konserveringsprocessen i sig dödar de flesta bakterier och mikroorganismer, vilket minskar risken för matförgiftning. 

Hög syrahalt:
Tomater har hög syrahalt, vilket gör att de är mindre benägna att förstöras av bakterier än livsmedel med lägre syrahalt. 

Bäst före-datum är en kvalitetsmarkering:

Bäst före-datumet anger när produkten förväntas ha bäst kvalitet, inte när den blir farlig att äta. 
Vad du bör tänka på:

Burkens skick:
Kontrollera att burken inte är skadad, rostig eller uppsvälld. En skadad burk kan innebära att bakterier har kommit in. 

Förvaring:
Se till att burken har förvarats torrt, mörkt och svalt. Fukt och värme kan påskynda försämringen. 

Lukta och smaka:
Om burken ser intakt ut och har förvarats korrekt, lukta och smaka på tomatpurén. Om den luktar eller smakar konstigt, är det bäst att slänga den. 

Kvalitet:
Även om den är säker att äta, kan kvaliteten på tomatpurén ha försämrats, vilket kan påverka smak och konsistens. 

Sammanfattningsvis: Det är troligtvis säkert att äta tomatpurén, men inspektera burken, lukta och smaka innan du använder den. 

Fråga: Försvinner vitaminerna i passerade konserverade tomater som bäst före datumet gått ut på sen närmare ett år och i så fall varför?

AI-översikt:
Ja, vitaminerna i passerade konserverade tomater kan minska över tid, men det är inte en plötslig försvinnande process. Bäst före-datumet på en konserv anger den period under vilken produkten förväntas behålla sin optimala kvalitet, inklusive näringsvärde. Efter detta datum kan näringsinnehållet, inklusive vitaminer, gradvis minska, men maten kan fortfarande vara säker att äta om burken är intakt och inte visar tecken på skada. 

Faktorer som påverkar vitaminförlust:

Lagringstid:

Ju längre tiden går efter bäst före-datumet, desto mer kan vitaminerna minska. 

Lagringsförhållanden:
Förvaring i rumstemperatur eller i direkt solljus kan påskynda nedbrytningen av vitaminer. 

Tillagningsmetod:
Vissa vitaminer kan påverkas av värme under tillagning, men mineraler påverkas inte på samma sätt. 

Vad händer med konserverade tomater efter bäst före-datum?

Säkerhet:
Konserverad mat är vanligtvis säker att äta långt efter bäst före-datumet om burken är intakt och inte buktar eller rostar, enligt Too Good To Go och Livsmedelsverket. 

Kvalitet:

Kvaliteten på maten, inklusive smak, färg och konsistens, kan försämras med tiden efter bäst före-datumet. 

Näringsvärde:
Vitamininnehållet kan minska, men det är inte säkert att det försvinner helt. 

Sammanfattningsvis: Även om bäst före-datumet på passerade tomater har passerat, kan de fortfarande vara säkra att äta, men kvaliteten och näringsvärdet kan ha minskat. Det är viktigt att kontrollera burkens skick och se till att den inte är skadad. 

Fråga: Konserver i plåtburk respektive pappförpackning för passerade konserverade tomater som bäst före datumet gått ut på sen närmare ett år är det nån skillnad på hur pass säkra och nyttiga de är om man förvarat dessa i kyl hela tiden?

AI-översikt:
Generellt sett är konserverade tomater säkra att äta även efter "bäst före"-datumet, förutsatt att de har förvarats korrekt. Det är ingen signifikant skillnad i säkerhet mellan en plåtburk och en pappförpackning när det gäller passerade konserverade tomater, så länge de förvaras i kylskåp och är intakta. Dock kan smaken och eventuellt näringsvärdet försämras något efter lång tid. 

Plåtburk:

Säkerhet:
Konserverade tomater i plåtburkar är säkra att äta efter "bäst före"-datumet om burken är intakt, dvs. inte bucklig eller skadad.

Förvaring:
Eftersom "bäst före"-datumet har passerats, bör burken förvaras i kylskåp. 

Hållbarhet:
Konserver kan ofta hålla flera år längre än det datum som anges på burken. 

Smak och näring:
Smaken kan försämras något över tid, och eventuellt näringsinnehåll kan minska något. 

Risker:
Om burken är skadad eller bucklig, eller om innehållet luktar eller ser konstigt ut, bör den inte ätas. 

Tips:
Öppnade konservburkar bör förvaras i kylskåp i en separat behållare, eftersom tenn kan läcka ut i maten från en öppnad burk. 
Pappförpackning (tetrapak):

Säkerhet:
Liksom plåtburkar är passerade tomater i pappförpackningar säkra att äta efter "bäst före"-datumet, förutsatt att förpackningen är intakt. 

Förvaring:
Eftersom "bäst före"-datumet har passerats, bör förpackningen förvaras i kylskåp. 

Hållbarhet:
Pappförpackningar kan också hålla länge efter "bäst före"-datumet, men kan vara mer känsliga för yttre påverkan än plåtburkar.

Smak och näring:
Smaken kan försämras över tid, och eventuellt näringsinnehåll kan minska något. 

Tips:
Öppnade pappförpackningar bör förvaras i kylskåp i en separat behållare, helst i en glas- eller plastburk. 

Sammanfattningsvis: Både konserverade tomater i plåtburk och pappförpackning är säkra att äta efter "bäst före"-datumet så länge de förvaras i kylskåp och förpackningen är intakt. Det är dock viktigt att kontrollera utseendet, lukten och smaken innan man äter dem. Om det finns några tvivel bör man slänga produkten. 
-

Tyckte att det var ett riktigt bra och uttömmande svar man fick. Men samtidigt så fanns det en inre tveksamhetens känsla av att man nog faktiskt i detta fall borde ta det säkra före det osäkra och hålla sig till garanterat färska grejer som inte riskerade att ge en magknip i onödan. Sitter nu och dricker ett glas med riktigt goda passerade tomater och tycker att man nog gjorde ett vettigt val ändå.

Man ska ju inte vara dumsnål då sånt kan stå en dyrt om man har otur. Sitter i stunden och har det rätt gott och bra. Tror det nu får bli en sittning på balkongen en stund tillsammans med en liten kopp kaffe. Vill väl egentligen ta en glassbåt till också. Men nu har man ju gått och blivit kalorijägare, så man får väl se hur det blir med den saken.

Kollade precis upp antal kalorier i båten, och 180 stycken var det. Inte så värst mycket nyttigheter och vitaminer och mineraler där kanske. Men nu så vann godistrollet inom en och glassbåt till kaffet får det alltså bli. Man får ju inte gå och bli militant kalorijägare på gamla dar. Nån måtta på torpet i fråga om tokerier får det väl allt vara liksom.

Ha en fortsatt fin kväll!