Om man går in på en bar en fredagsnatt är det troligt att många man möter har över 0,8 promille alkohol i blodet. Men det finns forskningsexperiment som har visat att man mår som bäst innan man överstiger 0,5 promille. Misstaget vi ofta gör är att tro att vi ska få ännu roligare om vi dricker ännu mer, trots att det tidigare har visat sig vara fel. Här kan du i en stigande skala se hur känslor och beteenden påverkas* vid olika promillehalter alkohol i blodet. Dessutom upplever många påverkan olika på väg in i rus och på väg ur det. Trots samma promillehalt.

0,2 promille: Den första effekten av alkohol märks. Du känner dig varm, avspänd och väl till mods. Din självkritik minskar.

0,5 promille: Du känner dig upprymd och hämningarna släpper. Dina reflexer blir långsammare och du får minskad precision i dina rörelser. Omdömet grumlas och din förmåga att ta in information försämras.

0,8 promille: Du börjar bli högljudd och yvig i dina rörelser. Du ser sämre än du brukar. Du luktar alkohol och är överdrivet självsäker. 1,0 promille: Du sluddrar och är sämre på att kontrollera både muskler och känslor.

1,5 promille: Det börjar bli svårt att hålla balansen och du kanske ramlar omkull. Räkna med ett känsloutbrott. Och illamående.

2,0 promille: Du har svårt att prata och gå upprätt. Du ser dubbelt.

3,0 promille: Du uppfattar inte vad som händer och sker och är på gränsen till medvetslös.

4,0 promille: Du är medvetslös. Du andas långsamt och riskerar att dö av alkoholförgiftning.

*Det går inte att säga exakt vilken inverkan promillehalten har på en enskild individ, eftersom den som druckit alkohol mycket och länge har utvecklat tolerans för alkohol och inte påverkas lika mycket. Tänk på att risken för alkoholrelaterade skador och hälsoproblem inte minskar bara för att man har en högre toleransnivå.