Hej alla! Är en kille som slutligen fejsar sanningen: jag har problem med alkohol. Jag är älskat alkohol sedan min första folköl men samtidigt som den varit min bästa vän så har den tidigare nästan dödat mig pga dumheter jag gjort i min ungdom på fyllan. Har nu lugnat mig på äldre dagar och har familj och karriär. Dricker nu bara fint vin och maltwhisky och intalar mig själv att jag dricker för att det är gott men när jag väl börjar så kan jag inte sluta utan att bli riktigt arg och få ångest. Innan högtider så tänker jag mest på om det kommer finnas alkohol eller ej. På semestrar måste jag dricka för att kunna njuta, ja listan på sjuka beteenden går att göra hur lång som helst. Jag dricker också en del i smyg, dvs fyller på utan att min fru vet....

Skall snart på semester till ett vindistrikt med familjen, blir nog inte lätt att dricka fanta direkt....

Vill säga att jag aldrig mer kommer dricka men det är stora ord och hur skall jag klara det? Men jag och alkohol måste gå skilda vägar....

Har läst trådar här i timmar och ångesten över insikten är enorm men motivationen att slippa A är stor....

Junis.gbg

Jag vet alltid dessa träffar på pubar eller andra ställen där man förväntas dricka alkohol. I de lägen tänker jag numera säga att jag måste dra ner på konsumtionen pga hälsoskäl vilket är sant.

Radar77

Då börjar semestern då. Min första nyktra semester på över 20 år..... svårt att ta in men så är det.

Nya vanor skall skapas och mönster skall brytas. Är inte orolig direkt men kanske något överväldigad av hur det skall gå till, vet liksom inte hur det går till. Men en sak som jag ser fram emot är att få sova. Jag sover så dåligt när jag dricker vilket gjort att jag brukar få ha semester efter semestern typ då det känns som jag varit vaken i fem veckor i sträck.

Ha en fin nykter dag allihopa!

På jobbet igår, for fan i mig igen, tanken på att jag skulle ta mina två sista öl som stod i kylen, plus en stor fet hamburgare efter jobbets slut, grep tag i mig. Jag förmådde inte att vända tanken, hamburgaren kunde jag låta bli, men inte ölen, och med öl så är isen bruten, därpåföljande whisky var ett faktum, jäkla skit. En ny dag idag, lite lätt hudvärk, och en besviken jag, måste låta bli A idag, hur fanken ska man vända bort tankarna på A, det är som en rebell inom en, ju mera man försöker att tänka på att inte dricka A, ju mera blossar tanken på A upp, det är inge rolig.

Upp på banan igen Kurtito! Vi med mer eller mindre stört förhållande till A behöver ha superkoll på om vi är Hungriga, Arga, Ledsna (Lonely) eller Trötta. Har själv märkt att sköter jag dom basala sakerna i livet som att äta ordentligt inklusive mellanmål + att sova ordentligt, så blir det så mycket lättare. Oftast kan man lura hjärnan genom att äta något eller att dricka ett par klunkar kallt kolsyrat vatten. Sen så här i början tror jag det kan vara bra att inte se till att ha någon A hemma eller lätt tillgänglig. Kämpa på!

Radar77

Hej alla!

Jag har även om jag är trött försökt träna en del på sistone och det är verkligen bra mot suget! Ver inte om det har med dopaminet att göra eller vad det är men det rekommenderas starkt!

AlkoDHyperD

Träning, all fysisk aktivitet är bra för hela kroppen och psyket. För att endorfinerna ska dra igång behöver du träna relativt hårt, men bara frisk luft, dagsljus och rörelse ger välbefinnande, sänker stresshormoner, och förbättrar sömnen.
Känslan som kommer av tanken på att man gör någonting bra är heller inte att förakta.
Så jag skulle själv säga att frisk luft och träning är universalkuren när det gäller att behålla nykterhet och minska ångest.
Träning har räddat mitt liv. Och när jag skriver det är det inte symboliskt utan helt och hållet precis så.
när jag var 25 år vägde jag runt 35-40 kg (har varit nere på 30 som lägst) hade fullt utvecklad alkoholism (och jag väljer det ordet för det känns mer rätt för mig) varit på institution under långa perioder, ibland på LPT, och även behandlingshem för alkoholmissbruk. Självmordsförsöken - de aktiva, vid sidan av det långa, passiva - var många och ett par av dem nära att lyckas. Jag har även haft änglavakt många gånger då jag överlevt både olyckor och livshotande medicinska tillstånd.
När jag fyllde 30 var jag nykter med hjälp av antabus sedan två år tillbaka, hade slutat med alla mediciner, slutat röka, slutat självsvälta och hetsäta, börjat på universitetet och fått en son. Träning hade tagit vid redan under graviditeten och har ersatt alla missbruk sedan dess. Nu har jag fyra barn, hög utbildning och extrem fysik.
Mellan 32-45 då jag börjat träna seriöst kunde tillfällena med alkohol räknas på fingrarna. Återfallet för två år sedan bröt en (med undantag för enstaka helger då jag drack max två glas vin) nykter svit på nästan tio år.
Varken jag eller mina fyra barn hade funnits idag om jag inte hittat min grej, träningen.
Jag är en beroendeperson, så visst missbrukar jag träning också. Skillnaden är konsekvenserna. Ledvärk och överträningssymptom är bagateller jämfört med konsekvenserna av de andra missbruken. Att jag som 47-årig tant har en kropp som en tjugoårig elitidrottare må vara okvinnligt men inte särskilt handikappande...
Priset jag betalar är tid och ibland smärta, ett lågt pris i jämförelse. Vinsten är självförtroende, självkänsla, mindre ADHD-symptom och en drivkraft som för det mesta överskuggar drivkraften att ta återfall (suget efter sprit m a o)

Radar77

Vad inspirerande AlkoDhyperD! Så vill jag också göra! Jag har varit i superform innan depressioner och annat smög sig på.

Tänkte på en annan sak såhär två veckor in i nykterheten. Jag tror att jag ställde in min hjärna på missbruk mha socker som barn. Sedan var det lätt att switcha till alkohol när jag blev äldre men grundorsaken i form av dämpning av stress och ångest var densamma. Nu när jag är nykter så är jag så sugen på socker och annan skit också. Det är ärligt talat nästan lika svårt som att avhålla sig från a.....

Radar77

18 dagar idag blir det 19:e. Saker och ting känns bättre och bättre. Har börjat med avslappning när suget sätter in, funkar rätt ok. Tränar också en hel del. Dock så tydligt att den kommande semesterresan blir den första riktiga utmaningen. Fasen vad alkoholdjävulen på min axel har börjat förhandla och övertala. Igår var den och jag överens om att jag skulle få dricka en öl om dagen för att det var gott och för att det hör till. Det kändes rätt då men inte nu när jag sovit på saken, svårt är det men jag skall vara nykter idag!

Ha en bra dag allihopa!

och välkommen hit! 1–0 till dig mot a.djävulen. Det är Du som regerar nu!!
Fortsatt bra dag till oss!

Ellan

Ja hjärnan är bra märklig. Det sägs att beroendesjukdomen är förnekelsens och glömskans sjukdom, stämmer rätt bra. Jag har en del påminnelser med mig dagligen för att jag inte ska få för mig att ta ett glas. Ex har jag mina peth-värden och levervärden nedskrivna på en lapp i plånboken plus att jag bär min ring som jag köpte för ett år sedan. Det påminner mig om var jag har varit. Oxå en anledning till att jag fortfarande är inne här och läser och skriver. Otroligt bra påminnelser. Fantastiskt bra att du skriver här. Då kan du själv gå tillbaka och läsa din tråd från början. Första resorna är speciella. Då gäller verkligen att ta en dag i taget. Du är grym och fortsätt jobba med dig och reflektera över tankar och känslor.
Ha en fin dag!
Kram
Ellan!

Sannah

Dig!! Super duktig är du!! Säg åt a-djävulen att hålla käften och försvinna!
Det är precis så som du beskriver och det är därför man trillar dit...
Håll ut och vänta ut suget det går över och vi gör nya val.
Kram!

Radar77

Tack Ellan Dionysa och Sannah för välbehövlig pepp! Fick sticka till gymmet idag och träna som en galning så kändes det bättre men tydligt är att även om det går längre och längre mellan det jobbiga så är det på ett annat sätt nu. trodde aldrig att a-djävulen skulle vara så skicklig på att argumentera.......ibland har jag svårt att hitta argument för att inte dricka, bara lite..... men sedan så tar jag mitt förnuft till fånga.

Nu skall jag dricka vatten och kolla på tv. Hoppas ni har en bra kväll. Kram på er!

Bedrövadsambo

Tänk på a-djävulen som en gammal vän, en skrävlare som aldrig håller sitt ord, som bara vill ha men aldrig ge, en snudd på mytoman som du för länge sedan slutat lyssna på. Du lyssnar förstrött, nickar och hummar, och går sen vidare med ditt. Till slut tröttnar han nog på att besöka dig ?

Ellan

Precis som Bedrövadsambo skriver, en gammal och falsk vän. Jag har tom talat högt med den. Lite som ett konstaterande... Ja ser man på, nu kom du på besök och vill göra din röst hörd. Jag lyssnar dock inte på dig längre för du gör mig och mina nära så jäkla illa. Du kan dra åt h-vete!!! Så har det låtit ibland. Jag konstaterar att beroendepersonligheten (missbrukaren, mitt andra jag) dyker upp ibland. Viktigt dock att låta det stanna där och inte agera på det. Att solen skiner och semestern närmar sig gör att min får ny energi men det är jag beredd på. Ibland blir jag tom full i skratt åt den. Kan dyka upp när jag minst anar det. Det är en listig och ful jäkel min falske vän.
Hur är din? Inte särskilt vänlig egentligen?
Kram
Ellan!

lustigt. För hos mig kommer det som en röst. Som att jag har en konversation med en ekande röst i huvudet.
I början trodde jag att jag höll på att bli galen. Den har ett ansikte med som jag har format ihop.
Det är en sådan obehaglig clown med huggtänder. Långa spetsiga tänder. Som skrattar hånfullt åt mig.
Och som gör sitt yttersta för att jag ska dricka. Lockar och drar.

Vem vill konversera med en sådan tänker jag?

Radar77

Min djävul har de bästa argumenten. Det sjuka är att jag kan stå stark och vara övertygad men det är som att de bra stunderna blir till ett skäl att dricka och ammunition för a-djävulen.

Liksom: "titta vad bra du mår, härligt, och på din semester kan du ju nu ta en öl till lunch i alla fall. Tänk vad gott och det hör ju till när du är utomlands. Klarar du att vara nykter i snart tre veckor så kan du lätt ta bara en öl. Du är ju inte alkoholist på riktigt" Eller såhär:" nu är du snart på de där vingårdarna du ville, klart du och din fru skall smaka det är ju inte att dricka du kan ju smaka först och känns det ok så tar du ett glas, bara ett det fixar du!"

Listan kan göras lång. Just nu är jag inne i en fas där det där fysiska suget som präglade första veckan inte är så starkt utan det känner jag att jag kan hantera idag. MEN den där rösten som försöker mala ner mig gör mig tokig snart.....

Jaja, jag kämpar på, blir nog till att hänga på gymmet idag med, har insett att det definitivt gör något med hjärnan, efter ett gympass är det lugnt i ett par timmar....

Ha en kanondag allihopa, ni betyder väldigt väldigt mycket för mig(och min familj även om de inte vet det..) tack för att ni finns

Sannah

Du är starkare än din gamle elaka vän!
Men han är listig som få! Ibland viskar han mjukt och ibland hotar han, läskigt det där ju!
A-djävulen vill ingen väl!
Ibland blir det för jobbigt och bara för att slippa dividera så har jag druckit.
Jag har fallit sååå många gånger just pga detta. Skillnaden denna gång är att jag nu är rädd vad det för med sig att dricka.
Den leder tillslut till döden.
Kram!

Sannah

Dramatiskt! Den skulle leda till min död på ett eller annat vis! Bara för att förtydliga!!

Ellan

sa en gång att när du mår som allra bäst Ellan, och när allt känns enkelt, då behöver du vara vaksam på vem det är som är den styrande. Det betyder inte att det är fel att känna sig på topp men att stanna upp och reflektera över sina tankar kan vara bra.
Be "rösten" att fara åt h-vete!!! Ställ dig framför en spegel och se dig själv i ögonen, kan kännas svårt och konstigt i början, men säg till dig själv vad du behöver höra. Att just du är värd att må bra!
Trevlig helg!
Kram!?