Här har vi samlat några vanliga frågor och svar. Om du har en egen fråga är du varmt välkommen att fråga oss som arbetar på Alkoholhjälpen eller diskutera med andra användare på forumet.

 

Frågor om att förändra sina alkoholvanor

Hur vet jag om jag dricker för mycket?

Många som kontaktar oss har funderat över sina alkoholvanor under en längre tid. Man kanske upplever att alkoholen inte längre bidrar med lika mycket positivt som det har gjort tidigare. Eller så märker man att det behövs mer alkohol för att känna av positiva effekter. En del kan också uppleva allt fler negativa konsekvenser av drickandet, att det kan påverka kroppen, vardagen eller familjen.

Ibland kan det vara hjälpsamt att titta väldigt konkret på mängden man dricker och då brukar vi använda oss av begreppet lågriskkonsumtion. Det innebär att de flesta friska människor bedöms ha en låg risk för skador om de har en konsumtion under tio glas i veckan och under fyra glas per tillfälle. Mer om det kan du läsa här.

I slutändan är det alltid ditt beslut hur du vill göra med ditt drickande och vilka risker du vill ta. Det kan vara värt att fundera kring olika frågor. Hur påverkar mitt drickande mig och min omgivning? Finns det något som är mindre bra med att dricka på det sätt jag gör? Hur skulle jag vilja att det var?

Skriv gärna på forumet för att bolla dina tankar med andra personer eller prata med en rådgivare i frågelådan eller per telefon.

Jag vet att jag har problem med alkohol. Vad ska jag göra nu?

Du har redan kommit långt som tagit en ärlig titt på dina vanor och funderar på nästa steg! Det finns många vägar in i problematiska alkoholvanor, och det finns många olika vägar ut. Hos oss finns det lite olika typer av stöd att få:

  • Du kan anmäla dig till vårt 10-veckorsprogram för förändring av alkoholvanor. Där får du sätta ett mål och arbeta konkret och strukturerat med din förändring.
  • Du kan starta en tråd i vårt diskussionsforum och berätta om din situation och vad du tänker. Där finns många som går/gått igenom liknande situationer som du och som kan bidra med stöd och erfarenheter.
  • Om du vill bolla tankar med erfarna rådgivare kan du antingen ringa oss på 020-84 44 48, eller skriva till oss i frågelådan. Där utgår vi från det läge där du befinner dig just nu, och hjälper dig att resonera kring situationen och vad som kan vara nästa steg. Du kan vara anonym om du vill.

Om du söker efter behandling erbjuds det inom kommunen eller regionen. Där kan du även få hjälp med att prova mediciner som t ex kan hjälpa till att minska suget efter alkohol. Det finns även digital behandling att få inom vården, tillgänglig från hela landet. 

Det finns självklart många andra former av stöd att få. Vissa har haft stor hjälp av 12-stegsgemenskaper, andra av självhjälpsböcker eller poddar. 

Vår erfarenhet är att en ibland måste prova sig fram för att hitta rätt väg. Vissa behöver göra flera saker samtidigt, för andra är det viktigt att fokusera på en sak. Vad tror du själv att du skulle behöva just nu för att komma igång med din förändring?

Jag har försökt sluta dricka tidigare utan att lyckas. Vad ska jag göra?

Många kan känna igen sig i att det kan gå upp och ner när man börjar förändra en vana. Många av dem som till slut lyckas har några försök bakom sig. 

Om du försöker tänka efter... Vad var det som fick dig att påbörja förändringen tidigare? Hade du några strategier som var hjälpsamma då? Och kan du sätta fingret på vad det var som gjorde att du började dricka igen? 

Vi hjälper dig gärna att fundera på de här och liknande frågor. Skriv i vår frågelåda eller ring oss på 020-84 44 48 så hjälper vi dig bolla tankar om vad som kan vara ditt nästa steg.

Jag är inte beroende, men får ofta minnesluckor. Borde jag dra ner på alkoholen?

Det kan vara olika för olika personer hur lätt man får minnesluckor. Oftast sker de när man dricker mycket alkohol under en kort tid och kommer upp till en hög promillenivå. Då påverkar alkoholen hjärnans förmåga att lagra nya minnen. 

Personer som ofta får minnesluckor utsätter sig ofta också för andra risker. Man kanske gör saker man ångrar, det kan vara lättare att hamna i konflikter (på stan eller med närstående), vara med om olyckor eller utsatt för brott. Många berättar också att de känner en stor oro dagen efter, eftersom de inte kan komma ihåg vad de har sagt eller gjort kvällen innan. 

Det kan för många bli en motivation att dricka mindre eller på ett annat sätt, men det är alltid ditt eget beslut. Hur brukar det se ut för dig?  

 

Frågor om att vara anhörig

Hur pratar jag bäst med en närstående som dricker för mycket?

När man lever nära en person med alkoholproblem är det vanligt att känna starka känslor, som oro, besvikelse, irritation eller ilska. Om man i ett sånt känsloläge försöker prata med personen kan det ofta leda till gräl eller osämja.

När du ska prata med din närstående är det bra att försöka hitta en tidpunkt då ni båda mår relativt bra. Det brukar vara bra att berätta vad du ser och upplever, säga att du är orolig och är beredd att hjälpa till. Det är ofta bättre att berätta vad du känner, snarare än att försöka korrigera drickandet eller påpeka vad den andra gör för fel.

Du som anhörig kan få stöd, både för att du mår dåligt av situationen och för att få råd om hur du kan förhålla dig. Skriv gärna till oss rådgivare i frågelådan eller ring oss. Det finns även många tips och tankar i Anhörigstödet, vårt självhjälpsprogram för anhöriga.

Alla säger bara åt mig att jag ska bryta kontakten. Är det verkligen det enda jag kan göra?

Det enkla svaret på den här svåra frågan är ”nej!” Det finns verkligen andra saker som man kan prova och i slutändan är det alltid ditt beslut vad som är rätt för dig just nu.

En sak som man kan behöva påminna sig om är att ansvaret för drickandet eller förändringen inte ligger hos dig som anhörig. Det är bara den personen som dricker som kan förändra sitt drickande. Och för det behövs både motivation och bra strategier.

Vad kan du göra då som anhörig? Ofta handlar det om en blandning av saker: att ta hand om sig själv, att se till att konsekvenserna hamnar lite mer hos personen som dricker istället för hos dig som anhörig, att förstärka positiva alkoholfria beteenden hos personen. Blir du nyfiken? I Anhörigstödet, vårt självhjälpsprogram för anhöriga berättar vi mycket mer!

Ibland kan man komma till slutsatsen att bryta kontakten är det enda som kvarstår för att ta hand om sig själv. Och då kan vi också prata om det. Skriv gärna på vårt anhörigforum eller prata med oss rådgivare i frågelådan eller på linjen.

 

 Frågor om hur jag använder Alkoholhjälpen

Kan alla läsa det jag skriver här på Alkoholhjälpen?

Helt rimligt att du tänker efter innan du skriver om dina erfarenheter på nätet! Egentligen är det ganska enkelt. Allt det som du skriver under fliken ”Stöd” ser bara du och vi rådgivare. Det är alltså våra självhjälpsprogram, alkoholkalendern och det du skriver till oss i frågelådan.

Det som du skriver i forumet kan alla läsa, både Alkoholhjälpen-användare som har skapat ett konto, men också andra personer. Vi vet att många läser i forumet under en lång tid innan de skapar ett konto eller söker hjälp på annat sätt. Bara läsa andras erfarenheter kan vara ett stort stöd och där bidrar alla ni som så generöst skriver!

Å nej! Jag råkade skriva hela mitt namn som användarnamn! Hur gör jag nu?

Ingen fara! En uppgift som vi rådgivare har här på Alkoholhjälpen är att ändra på användarnamn som består av för- och efternamn eller andra uppgifter som kan röja någons identitet. Så vi kommer ändra ditt användarnamn under samma eller nästa arbetsdag.

Vänta gärna lite med att skriva på forumet. Så länge du inte skriver där, kan ingen annan förutom vi rådgivare se dina personuppgifter.

Anonymiteten är jätteviktig för oss! Eftersom vi inte kan bedöma om ett namn är fiktivt eller inte ändrar vi också på fiktiva namn. Däremot går det bra med solklart fiktiva namn, ex en känd karaktär från en film eller bok. Kanske "Luke Skywalker" kan vara ett alternativ?

Jag gjorde ett konto, men nu kan jag inte logga in. Vad är det som har hänt?

Att du inte kan logga in kan bero på olika saker. Kanske gjorde du ett konto för länge sen och har inte varit aktiv på ett tag. Eller så har vi ändrat ditt användarnamn, för att göra det mer anonymt.

Prova att logga in med den e-postadressen du angav när du skapade kontot. Du kan också återställa kontot med hjälp av din e-postadress om du har glömt lösenordet.

Om inte det heller funkar kan du maila oss, så hjälper vi dig!

Jag försöker skapa ett konto men får felmeddelandet "The website encountered an unexpected error. Try again later"

Det här beror sannolikt på att du har valt ett användarnamn som redan finns. Prova ett annat användarnamn eller lägg till en siffra eller ett specialtecken till det du redan valt så borde det fungera.

Vi jobbar på att åtgärda den här buggen, tack för ditt tålamod! Om det fortsatt inte fungerar eller om du har andra frågor är det bara att du skickar ett mail till oss så hjälper vi dig.