skrev Maura i Inte drunkna i skammen

Ja det där är ju det svåra…att inte låta pikar och skam dra ner mig, vilja tillbaks in i dimman…
Det är väl mitt dilemma just nu, att hålla min kurs ur missbruket jag är i nu; försöka hålla huvudet högt, trots Skam och Skuld och Självförakt…svårt !


skrev Flarran i Promillebikt

Dan före Midsommarafton, och inte har man varit in på bolaget och handlat nån öl, vin och sprit. Nog känns det allt lite ovant, men faktiskt rätt spännande och intressant på ett ganska mysko sätt. Känns nästan som att man gör något förbjudet och lite skamligt när man medvetet väljer bort alkohol och väljer något så egentligen normalt och naturligt. Som att vara nykter och inte hälla i sig nervgift för att ”fira” midsommar. Det låter ju inte klokt känner jag när jag skriver dessa ord. Men nog är det väl rätt galet att själv betala för att få bli förgiftad och i alkoholdimma irra omkring berusad som man har gjort så många gånger och då inte bara i sommartid tyvärr. Det tog jag mig en rejäl slurk kallt och gott kolsyrat vatten på som jag fixade till i min kolsyreapparat för inte alls så många ören. Tänk nu har man sparat en himla massa pengar igen på att inte mata bolaget med en massa stålar.

Ha en fortsatt fin dag!


skrev danisa i Behöver mer stöd

Hej allihopa. Min kusin kom tisdag kväll. Det kom fler gäster igår. Är i stugorna nu och ännu fler gäster kommer ikväll. Igår kväll grillade vi korv och några valde att dricka vin. Det bekom mig inte alls. Drack fläderdryck och rooiboste. Märkte på sällskapet att det krävs inte mycket alkohol för att folk ska bli ljudligare. Jag och min kusin har gjort en dagsvandring på 2 mil idag. Så skönt att vara pigg och orka göra saker. Hoppas ni har det lika bra så hörs vi imorgon.🥰


skrev Lobster i Jag borde veta bättre

@Carisie Tack snälla du! Jag har läst trådar här på forumet hela dagen! Hur länge sedan är det du tog tag i ditt alkoholproblem?
Ja, jag ska prata mer med honom men inte nu när alla barn är hemma. Han dricker också dagligen men det är jag som oftast tar initiativet så han är väldigt medveten och vill också minska konsumtionen vilket känns jättebra!


skrev Carisie i Jag borde veta bättre

@Lobster Hej 👋🏼 Välkommen 🙏🏼
Skönt att du har maken med på en del av tåget 🚂 Jag tycker du ska fundera på att involvera honom helt. Det är det bästa jag gjort förutom att dra ner på min konsumtion.

Jag såg att du lyssnar på en beroendepodd - jag tycker den är helt fantastisk. Min absoluta favorit är Markus Enochsson avsnitt 68. Även om han missbrukade fler substanser än alkohol så kommer han med konkreta tips på hur man kan jobba på att leva nyktert. Fast jag använder det för att leva på ett sätt jag vill.

Hoppas du får en lyckad midsommar
🩵


skrev Lilja.forever i Hjälp mig stanna kvar på vägen

Hej @frihetenfinns, ville bara poppa in och se om du kommit tillbaka. Hoppas allt är bra med dig! Jag är nu inne på min 9 dag (men vem räknar :-))


skrev Livvi i Att rämna

En sak jag plötsligt börjat notera är andra personers agerande kring alkohol. Som man känner sig själv känner man andra, antar jag.

Jag såg den prydliga kvinnan från kontoret i parkeringsgaraget. Hon smusslade ner något i papperskorgen som visade sig vara 2 tomma små plastflaskor vodka.

Jag såg plötsligt att det fanns alkohol på i princip varje bild i sociala medier hos mina vänner. Även när de var med sina barn.

Min släkting som inte slutar dricka trots allvarliga hälsoeffekter.

Jag vill inte falla tillbaka och göra liknande saker. Jag blir sorgsen. Är lite nere i dag. Skäms över vad jag gjort och vem jag är. Det positiva är att det i vart fall ger styrka att fortsätta vara nykter.


skrev Lobster i Jag borde veta bättre

@Ros Tack snälla!! Jag har gjort första steget i självhjälpsprogrammet och lyssnar på En beroendepod nu! Tack för alla tips!
Jag ska försöka få med sonen ut på en promenad ikväll, det var ett bra tips! Jag har även pratat med min man idag som är medveten om mitt problem även om han inte vet att jag smygdricker. Usch vad lågt egentligen!

Är det inte konstigt att man blir trött av att inte dricka? Man borde ju bli piggare när man inte är bakis. Usch, hoppas det inte blir alltför tufft.

Var det någon speciell händelse som gjorde att du slutade och tog hjälp?

Tack igen för ditt svar! Jag tror att detta forum är precis vad jag behöver!


skrev Jenny i Urspårad igen

@finalina klokt av dig att reflektera över din motivation, och hur den kan förändras över tid. Vad har motiverat dig förut till att förändra drickandet?

Jag tycker det låter som en bra plan att planera i förväg vilken mängd och vid vilket klockslag du ska stanna. Det är så lätt att tänka att det blir roligare, ju mer man dricker, men i de allra flesta fall kommer det också med en del negativa konsekvenser. Kommer du på fler strategier för att kunna stanna i tid?

Det finns ju en del hjälpmedel numera, bl a appar som ska funka som en hjälp om man vill hålla koll på sin konsumtion, t ex "Måttfull" som är framtagen av Systembolaget, om du inte redan känner till den: https://www.omsystembolaget.se/folkhalsa/kropp-och-halsa/halsa/appen-ma…

Heja dig!


skrev Ros i Jag borde veta bättre

Välkommen hit, här kan du få stöd, tips och vänner. Jag har druckit på samma sätt som du och kände till slut att jag inte vill detta mera. Mitt tips till dig är att gå in o läsa på forumet varje dag och så skriver du när du har tid o lust. Det finns även ett bra självhjälps program här som du kan göra. Jag lyssnade på poddar, ljudböcker om A och försökte komma ut på promenader. Jag har nu varit utan A i lite över 3 mån och mår nu så bra i själen men det tog ett tag. Första veckorna var jobbigast med dålig sömn, dåligt humör och väldigt, väldigt trött. Nu piggar o gladare och ska för första gången i mitt vuxna liv fira midsommar nyktert. Ta hand om dig en dag i taget utan A🤗


skrev Jeppot i AA. Högre kraft?

Tack för svar. Ja gemenskapen är ju kärnan i AA. Tyvärr så brottas jag med social fobi och är väldigt introvert så det är en stor utmaning att ta sig till möten.

Fler tankar kring vad en högre kraft kan vara?


skrev Jeppot i AA. Högre kraft?

Tack för svar. Ja gemenskapen är ju kärnan i AA. Tyvärr så brottas jag med social fobi och är väldigt introvert så det är en stor utmaning att ta sig till möten.

Fler tankar kring vad en högre kraft kan vara?


skrev Lobster i Jag borde veta bättre

Hej!
Min första dag här. Aldrig sökt hjälp för mitt alkoholmissbruk tidigare. Anledningen är att jag borde veta bättre. Drack 2 glas vin med maken igår (samt 2 glas innan och 2 glas efter i smyg). Barnen såg mig inte onykter men jag vågar inte tänka på vad som skulle hända om de blev sjuka mitt i natten. Mitt dåliga samvete maler inombords. Jag dricker dagligen, både med maken och i smyg. Vill inte leva så här längre. Jag vill vakna utvilad och orka göra mer saker med barnen. Slippa oroa mig för om jag är körbar på morgonen. Jag vill inte att de ska se sin mamma onykter.

Idag skickade jag ett sms till maken och berättade att jag inte vill dricka alkohol under midsommarhelgen. Han förstod och är stöttande. Nyss fick jag ett sms av våra kompisar (lågkonsumenter) och de ville veta om de skulle köpa med något från systemet till oss inför imorgon. Jag svarade att jag kommer hålla mig till alkoholfritt och det känns skönt. Ju fler personer man berättar för, desto fler ögon har man på sig! Det känns bra för det blir lättare att hålla sig till planen då!

Hoppas på att hitta fler i samma situation här att dela erfarenheter med och där vi kan peppa varandra!


skrev Carisie i Loggbok över nya farvatten M/S Carisie

Hej alla 👋
Det här blir ett något annorlunda inlägg av flera orsaker. För det första tänkte jag redovisa mina siffror eftersom jag når mitt första delmål ikväll - även om jag inte specificerat något nytt än. Jag Kommer troligen heller inte att ha någon täckning ute på havet för att skriva ikväll - så nollan 0️⃣
sätter jag redan nu 😉. Att jag vill redovisa mina resultat gör jag enbart för min skull - för att hjälpa mig själv framåt. Kan jag hjälpa eller inspirera någon annan så är det bara en bonus 🩵

Min målsättning var ju att sluta slentriandricka och det målet är uppfyllt med råge. Jag har mått så mycket bättre i både kropp och knopp. Med facit i hand och efter 17 v av bokföring så var det inte särkilt svårt att låta bli att dricka. Jag trodde det skulle vara mycket svårare men jag har också haft superfint stöd och input här - tillsammans är vi starkare! ❤️

Min budget. Max 4 glas/vecka. Max 2 dryckesdagar/v.
Har jag fått frågor om många gånger och jag har fått synpunkter om att den är snål. Det kanske den är - men tydligen inte "tillräckligt" eftersom jag bara maxat mitt drickande två gånger under 17 v.

Det här gör att om jag maxat min budget varje vecka så hade resultatet blivit 6️⃣8️⃣ glas
Eftersom jag inte maxat min budget så är resultatet dags dato: 2️⃣4️⃣ glas vilket ger
medel/v 1️⃣,4️⃣
Av de 1️⃣1️⃣9️⃣ dagar jag registrerat etylhaltig dryck har jag intagit sådan vid 1️⃣0️⃣ tillfällen. Det borde för övrigt stå tillfällen i kaledern. Dryckesdagar låter som dagar man tömt varenda burk, flaska och box man kommit åt 😆

Under den här tiden har jag funnit pusselbitar till mitt beteende och lärt känna mig själv och bearbetat min relation till alkohol och känner mig stärkt. Jag tar med mig några godbitar jag vill dela med er in i framtiden. Jag måste också säga att jag inte myntat uttrycken men de är bra att stödja sig på tycker jag

🩵 Sinnesrobönen. "ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden. Den enda som äger dina beslut i slutändan är du.

🩵 "Det finns de som inte förmår att vara ärliga - för dem är chanserna mindre". Att inte vara ärlig om sitt drickande är som att föröka gå ner i vikt men trycka i sig bullar när ingen ser. Finns det ingen människa i din närvaro som du vågar anförtro dig till - ljug inte för dig själv i alla fall.

🩵 "Allt du sätter före din nykterhet (måttlighet i mitt fall) kommer du att förlora. Jag vet inte hur många gånger jag skrivit att det kommer aldrig vara värt för mig att förlora det jag har främst familjen. Jag har även sagt förr att jag inte kommer att tveka att stänga dörren HELT till alkohol om det här inte funkar för mig.

Jag har under de här veckorna skapat en rutin som liknar lite 12-stegarnas. Jag mediterar på morgonen och går igenom de kommande 24h och sätter ett mål för dagen. På kvällen gör jag en inventering för att se om jag stött på svårigheter av något slag och hur jag hanterat det. Som hjälp på vägen har jag haft "En beroendepodd" och "Bara en till". Annan hjälp på vägen har jag haft av att göra självhjälpsprogrammet och att läsa och skriva inlägg här. Anhörigsidan har (kanske utan att veta det) gett mig ett djupare perspektiv på hur jag och mitt förhållande till alkohol kan påverka mina nära och kära. Lite extra pepp här har jag fått av, och vill ge lite midsommarkärlek till 💐 @vår2022 @flarran @tallstubbe @ellew @northcap @farbrorn @detblirbättre @sorgsen72 @roppåhjälp Jag passar på att skicka lite midsommarhälsningar till kamraterna i kaffestugan som är en del av min dagliga rutin @natalia @prinsessa @påvägmothälsa @ny framtid @solana ☕️

Glad midsommar på er 🌻🌼🌸🌺🪷🪻🌷 och en medalj till er om ni orkade läsa såhär långt
🩵


skrev Andrahalvlek i AA. Högre kraft?

@Blenda Härtats inre röst var väldigt fint uttryckt. Jag brukar säga att jag tror på min egen inneboende kraft. Den bor nog i hjärtat ❤️

Kram 🐘


skrev Blenda i AA. Högre kraft?

@Jeppot Hej!
Jag upplever personligen att den viktigaste kärnan i begreppet ”högre kraft” inom AA är att det är något som är större än din egen vilja. Större än ditt Ego.
Eftersom din egen vilja är kidnappad av alkoholens kraft krävs det något som är större/högre för att komma till nykterhet. Om du redan går på möten har du säkert stött på de som översätter GUD till Gemenskap Utan Droger. Gemenskapen kan vara ett exempel på en högre kraft. Andra känner att den högre kraften helt enkelt är hjärtats inre röst. Hjärtat i motsatt till egot.
Du behöver absolut inte vara troende för att ta emot AAs budskap, ett öppet sinnelag räcker långt. Men samtidigt passar det inte alla. Sök inåt. Lycka till!


skrev Sårad... i Midsommar

Fint inlägg Bella70. Mina ’skador’ gör också att jag inför denna storhelg tänker på alla som lever kvar i detta krig. Själv har jag lyckats bryta men mitt hjärta blöder för de som tvingats ännu en gång bli svikna. Vill också önska alla en så fin helg som möjligt och tacka för alla underbara, fina och stöttande medmänniskor på detta form. ❤️


skrev Carisie i Ännu en gång

Hej 👋 Glad midsommar på dig. Undrar lite var du tog vägen och hur du mår.
🩵


skrev Carisie i Loggbok över nya farvatten M/S Carisie

@sorgsen72 Hej 👋 TACK! Ja jag tänker ha en fantastisk semester och försöka maxa den eftersom det är så kort. Egentligen (säger hjärnan) finns det inget att oroa sig för. Du kan ju försöka med knepen som finns i sugdelen av självhjälpsprogrammet.

Jag tänker förbereda mig för midsommarafton genom att dricka massor med vatten och äta en ordentlig frukost. Efter lunchen tänker jag fortsätta med vatten. Om jag dricker A ska jag göra det långsamt. Känner jag att jag får sug efter mer så får jag bara sätta stopp. Suget kan inte få vinna över mitt förnuft OM suget kommer...det brukar ju inte besvära mig. Men främst av allt så får jag inte släppa garden. Inte ignorera känslor från förr etc. Hur känner du att du skulle kunna förbereda dig?
🩵
PS Jag streeeeeeeetchade 4 glas över 6h så 10 kan du nog stretcha till en efterfest 😆😉 DS


skrev bella70 i Midsommar

Så många abnhöriga som är oroliga idag..

Bris är nedringda av barn med ångest…
Tänker att en del kanske har en mormor eller annan släkting de lugnt kan vara hos om vi anhöriga upplever risk för problem i hemmet..
Även om det egentligen är brukaren som ska vara någonstans..

Denna dagen är alltid lite jobbig även för mig då min alltid brukade sätta igång ett par dagars drickande…

Hoppas alla får en så fin helg som möjligt 🤗


skrev Carisie i Inte drunkna i skammen

@Maura 👋Hej
Som jag upplever det så är skuld och skam en drivkraft tillbaka in i dimman och glömskan. Svårt att finna glädje i. Att någon pikar dig hjälper inte. Vad hjälper dig? Vad skulle få dig att sikta framåt? Hur skulle ditt liv se ut om du fick se framåt utan möjlighet att sudda ut något som hänt i dåtid?
🩵


skrev Carisie i Kaffestugan

God morgon och här trappar vi upp tempot inför midsommar med tvätt, städ och pack ☕️ Fast packande och inte packad. Måste hinna göra min sammanställning av mina passerade tre månader och "presentera" i min tråd. För min skull. Känner mig oerhört peppad inför framtiden.

På återseende
🩵


skrev Carisie i Mina barn har sett mig full

@roppåhjälp God förmiddag ☕️
Jag vet hur det känns att glömma - det har hänt ett par gånger att jag upptäcker att jag glömt bort att sätta nollan och blir typ förvånad men jag tar det som ett gott tecken. Ett tecken på att jag mina tankar inte kretsar kring alkohol. Midsommar i all ära - jag misstänker att aktiviteten kan bli låg här men min ambition är att behålla mina rutiner. Jag har skapat dessa rutiner för tre månader sen och de har hjälpt mig att stanna på den smala(nåja) stigen och jag tänker fortsätta att gå på den - alltså behåller jag mina rutiner.

Det är tråkigt när människor man fått kontakt med försvinner men jag varken vill eller kan lägga nån vikt vid det eftersom det inte kan få ta över. Inget får egentligen inte ta över. Jag tänker på något Nemo Hedén sa i ett poddavsnitt att han fått till sig av någon. Det löd "allt du sätter före din nykterhet kommer du att förlora". Nu är inte mitt mål just nykterhet men jag måste sätta mig först för att allt ska kunna vara bra.

Ja du maken alltså ❤️ -vilken man! Han skulle bli generad om han visste hur jag hyllar honom. Jag hoppas att du kan hitta självkänslan och leva ditt bästa liv med eller utan din nuvarande sambo. Det finns så mycket jag skulle vilja säga men det är så svårt att bryta mönster när det väl har blivit dåligt. Du har dina issues och de kan bara du stå för och styra över. Men du kan aldrig styra över nån annan. Tänk sinnesrosbönen

"ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan,
och förstånd att inse skillnaden"

Det blir inte mer sant än så. Superbra att du inte föll tillbaka i gamla mönster. Du tänkte. Du förändrade det du kunde. 🥰 Man jag blir lite nyfiken, varför skulle du i teorin inte kunna vara bakis med en man som dricker och blir bakis? Är du med när han går ut på krogen? Har du tänkt på en sak: så länge du är den som blir packad och dricker för mycket, smyger etc så är hans drickande legit. Han är aldrig värst. Han har inget problem för det är du som har. Jag vet att jag sticker ut nacken här eftersom jag inte är en del i er relation 😂 men det är ett klassiskt mönster. När min lillasyster gjorde bort sig (i vuxen ålder) så sa hon "det spelar ingen roll, för vad jag än gör så har du varit värre". Jag har hur som helst bestämt mig. Jag slänger igen dörren i ansiktet på alkoholen om jag så gör ett enda snedsteg till! Jag är färdig..jag kommer bara att förlora det jag håller kärt. Här är alla barnen vuxna och har sina egna fyllor - men de är måttliga med dryckestillfällen - ett par gånger om året.

Det är med dator - jag..när jag skriver såna här noveller är det oftast på datorn. Som igår och nu.
OM du skulle vilja ma mailkontakt istället för att skriva noveller här så skulle jag tycka det var trevligt. Om det är så kan man skriva i brevlådan till AH så ser de till att man får varandras uppgifter (med tanke på anonymiteten). Jag har en helt anonym mailadress som jag kan använda, har du?

Nu ska jag hänga tvätt och dona inför resan till landet ikväll. Hoppas du får en fin midsommar och att vi ses nåt här inne
🩵


skrev Andrahalvlek i AA. Högre kraft?

@Jeppot Själv tror jag på ödet. Jag tror att det finns en mening med typ allt som händer. Även om det ibland är svårt att förstå, det gör man oftast i efterhand först. Men vi själva måste aktivt ta beslut och agera utifrån vad ödet kastar framför våra fötter. Så den egna viljan och handlingskraften är avgörande. Annars riskerar vi bli bittra sur-pellar. Finns av båda kön.

Kram 🐘


skrev Himmelellerhelvette i Det gick åt helvete. Igen.

@hsp-metal Det där med att inte känna sug försökte lura mig de första månaderna. Jag tänkte att eftersom jag inte känner sug så var jag nog inte beroende. Men så var det förstås inte! Jag var beroende men jag hade blivit så rädd under sista veckan jag drack för hur destruktivt det var, hur dåligt jag mådde att jag inte vågade dricka. Så är det fortfarande nu 22 månader senare. Jag vågar inte dricka för jag ser förfallet framför mig, hur jag är en ensam alkis som förlorat exakt allt och bara dricker från morgon till kväll. Det tar många år att hamna där men det är mitt skräckscenario som håller mig nykter plus att jag har upplevt alla fördelar med att vara nykter! Jag tror på mig själv, jag lyssnar på mig själv, jag har självkänslan tillbaka, jag är väldigt mycket lugnare, när jag är glad är jag glad ända in i själen, jag låter mig gråta när jag är ledsen för att släppa på trycket för det är så skönt efteråt. Jag kan inte lista alla fördelar men tro mig, jag har aldrig mått så bra som jag gör nu❤️Bara det här med att nyfiket lära känna mig själv är fantastiskt! Jag önskar att du uppleva alla fördelar med det nyktra livet! Kram