Borde jag sluta dricka?

Profile picture for user Roligatjejen

Vet inte vad jag ska göra. Har funderat otroligt mycket kring alkohol och dess vara eller icke vara de senaste veckorna. Var på middag med några kompisar för några veckor sen, sedan gick vi på en "efterfest" där vi mötte upp några andra och sen minns jag inte mer. Tror att jag följde med en kille hem, men inte säker. Vet inte vad jag gjort. Fick sådan fruktansvärd ångest efter det, som fortfarande sitter i mer eller mindre trots att det gått snart en månad. Det var inte första gången det hände (att jag fick en total minneslucka) och kände nog på något sätt att nu är det nog.

Har alltid varit den som varit fullast på festen, och haft svårt att sluta dricka när jag börjat (på fest). Alltid fått mycket ångest dagen efter, oavsett om jag minns vad som hänt eller ej. Men kände bara att efter den kvällen, att så får det aldrig mer bli. Det känns liksom så onödigt med den ångesten.

Så till frågan. Måste jag sluta dricka helt? Dricker aldrig själv, aldrig sugen på alkohol, dricker aldrig för att dämpa ångest osv, har inga problem med att gå ut utan att dricka om jag bestämt mig för det från början och kan dricka 1, 2, 3 glas utan problem om det är tex. en middag. Det är mer när det är en festlig situation, tex. på klubb eller på hemmafest som det går för långt. Jag älskar att dricka lite bubbel med en tjejkompis och det är ju inga problem. Men de här morgnarna när man vaknar upp och inte förstår hur man tog sig hem igår är inte roliga på något sätt. Då hade jag ju kunnat vara utan det. Är också rätt ung, 23, och mycket umgänge är centrerat kring alkohol. Så vill inte sluta helt. Eller? Är det vad som krävs för att slippa de gångerna när det blir allt för mycket? Går det att lära sig dricka måttligt?

Profile picture for user Nykomling

Roligatjejen och välkommen till forumet.
Bra att du tagit steget att fundera över ditt drickande. Jag själv har svårt att sluta just när jag dricker.
För egen del bestämde jag mig för ett längre uppehåll. Det är kanske inte lika lätt när man är ung och som du beskriver alkoholen står i centrum. Av det du skriver så är det i visa situationer som det blir för mycket.
En början kan ju vara att hitta strategier för dom situationerna, kanske vara den som skjutsar till hemmafesten, klubben. Köpa 2 alkoholfria drinkar för varje med alkohol i, det behöver ju ingen veta om du inte vill. Säga att du ska upp tidigt nästa dag. Grupptrycket kan ju vara starkt i din ålder.

Vissa kan dricka måttligt och andra kommer till insikt att dom inte klarar det. Prova att sätta en gräns för dig själv och se om du klarar hålla den. Ett exempel kan vara max 2 drinkar sen alkoholfritt på klubben.
Angående minnesluckor säger jag bara fy f*n, dom är aldrig roliga. Jag brukade undvika titta i mobilen in i det längsta. Inte minnas vad man sagt, skrivit eller gjort och är man ute kan man ju hamna i en väldigt tråkig situation.

Tycker det är jättestarkt gjort av dig att komma till forumet och skriva om din situation. Det finns jättemycket erfarenhet här och du kommer säkert få betydligt bättre svar än mitt. Många skriver om sin resa här, det kan ju också vara en hjälp för dig eller om du har fler funderingar.
Ett tidigt Gott nytt år!

Profile picture for user Kaffetanten88

Du är ung och det finns dem som kan lära sig dricka mindre. Du fick många bra tips här åvan. Jag tycker också du är stark som vågar fråga här.

Du kan ju drick måttligt i många situationer. Jag tänker också att du kanske kan sätta gräns på hur mycket du får dricka när du är ute och festar. Ta varannan alkoholfritt eller så. Kanske helt avstå att dricka i situationer du vet att det kan bli förmycket.

Minnesluckor är hemska. Jag har mest druckit hemma på senaste tiden så har mest skrivit saker jag inte minns på Facebook och sånt. Måste vara jätteläskigt att vara ute och inte veta vad man gjort.

Lycka till! Det kommer bli bra.

Profile picture for user 2021 nykter

Kunde varit jag som skrivit denna text, skillnaden är att jag är dubbelt så gammal som du. Har precis samma problem med alkoholen och har nu bestämt mig för att sluta. Du är klok som känner detta redan i så ung ålder och som dom skriver ovan kan testa att börja med olika knep för att kontrollera berusningen. Ångesten blir bara värre med åren så det jag kan råda dig till är att försöka kontrollera det och om inte det går, kanske sluta helt. Jag önskar jag hade haft din insikt, hade sparat mig massa pinsamma tillfällen. Lycka till och jag är säker på att du kommer klara dig galant. Kram ?

Profile picture for user Kennie

Jättebra att ta tag i detta tidigt. Vet att till exempel beroendemottagningen på Riddargatan 1 i Stockholm har behandling för personer som vill lära sig dricka måttligt. Många har heller inte utvecklat ett dagligt beroende, utan behöver hjälp precis som du att inte spåra ur när de väl dricker. För egen del tyckte jag att det var så oberäknelig, vissa kvällar var det inga problem, men ibland satt jag plötsligt på partytåget i tre hundra km i timmen fast jag hade tänkt ta det lugnt..Så jag dricker inte alls nu.. Men testa om det funkar för dig med enkla tips som max fyra enheter på en kväll, eller alkoholfritt mellan glasen. Annars är det kanske bra att ta hjälp tidigt, du har mycket att vinna på det tror jag, minnesluckor är en stark varningssignal.. .

Profile picture for user Roligatjejen

Tack snälla för alla fina svar. Det enkla är väl att ha en strategi och sen hålla sig till den som ni säger. Det har jag också tänkt ut många gånger. Problemet är väl egentligen då att jag glömmer bort att jag måste tänka på det och inte bara kan slappna av helt. Eftersom det ofta gått ett tag sen jag haft en sån där dunderfylla när jag dricker igen så tänker jag inte på det eller tänker att ikväll är det lugnt och så blir det samma sak igen. Så är fallet idag. Träffade några vänner igår, tänkte på det ändå i början av kvällen men sen träffade vi lite folk som jag inte känner så bra och så körde vi lite drickspel typ och då spårade det ut för mig igen. Minns inte sista timmarna av kvällen eller hur jag kom hem och det känns så jävla illa igen? Är inte så nära med den kompisen heller, vi har inte känt varandra så länge och då känns det typ ännu jobbigare, vet inte vad jag ska säga till henne liksom. Fy fan. Vet inte vad jag ska göra.

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Låter jätte jobbigt ? och bakis på köpet så är ångesten enorm. Om det nu är till någon tröst så ljuger ångesten alltid. Jag tror varje gång jag vaknar med bakis att jag är världens sämsta mamma och att alla hatar mig ? Efter nyår tog det 3 dagar att få lite mer balans och nu tycker jag om mig igen (7e dag utan A idag).

Så försök fylla på med lite dopamin. Är socker och bada varmt. Se på en film så du distraherar dig från ångesten.

När du är på fötterna igen, om par dagar, läs om alkohol. Jag tror du skulle vinna mycket på att veta hur det fungerar. Och nästa gång du är ute, ge bort ditt bankkort och köp endast när din kompis köper. Då dricker ni lika mycket

Ha en fin kväll ❤??/ Mary

Profile picture for user Roligatjejen

Åh jag blev så glad av ditt inlägg, kändes så fint. Men. Känner inte att jag vill vara snäll mot mig själv så som du säger och försöka distrahera mig från ångesten utan vill på något sätt känna den, så att jag tar det på allvar det jag gjort. Så att jag inte ska göra det igen. Som nån sorts bestraffning antar jag. Förstår att det är dumt och att det inte fungerar men känner att jag förtjänar att må dåligt. Pratade faktiskt med en kompis igår och försökte berätta hur jag känner kring alkohol osv. vilket var jättejobbigt för jag skäms så mycket över det men det känns ändå bra att jag gjorde det så att jag inte behöver bära på det själv.

Och grattis till sju (förhoppningsvis åtta nu då) dagar utan! Superstarkt gjort!

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Härligt att du kunnat öppna dig. Speciellt om personen förstår att inte dömma. Snyggt gjort!

Du kommer inte lära dig något med bestraffning. Eller mer än att du förtjänar bestraffning. Att inte dricka är något positivt. Vi gör det för att vi bryr oss om oss själva. Ingen vill att du ska råka hos en okänd igen och vakna utan minnen. Vi vill dig väl. Du är värd att ha goda minnen och leva utan ångest. ??❤

Det finns många kloka människor här som kommer att kunna ge dig tips. Jag kan inte dricka så mycket som du (eller bli så full som du råkar) eftersom jag somnar långt innan. Så jag vet inte hur man stoppar drickandet. Men om jag kunde gå tillbaka i tid och ge mig själv en råd. Så skulle jag be mig själv att lära ha roligt utan A. Så jag inte behövde lära mig det när jag är 40+.

Ha en fin kväll, sluta inte skriva ???

Profile picture for user Kennie

Jättebra att du fortsätter kämpa och fundera. Kanske kan du ta en längre paus från alkoholen och under tiden testa att gå ut nykter? Det finns många goda alkoholfria alternativ, både öl och drinkar. Här på Alkoholhjälpen rekommenderar de många att inte dricka på tre månader, och sen utvärdera hur man vill gå vidare. Läs på en massa fakta här under tiden, och reflektera i din tråd. Och jag tror att det är bra att sedan få professionellt stöd av någon som kan göra en bedömning av din specifika situation. Det låter som att du mår rätt dåligt av hur du har det nu.. Det är jobbigt, men också en bra grund för att lyckas med en förändring.

Profile picture for user Roligatjejen

8 månader senare. Det har gått upp och ner. Har några riktigt dåliga fyllor, med minnesluckor. Men för det mesta har det gått bra trots att jag har varit ute och festat en hel del i sommar. Men nu är det söndag och jag ligger i min säng fortfarande helt förstörd efter fredagens bravader. Var ute och blev fruktansvärt full, minns inte sista timmarna helt. Bara spridda minnesbilder. Gjorde saker jag ångrar väldigt mycket, tappade bort saker som jag väldigt gärna ville ha kvar. Har knappt någon ångest över det dock är bara mest ledsen över att jag låtit det hända igen. Har inte tänkt på det här med alkoholers vara eller inte så mycket sen i vintras av någon anledning, har bara låtit allting vara. Och det har ju gått okej för det mesta, men med betoning på för det mesta. Nu gjorde det inte det. Och känner att det är nog nu. Känner att det är respektlöst mot mig själv att behandla mig så här, göra samma misstag gång på gång. Måste göra något. Tänkte försöka ha två nyktra veckor trots att jag har massa middagar, födelsedagsfiranden och så planerat. Bara för att pröva hur det känns. Hoppas det går bra.

Profile picture for user Roligatjejen

Det gick bra, jag drack men inte så mycket och hoppade det på flera middagar. Nu ligger jag här i min säng igen, har inte gått upp på två dagar för jag har så mycket ångest. Var på fest i helgen och det slutade inte bra. Minns inte de sista timmarna eller hur jag tog mig hem eller nånting. Tror mina kompisar skickade hem mig i en taxi men vet inte vad jag gjorde så att de var tvungna att göra det. Tappade bort en jacka. Jag inser ju att jag har ett otroligt problematiskt förhållande till alkohol, att jag faktiskt måste göra något för att ändra på det. Vill inte facea det för jag vill inte att det ska vara så. Jag skäms så jävla mycket och jag vet inte vem jag ska prata med det om just för att jag skäms så mycket. Men vill inte att det ska vara så här heller. Men det är det jag har insett att jag låtsas som att det inte är ett så stort problem för jag vill inte behöva ta tag i det. Erkänna för mig och alla andra hur det faktiskt är. Fy fan. 😭

Profile picture for user Se klart

Hej,
Jag har inte läst dina inlägg tidigare, så ett sent välkommen- nästan ett helt år sent!
När jag läser så tänker jag att det är så himla mycket ångest som kommer ur de där tillfällena när det blir (alldeles) för mycket. Det är tuffa och plågsamma känslor i en ung människa. Ilska mot dig själv, misslyckande. När det handlar om något du inte kan styra när du väl är där.
Jag vet inte hur du funderar men jag skulle absolut ge mig själv en längre tid nykter. Jag vet att det är tufft när man är ung, men så är det. Att vara i verkligheten är bättre än att vara i nån fantasi kring hur man önskar det kunde vara.
Ta tre månader nykter och utvärdera ditt mående, fördelar (många!!) och ev nackdelar. Som många skriver så är det väldigt bra att ta tag i problemen tidigt. Du ska också tänka på att vara rädd om dig! Kram 🥰

Profile picture for user Ase

@Roligatjejen blir väldigt berörd av det du skriver. Du är inte ensam om att inte alltid kunna hantera alkoholen. Tror att många hade önskat att de börjat tänka i dina banor redan när de var mycket yngre.
Det är många ungdomar idag som väljer bort alkohol. Det är många kända personer som öppet pratar om sitt missbruk och därför avstår alkohol. Tror inte du behöver vara orolig för hur det skulle tas emot om du avstår alkohol.
Verkar som din generation är mer öppen för att alla väljer olika.
Du kommer snart må bättre💖
Kram

Profile picture for user Roligatjejen

@Se klart Tack så mycket för ditt svar! Uppskattar det verkligen. "Att vara i verkligheten är bättre än att vara i nån fantasi kring hur man önskar det kunde vara" är så himla himla sant och det kom verkligen åt mig. Var jätteledsen igår som sagt men efter att ha läst det ringde jag min mamma bara för att faktiskt få ut det på något sätt och behöva erkänna för nån hur jag faktiskt känner. Fick mer skäll än det stöd jag ville ha men det var nog bra ändå att berätta för någon. Har otroligt svårt att prata om mina känslor i vanliga fall också så det här är jättesvårt och jobbigt att berätta för nån jag känner men det känns okej ändå. En nykter period är nog rätt väg att gå även om det känns svårt.

Profile picture for user vår2022

@Roligatjejen hej! Kunde varit jag i din ålder nu är jag 50+. Så många gånger som jag drack mig aspackad, ramlade och inte mindes men skammen och skulden kunde i glömmas. Sedan gick livet på med barn, skilsmässa. Har druckit i olika omfattning minst 10 år och aldrig kunna säga nej och det blir för mycket. Senaste två åren har jag druckit varje dag! Så mycket skuld, skam och ångest! Huh! För 11 dagar sedan slog jag slag i saken att sluta dricka och nu är jag på dag 9. Det bästa beslutet i mitt liv! Har berättat för mina barn i din ålder om beslutet och om skammen när de att mig full. De är så goa och hejar på mig❤️. Känns så skönt att berätta och vara ärlig och övriga närmaste har också fått veta. Min skam lättade efter det! Forumet här är en livslånga och får massor av stöd och råd. Ta tag i detta medans du är ung, ditt liv kommer att bli så mycket bättre😁. Jag ska kämpa på med näbbar och klor när det blir tuffa tider, denna gång ska jag lyckas!
Kram💕