Ja, man behöver få tänka och resonera kring alkohol. Min inställning har ändrats lite i taget. Först var det paniknykterhet efter en fylla med stor minneslucka. Ingen plan för framtiden då, bara att ta tre nyktra månader och sen utvärdera. Tänkte sedan måttlighet, och drack ett (1) glas med någon månad mellan gångerna, men det blir mer och mer sällan. Alkohol är inte neutralt för mig, det känns inte avslappnat att sitta med ett glas. Och så gott är det inte att det är värt att sitta där och vara på sin vakt, tänker jag nu.

69 dagar med kalendern och programmet. Lyckats hålla minst 4 vita dagar varje vecka utan problem. Lite svårare stanna på 4 glas de kvällar jag dricker, t ex på restaurang med väninna igår. Drack visserligen bara 4 glas - men de innehöll säkert mer än 12-15 cl. Det där är lite svårt, jag kan ju inte be servitrisen att ta fram ett decilitermått och mäta.
Men mkt nöjd med att jag klarar målet med max 3 dagar med vin. Ikväll chips och julmust istället.
Så småningom ska jag testa att dra ner till 2 dagar, men väntar till efter julhelgerna - då 3 dagar säkert blir en tillräckligt stor utmaning.
Beundrar er alla som kämpar på härinne!

Hej @Abraxa jag känner igen mig Exakt i ditt inlägg och ditt ”dilemma” kring alkohol. Vill också minska på drickandet, inte avtal tillfällen egentligen, men när det väl blir blir det flr mycket. Vill kunna ta 1-2 glas vin med vänner och känna mig nöjd för liksom, men det är som att man helt tappar det (efter olika antal glas beroende på omständigheter) har tyvärr haft minnesluckor också vilket är vidrigt..

Min känsla är också lite som din att man ”bör” sluta helt, men jag tror att både du och jag kan lyckas med en bra måttlig väg :)

Kram

Ett konkret tips som hjälpt mig de gånger jag valt att dricka är att först äta först. Ta alkoholfritt före maten och vänta med det första glaset tills du hunnit äta lite. Mycket lättare att dricka långsamt när man inte är hungrig. Sen är det olika hur pass beroende man hunnit bli om man kan lära sig stanna vid glas nr 2, det verkar vara olika från person till person.

Hej! @Tjej82
Tack för att du berättar lite om hur det ser ut för dig!
Jag kämpar på med mina fyra helvita dagar i veckan men just nu går det dåligt eftersom jag är på semester (i Sverige.) Jag tappar motivationen då, vill förhöja semesterkänslan ytterligare med några glas vin på kvällen. Men vet att ”guldkanten” uteblir när det blir för ofta.
Nya tag nästa vecka när jag är hemma igen.
Det verkar som om vissa (jag) dricker för ofta men kan stanna efter några glas, medan andra dricker mer sällan men då ända in i kaklet. Är det så för dig?
Har du tänkt testa de tre helvita månaderna som rekommenderas här i forumet?
Lycka till hur som helst!
Kram

Hej! @Kennie
Ja det är ett bra tips! Liksom det klassiska ”varannan vatten”.
Just nu har min magkatarr blommat upp efter dagligt semesterdrickande så då blir det lätt att lägga in några vita dagar.
Går allt bra för dig?

Hej @Abraxa Jag hade en lång vit period i somras och det är inga problem, men jag vill som sagt kunna lära mig att hantera detta och njuta av några glas och sen sätta stopp. Upplever ett det är situationen och sällskapet som gör det svårt att sluta. Hemma en onsdagkväll kan jag ta ett glas till middagen och sen känns att det räcker. I vissa sällskap fylls det bara på i all oändlighet och det tål inte min kropp. Och i stunden har jag så trevligt att jag inte ens vill säga nej.. sen ångrar man sig ju. Mitt mål är att gå in i varje situation väl medveten om risken och att jag verkligen är på min ”vakt”.

Bra jobbat med din vita tid.

Mina första 3,5 månader med minskat drickande har i stort sett gått bra. Jag håller mina fyra vita dagar per vecka, nyckeln är att planera veckan i förväg. Alltså att inte tacka ja till flera sociala grejer, har kvar - och det är en stor uppgift för mig - att lära mig umgås utan alkohol. Egentligen är det konstigt, sociala evenemang på dagtid går utmärkt men en hel kväll på fest/restaurang utan ett par glas vin känns totalt meningslös. Och då kan det ändå handla om exakt samma människor! Skillnaden är väl att en lunch inte pågår i flera timmar.
Tror mer och mer att det är min introverta sida som ställer till det för mig, detta att jag tycker det är jättekul att träffa en kompis/kompisar i max två timmar - sen vill jag i ärlighetens namn hem till min egen tv-soffa/läshörna. Men det är knappast socialt accepterat att säga som det är.
Hur känner ni andra? Älskar ni att sitta och prata med andra människor i flera timmar - utan att ha alkoholen som "bränsle"?
Önskar er alla ett gott 2022!

@Abraxa har läst hela din säger man tråd? här...kan känna igen mig i en del av vad du skriver..Tänker på när man dricker med en el flera kompisar ..timmarna rinner iväg och man har jätteroligt..tycker man då iaf. När man inte dricker utan som du säger lunchar el tar en promenad..då får det bli kortare tid. Fast det kan jag tycka är helt ok..för när man dricker ihop så blir det ju en massa trams prat och det mesta har man glömt bort dagen efter.

Jag är pensionär sedan nägra år och det har tyvärr lett till mkt mer alkohol..just för att livet är så trist för mig. Avskyr mig själv för det, älskar ruset, men har insikt i hur dåligt det är för min kropp. Har ofta el nästan allt druckit för att orka allt som jag måste Att sluta med alkohol el kraftigt dra ner innebär för mig att jag måste göra andra saker . Att föröka lära mig uppskatta livet utan vinet.
Iaf så har jag börjat att fylla i alkoholkalender..tycker som du att det är till god hjälp..Började med den för ngt år sedan..men har raderat allt nu..det var alltför 0 till 15 glas väldigt ofta. Jag brukar väldigt sällan må dåligt dagen e 1.5 l vin..märker det på andningen i uppförsbackar..det är väl det enda .
Nu har jag varit alkoholfri i 5 dagar och det är det längsta på ja gissar 5 år...så det känns riktigt bra. Har tänkt att dricka vin till helgen då en i familjen tar sin tandläkare examen...men ska då även dricka varannan vatten och försöka se till så det inte blir 15 dl.
Idag ska jag hämta en öppnad box av en kompis som ska ha en vit månad..hon ville inte att vinet skulle bli förstört..så den ska jag ha här hemma utan att dricka av den förrän på fredag. Har som absolut målsättning att låta den vara orörd. Wish me luck!

Hej @Abraxa!

Känner igen mig mycket i det du skriver. Att man gärna tar ett glas vin för att muntra upp sig i den trista vardagen.. Det har ibland blivit slentrian. Jag har samma mål som du, ska börja igen med att begränsa mig till att ” bara” dricka 3 kvällar, helgen alltså. Mannen jobbar vissa helger, så för honom kan det bli alkohol mitt i veckan om så är. Då gäller det att hålla fast. 👌
Jag känner inget sug, (tror jag) men just det här att få ta ett glas vin, eller en whiskey och få slappna av efter en jobbig arbetsdag och få känna frid.. så känner jag det just nu. Men idag är det onsdag, jag ska upp jättetidigt i morgon och jobba, så det får vara.
Att fokusera på hälsan tror jag är jätteviktigt. Kroppen mår nog inte bra av för mycket alkohol.
Tag hand om dig🥰

Hej @Abraxa!

Känner igen mig mycket i det du skriver. Att man gärna tar ett glas vin för att muntra upp sig i den trista vardagen.. Det har ibland blivit slentrian. Jag har samma mål som du, ska börja igen med att begränsa mig till att ” bara” dricka 3 kvällar, helgen alltså. Mannen jobbar vissa helger, så för honom kan det bli alkohol mitt i veckan om så är. Då gäller det att hålla fast. 👌
Jag känner inget sug, (tror jag) men just det här att få ta ett glas vin, eller en whiskey och få slappna av efter en jobbig arbetsdag och få känna frid.. så känner jag det just nu. Men idag är det onsdag, jag ska upp jättetidigt i morgon och jobba, så det får vara.
Att fokusera på hälsan tror jag är jätteviktigt. Kroppen mår nog inte bra av för mycket alkohol.
Tag hand om dig🥰

@annbe20 Hej Annbe! Kul att få besök här i tråden. Märker att det är mycket mer aktivitet i den helvita tråden, och att många där har känt varandra länge. Förstås ett jättebra stöd för dem men jag känner att jag inte riktigt passar in där, även om jag ganska ofta går in och läser där och ser många kloka synpunkter.
Jag hoppas att det går bra att ha boxen hemma, för mig är det hopplöst att ha öppnade vinflaskor/boxar hemma. Tvingar min man att dricka upp eller hälla ut om det finns något kvar. (Han har bättre karaktär än jag.)
Till skillnad från dig känner jag av allt drickande dagen efter, i alla fall om jag druckit mer än två glas vin och det blir oftast 4-5 glas för min del. Svag huvudvärk, allmän seghet och ingen ork att gå och träna. Samt lätt ångest/dåligt samvete. Ändå tacksam över att jag blir bakis, en effektiv spärr. Och jag dricker aldrig in i kaklet, som sagt, det är inte mitt problem - men för ofta.
Jag vill ändå ha vinet kvar som guldkant i livet, och då måste jag begränsa det.
Hoppas att examensfirandet blir trevligt - och lagom med A!

@Glitterflickan Hej - så roligt att läsa ditt inlägg också! Då kan vi stötta varandra i 3-dagarsregeln. :-)
Hur mycket dricker du dessa dagar? Mitt mål är max 4 glas, men det blir snarare 5 eller 6. Något att ta itu med men tills vidare nöjd med att hålla antalet tillfällen. Denna vecka blir det faktiskt bara 2 dagar med A. Ovanligt!
Hoppas din vecka går bra.

@Abraxa- Hej!
Ja, skönt att stötta varann. Var ett halvår sedan jag var inne här senast och skrev.. man kommer ifrån det och återgår till gamla vanor. Känner som sagt att det är dags att rycka upp mig igen 👊.
Började på nytt den här veckan och har inte druckit alls sedan i söndags. Trots att mannen ”haft helg” och druckit öl mm. Men jag har ju bestämt mig och det har gått jättebra, inget sug alls att tala om. I morgon på fredag blir det ett par glas vin i alla fall. Då är det ju helg och ledigt.
Jag brukar ta kanske 2-3 glas rött, sedan är jag nöjd. Brukar aldrig bli mer.
Har märkt att alkohol hänger ihop med glass, godis, chips eller annat onyttigt, så det har också varit bra i veckan. 😃 Inte varit sugen på det nämnvärt heller.. fast igår poppade vi popcorn 🥳
Jag har druckit te på kvällarna till tv:n och ätit frukt.. en toppenbra vecka hittills. 🙌

Jag har laddat ner och börjat läsa boken ” för mycket för ofta” . jättebra!
Där kan man identifiera sina risksituationer och jag tror jag har rätt bra koll på mina.
Kram❣️

Visst är den boken bra! Jag får ut SÅ mycket av den.
Vet exakt vad som triggar mig, handlar oftast om vissa kompisar - som jag absolut inte vill sluta umgås med. Måste bara bli bättre på att inte hänga med i deras tempo.
Och vad roligt att din vecka går bra. Det du skriver om chips mm stämmer till 100% på mig. Jag måste ha något till vinet, finns inget bättre hemma går det bra med små knäckebrödsbitar med lite kaviar på... Inte jättebra när man som jag försöker gå ner några kilo. :-D
Ikväll ska jag och maken dricka rödvin till maten jag lagat. Planerat, så det känns helt ok. Nu gäller det bara att hålla max 4 glas, men borde funka när det bara är vi två här hemma.
Kram

@Abraxa exakt så känner jag också! De här timmarna att bara ”sitta” utan ”bränsle”, man vill bara hem och mysa/sova, haha! Men då är det ju inte roligare än så och man kanske kan tacka för sig efter 1-2h, win-win liksom :)

@Tjej82 Det borde man kunna göra! Men då känner jag att jag skapar en allmän uppbrottsstämning och förstör för de andra. Även om jag bryter upp efter säg fyra timmar är det ändå inte ovanligt att någon säger: "Ska du redan gå?". Fast jag fyllt 60 jag fortfarande kompisar som gladeligen sitter och pratar till halv två på natten - och inte bara de som dricker mest.

@Abraxa ärligt talat gick det inte alls att ha boxen hemma. Alltså jag trodde och hade hoppats det..men tyvärr nej Så jag ska INTE ha alkohol hemma Punk slut..bara när jag ska beslutat att jag ska dricka vin..och inte köpa box mera..för då dricker jag för mkt.
Examensfesten var så himla trevlig..Jag drack inte för mkt alltså för att vara mig. Bröt upp först oxå redan halv 12..men jag hade nyss haft Covid och lite trötthet fanns kvar.

Idag har jag varit på VC..sökte för depression. Fick 1 hel timmas läkartid!! Är nöjd med besöket. Samtal om alkohol oxå såklart..det ingår liksom i depressions paketets frågor.. Har även fått prover tagna så på det svaret kommer det att synas en tydlig överkonsumtion Ska oxå få börja KBT..ska få en kallelse hem. Campral skulle läkaren skriva ut efter samråd med mer erfaren kollega..så hon ringer mig i morgon. Diagnosen blev medelsvår depression..nu har jag precis läst att man kan få det om man överkonsumera alkohol. Ja någon förändring ska till jag vill ha ett bättre liv. Läkaren ville oxå skriva ut antidepressiva tabletter..men jag tyckte att jag börjar med KBT..så får jag se

Så bra att du fick en bra läkarkontakt! Berätta gärna hur det går.
Själv har jag druckit lite för mycket i helgen, håller fortfarande fyra vita dagar per vecka men MÅSTE försöka hålla mig till max 4 glas de icke-vita dagarna. Blev snarare 6 nu.
Men ikväll pizza och Cola Zero.