Tack för era fina inlägg @sisyfos och @vår2022, vad mycket vi har erfarit när vi lägger ihop det💕
Min bästa bästa insikt när min dotter hade det som tuffast var något som min syster ”lärde” mig, nämligen att man kan bära hopp. Bära och förmedla vetskapen om att det blir bättre. Hålla uppe det som ett litet ljus- men alla de där känslorna- de kan man inte bära åt en annan. Det är en viktig separation i det. Och på något vis måste man också släppa taget om att vilja ’leva åt någon annan.
Inte så lätt.
Jag betar av jobb och möten och mer jobb och möten. Imorgon ska jag arbeta hemifrån, jätteskönt. Men att träffa kollegorna är så kul och värdefullt, så mycket gammalt knöl som lossnar.
Projekt ssri-inget nytt för intresseklubbem att anteckna 🥰 Jag räknar redan ner lite inför helg och semester.
Jo- en liten reflektion. Stötte på ett problem idag- två konsulter som anlitats för ett uppdrag fick en urdålig start och jag larmades på två håll- mycket irritation.
Jag var i känslan ”skit vad JOBBIGT att ta itu med men det måste jag för uppdraget brådskar- ska utföras under morgondagen”Efter cirka 1 minut sammanfattade jag läget i ett gemensamt Mail- beskrev att de fick gå ut- och in i rummet igen som de proffsiga personer de är. Beskrev uppdraget- svårt- ställer höga krav- detta fixar ni.
Efter 5 minuter fick jag bra återkoppling från dem båda- och även om det inte blir optimalt så blir det bra nog.
Jag är numera mer ok med att det är bra nog, jag följer med i svängarna och strutsar inte. Jag står ut med jobbigt utan att instinktivt önska mig en flyktväg. Jag känner starkt att jag har växt i betydande omfång och då menar jag inte mina kurvor.
Kram på er 😍

Usch ja, när jag drack på SKIT VAD JoBBIT-känslan tidigare, så kunde jag komma på ”geniala” lösningar på problemen. En kort period i den begynnande fyllan var jag kreativ och lösningsorienterad - det är egentligen sån jag är. Problemet var att jag inte alltid kom ihåg vad jag tänkt, det blev rörigt i huvudet och ångesten dagen efter med kvarvarande problem var ju heller inget vidare. I en bakfylla är självförtroendet inte på topp.
Jag tänker att det som faktiskt funkar SÅ mycket bättre utan alkohol är att gå från tanke, till lösning och handling, vilket du gjorde nu. Göra det bästa av situationen.
Och kanske att se sig själv i sin egen roll. Vems ansvar är vems? Att inte ta på sig andras ansvar och känslor. Det har varit en utmaning för mig.
Tänker att nu bär vi lite hopp åt alla som tragglar med att sluta. Det blir bättre, det är lättare att skilja på sig och andra utan alkohol. När man inte tänker på alkohol har man tid över för annat. Göra, känna, leva.

@Se klart Ja så är det, min lilla världsbild har breddats till en större bild med utrymme för ”good enough” och ”shit happens” eller som Karlsson på taket säger ”det är världsliga ting”. Ett större utrymme för förståelse och förlåtelse. Livet är för kort, börjar inse det som 50+, för att haka upp sig på saker som i slutändan egentligen inte har någon betydelse. Kurvorna blir rakare och midjan bredare, men det är världsliga ting😂💕

@sattva! Ja, så känner jag mig nu. Stark 🌱 som de där små uppstickande tulpanbladen som jag hoppas få se i helgen. Snart bär det av mot landet. Ska avsluta några trådar att dra i, och knyta ihop, bara.
Känner mig för första gången på länge inte helt kräk-trött på fredag eftermiddag.
Ska handla god mat på väg ut till landet. Lite smågodis som tyvärr är mitt bestående helg-knark… Ska läsa ikapp lite här!
Önskar er alla en fin kväll, flera av er gröngölingar följer jag nu kanske lite mer på avstånd, och hejar på så sjukt mycket! Kram 🥰

Ja så sant @sattva eller troligen något som alla behöver. Nu kom kraften till mig i en liten skur och jag bara bokade.
Igår var jag på granngården och storhandlade. Ett bättre krogbesök med dyra viner. Massor av fina dahlia-knölar (ger inte upp) ett par superfina korta Gummistövlar från Tretorn- med sån där bra dra-på-hälla.
Vi har gått långpromenad med hunden, ätit god kycklinggryta med små potatisar, sparris och citronsmör. Sovit gott och i morse vaknade jag 7:30 och väckte baristan. En mycket bra helg.
Jag läste i någons tråd om hur man får tiden att gå som nykter. Det är ju ett icke-problem med tiden.
Den livsviktiga VILAN måste ta tid.
Men förutom det så fyller man ju på livet med så mycket annat. Jag undrar nästan varje dag: hur HANN jag dricka/vara berusad/bakis.
Igår träffade vi några grannar på en drink. Jag kom lite senare. Alla var lite glada och rosiga och jag insåg att de var påväg in i en lite halv-onykter fas.
För mig framstod det som så KONSTIGT helt plötsligt- att berusa sig. Att flytta ur verkligheten. När den faktiskt är helt bra som den är. Eller så får man hjälpa sig själv med att göra den bra. Ansvara för det egna livet. Det måste man liksom ta. Kanske låter hårt men jag är bestämd på den punkten. Kram från solig säng!

Precis Se Klart, det blir som en Aha-upplevelse, att varför vilja vara berusad? Jag har tänkt det så många gånger dom senaste åren, när jag träffar fulla eller bakfylla människor. Vad härligt att handla en massa lökar och trädgårdsgrejor.👩‍🌾🌻🌻🌻. Dahlior hade vi i mängder, när jag och min exman bodde ihop. Hans stora intresse är växter. Tyvärr så låter han alkoholen ta över så mycket i hans liv, så han hinner/ orkar inte greja. Själv har jag en ambition att odla massor av olika bär. Har dock inte kommit så långt än, men tror jag får till det i år. Den svåra biten är att jag måste hålla mig hemma och sköta om dom. Jag åker väldigt mycket till barn och särbo, men kanske kan få tag i någon bra ” vikarie”. Kanske ska börja med några stycken först. Satte ju 2 vinbär och ett litet biggaråträd förra året, men sonen lyckades köra över dom med traktorgräsklipparen😬..Jaja, vi är ju friska ialla fall. 😁

@Se klart Mycket bättre att lägga pengarna på gummistövlar och dahlialökar, än på alkohol! 😀 Själv har jag lagt en hel del pengar på fiske i veckan. Ljuvliga soliga dagar ute på vårisen har det blivit. Men bensinen är ju allt annat än billig, och jag var tvungen att åka en bit för att få arten jag var ute efter. (Röding) Du får ha en härlig vistelse nere på Kanarieöarna! 🤗

@miss lyckad, trist att de små bärbuskarna rök.😅 Men det är ju bara att plantera nya. Bra ändå, att du har en snäll son som hjälper till med gräsklippningen. 😀

Kram på er!

@Se klart Vill bara säga att jag är så imponerad av din förmåga att handha, bemöta, ta dig an lägen som är lite hala. Du återkommer till kärnfrågan, unviker att dras med i sidospår. Med outsinligt tålamod och omtanke❤💓❣

Tack @sattva ❤️ jag blir i hjärtat väldigt glad att du tänker att jag är omtänksam, det vill jag vara. Särskilt här. Jag tycker väldigt mycket om många av de som jag lärt känna här, finns i mina tankar ofta. Allra oftast med glädje och hopp, men jag saknar också- @andrahalvlek (❤️❤️❤️) om du av någon anledning skulle kika in. Jag saknar @kaveldun, tänker ofta på @lillastorm och flera av de som var med från början- även de som jag bara gick bredvid några veckor. Jag VET- det kan jag säga i min egen tråd, att drickande aldrig är lösningen. Att om man som vi kommit så långt att vi vänder oss hit. Så är det i någon mån - allvar. Jag tänker att det finns massa andra ställen att vända sig till och att de är där och är nyktra 🥰 och lever livet.
@torn- tack för att också du kikar in. Vi som fått nya hobbies att ägna oss åt och slösa pengar på. Mitt nya projekt är Tango! Min man är inte fullt så övertygad- än 🙄
@varafrisk- som jag önskar dig just det, du kan inte ana ❤️ Bli frisk och stark, leva livet och ha för bråttom mellan kurser, trädgårdsfix, och annat så du inte ens hinner tänka på att dricka. Det är en lättnad större än nån annan jag kan komma på. @misslyckad - vi kör väl ett litet trädgårdsrace 😍 får peppa varandra! Jag har massor av vinbär, krusbär. Halva frysen fortfarande full. Bakar pajer och gör chutney, marmelad med kardemumma. Gelé till söndagsmiddag. När andan faller på- dessvärre inte så hemskt ofta just nu.
Godnatt alla kämpar- bra är ni var och en 🌸

@Se klart Tack för dina ord❤️ Jag vet att du önskar mig att bli frisk. Det är ditt fokus från dig i min tråd…att bli nykter. Jag tvivlar inte på dina ord ibland landar något ord hos mig fel, jag blir ledsen men jag vet ändå att du vill det bästa för mig…att bli nykter❤️

Jag saknar @Charlie70, @Finalisa, @Vinäger, @Asa och @Soffi❤️

Dina beskrivningar av allt du gör @Se klart låter som en sagovärld…så skimrande på något vis. Tiden innan du fick problem med alkoholen var det så då också..att kunna njuta av det lilla el kom det med nykterheten? Jag har ju en bild inom mig hur det ser ut i ditt liv…

Satte fröer för några veckor sedan…jag var nykter men glömde märka dem så nu vet jag inte riktigt vad det är som kommer först🤔Är det sockerärtor, ringblomma eller salladslök? Det återstår att se. Tomatplantorna som jag fick av chefen växer och snart är det dags att plantera om.

Nej nu måste jag in i duschen!

Önskar dig en fin dag!

Kram

Sen kväll efter lång dag, medarbetarsamtal och hinner inte allt jag borde just nu. Några jobbiga surdegar som jag måste hinna lösa imorgon- övrigt lämnar jag över innan det bär iväg till Arlanda tidigt på torsdag.
Jag var på min bokklubb ikväll, det är en av de få sociala grejer jag håller så hårt på. Ett mkt fint gäng, god mat och aldrig senare än 22 så det är mycket babbel på kort tid 😊
Jag tänker aldrig på alkohol i dessa sammanhang. Jag tycker nog mest att det är skönt- och avkopplande att inte dricka. Jag tror jag omedvetet förhöll mig mycket till det förr. Skulle det bli mer? Jag var nog aldrig ens berusad så det märktes men jag längtade alltid efter att vara lite bortdomnad.
Vet inte om det är bra eller dåligt att göra dessa reflektioner- jag skulle faktiskt lika gärna kunna låta bli. Men för mig är det än idag viktigt att liksom reflektera en stund kring mitt nyktra liv. Dagarna går i ett swish, jag betraktar de här kvälls-funderingarna som min tacksamhets-dagbok. Det sägs att man blir lyckligare.
Min ssri är nu nere på halv dos. Ska vänta ett tag med ytterligare nedtrappning.
Skillnaden: lite ”febrig” hjärna, det går fort med idéer och sånt som andra kan ha svårt att riktigt hänga med i. Hungrig! Jag tror det är mina nya ”oberoende” sömnpiller. Märker ffg på länge att jag är mer sugen/äter mer. Tycker jag gått upp ett par kilo men har inte vägt mig.
Tänker att jag faktiskt ska vara lite snäll mot mig själv precis den här perioden. Slutat med sömntabletter, halverat mitt ssri-intag. Det får vara bra nog. Snart är spring- och trädgårdstiden här. Jag tar det då. Just nu orkar jag inget mer än det jag gör. Orkar inte ett krav till på mig själv- från mig själv. Vill och ska inte plåga mig med känslor av att vara ful eller plufsig- inget av det är sant. Jag är okej!

@varafrisk jag blir lite full i skratt när du beskriver bilden av mitt liv. Jag har ett jättebra liv som så många här. Jag har ju en väldig ”tur” som har ett så roligt jobb. Men sanningen är att jag aldrig hade fixat detta svåra- om jag inte hade varit nykter.
Så jag tycker att jag bidragit till det ”turliga” i hög grad. Jag är så helt och hållet fokuserad på det jag kan påverka. Jag är noll fokuserad på det jag inte kan påverka. Och då menar jag noll. Har inte råd med det.
Jag tänker förstås mycket sånt, på att jag märker att min mamma börjar bli skröplig. Jag har två barn som har det lite skavigt med varandra. Min pappa- varje dag.
Men de sakerna drar inte så mycket energi, laddas inte upp, blir onödigt stora. Det är vad det är. Jag har så stor acceptans för mig själv numera och det är en otrolig frihet.
Mitt liv innan jag blev nykter var inte väsensskild. Var sig ganska likt på utsidan.
Insidan: alltid trött, orolig, och en rad av uppskjutna grejer jag aldrig hann ikapp. Skam kring det. Skuldkänslor för andra människor som jag inte räckte till för. Fantasier om hur andra hade det (bättre än jag). Fantasier om vad alla andra lyckades med.
Innan drickande tog för stor plats hade jag en grund-tacksamhet, det finns nog i mitt arv från mim fina mamma.
Kram- nu somnar jag medan jag skriver. S

@Se klart När jag skriver att dina beskrivningar känns som om du lever i en sagovärld..att det är ett sådant skimmer tänker jag på min fd frissa. Hon kunde beskriva en lunch med spagetti och parmesan som den lyxigaste maträtt fastän det var bara spagetti från ICA och ngn enklare variant av parmesan. Ungefär som Ernst Kirschsteiger…”I det enkla bor det vackra”. Att ha förmågan att se något positivt i det lilla…Jag förstår att du @Se klart har det skavigt och stressigt osv men ändå en förmåga att lyfta det lilla och det gör du även med dina beskrivningar av din vardag…av livet i stort. Jag tänker att den förmågan alltid har funnits inom dig men att den har blivit starkare med nykterheten.

Kram❤️❤️

@Se klart Åh så härligt med sol o vila, njut!!!

Selfcompassion är en av nycklarna att bli frisk vid utmattning, självsnäll låter väldigt likt. Finns en person på instagram som lägger upp mycket bra. Selfneffcompassion tror jag hon kallas. Iaf, hon pratar mycket om att prata till sig själv som till en vän. Stötta, uppmuntra, trösta. Och även att ingen är perfekt. Alla känner sig lite nere då o då. Alla misslyckas med något ibland. Etc.
Så ta du en sak i taget. Nu först semester💓
Kram!❣

Visst måste väl motsatsen till självsnäll vara; att jobba fram till 02 för att hinna klart allt inför en veckas ledigt.
Å andra sidan kvittas det mot en vecka självsnäll delux om några timmar.
Kom hem sent från kontoret. Var helt slut och tänkte guuud vad jag längtar efter ett glas cola nu.
Skifte i hjärnan - check.
Nu äter jag en skopa glass och sover nog om 5 min.
Min chef ringde idag och berättade att hon ska sluta. Så deppigt. Det har varit ljuvligt att ha henne, så viktig för mig.
Ska ta in det i lite lugn och ro denna vecka.
Kram 🤗

@Se klart Oj, vad du var uppe länge och arbetade! Önskar dig nu en härlig semester med sol och bad och vila☀️Kanske blir det även en croissant till frukost 🥐

Tack för att du finns och stöttar mig❤️

Kram🥰